ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:354/442)

Polędwiczka wieprzowa nadziewana szparagami z boczkiem 148

Polędwiczka wieprzowa nadziewana szparagami z boczkiem Kupiłam ostatnio polędwiczki wieprzowe bez żadnego pomysłu na nie .. aż zobaczyłam szparagi i pomysł pojawił się sam. Polędwiczka wieprzowa nadziewana

Kuchnia na wzgórzu
KASZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 661

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 1 torebka kaszy gryczanej, średniej wielkości cukinia, nieduża papryka

JejKuchnia
Marchewkowy kurczak curry z rodzynkami 243

Dziś kolejna zdrowa propozycja obiadu. Aromatyczny kurczak curry na słodko w towarzystwie marchewki i rodzynek. Idealnie komponuje się z brązowym ryżem i pełną witamin natką pietruszki

Cynamonowe szczęście
Gulasz z indyka z pomidorami i marchewką. 191

Smakował wyśmienicie za sprawą ziół: suszonego tymianku i oregano oraz świeżej natki pietruszki. Pikanterii dodawał mu pieprz cayenne, który świetnie rozgrzewa. To prosty pomysł na połączenie delikatnego mięsa, soczystych warzyw i wonnych ziół. A efekt jest niezwykły! Polecam Wam serdecznie i pozdrawiam!    GULASZ Z INDYKA Z POMIDORAMI I MARCHEWKĄ.           Składniki(...)Dusić jeszcze 20 minut. Pod koniec duszenia dołożyć pokrojone pomidory z puszki lub świeże i jeszcze chwilę pogotować. Gulasz skropić cytryną i posypać posiekaną natką pietruszki. Danie podawać z ryżem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zupa koperkowa z pulpetami 85

określenie popularnej w tym regionie nazwy zupa klopsowa. Zakochałam się w zupie z pulpetami, odkąd po raz pierwszy ją jadłam. Zupa koperkowa z pulpetami równie dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Czasami zamiast soku z cytryny dodaję do niej sok z kiszonych ogórków albo łyżkę chrzanu na każdą porcję. Zupa koperkowa z pulpetami - składniki 500 g mielonego mięsa drobiowego(...)koperek. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety mniej więcej wielkości piłeczki do ping-ponga czyli o średnicy około 4 cm. Z bulionu odławiamy warzywa, seler i por nie będą już potrzebne, ale marchewka nam się przyda. Doprowadzamy bulion do wrzenia i na wrzący pojedynczo wrzucamy pulpety. Staram się wrzucać pulpety z jak najniższej wysokości

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Curry z dynią i łososiem 74

Sezon na dynie trwa w najlepsze, czas z tego skorzystać! Dziś pomysł na pyszny, aromatyczny obiad dla całej rodziny. Curry z dynią i łososiem. Przepis jest

Natka Pietruszki
Rosół i inne zupy na wywarze z mięsa 187

ilości białka. Zwykły makaron bez jajeczny zawiera 4-10% białka, a najmniejszą zwartość białka zawiera makaron bezglutenowy, niskobiałkowy czyli 0,2%. Dodam, że ryż ma 8% białek. (Zarówno ryż jak i makarony są węglowodanowe bo zawierają dominującą ilość węglowodanów - nawet do ok. 80%). To włąśnie same produkty węglowodanowe podnoszą ostateczną zawartość białka w zupie(...)tylko naturalnymi, jak pieprz, sól, czy czosnek poprawiającymi walory smakowe. Odpuśćmy sobie wędlinę z chemią do kwadratu. Samo mięso zawiera 60 razy więcej chemii, toksyn itd.  niż warzywa i owoce. I wyobraźcie sobie, że podczas gotowania wywaru ogromna część wytapia się i trafia tak jak tłuszcz do rosołu i zupy...  OK! To jest kolejny etap świadomości. Nasz blog

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kurczak z jarmużem, mozarellą i suszonymi pomidorami 167

makaronu (każdy się nada, jak Ci od pomidorowej zostanie to też;)), ale też do innych dodatków, bo dobrze się skomponuje nawet z ziemniakami, a już idealnie z kaszą czy ryżem. Mozzarellę możesz rozpuścić jak ja, lub podzielić danie wizualnie na porcje jeszcze na patelni, rozłożyć plastry na każdej i poczekać, aż lekko się roztopi (tak gdzieś do połowy(...)kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce oleju spod suszonych pomidorów. Oprószamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną cebulę i startą na drobnych oczkach marchewkę i razem dusimy do miękkości warzyw. Wrzucamy posiekany jarmuż, plastry mozzarelli i kawałki suszonych pomidorów, razem dusimy do rozpuszczenia się sera

Kolorowy Przepisownik
Kurczak w indyjskim sosie 12137

moim blogu jest już przepis na kurczaka po indyjsku ( przepis ), jednak dzisiejsza moja wersja różni się od poprzedniej, ponieważ wtedy dodawałam warzywa i użyłam nieco innych przypraw. Tym razem jest tylko mięso z kurczaka w aromatycznym sosie pomidorowym z dużą ilością różnych przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójny filet z piersi z kurczaka (około(...)dodać kawałek kory cynamonowej. Zagotować i następnie zmniejszyć ogień i dusić około 8-10 minut. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. 4. Gotowe danie podawać z ugotowanym ryżem i posypane kolendrą lub natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd 109

nowej, wegańskiej strony. Jest pełna warzyw, comfort foodów, dań regionalnych i jest dobrze doprawiona. Ma też długą tradycję zastępowania składników. Już w PRL byliśmy przecież mistrzami kotletów z warzyw czy słodyczy z fasoli, bo mięsa i łakoci po prostu brakowało. 1000 dań z selera Kuchnia Wegan Nerd ma łączyć ludzi nad pysznym posiłkiem, który może zjeść każdy a nie dzielić(...)caponata. Z dań regionalnych możemy spróbować łódzkiego ciasta tureckiego żulik, kwaśnicy i toruńskiej zupy śliwkowej z piernikiem. Bardzo podobał mi się też dział inspirowany kuchnią PRL z sałatką z ryżem i galaretką owocową. Tym co wyróżnia tą książkę na tle morza innych wege książek kucharskich są przepisy na wegańskie sosy alla pieczeniowe, czyli coś, czego najbardziej mi brakowało w kuchni

Ugotowane pozamiatane
Indyjskie danie 160

Zawsze jak zrobię sobie takie danie to następnego dnia zabieram do pracy. Wystarczy tylko włożyć do mikrofali i podgrzać. Bardzo mi to smakowało.   Imbir obrać

Kuchnia Pokoleń
Policzki wołowe z pieczarkami z wolnowaru 193

Policzki wołowe wymagają długiego duszenia -  to mięso idealne do wolnowaru. Wystarczy trochę warzyw, pieczarki, wino i pyszne danie gotowe. Jeżeli nie macie wolnowaru, można to danie zrobić tradycyjnie, zajrzyjcie do  tego  przepisu, będzie pomocny.  Inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 600 g policzków wołowych  ( 3 - 4 policzki ) 2 łyżki oliwy 1 cebula(...)godzin lub high 4 - 6 godzin . Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Jeżeli trzeba, zostawić na kolejną godzinę. Podawać z polentą, kluskami lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Krucha tarta ze szparagami i parmezanem 158

Sezon szparagowy ma się ku końcowi a mi się przypomniało, że ani jednego dania w tym roku z nimi nie ugotowałam. Postanowiła nadrobić zaległości i tak

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka z fasolki szparagowej, quinoa i rukwi wodnej 152

W takie upały jak ostatnio, nie za bardzo ma się apetyt i chęć do gotowania czegoś konkretniejszego. Postanowiłem zrobić bardzo prostą sałatkę, z fasolki szparagowej żółtej

Parowar Faceta
Krem ryżowy z melonem. 100

cenowych okazji. Melon jest owocem niezwykle bogatym w składniki odżywcze i co ciekawe - należy do roślin... dyniowatych. W życiu nie pomyślałabym, że może mieć coś wspólnego z tym warzywem, ale z drugiej strony patrząc na fakt, że cukinia również do tej grupy należy, a z melonem łączy ją podobieństwo miąższu... zaliczenie do takiej kategorii może być całkiem słuszne. Jak wiecie(...)przepis :) Krem z komosy ryżowej i płatków ryżowych /przepis własny/ /1 porcja/ Składniki na krem: 30 g płatków z komosy ryżowej* (Quinola Mothergrain) 30 g płatków z brązowego ryżu mleko migdałowe (lub zwykłe) 2 łyżki syropu klonowego kubeczek jogurtu owczego (lub greckiego) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego pół małego melona Cantaloupe (około 200 g) Sos orzechowy: łyżka masła orzechowego typu

Poranek na słodko
Indyk w sosie z zielonym groszkiem 147

Indyk w sosie z zielonym groszkiem to danie, które idealne łączy się z kaszą jęczmienną i gryczaną. Indyk jest bardzo delikatnym mięsem i trzeba uważać, aby

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szaszłyki z kurczaka 160

Tęsknię za latem, ciepłem, sezonem grillowym... W oczekiwaniu na letnie miesiące postanowiłam przygotować szaszłyki w domu. Na patelni. Zainspirowało mnie Winiary i paczka od nich, w

Pasja Smaku
Czwartek: Soczewica po marokańsku w korzennym sosie 93

drobniutka, na surowo twarda jak groch, którego jest kuzynką, po ugotowaniu miękka i delikatna, a przy tym mocarna siłą zdrowych mikroelementów jakimi jest napakowana. Soczewica! Jest jednym z najstarszych warzyw i w menu homo sapiens (czyli człowieka – dla niezorientowanych ;-)) widnieje już od ponad 11 tys. lat. Z Biblii wiemy, że gotowali ją Izraelici, a i później była ważnym elementem(...)smakowy. Sos robi się w dwie minuty. Całość jest gotowa w równie ekspresowym tempie – 10 minut. Soczewica może być lekką przystawką, dodatkiem do dań głównych lub, w połączeniu z ryżem, samodzielną potrawą. Przepis pochodzi z bloga Minimalistbaker . Składniki: 2 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej 4 szklanki wody Sos 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 duża czerwona papryka 2 łyżki

Niedzielny kucharz
Łatwe czerwone curry z kurczaka 169

skrytości ducha licząc na to, że nie są głodni. Ale byli głodni. Szybki przegląd lodówki uświadomił mi, że zbyt dużego pola do kulinarnych popisów nie mam. Jakieś resztki warzyw, kawałek kurzego biustu, kilka plasterków wędliny i domowe masło . Na szczęście zawsze mam w domu spory zapas mleczka kokosowego i przypraw. Powstało więc błyskawiczne, łatwe czerwone curry z kurczaka Znajomym bardzo(...)gotuję około 10 minut. Następnie dodaję podsmażone mięso z kurczaka pokrojone szalotki, starty imbir oraz papryczki chili i gotuję jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Podaję z ryżem. Łatwe czerwone curry z kurczaka - wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Na patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka, w tym czasie oczyszczone z nasion papryczki chili kroję

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 166

sól, nie pieprz, nie doprawiaj.  Podsmaż delikatnie obracając. Bez obaw- ta brytfanna nie przypali Wam NICZEGO. Ja to gwarantuję, bo miałam przypadek zostawienia jej na dłużej zmięsem i warzywami. Następnie dodaj bakłażana pokrojonego tak, aby każda cząstka zawierała swoją fioletową skórkę- to będzie gwarancja , że nam się ten bakłażan nie rozmymla. Posyp szarpaną bazylią.  Nakryj pokrywką. Smaż-duś(...)niebawem pomysły z bazą. U mnie trochę bazy zostalo zjedzone...z chlebem na zimno i na ciepło. Mając taką bazę w słoikach i dowolnie ją modyfikując z mięsem, kiełbasą, ryżem, makaronem itd...nie straszne nam będą kulinarne podróże po różnych regionach Włoch o pustym żołądku... Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni