ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:353/442)

Gulasz z indyka z pomidorami i marchewką. 200

Smakował wyśmienicie za sprawą ziół: suszonego tymianku i oregano oraz świeżej natki pietruszki. Pikanterii dodawał mu pieprz cayenne, który świetnie rozgrzewa. To prosty pomysł na połączenie delikatnego mięsa, soczystych warzyw i wonnych ziół. A efekt jest niezwykły! Polecam Wam serdecznie i pozdrawiam!    GULASZ Z INDYKA Z POMIDORAMI I MARCHEWKĄ.           Składniki(...)Dusić jeszcze 20 minut. Pod koniec duszenia dołożyć pokrojone pomidory z puszki lub świeże i jeszcze chwilę pogotować. Gulasz skropić cytryną i posypać posiekaną natką pietruszki. Danie podawać z ryżem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zupa koperkowa z pulpetami 92

określenie popularnej w tym regionie nazwy zupa klopsowa. Zakochałam się w zupie z pulpetami, odkąd po raz pierwszy ją jadłam. Zupa koperkowa z pulpetami równie dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Czasami zamiast soku z cytryny dodaję do niej sok z kiszonych ogórków albo łyżkę chrzanu na każdą porcję. Zupa koperkowa z pulpetami - składniki 500 g mielonego mięsa drobiowego(...)koperek. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety mniej więcej wielkości piłeczki do ping-ponga czyli o średnicy około 4 cm. Z bulionu odławiamy warzywa, seler i por nie będą już potrzebne, ale marchewka nam się przyda. Doprowadzamy bulion do wrzenia i na wrzący pojedynczo wrzucamy pulpety. Staram się wrzucać pulpety z jak najniższej wysokości

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Curry z dynią i łososiem 83

Sezon na dynie trwa w najlepsze, czas z tego skorzystać! Dziś pomysł na pyszny, aromatyczny obiad dla całej rodziny. Curry z dynią i łososiem. Przepis jest

Natka Pietruszki
Rosół i inne zupy na wywarze z mięsa 196

ilości białka. Zwykły makaron bez jajeczny zawiera 4-10% białka, a najmniejszą zwartość białka zawiera makaron bezglutenowy, niskobiałkowy czyli 0,2%. Dodam, że ryż ma 8% białek. (Zarówno ryż jak i makarony są węglowodanowe bo zawierają dominującą ilość węglowodanów - nawet do ok. 80%). To włąśnie same produkty węglowodanowe podnoszą ostateczną zawartość białka w zupie(...)tylko naturalnymi, jak pieprz, sól, czy czosnek poprawiającymi walory smakowe. Odpuśćmy sobie wędlinę z chemią do kwadratu. Samo mięso zawiera 60 razy więcej chemii, toksyn itd.  niż warzywa i owoce. I wyobraźcie sobie, że podczas gotowania wywaru ogromna część wytapia się i trafia tak jak tłuszcz do rosołu i zupy...  OK! To jest kolejny etap świadomości. Nasz blog

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kurczak z jarmużem, mozarellą i suszonymi pomidorami 178

makaronu (każdy się nada, jak Ci od pomidorowej zostanie to też;)), ale też do innych dodatków, bo dobrze się skomponuje nawet z ziemniakami, a już idealnie z kaszą czy ryżem. Mozzarellę możesz rozpuścić jak ja, lub podzielić danie wizualnie na porcje jeszcze na patelni, rozłożyć plastry na każdej i poczekać, aż lekko się roztopi (tak gdzieś do połowy(...)kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce oleju spod suszonych pomidorów. Oprószamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną cebulę i startą na drobnych oczkach marchewkę i razem dusimy do miękkości warzyw. Wrzucamy posiekany jarmuż, plastry mozzarelli i kawałki suszonych pomidorów, razem dusimy do rozpuszczenia się sera

Kolorowy Przepisownik
Kurczak w indyjskim sosie 12149

moim blogu jest już przepis na kurczaka po indyjsku ( przepis ), jednak dzisiejsza moja wersja różni się od poprzedniej, ponieważ wtedy dodawałam warzywa i użyłam nieco innych przypraw. Tym razem jest tylko mięso z kurczaka w aromatycznym sosie pomidorowym z dużą ilością różnych przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójny filet z piersi z kurczaka (około(...)dodać kawałek kory cynamonowej. Zagotować i następnie zmniejszyć ogień i dusić około 8-10 minut. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. 4. Gotowe danie podawać z ugotowanym ryżem i posypane kolendrą lub natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd 118

nowej, wegańskiej strony. Jest pełna warzyw, comfort foodów, dań regionalnych i jest dobrze doprawiona. Ma też długą tradycję zastępowania składników. Już w PRL byliśmy przecież mistrzami kotletów z warzyw czy słodyczy z fasoli, bo mięsa i łakoci po prostu brakowało. 1000 dań z selera Kuchnia Wegan Nerd ma łączyć ludzi nad pysznym posiłkiem, który może zjeść każdy a nie dzielić(...)caponata. Z dań regionalnych możemy spróbować łódzkiego ciasta tureckiego żulik, kwaśnicy i toruńskiej zupy śliwkowej z piernikiem. Bardzo podobał mi się też dział inspirowany kuchnią PRL z sałatką z ryżem i galaretką owocową. Tym co wyróżnia tą książkę na tle morza innych wege książek kucharskich są przepisy na wegańskie sosy alla pieczeniowe, czyli coś, czego najbardziej mi brakowało w kuchni

Ugotowane pozamiatane
Indyjskie danie 170

Zawsze jak zrobię sobie takie danie to następnego dnia zabieram do pracy. Wystarczy tylko włożyć do mikrofali i podgrzać. Bardzo mi to smakowało.   Imbir obrać

Kuchnia Pokoleń
Policzki wołowe z pieczarkami z wolnowaru 197

Policzki wołowe wymagają długiego duszenia -  to mięso idealne do wolnowaru. Wystarczy trochę warzyw, pieczarki, wino i pyszne danie gotowe. Jeżeli nie macie wolnowaru, można to danie zrobić tradycyjnie, zajrzyjcie do  tego  przepisu, będzie pomocny.  Inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 600 g policzków wołowych  ( 3 - 4 policzki ) 2 łyżki oliwy 1 cebula(...)godzin lub high 4 - 6 godzin . Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Jeżeli trzeba, zostawić na kolejną godzinę. Podawać z polentą, kluskami lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Krucha tarta ze szparagami i parmezanem 165

Sezon szparagowy ma się ku końcowi a mi się przypomniało, że ani jednego dania w tym roku z nimi nie ugotowałam. Postanowiła nadrobić zaległości i tak

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka z fasolki szparagowej, quinoa i rukwi wodnej 161

W takie upały jak ostatnio, nie za bardzo ma się apetyt i chęć do gotowania czegoś konkretniejszego. Postanowiłem zrobić bardzo prostą sałatkę, z fasolki szparagowej żółtej

Parowar Faceta
Krem ryżowy z melonem. 107

cenowych okazji. Melon jest owocem niezwykle bogatym w składniki odżywcze i co ciekawe - należy do roślin... dyniowatych. W życiu nie pomyślałabym, że może mieć coś wspólnego z tym warzywem, ale z drugiej strony patrząc na fakt, że cukinia również do tej grupy należy, a z melonem łączy ją podobieństwo miąższu... zaliczenie do takiej kategorii może być całkiem słuszne. Jak wiecie(...)przepis :) Krem z komosy ryżowej i płatków ryżowych /przepis własny/ /1 porcja/ Składniki na krem: 30 g płatków z komosy ryżowej* (Quinola Mothergrain) 30 g płatków z brązowego ryżu mleko migdałowe (lub zwykłe) 2 łyżki syropu klonowego kubeczek jogurtu owczego (lub greckiego) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego pół małego melona Cantaloupe (około 200 g) Sos orzechowy: łyżka masła orzechowego typu

Poranek na słodko
Indyk w sosie z zielonym groszkiem 153

Indyk w sosie z zielonym groszkiem to danie, które idealne łączy się z kaszą jęczmienną i gryczaną. Indyk jest bardzo delikatnym mięsem i trzeba uważać, aby

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szaszłyki z kurczaka 164

Tęsknię za latem, ciepłem, sezonem grillowym... W oczekiwaniu na letnie miesiące postanowiłam przygotować szaszłyki w domu. Na patelni. Zainspirowało mnie Winiary i paczka od nich, w

Pasja Smaku
Czwartek: Soczewica po marokańsku w korzennym sosie 102

drobniutka, na surowo twarda jak groch, którego jest kuzynką, po ugotowaniu miękka i delikatna, a przy tym mocarna siłą zdrowych mikroelementów jakimi jest napakowana. Soczewica! Jest jednym z najstarszych warzyw i w menu homo sapiens (czyli człowieka – dla niezorientowanych ;-)) widnieje już od ponad 11 tys. lat. Z Biblii wiemy, że gotowali ją Izraelici, a i później była ważnym elementem(...)smakowy. Sos robi się w dwie minuty. Całość jest gotowa w równie ekspresowym tempie – 10 minut. Soczewica może być lekką przystawką, dodatkiem do dań głównych lub, w połączeniu z ryżem, samodzielną potrawą. Przepis pochodzi z bloga Minimalistbaker . Składniki: 2 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej 4 szklanki wody Sos 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 duża czerwona papryka 2 łyżki

Niedzielny kucharz