ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:331/442)

Biała papryka faszerowana mięsem i serem 155

6 białych papryczek 500 g mięsa mielonego 100 g sera żółtego i czerwonego sól pieprz majeranek 1 jajko szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej olej do formy

Gotowanie jest łatwe
Pulpeciki gotowane na parze 101

Czasem mam ochotę na coś lżejszego, przy okazji robienia koletów mielonych dla rodziny zrobiłam dla siebie kilka pulpecików na parze. To ciekawe urozmaicenie zwykłego "mielonego", a

Pasja Smaku
Libański rozgrzewający gulasz warzywny 212

Wiosna zbliża się wielkimi krokami a z nią ochota na warzywa i lżejsze dania. Gulasz libański z warzyw nada lekkości naszej kuchni a jednocześnie delikatnie rozgrzeje w jeszcze zbliżające się chłodne dni. To i inne dania znajdziecie w Walentynkowym numerze magazynu Aromat. Libański rozgrzewający gulasz warzywny Składniki na naprawdę sporą porcję 400 g ciecierzycy (puszka) 2 bakłażany (doskonale też smakuje(...)Dodajemy cynamon. Na patelnię dorzucamy pomidory i ciecierzycę. Wszystkie składniki dusimy aż bakłażan będzie miękki. Podajemy posypane kolendrą lub natką pietruszki. Tak przygotowany warzywny gulasz można jeść samodzielnie, z ryżem, chlebem lub makaronem lub jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego! Artykuł Libański rozgrzewający gulasz warzywny pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Legumi 154

gotowania legumi, bo utrzymują cały czas jednakową temperaturę, alternatywnie może to być garnek ze stali nierdzewnej z grubym dnem ,ale nie z aluminium.Podczas gotowania dobrze jest nie mieszać warzyw, które są kruche i mogą pękać, powinno się nimi od czasu do czasu potrząsać . Jeśli już musisz zamieszać, to zawsze drewnianą łyżką. Po ugotowaniu i podwojeniu objętości, dodajemy nasze dodatki, tj.np.bazyli(...)całą noc , a gotowałam około półtorej godziny. Na końcu dodałam bazylię, obranego ze skórki pomidora, oliwę z oliwek, pieprz i sól.  I dosypałam garstkę makaronu Czaniecki w kształcie ryżu. Jak smakuje? Po włosku, wybornie! Warto jeść strączkowe,bo we Włoszech się mówi, że talerz legumi to nic innego jak pierwsze i drugie danie, w którym jest porządny kawałek czerwonego

Z Kuchni Do Kuchni
Nominacja 156

potrawa? - owoce morza 3. Jeśli nie gotowanie, to co? - robótki ręczne 4. Ukochane miejsce odpoczynku wakacyjnego? - bezludzie z dala od cywilizacji 5. Twoja ulubiona potrawa? - jest ich wiele 6. Ryż czy makaron? - makaron 7. Film w telewizorze czy kino? -film w telewizorze 8. Mięso pieczone czy gotowane? - pieczone 9. Kuchnia otwarta czy zamknięta? - zamknięta 10. Ulubiony owoc? - banan(...)takietampichcenie.blogspot.com/ 1. Kawa czy herbata? - herbata 2. Batonik czy wafelek? - batonik 3. Twój ulubiony kolor lakieru do paznokci? - bezbarwny 4. Wolisz potrawy słodkie czy pikantne? - słodkie 5. Ulubione warzywo? - brokuł 6. Ziemniaki z wody czy frytki? - frytki 7. Basen czy spacer? - basen 8. Twój ulubiony film? - Miasto Aniołów 9. Mięso czy ryba? - mięso 10. Sok owocowy czy coca-cola

Kuchenne zapiski Edyty
Owocowa kasza jaglana z karkówką z parowaru 183

Przeważnie w parowarze z mięs robię pierś z kurczaka i schab. Dziś postanowiłem zrobić dla odmiany karkówkę :) Podałem ją z kaszą jaglaną z owocami :) W moim

Parowar Faceta
Risotto z krewetkami 143

Krewetki albo się lubi albo nienawidzi, ja uwielbiam i najlepiej takie podsmażone na masełku z czosnkiem i posypane natką pietruszki, może nie być nic innego! No

Wanilia i Kardamon
Zupa z selerem naciowym i ryżem 219

Składniki: 1 ćwiartka kurczaka 3 marchewki 3 pietruszki 1/2 selera (bulwa) 1 cebula 1 seler naciowy 200 g śmietanki 30% 1/2 szklanki ryżu 4 ząbki czosnku

