Lubię połączenie mięsa z owocami. Robiłem już kilka takich propozycji dla Was, zarówno ze świeżymi czy suszonymi owocami. Dziś przedstawiam Wam mój pomysł na schab na
Parowar FacetaOchotę wielką na kaszę nabrałem po przejrzeniu książki "Kipi Kasza". Cały tydzień byłem zabiegany mocno, więc się jeszcze w nią nie zagłębiłem, ale przejrzałem i jest
Parowar Facetapotraw. Tymczasem dzisiaj znowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję je z makaronem świderki, ale oczywiście można użyć ryżu, kaszy czy ziemniaków, co kto lubi :) KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z kurczaka - 1 duża cebula - 1 czerwona papryka - 200 gram śmietany (ja użyłam(...)zostawić do smażenia kurczaka. Mięso umyć, wysuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą papryki chili i około pół łyżeczki curry. Na patelnię po smażeniu warzyw wlać odrobinę oliwy z oliwek i dodać kurczaka. Smażyć przez około 8-10 minut, po czym z powrotem dodać paprykę i cebulkę. Nie lubię smażyć mięsa bezpośrednio z warzywami
Zgrabne Gotowanieosusz i pokrój w słupki przygotowuj dip jogurtowy - w tym przypadku wybierz jogurt o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 2%. Tłuszcz pomoże przyswoić witaminy pochodzące z warzyw, dlatego wystrzegajmy się produktów light. dowolną ilość jogurtu (ja proponuję 1/2 kubeczka) dopraw wg uznania - to może być oregano, ostra papryka, czosnek, sól i pieprz... wszystko zależy od upodobań smakowych(...)wiele witamin i aminokwasów, m. in. lizynę. Nie są tak zdrowe i wartościowe jak mogą sugerować opisy producentów, ani wcale takie złe. Jakby nie patrzeć, ich jedynym składnikiem jest ryż (przeważnie brązowy , ten zdrowszy), co czyni je bogatymi w błonnik i pewne ilości witamin - niacyny, magnezu, cynku, miedzi i manganu. Są także produktem bezglutenowym, a więc korzystnym dla osób
Kuchnia EllieTe ogóreczki robiłam kilka dni temu, przepis dostałam od znajomej, a dokładniej to dostałam zeszyt z przepisami na przetwory, a tam między innymi ogórki do majonezu.Nie
Moje domowe kucharzenieWitam po małej przerwie urlopowej 😎 Wyjazd na Chorwację natchnął mnie paroma ciekawymi przepisami, ale na nie musicie jeszcze poczekać 😋Najpierw muszę przestawić się z powrotem na
Zdrowie i pysznie na talerzu1 dynia piżmowa 200 g pieczonego kurczaka ( u mnie resztki z obiadu) garść żurawiny pieprz ziołowy staropolski oregano sól pieprz czarny ser typu parmezan lub inny
Gotowanie jest łatweplacuszki o TUTAJ, ale bez bananów i to jest ich największa wada. Banany bowiem w tych plackach robią kawał dobrej roboty, nadają niesamowity posmak i trzymają całą konstrukcję w ryzach. Źródło przepisu to grupa BLW na Twarzoksiążce, którą gorąco polecam wszystkim rodzicom aktualnym i przyszłym. Natomiast same placuszki przeznaczone są dla każdego i dużego i małego! Placuszki pychotne 150g(...)niektórych rodziców. Placki i naleśniki można podawać dzieciom od początku rozszerzania diety (czyli mniej więcej od końca szóstego miesiąca), natomiast skoro wprowadzamy produkty stopniowo, a zacząć najlepiej od warzyw, owoców i kasz, to czas na nabiał i jajka przychodzi znacznie później, w okolicach 7-8 miesiąca i w moim odczuciu to jest właśnie idealny moment, na zaserwowanie takich pyszności
