Beef bourguignonne - danie absolutnie doskonałe. Nie ma lepszego gulaszu nad beef!!! Szczerze powiedziawszy nie spodziewałam się, że danie to będzie tak dobre - pyszne było zaraz po
sierotka maRysia w kuchnisię jako głównego dania, ale jako przekąskę czy przystawkę. Zarówno na ciepło (smażoną, grillowaną), jak i na zimno (marynowaną w occie, oliwie i ziołach). Portugalia słynie ze swojego ryżu w pomidorach z ośmiornicą – arroz de polvo, hiszpańska Galicja ma pyszną pulpo á feira. Grecy najbardziej lubią ohtapodaki ksidato – ośmiornice marynowane w occie winnym. Włosi chętnie jedzą ją w sosie pomidorowym(...)popcorn, uwaga na oczy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Pomidora parzymy i ściągamy skórkę, kroimy w ósemki. Bakłażana myjemy, odcinamy mu oba końce i kroimy warzywo wzdłuż, w półcentymetrowe plasterki, jak do moussaki . Smarujemy z jednej strony chimichurri, odstawiamy. Ziemniaki po ugotowaniu (najlepiej jeszcze ciepłe) kroimy w grubą kostkę, wkładamy do miski, dodajemy do nich kapary
Karo in the Kitchendwóch lat i z każdego produktu - mówiąc jak najbardziej szczerze (!) - jestem w 100% zadowolona. Naprawdę, rzadko spotykam się z tak wysokiej jakości, miękkimi owocami, nieprzesłodzonymi konfiturami, rzadko spotykanymi odmianami ryżu czy mąk (przez które nie ucierpi portfel :)) czy chrupiącymi orzechami. Niedawno do mojej szybko pomniejszającej się kolekcji dołączyły: * sok z jagód goji * sok z żurawiny * sok z noni(...)Ponadto ma dużo więcej minerałów i przeciwutleniaczy niż jej jaśniejsze wersje... i wcale nie jest droga! Ketchup to z kolei wielkie zaskoczenie - ma bardzo gęstą, przecierową konsystencję za sprawą warzyw. Jakby tego było mało, nie zawiera dodatku cukru ani skrobi modyfikowanej. Innymi słowy - ketchup idealny. W smaku kwaskowaty, świetny również jako baza do sosów czy zupy pomidorowej. Jeśli chodzi
Poranek na słodkosycylijskie sałatki jest tyle przepisów, ile dobrych kuchareczek w każdym sycyliskim domu. Są to przetwory warzywne, które wykorzystuje się samodzielnie, lub jako dodatek do tzw.panini lub do sałatek z ryżu . Z makrelą atlantycką, z oliwkami... Istnieją dwa sposoby marynowania i konserwowania tych specjałów- albo w zalewie octowej albo w oleju nigdy w oliwie z oliwek, ale pół na pół- oliwa(...)drugiej ,jest w zasadzie takie samo. Szatkujemy składniki pierwszej sałatki, w paseczki i dyski ,poza marchewką, gdyż ta ma być krojona w słupki typu julienne. Julienne – to technika krojenia warzyw ,polegająca na pokrojeniu produktu na długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm. Jeśli mamy malakser bądz robota, to robimy to na tarczy
Z Kuchni Do Kuchniziemniak szybko straci wodę. Grube, porządne fryty to gwarancja chrupiącej skórki i kremowego środka o intensywnym, ziemniaczanym smaku. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do miski z zimną wodą i płuczemy jak ryż na sushi – ziemniaki uwolnią skrobię, zobaczycie jak woda mętnieje. Zmieniamy wodę – znowu na lodowato zimną, prosto z kranu – i płuczemy tak ziemniaki kolejno 3-4 razy , aż woda będzie(...)Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować, co kupujemy. Dawno nie spotkałam w warzywniaku podpisanych kartofli – trzeba dopytać sprzedawcy jakiego typu warzywo ma w swojej ofercie i do czego je poleca. Jeśli sam nie wie – poproście o przekrojenie ziemniaka i potrzyjcie o siebie obie połowy. Jeśli szybko wytworzy się biała, lśniąca i lepka
