ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:340/442)

Kurczak z ananasem i sosem hoisin 114

orzechowe, miód, ocet ryżowy, sos sojowy czy czosnek. Ma ciemnobrązową barwę i jest dość gęsty, dzięki czemu można stosować go jako składnik marynaty czy po prostu dressing np. do warzyw. Ja jak na razie wykorzystałam go do marynowania mięsa i mogę powiedzieć, że jest ono potem przepyszny. Lekko słodkie ale pikantne zarazem, nie dominuje smaku potrawy tylko lekko daje(...)gotowy dodajemy paprykę i smażymy około 5 minut, następnie wrzucamy cebulkę, marchewkę, ananasa i szklimy całość jeszcze 3 minuty. Doprawiamy do smaku przyprawami i sosem hoisin. Podajemy z ryżem. Smacznego

Życie ze smakiem
WARZYWNE CURRY 962

pełne aromatu. Najlepiej smakuje ugotowane na domowym bulionie z dodatkiem mleczka kokosowego, jednak będzie równie pyszne kiedy przygotujecie je na wodzie i 30%-wej śmietance. Podajcie je z jaśminowym ryżem lub ryżowymi kotlecikami . SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego sól 1 łyżka pasty curry (polecam  taką(...)wszystkie przyprawy) i chwilę mieszamy. Dolewamy gorący bulion lub wodę, dodajemy  kalafior i marchewkę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, lub dłużej, aż warzywa będą al dente. Dodajemy brokuły i gotujemy kolejne 5 minut. W razie potrzeby uzupełniamy bulion lub wodę. Zdejmujemy pokrywkę, dolewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia przez około

cool and minty
Kiełbaski zapiekane w kapuście włoskiej z słodkim sosem pomidorowym. 176

Witajcie  : -) Spieszę do Was ze wspaniałym przepisem na nietypowy, ale fantastyczny w swej prostocie obiad.  Gołąbki faszerujemy zazwyczaj mięsem mielonym, a przecież kiełbasa to

Poezja Smaków - blog kulinarny
cukinie faszerowane pieczarkarni i czerwoną fasolą 134

letnie dni, nie tylko niezbędny zastrzyk pozytywnej energii, lecz także urzeknie swoim niecodziennym smakiem. składniki  dla czterech osób 4 średnie cukinie 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, lub ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 1 opakowanie camemberta  1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 pomidory 6 łyżek oliwy(...)Następnie do patelni dorzucamy ryz ( lub kaszę jaglaną) i czerwoną fasolę, całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i dusimy dalsze 3-5 minut. Ciepły farsz układamy na cukiniach, a następnie warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 20 minut.  Na pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch każdej cukinii układamy plastry sera camembert Gotowe danie posypujemy

Miód i pieprz
Nowa odsłona kurczaka - pikantne garam masala 146

czas na pomidory! Podczas przygotowywania dań zwykle obieram je ze skórki. W tym celu pomidory nacinamy na dole i zalewamy wrzącą wodą. Po odczekaniu kilku minut, wodę wylewamy i warzywa polewamy zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi skórka odchodzi wręcz sama!  Pomidorki kroimy w drobną kostkę, zalewamy jogurtem naturalnym (ok. 150 mg) i dodajemy obrany oraz starty korzeń imbiru. Odstawiamy(...)dodanie pomidorów, a po kilku minutach - mięsa w marynacie.  Całość gotujemy około 40 minut. 5 minut przed końcem - dodajemy łyżeczkę przyprawy garam masala. Do dania idealnie pasuje ryż. Najlepiej - naturalny, brązowy ryż. Gotuje się go dość długo - ok. 35-40 minut, pamiętajcie od tym podczas gotowania - warto zacząć gotować go wcześniej! ;) No cóż, ot i cała robota

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
SAŁATKA JARZYNOWA 321

kosteczkę. Dorzucamy pozostałe składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy - najwygodniej będzie w naprawdę dużym garze. Majonez miksujemy z przyprawami (powinien być dość słony i pikantny) i dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy. My przekładamy do słoików, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.Oczywiście jak na naszą rodzinę przystało, salaterka z kolorową zawartością objęta jest pewną zasadą - musi być dużo przypraw. Nasza(...)mowy aby się "przejadła".INNE SAŁATKI NA SZYBKO:1. KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH (łódeczki pomidorkowe)2. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I...3. SAŁATKA TUŃCZYKOWA (z kapustą pekińską, ryżem i...)4. SAŁATKA/PASTA KANAPKOWA Z PORA5. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM6. SOS TATARSKI MOCNO GRZYBOWY7. SAŁATKA FASOLOWAAby

Wypisz Wymaluj
Feijoada, feijoada, feijoada.... 182

gotowanie. Potrzebujemy jak największego garnka, którego dno przykrywamy olejem. Czekamy aż olej się rozgrzeje i wkładamy przygotowane wcześniej kawałki mięsa czyli żeberka, uszy, nóżki obtoczone w zmiksowanych warzywach i kuminie. Do garnka wrzucamy również skrojony kawałek boczku (200g). Solimy w ilości zależnej od naszych smaków lub też wrzucamy 2 kostki knorra. Obsmażamy mięso i wrzucamy skrojoną świeżą(...)skrojoną w plastry kiełbasę. Gotujemy dodatkowe 40 minut na tej samej mocy kuchenki. Fasola i mięso powinny być miękkie. Feijoadę możemy podawać samą lub z ugotowanym ryżem białym i farinhą. Wskazówka Brasileiro zanim dosypiemy farinhy do feijoady odczekajmy, aż potrawa ostygnie lekko. Jeśli mamy ostrą przyprawę (tu odsyłamy do naszego przepisu) również dodajmy kilka kropel