Qchnia po prostu
Co Lila jadła w środę? 20 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 174

krem. Tym razem było trochę inaczej - poniosło mnie w kuchni, hahaha! W garnku na maśle klarowanym zeszkliłam cebulkę, dodałam ząbek czosnku, później pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie warzywa zalałam wodą, a gdy się trochę podgotowały wrzuciłam kilka kulek mrożonego szpinaku. Całość przyprawiłam. Gotowe! Akurat tę zupę gotowałam we wtorek, więc w środę wystarczyło tylko podgrzać.  II Danie(...)chciała więcej i więcej.  Kolacja 19:00 Kotlety z ryżem i jajkami. Przepis na kotleciki Składniki 150 g ryżu  5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe mała marchewka starta na małych oczkach otręby do panierowania 1 cebula sól himalajska, pieprz Wykonanie Wystudzony ryż przekładamy do miski, dodajemy ugotowane i pokrojone w kostkę jajka, marchewkę, zeszkloną cebulę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Smażony schab teriyaki z warzywami 120

oryginału, warto więc zainwestować parę groszy więcej w dobry sos, a potrawa  odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem. Schab teriyaki smażony z warzywami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 4 plastry schabu 2 łyżki dobrego sosu teriyaki 3 cm świeżego imbiru 2 cebule 1 duża marchewka 1/2 małego brokuła 1/2 małej kapusty pekińskiej olej(...)brokuły. Chwilę przesmażamy i dodajemy mięso i pokrojoną kapustę. Jeszcze chwilkę smażymy, aż kapusta lekko zmięknie, ale będzie al dente. Od razu przekładamy na talerze i podajemy w towarzystwie ryżu lub chińskiego makaronu

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekany ryż z warzywami i serem 119

Dzisiaj przepis obiadowy. I to nieskromnie powiem, że obiad był naprawdę mega-wypas! Uwielbiam takie proste i smaczne rzeczy. Mowa oczywiście o tytułowej zapiekance ryżowo-warzywnej

Marder&Marder Manufacture
Quinoa, czyli komosa ryżowa na słodko 127

Quinoa, przyznam się szczerze, że wcześniej o niej nie słyszałam, co mnie tym bardziej zaciekawiło ;) od razu sprawdziłam wszystko na jej temat w internecie Quinoa na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Białko zawarte w komosie to tak zwane(...)bomba! ;) Postanowiłam, że w pierwszym podejściu przygotuję ją na słodko, w bardzo prostu sposób, smak bardzo mi odpowiadał, na pewno będę jeść ją częściej, świetna alternatywa dla kaszy i ryżu Składniki (jedna porcja): 100g komosy ryżowej spora garść daktyli 0,5 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Komosę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przy czym 5 minut przed końcem gotowania dodajemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wołowina z woka z papryką na ostro 189

Beef with pepper spicy Składniki. 50 dag wołowiny zrazówki lub polędwicy 1 strąk papryki 1 cebula 1/2 cukinii 2 łyżki oleju 5 łyżek sosu sojowego 2

Kulinarny karnet Christophera
Patison al’a schabowy 108

Lubisz cukinię? Jeśli tak, polubisz też patisony! W smaku są bardzo podobne Można je przyrządzić na różne sposoby – usmażyć, udusić z innymi warzywami lub zamarynować. To warzywa smaczne, niskokaloryczne i nieobciążające żołądka. Poniżej podsuwam pomysł na patisona smażonego w panierce – sposób szybki, smaczny i niedrogi. Tak samo przygotowuję również cukinię, boczniaki oraz kanię   Polecam też… ** Leczo(...)kolor.   W dojrzałych patisonach należy wykroić gniazda nasienne, ponieważ pestki są zbyt twarde, by je zjeść.   Tak przygotowanego patisona można podać do obiadu (z gotowanymi ziemniakami, z ryżem), a także samodzielnie np. z sałatką warzywną lub sosem czosnkowym.       Pomysły zdrowe koktajle owocowe… – Koktajl z jabłka i banana – Koktajl z mango i ananasem

Kulinarny S.O.S.
Patison al’a schabowy 108

Lubisz cukinię? Jeśli tak, polubisz też patisony! W smaku są bardzo podobne Można je przyrządzić na różne sposoby – usmażyć, udusić z innymi warzywami lub zamarynować. To warzywa smaczne, niskokaloryczne i nieobciążające żołądka. Poniżej podsuwam pomysł na patisona smażonego w panierce – sposób szybki, smaczny i niedrogi. Tak samo przygotowuję również cukinię, boczniaki oraz kanię   Polecam też… ** Leczo(...)kolor.   W dojrzałych patisonach należy wykroić gniazda nasienne, ponieważ pestki są zbyt twarde, by je zjeść.   Tak przygotowanego patisona można podać do obiadu (z gotowanymi ziemniakami, z ryżem), a także samodzielnie np. z sałatką warzywną lub sosem czosnkowym.       Pomysły zdrowe koktajle owocowe… – Koktajl z jabłka i banana – Koktajl z mango i ananasem

Kulinarne S.O.S.
GULASZ WIEPRZOWY PO GRECKU + FILMIK 101

Gulasz w stylu greckim to pyszne połączenia mięsa, warzyw oraz wina . Gulasz jest bardzo smaczny. SKŁADNIKI :   1 kg karkówki wieprzowej 1 puszka pomidorów krojonych 1 czerwona papryka, kawałek bakłażana ( niekoniecznie ) 1 duża cebula, 1 mała marchew 200 ml czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżka suszonej naturalnej jarzynki sól i pieprz, suszony czosnek do smaku 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki(...)gotujemy około 60 minut, 100-90 % C, o/1. Gulasz powinien odparować, jak nie to gotujemy go troszkę dłużej. Przelewamy go do garnka. Do czystego naczynia z wodą wkładamy ryż w koszyczku i gotujemy 10 minut, odcedzamy i podajemy z gulaszem mięsnym. Smacznego.  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Najlepsza zupa pomidorowa na świecie 154

