Bardzo ciekawa propozycja obiadowa dla dzieci: połączenie warzyw, owoców i piersi kurczaka w jednym. Soczyste i słodziutkie mango, na zmianę przekładane plasterkami pieczonego kurczaka, a na wierzchu orzeźwiająca i świeża (głownie za sprawą kolendry) salsa z ogórków, cebulki oraz soku z limonki. Całość tworzy kolorową piramidkę, która na pewno zainteresuje dzieciaki swoim wyglądem, a tym samym skłoni je do poznawania(...)kroimy w plasterki w poprzek włókien. Układamy na talerzu na przemian najpierw plasterek mango, potem kawałek kurczaka itd. Na wierzch nakładamy porcję salsy (1-2 łyżki). Podajemy najlepiej z ryżem (ja użyłam ryżu brązowego). Smacznego
MyCookBook.plKolejny weg(etari)ański obiad :) "Kotlet" większości z pewnością kojarzy się z tradycyjnym polskim schabowym...A więc, Moi Drodzy, czas najwyższy to zmienić i, nawet jeśli
chili & sugarPo wykorzystaniu soczewicy do kotlecików wegetariańskich zostało mi jej jeszcze trochę. Postanowiłam wykorzystać ją do dania, które chciałam zrobić od dawna: soczewicy w sosie curry. Przepis
Pasja SmakuJakiś czas temu robiłam zapiekankę gyros z ryżem, która wszystkim nam bardzo smakowała. Dzisiaj też postawiłam na danie tego typu, ale tym razem kapustę pekińską zastąpiłam szpinakiem i całość zapiekłam w cieście francuskim. Mimo, że obie potrawy robi się z tych samych składników to efekt końcowy jest zupełnie inny, a smak niepowtarzalny! Taki gyros szpinakowy można podawać z ulubionym sosem(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. 4. Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić wszerz na trzy części. Na połowę każdego kawałka nałożyć po 1/3 podsmażonego kurczaka z warzywami i 1/3 szpinaku. Drugą połowę ciasta naciąć w trzech miejscach (tak jak na zdjęciu poniżej). Jajko wbić do miseczki, rozbełtać, posmarować nim brzegi ciasta. Ponacinane części ciasta nałożyć na część
Danka Pichcizimno. ➤czas przygotowania: 50 minut w 1 porcji: 464 kcal, B 28,0 g, W 30,8 g, T 20,3 g ➤ Kliknij - Przepis na sałatkę z pieczonych warzyw Środa - Szakszuka ze szpinakiem i białą fasolą Patelnia pełna dobroci! Zamiast ciecierzycy, jak w przepisie, dajcie pół puszki białej fasolki, a resztę zostawcie do risotto, które zrobicie w czwartek. Jeżeli(...)czas przygotowania: 30 minut Składniki /na 4 porcje (które dzielimy na 2 dni): 2 łyżki oliwy ev 4 ząbki czosnku 2 cebule 1 niepełna szklanka (200 g) ryżu basmati 2 szklanki (500 ml) bulionu warzywnego 1 szklanka (140 g )zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) ok. 15 sztuk (250 g) pomidorków koktajlowych skórka z 1/2 cytryny sól, pieprz
Chilli Czosnek i OliwaKolejna propozycja idealna na zimowe obiady - bardzo łatwa a jednocześnie sycąca i poruszająca krążenie krwi w żyłach zupa z hinduskimi przyprawami - spróbujcie a od razu zrobi
sierotka maRysia w kuchniMamy sposób na kulinarną nudę. Pyszne i zdrowe kotleciki jajeczne z komosą i guacamole. Zrób i ciesz się jedzeniem! Ciągle szukamy dla was nowych pomysłów na
Kulinarna Polskalinkiem Soczewica nadaje się też do przygotowania chili sin carne (wegańskiego chili ) czy zupy - krem z mlekiem kokosowym. Dzisiejsze danie to prosta potrawka z czerwoną soczewicą i warzywami. Nie zawiera składników odzwierzęcych, więc jest idealna dla wegan, ale z pewnością zasmakuje wszystkim (również mięsożercom) Szybki Obiad: soczewica z fasolką szparagową i kalafiorem Składniki: 2 duże garści fasolki szparagowej(...)syrop z agawy, zamieszać i dodać kalafiora i fasolkę. Gotować razem 3 minuty i dodać pomidorki. Gotować jeszcze 2 minuty. Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub z ryżem. Smacznego
Pełna LodówkaPo eksperymentach z yakitori na pewno będę w podobny sposób robić wszystko co da się tak zrobić. Z podpowiedzi wiem , że w Japonii również i innych
Buniabaje w kuchniCzas Przygotowania : 30 min Moje cukinie szaleją , nie nadążam z przetwarzaniem ich. Pora na kolejny przepis z serii na zimę. Składniki 1 kg małych cukini 4
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisySkładniki ciasto: 140 g zimnego masła 225 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 4-5 łyżek zimnej wody nadzienie: 3-4 główki czosnku 220 ml wody
OliveandThymeDelikatne roladki z nadzieniem z przesmażonego na maśle pora W klasycznym sosie potrawkowym, a do tego obowiązkowo ryż i groszek z marchewką. Do przygotowania sosu idealny będzie rosół który pozostał z obiadu. 3 porcje Roladki 3 kawałki fileta z kurczaka każdy po ok. 100 gram 100 gram pora biała cześć łyżeczka masła sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej(...)dalej energicznie mieszamy aby nie powstały grudki, zagotować i wyłączyć. Żółtka mieszamy z sokiem z cytryny i cienkim strumieniem wlewamy do sosu ciągle mieszając. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Warzywa Na patelni roztopić masło dodać rozmrożoną mieszankę, chwilę przesmażamy od czasu do czasu mieszając, możemy podlać kilkoma łyżkami wody. Miękkie warzywa przyprawiamy odrobiną soli i cukru, dodajemy mąkę, ponownie chwilkę
Andzia PichciPyszne pulpeciki z kurczaka w słodko kwaśnym sosie. Od niedawna bardzo polubiliśmy połączenie mięsa z owocami. Różnorodność warzyw sprawia, że danie jest bogate w witaminy i syte. Sos jest również pyszny na zimno! Pulpeciki: 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 cebula 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Dodatkowo: 1 cebula 1 czerwona(...)ostrą czerwoną papryką. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Sos zrobi się gęsty. Jeżeli jest zbyt gęsty wlewamy do garnka wlewamy odrobinę wody. Podajemy z ryżem
VioletoweKucharzenieości, pancerzyki a później odcedza). Możecie się tez spotkać z mieszankami tych wywarów. Bardzo często bulion jest przyprawiany sosem sojowym lub pastą miso (robi się ją ze sfermentowanego ryżu, soi lub pszenicy. Dopełnieniem są dodatki warzywne i/lub mięsne zależne od upodobania. Ja użyłam japońskiego makaronu pszenno – gryczanego Soba (cudownie aromatyczny) . Jest on co prawda przeciwieństwem grubego, pszennego makaronu Ramen, uważam(...)cukier i gotujemy 5 minut. Całość przecedzamy, kiedy ostygnie przelewamy np. do słoika. Ugotowane, ostudzone jajka zanurzamy w marynacie i zostawiamy na dobę. ROSÓŁ Mięso płuczemy w zimnej wodzie, warzywa obieramy, płuczemy i wkładamy do dużego garnka. Całość zalewamy wodą. Dodajemy sól, suche przyprawy (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) oraz pokrojony w paski imbir. Rosół gotujemy na małym ogniu około
KierunekuchniaDoskonała potrawa na zimowe dni, która doskonale rozgrzeje nas od środka. Gulasz możemy podawać z ziemniakami, ryżem lub kasz ą - jak kto lubi...Doskona ł e połączenie gulaszu możemy uzyskać z plackami ziemniaczanymi, to trochę tłuste i niezdrowe połączenie, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie danie. U mnie dzisiaj na obiad była wersja z kasz(...)dusimy. Od czasu do czasu mięso należy pomieszać, aby nie przypaliło się od spodu. Po 30 min duszenia mięsa, dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dusimy do miękkości mięsa i warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku. Smacznego
kulinarne odsłony pati