bolgur jest potrawą węglowodanową, to co wyróżnia ją z grona innych potraw tej grupy to niski poziom zawartości węglowodanów tylko ok. 18,5g w 100g, co w porównaniu np. z ryżem (80g) stawia ją na drugim końcu skali. Dzięki temu powinna być doceniana przez osoby pragnące zrzucić zbędne kg i być elementem menu osób na "diecie" nisko węglowodanowej. Przypomnę(...)przykrywamy pokrywką i zaczynamy dusić od czasu do czasu mieszając. Dokładamy pokrojone wszystkie papryki i dalej dusimy. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, a na samym końcu wkładamy pokrojoną cukinie. Gdy warzywa są już miękkie przyprawiamy świeżymi ziołami, solą, pieprzem i przeciśnięty przez praskę czosnek.Chwilę dusimy i zestawiamy z ognia. Podajemy z ugotowaną wcześniej kaszą. Smacznego :) P.S. Od dawna chciałam kupić
Dieta Rozdzielna i ZdrowieJakiś czas temu, przy okazji odwiedzin w rodzinnym domu, pojechaliśmy na mamusiną działkę w celu zdobycia jak największej ilości ekologicznych warzyw. Jak zwykle zapakowałam nimi cały bagażnik Okazało się też, że na polu obok rośnie ogromna ilość pięknej soi, która często podawana jest w japońskich restauracjach jako przystawka. Tak więc za przyzwoleniem sąsiada narwałam też całą torbę soczystych strąków. Edamame(...)płatków chilli lub zmielonego chilli opcjonalnie sezam do posypania Przygotowanie: Gotuj soję w osolonej wodzie, przez około 5 minut i odcedź. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet, wodę ryż, cukier i chilli. W średnim rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż czosnek wraz z imbirem. Smaż przez 1-2 minuty, uważając by nie spalić czosnku. Wlej
karmelowygyrosu tzatziki - dip z jogurtu greckiego z czosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą fava - pasta z żółtego grochu ze smażoną cebulką, oliwą i cytryną, szczególnie popularna na wyspie Santorini dolmades - ryż z mięsem jagnięcym zawijany w liście winogron (coś jak polskie gołąbki). Danie główne też dostaniemy, jednak nie należy się spodziewać zbytniego entuzjazmu ze strony kucharza, że w największy gorąc(...)gastronomii. Zimą natomiast zajmują się zbiorem oliwek, tłoczeniem oliwy oraz produkcją tsikoudii (kreteńska wódka z anyżu, odpowiednik greckiego ouzo czy tureckiego raki). Mama Pelagia swoje potrawy przyrządza z warzyw z własnego ogródka. Ma pomidory, ogórki, bakłażany, cukinię, paprykę, pomidorki koktajlowe, drzewka cytrusowe. Wkłada mnóstwo miłości w to co robi - nawet tak prozaiczna rzecz jak grillowane warzywa smakowały u niej nieziemsko
W kuchni Katiepodstawa moich posiłków. Zawsze stanowią większą część na talerzu. Są wielofunkcyjne, można je podawać w formie sałatek, zapiekanek, grillować czy smażyć, a nawet marynować! A kto nie lubi faszerowanych warzyw? Faszerowana cukinia, bakłażan, papryka czy nawet pieczarki to nie lada rarytas i oryginalne danie. Dziś przedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :)Składniki:1 średnia cukinia250g mięso(...)Mieszamy. Można dodać łyżkę ketchupu.Mięso przekładamy do wydrążonych cukinii, przykrywamy mozarellą, posypujemy delikatnie ziołami prowansalskimi i wkładamy do piekarnika 180'C na ok. 15min. Gotowe! Można podawać z ryżem, ja akurat usmażyłam ćwiartki ziemniaków na głębokim tłuszczu :) Naczelny dodał trochę majonezu i jadł, aż mu się uszy trzęsły! Smacznego
Kitchens AlphabetPaella z kurczakiem i owocami morza , kuchnia Hiszpanii Paella jest naprawdę świetnym wynalazkiem Hiszpanów. Niesamowicie smaczne jednogarnkowe , albo właściwie jednopatelniane danie Kiedyś dawno temu , jak natknęłam
Ogrodnik w podróżyFilety drobiowe w kremowym sosie z cukinią Kotleciki z kurczaka smażone w cieniutkich plasterkach wędzonego boczku i duszone w kremowym sosie z warzywami. Pyszny pomysł na niecodzienny obiad. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 10dkg wędzonego boczku w cieniutkich plasterkach 1 mała cebula 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki(...)całość przelewamy do mięsa. Mieszamy i gotujemy, do momentu, aż sos zgęstnieje. Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką *** *** Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem *** *** Podajemy z ryżem, makaronem lub duszonymi ziemniaczkami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE
Blog z Apetytempieczarki , otulone kremowym sosem z nutką czosnku… hm..mało jest tak dobrych rzeczy Gulasz z cukinii o tej porze roku ma także jedną zaletę , jest sezon na to warzywo , więc jest tani . Jest ono nieziemsko plenne , a ta potrawa pozwala ja rozsądnie i ze smakiem spożytkować Bo wiadomo ,że cukinia jest pyszna i żal ją zmarnować . Zachęcam do wypróbowania(...)Doprawiamy solą , pieprzem do smaku . Dodajemy śmietanę , dusimy jeszcze chwilkę , około 3 -4 minut po czym zagęszczamy sos mąką do lubianej konsystencji . Gotowe , serwujemy z pieczywem czosnkowym lub grzankami Ryż lub kasza tez będą świetnym uzupełnieniem dania . Smacznego ! Artykuł „Biały” wegetariański gulasz z cukinii i pieczarek pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżynazywała się Targ: Prawdziwe Produkty. Tutaj z kolei atmosfera była troszkę bardziej błoga, łagodna i spokojna. W sporym holu usytuowanych było kilka stanowisk z naturalnymi, zdrowymi, ekologicznymi produktami, warzywami, owocami, przyprawami i innymi smakołykami. Odczucie towarzyszące temu wydarzeniu: świeżość i spokój. Te dwa słowa chyba najlepiej odpowiadają relaksacyjnej atmosferze zapewnionej przez organizatora, czyli Forum Przestrzenie. Zapachy unoszące się w powietrzu(...)szklanka bulionu warzywnego 100g ryżu do risotto 1/2 szklanki oliwy z oliwek 200g sera żółtego Sól, pieprz 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Na dwóch łyżkach oliwy, na małym ogniu podsmażać cebulkę, aż będzie szklista i miękka, dodać czosnek a następnie pokrojonego w kostkę (2x2 cm) bakłażana i mieszając chwilę podsmażyć. Dodać ryż a po chwili wlać bulion
Moja Mama GotujeGulasz ten znakomicie nadaje się na obiad czy na ciepłą kolację. Można go podawać samemu, z chlebem lub z ryżem. Moja wersja gulaszu ma w sobie Atlantyckie kombu, ale z powodzeniem można go ominąć. Danie rewelacyjne, łatwe do zrobienia no i pyszne. Składniki: 1 pasek atlantyckiego kombu (opcjonalnie) ok. 1 kg filetów rybnych (najlepiej dorsz) 1 czerwona papryka(...)smażyć przez ok. 5 minut. Następnie dodać pomidory i kombu, doprawić solą, pieprzem i papryką, smażyć przez ok. 10 minut. Na dno garnka o grubym dnie włożyć trochę warzyw, następnie ułożyć ziemniaki, rybę a na koniec warzywa razem z sosem. Dodać wodę i gotować przez ok. 15 minut lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie ale nie rozgotowane. Dodać śmietanę
Mama Gotujerzadko je jadamy, ta jednak pozostanie z nami na dłużej. Dziecko co kasz nie znosi zjadło wszytko z talerza i syn nawet stwierdził, że jest tak jakby podobna do ryżu. Moje zdanie na jej temat - smakiem mało przypomina kaszę, szybko się ją przyrządza, jest bardzo wydajna, syta i świetnie łączy się z potrawą. Gdzie można kupić bulgur? Ameryki nie odkryję(...)pokrojoną w średnią kostkę pierś z kurczaka. Obsmażamy z każdej strony. Posypujemy sola prowansalską, ognistą mieszanką i pieprzem i dusimy klika minut. Po tym na mięso wkładamy mieszankę mrożonych warzyw, przykrywamy i dusimy do momentu, aż warzywa będą kruche. W tej mieszance najwięcej czasu potrzebują pędy bambusa, więc ja jak czuję, że bambus jest gotowy, wiem, że reszta warzyw również