Powtarzam to pewnie co roku o tej porze, ale teraz wegusy mają raj, bo w sklepach pojawiły się świeże sezonowe warzywa w przyzwoitych cenach. W niedzielę wieczorem zamarzyła się się zupa pomidorowa, bo akurat u nas tak bywa, że po weekendowym obżarstwie zawsze w poniedziałek jest zupa na obiad, więc rano udałam się na lokalny rynek i dało mi się(...)polecam osobom dbającym po poziom cukru, bo jak wiadomo im bardziej rozdrobnione potrawy tym wyższy indeks glikemiczny, a tak naprawdę to kwestia gustu. Jako dodatki pasują tu grzanki, makaron, ryż lub bez niczego, jest po prostu wyśmienita Składniki na 4 porcje: 1,5 kg pomidorów 1-2 cebule 50 ml (3 łyżki) octu jabłkowego/winnego/białego wina

greenscarf
Gołąbki z kapusty włoskiej 171

zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze około 2 minuty. Grzyby dokładnie płuczemy i drobno kroimy. Mięso łączymy z cebulą, grzybami i ryżem. Dodajemy sól (1,5 płaskiej łyżeczki), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki), majeranek. Całość dokładnie wyrabiamy. Przygotowanie kapusty i zawinięcie gołąbków: Kapustę wkładamy do garnka z gorącą, osoloną wodą - głąbem ku górze(...)liść zwijamy. Gołąbka kładziemy zwinięciem do dołu. Zwijamy wszystkie gołąbki. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty. Na nich ciasno układamy gołąbki.  Tak przygotowane gołąbki zalewamy wywarem z warzyw tak, aby ostatnia warstwa gołąbków była przykryta w 2/3 wysokości. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gołąbki gotujemy około 80 minut. Gotowe. Ja lubię gołąbki podsmażone, więc przed podaniem

Smak mojego domu
LECZO BEZ TŁUSZCZU 147

ściska w żołądku. Koleżanka do pracy dziś przyniosła leczo, pozazdrościłam i też zrobiłam. Przepyszne, co prawda jeszcze nie z nowalijek ale wyszło bardzo bardzo smaczne. Bez dodatku tłuszczu, warzywa duszone na parze a kiełbasa podsmażona na suchej patelni z cebulą. Wyśmienite!!! Składniki:  1 papryka czerwona  1 papryka żółta 1 mała cukinia  1 biała cebula(...)wodą i dusić ok. 10 min.Dodać wyciśnięty czosnek. Po tym czasie doprawić przyprawami, dodać koncentrat pomidorowy. Zostawić jeszcze na ogniu ok. 5-7 min. Podawać na gorąco z ryżem lub pieczywem. Smacznego

pieprzny smaczek
Zupa pieczarkowo-cukiniowa 172

tradycyjnej pieczarkowej dodałam tutaj startą cukinię. Zupa wyszła gęsta i pożywna. Można dodać do niej również kaszę, ryż bądź makaron, wówczas będzie jeszcze bardziej treściwa, ale nie jest to konieczne. Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka lub 3 skrzydełka 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 małej cukinii 250 g pieczarek(...)selerem i marchwią po ok. 40 minutach od zagotowania  wywaru. Po kolejnych 10 minutach wrzucić również startą na grubej tarce cukinię i posiekany drobno czosnek. Gotować aż warzywa będą zupełnie miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę, oregano, przyprawę do zup, zabielić słodką śmietanką. Mięso z kurczaka wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i drobno pokroić. Gotować chwilę

Czerwień i błękit
Roladki z amarantusa z warzywami i śledziem 126

efekt totalnego eksperymentu. Została mi resztka nasion amarantusa i postanowiłam zrobić coś, czego jeszcze w moich kulinariach nie było. Miała być sałatka z warzywami, ale ostatecznie uznałam, że galaretowata konsystencja amarantusa nie bardzo pasuje do planów. I stąd kolejne oszukane sushi :)   Składniki : 100 ml ziaren amarantusa 4 płaty nori 4 rzodkiewki pół papryki natka pietruszki lub liście bazylii(...)paprykę oraz liście rzodkiewki lub bazylii. Zwilżyć wodą górną część nori i zwijać roladkę za pomocą maty. Podawać np. z sosem sojowym. Uwaga! Amarantus jest bardziej mokry niż ugotowany ryż do sushi, w związku z czym nori szybko wilgotnieje i ma tendencję do falowania. Roladki są bardziej wilgotne niż sushi, więc trzeba je zjadać od razu po zrobieniu

Weekendy w domu i ogrodzie