ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:346/442)

Wigilia na Kresach – bogactwo regionów 157

królem był szczupak, podawany na przeróżne sposoby: w galarecie z żółtym sosem, faszerowany w majonezie czy w formie pulpetów dodawanych do zupy rybnej. Szczupak w galarecie z dużą ilością warzyw – czyli tzw. szczupak po żydowsku – był też bardzo ważnym daniem w okolicach Lwowa, gdzie obok niego serwowano zupę migdałową oraz karpia po polsku – w szarym sosie. Rządził też w okolicach(...)nich jest niewątpliwie kutia – w swojej podstawowej wersji przygotowywana na bazie pszenicy, maku, miodu i bakalii. W niektórych miejscach jednak, szczególnie na Białorusi, pszenicę często zastępowano kaszą pęczak lub ryżem. Inną powszechnie znaną i lubianą na całym terenie Kresów potrawą był kisiel żurawinowy. Miał on nie tylko walory smakowe, ale też zdrowotne: przygotowany z przetartych cierpkich owoców znacznie ułatwiał trawienie

Codogara
Leczo z kaszą bulgur 104

bolgur jest potrawą węglowodanową, to co wyróżnia ją z grona innych potraw tej grupy to niski poziom zawartości węglowodanów tylko ok. 18,5g w 100g, co w porównaniu np. z ryżem (80g) stawia ją na drugim końcu skali. Dzięki temu powinna być doceniana przez osoby pragnące zrzucić zbędne kg i być elementem menu osób na "diecie" nisko węglowodanowej.    Przypomnę(...)przykrywamy pokrywką i zaczynamy dusić od czasu do czasu mieszając. Dokładamy pokrojone wszystkie papryki i dalej dusimy. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, a na samym końcu wkładamy pokrojoną cukinie. Gdy warzywa są już miękkie przyprawiamy świeżymi ziołami, solą, pieprzem i przeciśnięty przez praskę czosnek.Chwilę dusimy i zestawiamy z ognia. Podajemy z ugotowaną wcześniej kaszą. Smacznego :) P.S. Od dawna chciałam kupić

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Edamame w słodko-pikantnej glazurze / Sweet and spicy glazed edamame 215

Jakiś czas temu, przy okazji odwiedzin w rodzinnym domu, pojechaliśmy na mamusiną działkę w celu zdobycia jak największej ilości ekologicznych warzyw. Jak zwykle zapakowałam nimi cały bagażnik Okazało się też, że na polu obok rośnie ogromna ilość pięknej soi, która często podawana jest w japońskich restauracjach jako przystawka. Tak więc za przyzwoleniem sąsiada narwałam też całą torbę soczystych strąków. Edamame(...)płatków chilli lub zmielonego chilli opcjonalnie sezam do posypania Przygotowanie: Gotuj soję w osolonej wodzie, przez około 5 minut i odcedź. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet, wodę ryż, cukier i chilli. W średnim rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż czosnek wraz z imbirem. Smaż przez 1-2 minuty, uważając by nie spalić czosnku. Wlej

karmelowy
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 209

gyrosu tzatziki - dip z jogurtu greckiego z czosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą fava - pasta z żółtego grochu ze smażoną cebulką, oliwą i cytryną, szczególnie popularna na wyspie Santorini dolmades - ryż z mięsem jagnięcym zawijany w liście winogron (coś jak polskie gołąbki). Danie główne też dostaniemy, jednak nie należy się spodziewać zbytniego entuzjazmu ze strony kucharza, że w największy gorąc(...)gastronomii. Zimą natomiast zajmują się zbiorem oliwek, tłoczeniem oliwy oraz produkcją tsikoudii (kreteńska wódka z anyżu, odpowiednik greckiego ouzo czy tureckiego raki). Mama Pelagia swoje potrawy przyrządza z warzyw z własnego ogródka. Ma pomidory, ogórki, bakłażany, cukinię, paprykę, pomidorki koktajlowe, drzewka cytrusowe. Wkłada mnóstwo miłości w to co robi - nawet tak prozaiczna rzecz jak grillowane warzywa smakowały u niej nieziemsko