Przepysznik - BLW i nie tylkoJest z nami od zawsze. Nie wyobrażam sobie Świąt, przyjęć, czy innych ważnych okazji bez sałatki jarzynowej. Choć jej chwała już przemija, wypierana przez sałatkę gyros, makaronową, z ryżem, tuńczykiem i tym podobne, to jednak z sentymentem zawsze wraca. Prawda jest taka, że z roku na rok przygotowuję jej coraz mniej, bo przy ciągle rosnącej konkurencji ze strony pieczonych(...)średnie ogórki konserwowe 6 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżeczka musztardy około 300 ml majonezu (możemy go zastąpić częścią jogurtu naturalnego) sól pieprz Wszystkie ugotowane warzywa obieramy, kroimy w podobnej wielkości kostkę i przekładamy do sporej miski. Dodajemy groszek, kukurydzę oraz pokrojone w drobna kosteczkę ogórki i por. Jajka obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie dodajemy
Rozpustne gotowanierazem zapraszamy Was na danie z kuchni tajskiej. Jest to curry z kurczakiem i warzywami. To popularna tajska potrawa przypominająca zupę lub gulasz. Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 260 g czerwonej papryki - 400 g cukini - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki pasty curry - 1 papryczka chili - 1 puszka mleczka kokosowego 400 g - 1,5 łyżki sosu rybnego - 1 łyżeczka cukru(...)kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy mleczko kokosowe i dusimy. Na koniec dodajemy sos rybny, cukier, bazylię i sproszkowane chili. Curry możemy zjeść samo ale idealne będzie z dodatkiem ryżu lub też makaronu ryżowego. Smacznego
Kuchenne Wariacje~wegańskie dyniowe placki z gorzką czekoladą (w środku) podane z mielonym ostropestem i tahini naturalnym ; kawa bananowa ~ Od czasu opublikowania pierwszej serii obiadowych inspiracji dostałam parę
breakfast of dreamstych białych i zielonych, smukłych warzyw o uroczej główce i przyjemnej fizjonomii ( zbyt dużo ostatnimi czasy A. Brillat-Savarina się czyta ). Szparagi są dla mnie warzywami z charakterem - tu wszyscy, którzy myślą inaczej podnoszą pomruk niezadowolenia i oburzenia - choć dla niektórych są zbyt delikatne i ulotne, w końcu sezon na szparagi to ledwie miesiąc. Mają charakter, przez(...)kwaśne wino nie dość, że nie polepszy smaku, to jeszcze dodatkowo zdominuje inne składniki. Ponadto czas przygotowania jest nieco dłuższy, niż w przypadku risotto - ryż, w obecności dużej ilości płynu, szybciej mięknie i tworzy mazistą, gęstą i smaczną potrawę. KASZOTTO (GRYCZOTTO) Z ZIELONYMI SZPARAGAMI /własny;/ dla 4 osób pęczek zielonych szparagów 1 duża cebula
W kuchni Karmel-itkiIdą chłody - mam coraz większą ochotę na zupy, kremy, ciepłe gulasze i różne potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11. Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej(...)drobne paski kapustę pekińską. Wymieszać z koncentratem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem
Pasja SmakuPamiętacie paprykarz szczeciński? Kiedyś król sklepowych półek, nieodzowny element każdej wyprawy na wczasy czy wycieczkę. Dzisiaj mimo ponad 50-letniej historii prawie zapomniany leżakuje miedzy innymi
Bernika - moj kulinarny pamietniksię pytanie co wybieramy na początek jako poowitalny kieliszek Prosecco czy kieliszek Martini. Wybrałyśmy bąbelki czyli pyszne Prosecco. Potem truflowe risotto, dobre aczkolwiek dla nas mało truflowe i ryż lekko twardy, ale to był wstęp do pysznego tatara z pomidorów z galaretka bazyliowa, chipsem z parmezanu, pudru z suszonych pomidorów i piany z oliwy – pyszne odświeżające(...)pianą z tuńczyka, galaretką z pomidorów, smażone kapary, chrupiące anchois – pyszne słonawe, cudowne danie. Danie ostatnie gorące to jagnięcina w trzech odsłonach z lasagne ziemniaczaną, młodymi warzywami i owczym serem. Znakomita jagnięcina, pyszne chrupiące warzywa czy trzeba czegoś więcej ? Oj, tak trzeba – ;) na koniec zjeść deser .. deser który pozostawi w ustach chęć zjedzenia jeszcze jednego kawałka
Kuchnia na wzgórzu