ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:332/442)

Libański rozgrzewający gulasz warzywny 203

Wiosna zbliża się wielkimi krokami a z nią ochota na warzywa i lżejsze dania. Gulasz libański z warzyw nada lekkości naszej kuchni a jednocześnie delikatnie rozgrzeje w jeszcze zbliżające się chłodne dni. To i inne dania znajdziecie w Walentynkowym numerze magazynu Aromat. Libański rozgrzewający gulasz warzywny Składniki na naprawdę sporą porcję 400 g ciecierzycy (puszka) 2 bakłażany (doskonale też smakuje(...)Dodajemy cynamon. Na patelnię dorzucamy pomidory i ciecierzycę. Wszystkie składniki dusimy aż bakłażan będzie miękki. Podajemy posypane kolendrą lub natką pietruszki. Tak przygotowany warzywny gulasz można jeść samodzielnie, z ryżem, chlebem lub makaronem lub jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego! Artykuł Libański rozgrzewający gulasz warzywny pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Legumi 151

gotowania legumi, bo utrzymują cały czas jednakową temperaturę, alternatywnie może to być garnek ze stali nierdzewnej z grubym dnem ,ale nie z aluminium.Podczas gotowania dobrze jest nie mieszać warzyw, które są kruche i mogą pękać, powinno się nimi od czasu do czasu potrząsać . Jeśli już musisz zamieszać, to zawsze drewnianą łyżką. Po ugotowaniu i podwojeniu objętości, dodajemy nasze dodatki, tj.np.bazyli(...)całą noc , a gotowałam około półtorej godziny. Na końcu dodałam bazylię, obranego ze skórki pomidora, oliwę z oliwek, pieprz i sól.  I dosypałam garstkę makaronu Czaniecki w kształcie ryżu. Jak smakuje? Po włosku, wybornie! Warto jeść strączkowe,bo we Włoszech się mówi, że talerz legumi to nic innego jak pierwsze i drugie danie, w którym jest porządny kawałek czerwonego

Z Kuchni Do Kuchni
Nominacja 153

potrawa? - owoce morza 3. Jeśli nie gotowanie, to co? - robótki ręczne 4. Ukochane miejsce odpoczynku wakacyjnego? - bezludzie z dala od cywilizacji 5. Twoja ulubiona potrawa? - jest ich wiele 6. Ryż czy makaron? - makaron 7. Film w telewizorze czy kino? -film w telewizorze 8. Mięso pieczone czy gotowane? - pieczone 9. Kuchnia otwarta czy zamknięta? - zamknięta 10. Ulubiony owoc? - banan(...)takietampichcenie.blogspot.com/ 1. Kawa czy herbata? - herbata 2. Batonik czy wafelek? - batonik 3. Twój ulubiony kolor lakieru do paznokci? - bezbarwny 4. Wolisz potrawy słodkie czy pikantne? - słodkie 5. Ulubione warzywo? - brokuł 6. Ziemniaki z wody czy frytki? - frytki 7. Basen czy spacer? - basen 8. Twój ulubiony film? - Miasto Aniołów 9. Mięso czy ryba? - mięso 10. Sok owocowy czy coca-cola

Kuchenne zapiski Edyty
Owocowa kasza jaglana z karkówką z parowaru 178

Przeważnie w parowarze z mięs robię pierś z kurczaka i schab. Dziś postanowiłem zrobić dla odmiany karkówkę :) Podałem ją z kaszą jaglaną z owocami :) W moim

Parowar Faceta
Risotto z krewetkami 138

Krewetki albo się lubi albo nienawidzi, ja uwielbiam i najlepiej takie podsmażone na masełku z czosnkiem i posypane natką pietruszki, może nie być nic innego! No

Wanilia i Kardamon
Zupa z selerem naciowym i ryżem 216

Składniki: 1 ćwiartka kurczaka 3 marchewki 3 pietruszki 1/2 selera (bulwa) 1 cebula 1 seler naciowy 200 g śmietanki 30% 1/2 szklanki ryżu 4 ząbki czosnku

Qchnia po prostu
Co Lila jadła w środę? 20 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 169

krem. Tym razem było trochę inaczej - poniosło mnie w kuchni, hahaha! W garnku na maśle klarowanym zeszkliłam cebulkę, dodałam ząbek czosnku, później pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie warzywa zalałam wodą, a gdy się trochę podgotowały wrzuciłam kilka kulek mrożonego szpinaku. Całość przyprawiłam. Gotowe! Akurat tę zupę gotowałam we wtorek, więc w środę wystarczyło tylko podgrzać.  II Danie(...)chciała więcej i więcej.  Kolacja 19:00 Kotlety z ryżem i jajkami. Przepis na kotleciki Składniki 150 g ryżu  5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe mała marchewka starta na małych oczkach otręby do panierowania 1 cebula sól himalajska, pieprz Wykonanie Wystudzony ryż przekładamy do miski, dodajemy ugotowane i pokrojone w kostkę jajka, marchewkę, zeszkloną cebulę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Smażony schab teriyaki z warzywami 118