W kuchni Katie
F... Faszerowana cukinia! 252

podstawa moich posiłków. Zawsze stanowią większą część na talerzu. Są wielofunkcyjne, można je podawać w formie sałatek, zapiekanek, grillować czy smażyć, a nawet marynować! A kto nie lubi faszerowanych warzyw? Faszerowana cukinia, bakłażan, papryka czy nawet pieczarki to nie lada rarytas i oryginalne danie. Dziś przedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :)Składniki:1 średnia cukinia250g mięso(...)Mieszamy. Można dodać łyżkę ketchupu.Mięso przekładamy do wydrążonych cukinii, przykrywamy mozarellą, posypujemy delikatnie ziołami prowansalskimi i wkładamy do piekarnika 180'C na ok. 15min. Gotowe! Można podawać z ryżem, ja akurat usmażyłam ćwiartki ziemniaków na głębokim tłuszczu :) Naczelny dodał trochę majonezu i jadł, aż mu się uszy trzęsły! Smacznego

Kitchens Alphabet
Paella z kurczakiem i owocami morza , kuchnia Hiszpanii 92

Paella z kurczakiem i owocami morza , kuchnia Hiszpanii Paella jest naprawdę świetnym wynalazkiem Hiszpanów. Niesamowicie smaczne jednogarnkowe , albo właściwie jednopatelniane danie Kiedyś dawno temu , jak natknęłam

Ogrodnik w podróży
Filety drobiowe w kremowym sosie z cukinią 528

Filety drobiowe w kremowym sosie z cukinią Kotleciki z kurczaka smażone w cieniutkich plasterkach wędzonego boczku i duszone w kremowym sosie z warzywami. Pyszny pomysł na niecodzienny obiad. Polecam!     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 10dkg wędzonego boczku w cieniutkich plasterkach 1 mała cebula 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki(...)całość przelewamy do mięsa. Mieszamy i gotujemy, do momentu, aż sos zgęstnieje. Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką *** *** Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem *** *** Podajemy z ryżem, makaronem lub duszonymi ziemniaczkami *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE

Blog z Apetytem
„Biały” wegetariański gulasz z cukinii i pieczarek 174

pieczarki , otulone kremowym sosem z nutką czosnku… hm..mało jest tak dobrych rzeczy Gulasz z cukinii o tej porze roku ma także jedną zaletę , jest sezon na to warzywo , więc jest tani . Jest ono nieziemsko plenne , a ta potrawa pozwala ja rozsądnie i ze smakiem spożytkować Bo wiadomo ,że cukinia jest pyszna i żal ją zmarnować . Zachęcam do wypróbowania(...)Doprawiamy solą , pieprzem do smaku . Dodajemy śmietanę , dusimy jeszcze chwilkę , około 3 -4 minut po czym zagęszczamy sos mąką do lubianej konsystencji . Gotowe , serwujemy z pieczywem czosnkowym lub grzankami Ryż lub kasza tez będą świetnym uzupełnieniem dania . Smacznego !   Artykuł „Biały” wegetariański gulasz z cukinii i pieczarek pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Zapiekane w piekarniku risotto z bakłażanem, cukinią i pomidorami 93

nazywała się Targ: Prawdziwe Produkty. Tutaj z kolei atmosfera była troszkę bardziej błoga, łagodna i spokojna. W sporym holu usytuowanych było kilka stanowisk z naturalnymi, zdrowymi, ekologicznymi produktami, warzywami, owocami, przyprawami i innymi smakołykami. Odczucie towarzyszące temu wydarzeniu: świeżość i spokój. Te dwa słowa chyba najlepiej odpowiadają relaksacyjnej atmosferze zapewnionej przez organizatora, czyli Forum Przestrzenie. Zapachy unoszące się w powietrzu(...)szklanka bulionu warzywnego 100g ryżu do risotto 1/2  szklanki oliwy z oliwek 200g sera żółtego Sól, pieprz 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Na dwóch łyżkach oliwy, na małym ogniu podsmażać cebulkę, aż będzie szklista i miękka, dodać czosnek a następnie pokrojonego w kostkę (2x2 cm) bakłażana i mieszając chwilę podsmażyć. Dodać ryż a po chwili wlać bulion