Karo in the Kitchenmoim lokalnym bazarku! Najwidoczniej przysmak ten staje się u nas coraz bardziej popularny, a rolnicy zrozumieli, że opłaca im się zerwać kwiaty nim przemienią się w popularne warzywa. Jeżeli i Ty kupiłeś kwiaty cukinii, a teraz zastanawiasz się co z tym fantem zrobić, odpowiedź znajdziesz w dzisiejszym wpisie :) Oprócz garści informacji (jak przygotować, gdzie kupić, jak jeść?), znajdziesz(...)domowy labneh (ser z jogurtu) kozi ser wymieszany z miętą i natką pietruszki lub koperkiem mozzarella w małych kulkach, po kawałku anchois i listku świeżej bazylii (typowe włoskie nadzienie) ryż i zioła (coś na wzór gemisty ) grzyby i cebula krewetki z czosnkiem i chilli A Wy próbowaliście już kwiatów cukinii? Jak je przyrządzacie? Jeżeli znacie miejsce, gdzie można
Chilli Czosnek i Oliwasię je dzieciom i osobom na diecie. W czasie pobytu we Włoszech dowiedziałam się, że jest ono bardzo cenionym mięsem w Toskanii, choćby w formie duszonej z winem i warzywami, czyli królika cacciatora, którego miałam okazję przygotowywać w czasie włoskiej lekcji gotowania. Potrawy z królika można było również zamówić w prawie każdej restauracji. Przepis na dzisiejsze danie znalazłam(...)Dodaj oliwki i duś kolejne 15 min, po tym czasie królik powinien być miękki. Podawaj z wiejskim chlebem, surówką i białym winem. Pasuje tu również polenta albo ryż. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa16.00 Normal 0 false 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso
W garach u GosiCzas czytania: 3 min Dawno, dawno temu, kiedy byłam mięsożercą, miałam swoją ulubioną potrawę. Były to pulpety w stylu włoskim, które dziś prezentuję w wersji wegetariańskiej
SprawdzonaKuchnia.plBłyskawiczna sałatka do dań z grilla to propozycja dodatku jaki możemy podać na grillu. Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje wiele czasu, a z całą pewnością idealnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Witajcie. Dziś mam dla Was dwie wspaniałe rzeczy. Jedna to przepyszne danie jednogarnkowe a druga, to sprzęt, dzięki któremu ta potrawa została przygotowana z przyjemnością. Potrzebne
zdrowo i aktywnieWitajcie. Dziś mam dla Was dwie wspaniałe rzeczy. Jedna to przepyszne danie jednogarnkowe a druga, to sprzęt, dzięki któremu ta potrawa została przygotowana z przyjemnością. Potrzebne
Zdrowie i pysznie na talerzuWielkość porcji Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny porcji Chleb pszenny z białej mąki 30 g 71 10 Sok jabłkowy niesłodzony 250 ml 39 10 Płatki kukurydziane 30 g 74 19 Brązowy ryż 150 g 66 21 Biały makaron spaghetti, gotowany 11 minut 180 g 59 28 Tortilla kukurydziana 50 g 52 12 Baton Snickers 60 g 43 15 Baton Mars(...)starajmy się, żeby pierwsze skrzypce w naszej diecie grały produkty, które nam służą najbardziej ze wszystkich dostępnych - te obfitujące w witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze. Większość powinny więc stanowić (różne) warzywa i owoce, a mąką (nie tylko z pszenicy) i jej przetwory niech będą w mniejszości
Powiedz dietom nieKuchnia to nie tylko smaki, aromaty i pyszne dania. To także miejsce, w którym zatrzymuje się czas, kiedy podejmuje się kulinarne wyzwania lub delektuje ich efektami
KulinarneImpresje.pl