Taka zapiekanka jest idealna gdy na przykład nasza druga połówka spóźnia się na obiad, a obiad może na nią poczekać w piekarniku nie stygnąc :) Zapiekanka jest
Gotowanie...to proste !najmniej do Poznania. Tak, tak droga Maju, my ludziki z mały miasteczek mamy problem z takimi dodatkami jak liście curry, kafiru, świeże figi poza sezonem. Podsumowując sam żółty ryż z liśćmi curry bez liści wyszedł naprawdę dobrze i będę go robić. Więc mimo falstartu jest ok. Drugie podejście to był „Bananowiec na gruszkach, maśle orzechowym i czarnym pieprzu(...)długi, długi czas porzuciłabym jakąkolwiek myśl o pieczeniu. Co do samych przepisów jest kilka perełek, które mam zamiar przetestować za kilka miesięcy, kiedy to będę się cieszyć własnymi warzywami, mianowicie liczne przepisy na kiszonki. Znajdziecie tu przepisy na kiszone antonówki, rzodkiewki, pory, pomidory itd., sami zobaczcie: Co prawda mandarynek nie mam w ogrodzie, ale jak tylko uda mi się kupić
greenscarfskładniki* 1 torebka 100 g ryżu parboiled* 1 marchewka* 1 czerwona papryka* 1 łodyga selera naciowego* natka pietruszki* 2 cebulki dymki i szczypior z jednej* 1/2
Mix smakuKolejny "niedzielny" obiad i kwestia: co dziś przygotować, żeby każdemu pasowało? Z mamą i siostrą zaczęłyśmy wertować książeczki z przepisami i oto są: kotlety z kurczaka
Pasja Smakuskrytości ducha licząc na to, że nie są głodni. Ale byli głodni. Szybki przegląd lodówki uświadomił mi, że zbyt dużego pola do kulinarnych popisów nie mam. Jakieś resztki warzyw, kawałek kurzego biustu, kilka plasterków wędliny i domowe masło . Na szczęście zawsze mam w domu spory zapas mleczka kokosowego i przypraw. Powstało więc błyskawiczne, proste czerwone curry z kurczaka Znajomym bardzo(...)gotuję około 10 minut. Następnie dodaję podsmażone mięso z kurczaka pokrojone szalotki, starty imbir oraz papryczki chili i gotuję jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Podaję z ryżem. wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Na patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka, w tym czasie oczyszczone z nasion papryczki chili kroję w bardzo plasterki
Cztery Fajeryskrytości ducha licząc na to, że nie są głodni. Ale byli głodni. Szybki przegląd lodówki uświadomił mi, że zbyt dużego pola do kulinarnych popisów nie mam. Jakieś resztki warzyw, kawałek kurzego biustu, kilka plasterków wędliny i domowe masło . Na szczęście zawsze mam w domu spory zapas mleczka kokosowego i przypraw. Powstało więc błyskawiczne, proste czerwone curry z kurczaka Znajomym bardzo(...)gotuję około 10 minut. Następnie dodaję podsmażone mięso z kurczaka pokrojone szalotki, starty imbir oraz papryczki chili i gotuję jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Podaję z ryżem. wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Na patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka, w tym czasie oczyszczone z nasion papryczki chili kroję w bardzo plasterki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapozostają jeszcze do wyjaśnienia pojęcia takie jak tokany , czy bogracs , ale może do tego jeszcze kiedyś dojdziemy. Wszystkie te nazwy, kryją za sobą dania, w których kawałki mięsa i warzyw nurzają się w mniej lub bardziej paprykowych sosach na bazie smalcu. W tym może tkwić problem dla standardowego polskiego smaku (i kilku organów wewnętrznych). Musimy postarać się tak opracować oryginalne(...)dokładnie wymieszać. Gotować 1 - 2 minuty, ale nie dopuścić do wrzenia. Polać kawałki kurczaka paprykowym sosem, dodać po kleksie śmietany i posypać natką pietruszki. Podawać z kluskami, ziemniakami lub ryżem
zadanie-gotowanieMyślę , że taka propozycja na dietę przypadnie Wam do gustu.Przepyszny kurczak nadziewany pieczarkami i suszonymi pomidorami a do tego pyszna ,chrzanowa surówka z białej kapusty i warzywa z wody .Przepis podałam dla 4 osób ale też podaję na jedną porcję.Jedna Porcja tego Dania ma 579 kcal. czyli- 1 roladka( dwie pieczarki , ćwiartka mała cebuli ,oliwa , 2-3 suszone(...)miękkości w 180 st.)lub panierujemy w jajku i bułce tartej i smazymy na zloty kolor.Roladki możemy też upiec w rękawie do pieczenia!.Gotowa potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem z sosami lub bez jeśli danie ma być dietetyczne.Smacznego!. SAŁATKA Z KAPUSTY : ************************** 1 mała biała kapusta poszatkowanej drobno 1 duża marchewką startą na tarce o dużych otworach posiekana natka pietruszki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiInspiracja: któryś program kulinarny - salsa była trochę inna, ryba inna, a do tego gotowana. Ja, żeby uszczęśliwić wszystkich rybkę podsmażyłam na patelni, a z braku czerwonej