Moja Mama Gotuje
Gulasz rybny 137

Gulasz ten znakomicie nadaje się na obiad czy na ciepłą kolację. Można go podawać samemu, z chlebem lub z ryżem. Moja wersja gulaszu ma w sobie Atlantyckie kombu, ale z powodzeniem można go ominąć. Danie rewelacyjne, łatwe do zrobienia no i pyszne. Składniki: 1 pasek atlantyckiego kombu   (opcjonalnie) ok. 1 kg filetów rybnych (najlepiej dorsz) 1 czerwona papryka(...)smażyć przez ok. 5 minut. Następnie dodać pomidory i kombu, doprawić solą, pieprzem i papryką, smażyć przez ok. 10 minut. Na dno garnka o grubym dnie włożyć trochę warzyw, następnie ułożyć ziemniaki, rybę a na koniec warzywa razem z sosem. Dodać wodę i gotować przez ok. 15 minut lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie ale nie rozgotowane. Dodać śmietanę

Mama Gotuje
Kurczak po Blondyńsku! :D 275

rzadko je jadamy, ta jednak pozostanie z nami na dłużej. Dziecko co kasz nie znosi zjadło wszytko z talerza i syn nawet stwierdził, że jest tak jakby podobna do ryżu. Moje zdanie na jej temat - smakiem mało przypomina kaszę, szybko się ją przyrządza, jest bardzo wydajna, syta i świetnie łączy się z potrawą. Gdzie można kupić bulgur? Ameryki nie odkryję(...)pokrojoną w średnią kostkę pierś z kurczaka. Obsmażamy z każdej strony. Posypujemy sola prowansalską, ognistą mieszanką i pieprzem i dusimy klika minut. Po tym na mięso wkładamy mieszankę mrożonych warzyw, przykrywamy i dusimy do momentu, aż warzywa będą kruche. W tej mieszance najwięcej czasu potrzebują pędy bambusa, więc ja jak czuję, że bambus jest gotowy, wiem, że reszta warzyw również

Blondynka Gotuje
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami z parowaru 349

Nie jestem wielkim fanem makaronu, a raczej nie byłem :) Dziś zmieniłem zdanie :) i dania z makaronem pewnie będą często tu gościć. Będąc na zakupach kilka dni

Parowar Faceta
Sałatka z ziarnami, z rzodkiewką, kukurydzą i brokułem 87

Uwielbiam te Lunch mixy od  KUPIEC . Wystarczy ugotować, połączyć z ulubionymi warzywami, przyprawić i mamy sycące drugie śniadanie. Lubię jak jest pysznie, zdrowo i kolorowo. Taka sałatka jest bardzo sycąca. Można zapakować ja do pudełka śniadaniowego i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Sprawdzi się również jako lekko obiad czy kolacja.   Potrzebujemy: 2 woreczki mixu Lunch(...)osób. Przed podaniem sałatkę można schłodzić.  Użyłam gotowego mixu Lunch, w którego w skład wchodzą: kasza gryczana prażona, kasza jęczmienna pęczak, soczewica zielona i czarnuszka.   #ryż #ryz #zdrowaradosczycia #ambasadorkupiec #kupiec

Izabelawkuchni
Surówka ze świeżych ogórków 954

Jedzenie surowych warzyw jest zdrowe, dlatego tym razem chcę Wam polecić lekką, smaczną i bardzo soczystą surówkę ze świeżych ogórków, cebuli i koperku Z tych prostych składników możemy wyczarować pyszny dodatek do obiadu. Nie zawiera śmietany ani jogurtu, dlatego ze spokojnym sumieniem mogą ją jeść osoby z alergią lub nietolerancją na produkty mleczne.   Polecam też inne warzywne dodatki(...)pokrój nożem na cienkie plasterki . Przełóż je do miski z pozostałymi składnikami i dobrze wymieszaj. Gotową surówkę przechowuj w lodówce.   Surówka z ogórków jest świetnym dodatkiem do ziemniaków, ryżu, kasz, krokietów, placków, a także do dań rybnych i mięsnych.   Ogórki ze sklepu lub bazaru lepiej obrać, natomiast te ze sprawdzonego źródła wystarczy dokładnie umyć.       Pomysły