oryginału, warto więc zainwestować parę groszy więcej w dobry sos, a potrawa  odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem. Schab teriyaki smażony z warzywami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 4 plastry schabu 2 łyżki dobrego sosu teriyaki 3 cm świeżego imbiru 2 cebule 1 duża marchewka 1/2 małego brokuła 1/2 małej kapusty pekińskiej olej(...)brokuły. Chwilę przesmażamy i dodajemy mięso i pokrojoną kapustę. Jeszcze chwilkę smażymy, aż kapusta lekko zmięknie, ale będzie al dente. Od razu przekładamy na talerze i podajemy w towarzystwie ryżu lub chińskiego makaronu

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekany ryż z warzywami i serem 115

Dzisiaj przepis obiadowy. I to nieskromnie powiem, że obiad był naprawdę mega-wypas! Uwielbiam takie proste i smaczne rzeczy. Mowa oczywiście o tytułowej zapiekance ryżowo-warzywnej

Marder&Marder Manufacture
Quinoa, czyli komosa ryżowa na słodko 121

Quinoa, przyznam się szczerze, że wcześniej o niej nie słyszałam, co mnie tym bardziej zaciekawiło ;) od razu sprawdziłam wszystko na jej temat w internecie Quinoa na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Białko zawarte w komosie to tak zwane(...)bomba! ;) Postanowiłam, że w pierwszym podejściu przygotuję ją na słodko, w bardzo prostu sposób, smak bardzo mi odpowiadał, na pewno będę jeść ją częściej, świetna alternatywa dla kaszy i ryżu Składniki (jedna porcja): 100g komosy ryżowej spora garść daktyli 0,5 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Komosę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przy czym 5 minut przed końcem gotowania dodajemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wołowina z woka z papryką na ostro 184

Beef with pepper spicy Składniki. 50 dag wołowiny zrazówki lub polędwicy 1 strąk papryki 1 cebula 1/2 cukinii 2 łyżki oleju 5 łyżek sosu sojowego 2

Kulinarny karnet Christophera
Patison al’a schabowy 100

Lubisz cukinię? Jeśli tak, polubisz też patisony! W smaku są bardzo podobne Można je przyrządzić na różne sposoby – usmażyć, udusić z innymi warzywami lub zamarynować. To warzywa smaczne, niskokaloryczne i nieobciążające żołądka. Poniżej podsuwam pomysł na patisona smażonego w panierce – sposób szybki, smaczny i niedrogi. Tak samo przygotowuję również cukinię, boczniaki oraz kanię   Polecam też… ** Leczo(...)kolor.   W dojrzałych patisonach należy wykroić gniazda nasienne, ponieważ pestki są zbyt twarde, by je zjeść.   Tak przygotowanego patisona można podać do obiadu (z gotowanymi ziemniakami, z ryżem), a także samodzielnie np. z sałatką warzywną lub sosem czosnkowym.       Pomysły zdrowe koktajle owocowe… – Koktajl z jabłka i banana – Koktajl z mango i ananasem

Kulinarny S.O.S.
Patison al’a schabowy 100

Lubisz cukinię? Jeśli tak, polubisz też patisony! W smaku są bardzo podobne Można je przyrządzić na różne sposoby – usmażyć, udusić z innymi warzywami lub zamarynować. To warzywa smaczne, niskokaloryczne i nieobciążające żołądka. Poniżej podsuwam pomysł na patisona smażonego w panierce – sposób szybki, smaczny i niedrogi. Tak samo przygotowuję również cukinię, boczniaki oraz kanię   Polecam też… ** Leczo(...)kolor.   W dojrzałych patisonach należy wykroić gniazda nasienne, ponieważ pestki są zbyt twarde, by je zjeść.   Tak przygotowanego patisona można podać do obiadu (z gotowanymi ziemniakami, z ryżem), a także samodzielnie np. z sałatką warzywną lub sosem czosnkowym.       Pomysły zdrowe koktajle owocowe… – Koktajl z jabłka i banana – Koktajl z mango i ananasem

Kulinarne S.O.S.
GULASZ WIEPRZOWY PO GRECKU + FILMIK 97

Gulasz w stylu greckim to pyszne połączenia mięsa, warzyw oraz wina . Gulasz jest bardzo smaczny. SKŁADNIKI :   1 kg karkówki wieprzowej 1 puszka pomidorów krojonych 1 czerwona papryka, kawałek bakłażana ( niekoniecznie ) 1 duża cebula, 1 mała marchew 200 ml czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżka suszonej naturalnej jarzynki sól i pieprz, suszony czosnek do smaku 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki(...)gotujemy około 60 minut, 100-90 % C, o/1. Gulasz powinien odparować, jak nie to gotujemy go troszkę dłużej. Przelewamy go do garnka. Do czystego naczynia z wodą wkładamy ryż w koszyczku i gotujemy 10 minut, odcedzamy i podajemy z gulaszem mięsnym. Smacznego.  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Najlepsza zupa pomidorowa na świecie 148

Powtarzam to pewnie co roku o tej porze, ale teraz wegusy mają raj, bo w sklepach pojawiły się świeże sezonowe warzywa w przyzwoitych cenach. W niedzielę wieczorem zamarzyła się się zupa pomidorowa, bo akurat u nas tak bywa, że po weekendowym obżarstwie zawsze w poniedziałek jest zupa na obiad, więc rano udałam się na lokalny rynek i dało mi się(...)polecam osobom dbającym po poziom cukru, bo jak wiadomo im bardziej rozdrobnione potrawy tym wyższy indeks glikemiczny, a tak naprawdę to kwestia gustu. Jako dodatki pasują tu grzanki, makaron, ryż lub bez niczego, jest po prostu wyśmienita Składniki na 4 porcje: 1,5 kg pomidorów 1-2 cebule 50 ml (3 łyżki) octu jabłkowego/winnego/białego wina

greenscarf
Gołąbki z kapusty włoskiej 167

zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze około 2 minuty. Grzyby dokładnie płuczemy i drobno kroimy. Mięso łączymy z cebulą, grzybami i ryżem. Dodajemy sól (1,5 płaskiej łyżeczki), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki), majeranek. Całość dokładnie wyrabiamy. Przygotowanie kapusty i zawinięcie gołąbków: Kapustę wkładamy do garnka z gorącą, osoloną wodą - głąbem ku górze(...)liść zwijamy. Gołąbka kładziemy zwinięciem do dołu. Zwijamy wszystkie gołąbki. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty. Na nich ciasno układamy gołąbki.  Tak przygotowane gołąbki zalewamy wywarem z warzyw tak, aby ostatnia warstwa gołąbków była przykryta w 2/3 wysokości. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gołąbki gotujemy około 80 minut. Gotowe. Ja lubię gołąbki podsmażone, więc przed podaniem

Smak mojego domu
LECZO BEZ TŁUSZCZU 145

ściska w żołądku. Koleżanka do pracy dziś przyniosła leczo, pozazdrościłam i też zrobiłam. Przepyszne, co prawda jeszcze nie z nowalijek ale wyszło bardzo bardzo smaczne. Bez dodatku tłuszczu, warzywa duszone na parze a kiełbasa podsmażona na suchej patelni z cebulą. Wyśmienite!!! Składniki:  1 papryka czerwona  1 papryka żółta 1 mała cukinia  1 biała cebula(...)wodą i dusić ok. 10 min.Dodać wyciśnięty czosnek. Po tym czasie doprawić przyprawami, dodać koncentrat pomidorowy. Zostawić jeszcze na ogniu ok. 5-7 min. Podawać na gorąco z ryżem lub pieczywem. Smacznego

pieprzny smaczek
Zupa pieczarkowo-cukiniowa 155

tradycyjnej pieczarkowej dodałam tutaj startą cukinię. Zupa wyszła gęsta i pożywna. Można dodać do niej również kaszę, ryż bądź makaron, wówczas będzie jeszcze bardziej treściwa, ale nie jest to konieczne. Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka lub 3 skrzydełka 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 małej cukinii 250 g pieczarek(...)selerem i marchwią po ok. 40 minutach od zagotowania  wywaru. Po kolejnych 10 minutach wrzucić również startą na grubej tarce cukinię i posiekany drobno czosnek. Gotować aż warzywa będą zupełnie miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę, oregano, przyprawę do zup, zabielić słodką śmietanką. Mięso z kurczaka wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i drobno pokroić. Gotować chwilę

Czerwień i błękit
Roladki z amarantusa z warzywami i śledziem 122

efekt totalnego eksperymentu. Została mi resztka nasion amarantusa i postanowiłam zrobić coś, czego jeszcze w moich kulinariach nie było. Miała być sałatka z warzywami, ale ostatecznie uznałam, że galaretowata konsystencja amarantusa nie bardzo pasuje do planów. I stąd kolejne oszukane sushi :)   Składniki : 100 ml ziaren amarantusa 4 płaty nori 4 rzodkiewki pół papryki natka pietruszki lub liście bazylii(...)paprykę oraz liście rzodkiewki lub bazylii. Zwilżyć wodą górną część nori i zwijać roladkę za pomocą maty. Podawać np. z sosem sojowym. Uwaga! Amarantus jest bardziej mokry niż ugotowany ryż do sushi, w związku z czym nori szybko wilgotnieje i ma tendencję do falowania. Roladki są bardziej wilgotne niż sushi, więc trzeba je zjadać od razu po zrobieniu

Weekendy w domu i ogrodzie