Pasja SmakuAmerykanie na pewno by nam pozazdrościli 😋 Do zagęszczania tej potrawy używa się okry, za którą ja nie przepadam ze względu na kleik, który pojawia się przy obróbce termicznej tego warzywa. Istnieją jednak wersje gumbo zagęszczane w polskim stylu - zasmażką z mąki pszennej. Szczerze przyznam, że następnym razem, gotując gumbo, zrezygnuję z zagęstnika - wolę mocniej odparować sos. Składniki(...)Paprykę pokroić na małe kawałki. Seler i paprykę dodać do gumbo. Gotować jeszcze 3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gumbo podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem ryżu czy kaszy. Przygotowując gumbo, idealnie wpasowałam się z lekturą "Ja, kochanka" Karoliny Wilczyńskiej . Podobnie do dania to dość gorąca i pikantna pozycja dla kobiet. Właściwie akcji w niej niewiele
Weekendy w domu i ogrodziechoć ilość przypraw można dać według własnego uznania. Pulpeciki przygotowałam z mrożonego morszczuka, ale równie dobrze można je zrobić z innej ryby. Można je podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Inspiracją do zrobienia pulpetów był przepis Jamiego, w wersji oryginalnej są z kalmarów i mrożonych krewetek, ja wolę jednak białą rybę :) W wersji bezglutenowej bułkę tartą należy zastąpić np. mąką(...)zagotować, sos powinien zgęstnieć. Do sosu wrzucić paprykę, pokrojone ananasy i marchewkę z groszkiem i gotować na wolnym ogniu, aż marchewka lekko zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Sos z warzywami wyłożyć na talerz, na nim ułożyć pulpeciki rybne. Posypać natką pietruszki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekurkami, winem i słodką śmietanką. Wszystko to połączył pięknie rozmawyn, który pasuje zarówno do mięsa, jak i do leśnych grzybów. Danie podałam z sałatką ziemniaczaną oraz warzywami i wyszedł bardzo przyjemny obiad. Polecam! Składniki: 1 nieduża polędwiczka wieprzowa 20 dkg kurek pół szklanki wina białego (wytrawne lub półwytrawne) szklanka słodkiej śmietanki 18% 2-3 szalotki 2 gałązki(...)cały czas mieszając. Dodać polędwiczki i gotować pod przykryciem jeszcze przez 5 minut, aby mięso doszło. Skontrolować smak i doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem
Kulinarne Inspiracjepierwszym etapie, musiał określić swój żywioł. Czy jest się wodą, powietrzem, ziemią czy ogniem. Odpowiedziałem, że " Do szczęścia potrzebuję dwóch rzeczy wodę i parowar :) No może jeszcze trochę warzyw, ziół i makaronu :) Więc zdecydowanie moim żywiołem jest woda, gdyż gotuję tylko na parze. Wszystkie potrawy zachowują dzięki niej swój naturalny smak i aromat" i tak oto dostałem się(...)parowaru na folii aluminiowej i zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem. Włączamy urządzenie na 20 minut. Kurki myjemy i osuszamy i przekładamy na folię aluminiową. Makaron przekładamy do pojemnika na ryż. Na 9 mniut przed końcem parowania mięsa, na 2 poziom wkładamy pojemnik z makaronem i zalewamy go wrzątkiem, na 3 poziom kładziemy grzyby. Pomidorki parzymy wrzątkiem i przekrajamy
Parowar FacetaAfrykańska zupa orzechowa – kto choć raz ją spróbuje, ten zostanie na zawsze jej wielbicielem. Ta zupa jest naprawdę przepyszna! Jedna z moich ulubionych, bo robi
Natka PietruszkiRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sezon na dynię oraz paprykę mamy w pełni. Więc dlaczego by nie połączyć tym pysznych warzyw w jednej potrawie. Jakiś czas temu Agnieszka podsunęła mi przepis na bułgarską zupę z dyni z papryką. W sam raz na jesienną pogodę. Bogata w smaku, pożywna i syta(...)bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3-4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni ( dynia obrana i pozbawiona pestek ) 1 szklanka pokrojonej w kostkę papryki czerwonej 4 łyżki stołowe ryżu 2 płaskie łyżki stołowe przecieru pomidorowego 1 średniej wielkości cebula 1,2 litr bulionu (u mnie bulion warzywny w słoiczku z Winiar) Mały kubek jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju
W garach u GosiPIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów
Martyna CooksPIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów
Martyna CooksPIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów
Martyna Cooks