Kulinarne S.O.S.
Surówka ze świeżych ogórków 954

Jedzenie surowych warzyw jest zdrowe, dlatego tym razem chcę Wam polecić lekką, smaczną i bardzo soczystą surówkę ze świeżych ogórków, cebuli i koperku Z tych prostych składników możemy wyczarować pyszny dodatek do obiadu. Nie zawiera śmietany ani jogurtu, dlatego ze spokojnym sumieniem mogą ją jeść osoby z alergią lub nietolerancją na produkty mleczne.   Polecam też inne warzywne dodatki(...)pokrój nożem na cienkie plasterki . Przełóż je do miski z pozostałymi składnikami i dobrze wymieszaj. Gotową surówkę przechowuj w lodówce.   Surówka z ogórków jest świetnym dodatkiem do ziemniaków, ryżu, kasz, krokietów, placków, a także do dań rybnych i mięsnych.   Ogórki ze sklepu lub bazaru lepiej obrać, natomiast te ze sprawdzonego źródła wystarczy dokładnie umyć.       Pomysły

Kulinarny S.O.S.
Lunchbox na każdy dzień – Malwina Bareła 125

posiłku mającego postać pojedynczej porcji na wynos, kupowanej w punktach gastronomicznych lub przygotowywanej w domu sięga V wieku n.e., kiedy to Japończycy wyruszając na polowanie zabierali ze sobą podsuszany ryż, który po wymieszaniu z wodą rolowano w małe porcje. W okresie Edo bentō upowszechniło się do tego stopnia, że posiłek w pudełku był zabierany nawet do teatru. Ze względu(...)koktajle.  Każdy z przepisów został opatrzony zdjęciem gotowego dania, informacjami o ilości porcji i czasu niezbędnego na jego przygotowanie oraz stopniu trudności. Większość propozycji opiera się na świeżych warzywach i owocach. Nie zabrakło jednak w książce popularnych owsianek i granoli oraz potraw mącznych. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że proponowane w książce potrawy zostały dostosowane do specyfiki polskiej kuchni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KOTLETY Z BROKUŁA I PIERSI Z KURCZAKA 2681

pierś z kurczaka to idealne połączenie, uwierzcie mi a kotlety z brokuła i piersi kurczaka, to niebo w gębie Przepis jest banalnie prosty. Ale czy wiecie, że brokuł to warzywo uznawane, za jedno z najzdrowszych na całym świecie? To źródło wielu cennych witamin, takich jak wit. A czy C ale bogaty jest również w fosfor, magnez czy wapń. Jego kaloryczność(...)Wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Takie kotlety z brokuła i piersi z kurczaka, możesz podać z kaszą lub ryżem ale równie dobrze smakują, na zimno więc śmiało możesz je zabrać, ze sobą do pracy SMACZNEGO A jeśli potrzebujesz innego przepisu na przyrządzenie brokuła to polecam POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z ZAPIEKANYM

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią / Spanish meatballs with zucchini stew 139

stylu hiszpańskim. A że miałam też cukinię, resztę grzybów i paprykę przygotowałam też zdrową potrawkę, która doskonale pasuje do wszystkiego. Takim też sposobem powstały pyszne klopsiki wołowe z chorizo, ryżem i aromatyczną kolendrą, które podałam na szybkiej potrawce z cukinią, papryką i pieczarkami. Aż sama byłam zaskoczona jakie to wyszło pyszne! Generalnie rzecz biorąc, przygotowanie tego dania było też zaskakująco(...)porcje) Składniki na klopsiki: 1 jajko rozbełtane 200 g mielonej wołowiny 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w drobną w kostkę 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry sól i pieprz do smaku Składniki na potrawkę: 1 łyżka oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka mielonego

karmelowy
Przetwory domowe: leczo do słoików na zimę 167

Jeżeli lubicie leczo przedstawiamy Wam pomysł na leczo z warzywami zamknięte w słoikach, które będzie idealne na zimowe wieczory Składniki: - 1 kg fasolki szparagowej żółtej - 2 kg papryki białej/czerwonej - 2 cebule - 1 kg pomidorów - 1 kg cukini - sól, pieprz, słodka papryka - 1 łyżka masła Składniki na 7 słoików o pojemności 0,7l. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy(...)minut. Jak słoiki trochę ostygną przekładamy na ściereczkę do góry dnem i czekamy jak ostygną. Potem słoiki odwracamy i chowamy do piwniczki Leczo możemy podawać z makaronem lub ryżem z dodatkiem uduszonego mięsa. Smacznego

Kuchenne Wariacje