Smaki Brazylii
Curry z kurczakiem i kalerosse 137

możemy je dowolnie zmieniać, dodając co raz to inne warzywa. Moje curry przyrządziłam z kurczakiem, fasolą Cannellini oraz z kalerosse . A czym jest kalerosse ? Otóż, kalerosse to nowe warzywo na polskim rynku, stworzone prze Fit&Easy. Jest to krzyżówka jarmużu i brukselki, wyglądem przypominająca małe główki kapusty. W daniu carry sprawdziło się doskonale. A jeśli chcecie dowiedzieć się więcej(...)wodą i zagotować. Następnie dodać kalerosse i fasolę z puszki, wlać mleko kokosowe i gotować 2-3 minuty. Curry doprawić do smaku solą i sokiem z limonki. Podawać z ryżem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Paella z quinoną, małżami i krewetkami! 137

zdecydowanie częściej powinniśmy po nie sięgać niż po mięso, świeże zioła, nadają daniu nie tylko wspaniałego aromatu i smaku, ale są cennym źródłem witamin. Podstawą mojej paelli, nie jest ryż tak jak to w klasycznej hiszpańskiej wersji, postawiłam na zdrowszy wariant, mianowicie quinonę. Ziarno mające ponad pięć tysięcy lat, pochodzi z Ameryki Południowej, jedli je już Inkowie(...)produkty nie straciły w trakcie tych procesów, zbyt dużej ilości witamin i składników odżywczych. Pamiętajcie, że w kuchni powinniśmy mieć osobne deski do ryb, do mięsa, do warzyw. Ważne, też aby po każdym użyciu deski wyparzać, ja zawsze przelewam je wrzątkiem po umyciu, aby zabić niepożądane drobnoustroje. Bardzo ważne jest również na czym przygotowujemy swój posiłek, jako technolog żywności

SMYKWKUCHNI
Zielone curry z kurczakiem 172

Składniki (dla 4-5 osób): 2 łyżki oleju z pestek winogron 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata(...)mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Smacznego

Tajskie smaki
Domowy paprykarz z wędzoną makrelą 72

  Składniki: 1 duża wędzona makrela 1 marchewka 1/4 selera 1 cebula 100 g białego ryżu 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 100 ml passaty

Qchnia po prostu
Roladki faszerowane serem camembert i suszonymi pomidorami 127

W lecie rok temu robiłam swoje pierwsze suszone pomidory, długo się wahałam, jak i kiedy je wykorzystać. Wybór padł na sobotni obiad, bo chciałam go trochę

Pasja Smaku
kurczak teriyaki 163

skorzystać? :) Tym razem do sosu rybnego, który na stałe zagościł w mojej lodówce (o sojowym nie wspominając), dołączył sos teriyaki. Oczywiście na tym nie skończyłam, chow main, nori, ryż do sushi, ocet ryżowy, a co tam, biorę wszystko :)  Ale dziś czas pozwolił jedynie na bardzo szybkiego kurczaka. Oczywiście przewidziałam to odpowiednio wcześniej i zdążyłam go zamarynować. Niestety tylko(...)zrobi się suchy! Czekamy aż przysmaży się z jednej strony, przewróćmy drewnianym narzędziem na drugą stronę i znów czekamy. To wszystko, usmażone. Podałam z kiełkami i ulubionymi duszonymi warzywami. Obowiązkowo posypane sezamem

Cook&Love
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z tymiankiem 144

bulionu wlewam soki pomidorowe. Używam 2 litry soku na 2 litry bulionu. Doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz całą torebką tymianku. Całość gotuję 30 minut. W międzyczasie ugotowane warzywa (marchewki, pietruszki) blenduję i dorzucam do gotującej się zupy, a mięso obieram z kości i mrożę, by wykorzystać w późniejszym czasie. Jak zdrowo zabielić zupę? Bardzo nie lubię zabielania zupy śmietaną(...)Wystarczy kilka minut, by zniwelować przykry efekt ;) Gotowe! Pracy niewiele, czasu troszkę więcej - ale zupa przecież robi się sama! :) Wspaniale smakuje z makaronem - nitki lub kokardki, ale także z ryżem. Smakujcie! aa-kuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kanapki z wafli z pastą z bobu 108

W końcu pojawił się bób. I pomyśleć, że w dzieciństwie nawet nie chciałam na niego patrzeć. A teraz? Teraz nawet mimo tego, że nie mam czasu

Mienta blog
Ciasto jabłkowe z parowaru 284

Poprzednim moim ciastem był przepyszny sernik :) Wiem, nie jestem skromny ;) , ale wyszedł naprawdę super i są to opinie również osób, które robiły go z mojego przepisu

Parowar Faceta
Botwinka z cukinią w delikatnym sosie śmietanowym z dużą ilością świeżego koperku i natki 185

Składniki:  pęczek botwinki  1/2 cukinii  2 ząbki czosnku  2 łyżeczki śmietanki do gotowania  sól i pieprz do smaku  oliwa z

Moja smaczna kuchnia