Kasza bulgur jest nie tylko pyszna i zdrowa, ale też daje się formować w ciekawe kształty. Okazja dla kreatywnych! Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 1
Tureckie PrzepisyZupa miso jest przygotowywana na bazie pasty o tej samej nazwie, która sporządzana jest z gotowanej soi i ryży, poddanych fermentacji z użyciem kropidlaka żółtego - kosmopolitycznego grzyba występującego głównie w rejonie tropikalnym. W późniejszym etapie fermentacji w paście miso pojawiają się też bakterie fermentacyjne, a pasta staje się aktywna biologicznie, nabierając właściwości antyoksydacyjnych. Pasta miso może mieć różny kolor(...)Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w piórka, pora w talarki, a czosnek drobno posiekać. Dodać do gotujących się grzybów i gotować dalej - aż warzywa będą miękkie. Wywaru nie solić - pasta miso jest wystarczająco słona. Tofu pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować dalej 5 minut. Odlać pół szklanki wywaru i rozpuścić
W SMAKMusze przyznać, że to danie mnie zaskoczyło. Bardzo pozytywnie zaskoczyło. Przygotowanie risotta na bazie piwnego wywaru, który powstał w trakcie gotowania golonki wraz
Kulinarne przygody Gatityukształtowały grupę produktów będących wizytówką tej kuchni. Tereny leżące nad Morzem Śródziemnym charakteryzują się słonecznym, łagodnym klimatem i żyzną glebą, które odpowiadają za duży w niej udział różnorodnych świeżych warzyw, owoców oraz ziół , a nadmorskie usytuowanie za obfitość owoców morza . Kuchnia śródziemnomorska nie może obyć się bez oliwy , która jest najbardziej rozpowszechnionym i emblematycznym produktem regionu, stosowanym w dużych ilościach(...)Grecję, Cypr, Turcję, Syrię, Liban, Izrael i Egipt popularne składniki dań to: jogurt, sery – feta, halumi, labneh natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów
Chilli Czosnek i OliwaNa rynku pojawił się nowy Fix Knorra, a ja oczywiście postanowiłam go wypróbować. Skusiłam się ciekawym połączeniem, choć pewnie nie powinnam iść na łatwiznę i kupować
Pasja SmakuGulasz to bardzo proste i sycące danie. Bardzo często przygotowuję gulasze. Można je podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. A do gulaszu można dodać to, co akurat mamy w lodówce. Ja miałam patisona i pomidory z ogródka mojej Cioci oraz czerwoną paprykę. W zamrażalniku było też mięso gulaszowe i stąd dzisiejsze danie. Patisona można zamienić na cukinię(...)podlewamy pół szklaki wody i dusimy, aż mięso będzie prawie miękkie. Na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę z czosnkiem, po chwili dodajemy paprykę i dusimy chwilę. Warzywa dodajemy garnka z mięsem, gdy jest ono już prawie miękkie. Dodajemy również patisona, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i gotujemy do miękkości. Na końcu dodajemy natkę pietruszki. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniczas temu. Bardzo nam wszystkim zasmakowało połączenie w farszu kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią. Jest to z pewnością świetna alternatywa dla tradycyjnych papryk zapiekanych z mielonym mięsem i ryżem, tylko zdecydowanie lżejsza. Świetnie smakuje również na zimno. Polecam. ok. 300 g piersi z kurczaka po 1 łyżeczce: kurkumy i oregano po 1/2 łyżeczki: cynamonu, słodkiej papryki, ostrej papryki, kminu(...)drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i mieszamy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną paprykę. Smażymy jeszcze chwilę. Do podsmażonych warzyw dodajemy mięso i obsmażamy do białości. Następnie dokładamy startą na grubych oczkach tarki cukinię i smażymy jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą
Smaki Na Talerzuzawsze w sytuacjach awaryjnych, bo te 3 składniki zawsze znajdziemy u siebie w domu :) Przepis: Najprostsza pasta z czerwonej soczewicy 3. Wegański paprykarz z marchewki Kilka marchewek, trochę ryżu, papryka, cebulka i przyprawy - oto główne składniki, z których wyczarujemy ten pyszny paprykarz. Nie wolno zapominać o czarnuszce, która zdecydowanie podkreśla smak. Przepis: Paprykarz z marchewki 4. Pasta(...)Domowy hummus 7. Pesto z buraków i orzechów Przepis na przepyszne pesto z buraka. Piękny intensywny kolor zdecydowanie zachęca, a orzechy nerkowca doskonale komponują się z tym zdrowym warzywem. Szybkie i łatwe - sprawdzi się na kanapkach, a także jako dodatek do obiadu. Jeśli macie kilka minut i kilka buraków pod ręką to bierzcie się do roboty. Nie pożałujecie
Bananowe PolePolędwiczka wieprzowa nadziewana szparagami z boczkiem Kupiłam ostatnio polędwiczki wieprzowe bez żadnego pomysłu na nie .. aż zobaczyłam szparagi i pomysł pojawił się sam. Polędwiczka wieprzowa nadziewana
Kuchnia na wzgórzuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 1 torebka kaszy gryczanej, średniej wielkości cukinia, nieduża papryka
JejKuchniaDziś kolejna zdrowa propozycja obiadu. Aromatyczny kurczak curry na słodko w towarzystwie marchewki i rodzynek. Idealnie komponuje się z brązowym ryżem i pełną witamin natką pietruszki
Cynamonowe szczęścieSmakował wyśmienicie za sprawą ziół: suszonego tymianku i oregano oraz świeżej natki pietruszki. Pikanterii dodawał mu pieprz cayenne, który świetnie rozgrzewa. To prosty pomysł na połączenie delikatnego mięsa, soczystych warzyw i wonnych ziół. A efekt jest niezwykły! Polecam Wam serdecznie i pozdrawiam! GULASZ Z INDYKA Z POMIDORAMI I MARCHEWKĄ. Składniki(...)Dusić jeszcze 20 minut. Pod koniec duszenia dołożyć pokrojone pomidory z puszki lub świeże i jeszcze chwilę pogotować. Gulasz skropić cytryną i posypać posiekaną natką pietruszki. Danie podawać z ryżem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychokreślenie popularnej w tym regionie nazwy zupa klopsowa. Zakochałam się w zupie z pulpetami, odkąd po raz pierwszy ją jadłam. Zupa koperkowa z pulpetami równie dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Czasami zamiast soku z cytryny dodaję do niej sok z kiszonych ogórków albo łyżkę chrzanu na każdą porcję. Zupa koperkowa z pulpetami - składniki 500 g mielonego mięsa drobiowego(...)koperek. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety mniej więcej wielkości piłeczki do ping-ponga czyli o średnicy około 4 cm. Z bulionu odławiamy warzywa, seler i por nie będą już potrzebne, ale marchewka nam się przyda. Doprowadzamy bulion do wrzenia i na wrzący pojedynczo wrzucamy pulpety. Staram się wrzucać pulpety z jak najniższej wysokości
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSezon na dynie trwa w najlepsze, czas z tego skorzystać! Dziś pomysł na pyszny, aromatyczny obiad dla całej rodziny. Curry z dynią i łososiem. Przepis jest
Natka Pietruszkiilości białka. Zwykły makaron bez jajeczny zawiera 4-10% białka, a najmniejszą zwartość białka zawiera makaron bezglutenowy, niskobiałkowy czyli 0,2%. Dodam, że ryż ma 8% białek. (Zarówno ryż jak i makarony są węglowodanowe bo zawierają dominującą ilość węglowodanów - nawet do ok. 80%). To włąśnie same produkty węglowodanowe podnoszą ostateczną zawartość białka w zupie(...)tylko naturalnymi, jak pieprz, sól, czy czosnek poprawiającymi walory smakowe. Odpuśćmy sobie wędlinę z chemią do kwadratu. Samo mięso zawiera 60 razy więcej chemii, toksyn itd. niż warzywa i owoce. I wyobraźcie sobie, że podczas gotowania wywaru ogromna część wytapia się i trafia tak jak tłuszcz do rosołu i zupy... OK! To jest kolejny etap świadomości. Nasz blog
Dieta Rozdzielna i Zdrowie