Blondynka GotujeNie jestem wielkim fanem makaronu, a raczej nie byłem :) Dziś zmieniłem zdanie :) i dania z makaronem pewnie będą często tu gościć. Będąc na zakupach kilka dni
Parowar FacetaUwielbiam te Lunch mixy od KUPIEC . Wystarczy ugotować, połączyć z ulubionymi warzywami, przyprawić i mamy sycące drugie śniadanie. Lubię jak jest pysznie, zdrowo i kolorowo. Taka sałatka jest bardzo sycąca. Można zapakować ja do pudełka śniadaniowego i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Sprawdzi się również jako lekko obiad czy kolacja. Potrzebujemy: 2 woreczki mixu Lunch(...)osób. Przed podaniem sałatkę można schłodzić. Użyłam gotowego mixu Lunch, w którego w skład wchodzą: kasza gryczana prażona, kasza jęczmienna pęczak, soczewica zielona i czarnuszka. #ryż #ryz #zdrowaradosczycia #ambasadorkupiec #kupiec
IzabelawkuchniJedzenie surowych warzyw jest zdrowe, dlatego tym razem chcę Wam polecić lekką, smaczną i bardzo soczystą surówkę ze świeżych ogórków, cebuli i koperku Z tych prostych składników możemy wyczarować pyszny dodatek do obiadu. Nie zawiera śmietany ani jogurtu, dlatego ze spokojnym sumieniem mogą ją jeść osoby z alergią lub nietolerancją na produkty mleczne. Polecam też inne warzywne dodatki(...)pokrój nożem na cienkie plasterki . Przełóż je do miski z pozostałymi składnikami i dobrze wymieszaj. Gotową surówkę przechowuj w lodówce. Surówka z ogórków jest świetnym dodatkiem do ziemniaków, ryżu, kasz, krokietów, placków, a także do dań rybnych i mięsnych. Ogórki ze sklepu lub bazaru lepiej obrać, natomiast te ze sprawdzonego źródła wystarczy dokładnie umyć. Pomysły
Kulinarne S.O.S.Jedzenie surowych warzyw jest zdrowe, dlatego tym razem chcę Wam polecić lekką, smaczną i bardzo soczystą surówkę ze świeżych ogórków, cebuli i koperku Z tych prostych składników możemy wyczarować pyszny dodatek do obiadu. Nie zawiera śmietany ani jogurtu, dlatego ze spokojnym sumieniem mogą ją jeść osoby z alergią lub nietolerancją na produkty mleczne. Polecam też inne warzywne dodatki(...)pokrój nożem na cienkie plasterki . Przełóż je do miski z pozostałymi składnikami i dobrze wymieszaj. Gotową surówkę przechowuj w lodówce. Surówka z ogórków jest świetnym dodatkiem do ziemniaków, ryżu, kasz, krokietów, placków, a także do dań rybnych i mięsnych. Ogórki ze sklepu lub bazaru lepiej obrać, natomiast te ze sprawdzonego źródła wystarczy dokładnie umyć. Pomysły
Kulinarny S.O.S.posiłku mającego postać pojedynczej porcji na wynos, kupowanej w punktach gastronomicznych lub przygotowywanej w domu sięga V wieku n.e., kiedy to Japończycy wyruszając na polowanie zabierali ze sobą podsuszany ryż, który po wymieszaniu z wodą rolowano w małe porcje. W okresie Edo bentō upowszechniło się do tego stopnia, że posiłek w pudełku był zabierany nawet do teatru. Ze względu(...)koktajle. Każdy z przepisów został opatrzony zdjęciem gotowego dania, informacjami o ilości porcji i czasu niezbędnego na jego przygotowanie oraz stopniu trudności. Większość propozycji opiera się na świeżych warzywach i owocach. Nie zabrakło jednak w książce popularnych owsianek i granoli oraz potraw mącznych. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że proponowane w książce potrawy zostały dostosowane do specyfiki polskiej kuchni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata