Zazwyczaj jak wracam z pracy, to nie mam chęci i weny na długie gotowanie. Zazwyczaj w ogóle nie mam chęci na gotowanie. Chciałabym szybko zjeść coś
Moja kraina smakówpryskanie tłuszczu. Rama Smaż jak szef kuchni klasyczna, którą testowaliśmy, to mix olejów wysokiej jakości (rzepakowego i słonecznikowego) faktycznie nie pryska podczas smażenia. Obsmażanie mięsa jak i wilgotnych warzyw nie niesie ze sobą spustoszenia i bałaganu. Dzięki temu było mniej sprzątania po naszym gotowaniu a curry przypadło do gustu wszystkim domownikom. Czas przygotowania: 30 minut Porcje(...)Dodaj mleko kokosowe i pomidory, doprowadź do wrzenia, gotuj 5 minut, dopraw do smaku. Do curry przełóż kulki wołowe, gotuj 2 minuty. Przed podaniem przybież listkami bazylii, podaj z ryżem lub dowolnym pieczywem
SzczyptaSmaQPyszna, domowa zupa pomidorowa. Przepis na tradycyjną zupę pomidorową. Klasyczna polska zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem przecieru pomidorowego, zabielana śmietaną. Prosty przepis na szybką i
Moja Książka KucharskaJeśli znacie i lubicie smak kultowego już paprykarza szczecińskiego, zachęcam Was do zrobienia wersji domowej. Ja robiłam go wczoraj i smakuje jak oryginalny, a nawet jest
To co lubię - gotuję i polecamKorzystam ze szparagów póki są jeszcze dostępne i kombinuję coraz to nowe dania - dziś kolejna tarta. Tarty to dania idealne: szybkie, proste i pyszne! Uwielbiam smak
sierotka maRysia w kuchniPo szalonych i tłustych ostatkach na początek okresu postu proponuję Wam niezwykle delikatne i zdrowe danie. Pstrąg uduszony na porach można podać jeszcze lżej omijając
Gotuj Sam!roztarty w moździerzu ma wyjątkowo przyjemny i świeży aromat. Jako dodatek do shawarmy polecamy Wam bulgur – kaszę, którą można ugotować w 12 minut. Dobrym dodatkiem będzie też kuskus, ryż, lub kasza. Shawarmę można też zapakować do bułki i zjeść jak klasyczny kebab. Tu znajdziecie przepis jak to zrobić . Przepis na shawarmę pochodzi z zestawu lanczy na cały tydzień „Najprostsze(...)widelcem, dopraw solą, dodaj 2 łyżki oliwy. Wymieszaj. Krok 5 Przy pomocy dwóch widelców porwij mięso na małe kawałki, dzieląc je wzdłuż włókienek. Podawaj z kasza bulgur i świeżymi warzywami. Artykuł Wtorek: Shawarma z kaszą bulgur pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzCurry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos, którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Nazwą tą określić można zupełnie
Smakowity Blog Kulinarnypełnego i wyrazistego smaku. No niestety, jeszcze trochę trzeba czekać na pomidorową ucztę. W tym roku ze szczególną niecierpliwością wyczekuję lata, gdyż to będzie pierwszy rok z moimi własnymi warzywami i owocami. Pomidory i papryka rosną już w namiocie foliowym, który stoi na samym środku mojego przyszłego ogrodu. To niesamowita frajda patrzeć jak z nasionek wyrasta coś zielonego, kiedy formuje(...)solą, papryką i przelać do garnka z klopsami. Całość gotować razem na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Podawać z kleksem dobrej kwaśnej, gęstej śmietany i z ziemniakami lub ryżem
Codzienna kuchnia niecodziennacytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru 2 ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być z kostki) olej arachidowy sól do smaku Do podania ryż, najlepiej jaśminowy jajka ugotowane na (pół)twardo Instrukcje Słodki ziemniak, seler, imbir i czosnek obieramy. Ziemniaka kroimy w grubą 2-3cm kostkę, seler w słupki grubości kilku(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-224 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-224 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Podsmażamy pierwszą porcję składników... ...zalewamy bulionem i powoli gotujemy Kurczaka podsmażamy... ...i wraz z batatami dodajemy do zupy Na koniec dodajemy kapustę, kiełki i cebulki Azjatycka zupa warzywna Post Azjatycka
Kulinarna Pokusacytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru 2 ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być z kostki) olej arachidowy sól do smaku Do podania ryż, najlepiej jaśminowy jajka ugotowane na (pół)twardo Instrukcje Słodki ziemniak, seler, imbir i czosnek obieramy. Ziemniaka kroimy w grubą 2-3cm kostkę, seler w słupki grubości kilku(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-224 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-224 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Podsmażamy pierwszą porcję składników... ...zalewamy bulionem i powoli gotujemy Kurczaka podsmażamy... ...i wraz z batatami dodajemy do zupy Na koniec dodajemy kapustę, kiełki i cebulki Azjatycka zupa warzywna Post Azjatycka
Kulinarna Pokusasię znajdzie! Bataty też wciąż ostatnio przyrządzam. Świetna alternatywa do tradycyjnych ziemniaków. Choć zwane z angielskiego sweet potatoes to tak naprawdę z ziemniakami nie mają nic wspólnego. Uwielbiam to warzywo i cieszę się, że mogłam je przedstawić w tej potrawie. Szybki sos z kurczaka to bogaty w różnorodne składniki sos, a jakże. Znajdziecie tutaj migdałowe masło, kajeński pieprz, cynamon(...)gotuj sos przez 10 minut. Zrumień kurczaka wraz z cebulą i dodaj do sosu. Gotuj przez 15 minut. Przypraw sos kolendrą. To danie podałam w tortilla. Można również ugotować ryż. Ułóż porcję sałaty na tortilla, a na niej sos z kurczaka, kawałki awokado i łyżkę creme fraiche. Całość posyp kolendrą, prażonymi cashew i chili. The post Szybki
codojedzeniaDania z sosem słodko-kwaśnym kojarzą mi się głównie w zestawieniu z kurczakiem. Tym bardziej z zaciekawieniem przygotowałam takie danie z polędwiczką wieprzową. Wyszło bardzo smacznie
Smaki Na TalerzuJakiś czas temu, przechodziłam w Poznaniu koło ryneczku z warzywami. Nie byłam sama, szedł ze mną mój bardzo dobry znajomy. Spojrzałam na stragany i spytałam go, czy zna jakieś warzywo lub owoc, który jest oryginalny i nadałby się do stworzenia ciekawego przepisu. Odpowiedział: "Physalis...". Stanęłam jak osłupiała, nasłuchując o czym on mówi... Kontynuował: "... to taki owoc zamknięty w kwiatku, liście(...)stopniach. Raz na jakiś czas podczas pieczenia otworzyć piekarnik i polać wywarem mięso. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia dołożyć cykorię i rodzynki. Podawać gorące z np. ryżem lub ziemniakami - można je polać wywarem powstałym podczas pieczenia. Smacznego! Obserwuj bloga przez Facebook oraz Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarny