ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:374/442)

Potrawka z kurczakiem i szpinakiem 151

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} . Od tamtego momentu stałam się fanką tego warzywa. Dziś smaczna propozycja z kurczakiem. Zapraszam... Stopień trudności - prosta. Trzeba pamiętać, że po wrzuceniu szpinaku należy zmniejszyć ogień i potrawę poddać duszeniu nie gotowaniu wtedy szpinak nie straci swoich wartości witaminowych(...)czasie można dodać opcje z pomidorem), czekamy aż zwiędnie i dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz - ewentualnie - przecierem pomidorowym i jeszcze chwilę dusimy. Danie można podawać z makaronem, kluseczkami, ryżem. Smacznego

Kubki smaku
Drobiowe szaszłyki z grilla 245

Za oknem słońce, jest ciepło więc sezon grillowy w pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Smażony ryż 60

Jak zrobić smażony ryż z Madagaskaru. Oczywiście dowiesz się, jak przeczytasz mój przepis. Jak zrobić smażony ryż, który na Madagaskarze nie wątpliwie ma ogromne znaczenie i

RafalCook
Kurczak tikka masala 160

Tymczasowa nieobecność Rysia powoduje nasilenie w moim menu dań z kuchni chińskiej (wkrótce) i hinduskiej. W końcu mogę pojeść troszkę ostrzej i aromatyczniej Kurczak według tego

sierotka maRysia w kuchni
Kantońskie stir fry z łaty wołowej – z aksamitnym sosem i jajkiem 151

mój ulubiony sposób na zjedzenie tego mięsa w formie innej niż steki. Komponuje się z każdym smakiem i aromatem – przyjmie ostre i delikatne dodatki, wszystkie możliwe sosy i warzywa. W tym kantońskim przepisie łata wołowa połączona jest z aksamitnym ale wyrazistym, lekko ostrym sosem z dodatkiem jaj. Uwierzcie – smakuje i pachnie milion razy lepiej niż wygląda! W dawnym kolonialnym Kantonie(...)wstążki, zamiast dużych ściętych fragmentów jak w jajecznicy. Gotujemy całość aż jajka się zetną, ale zostaną miękkie – około 40 sekund do minuty. Podajemy od razu – z ugotowanym na sypko ryżem, posypaną jeszcze dodatkowo odrobiną szczypioru, sezamu i skropioną olejem sezamowym.   Więcej przepisów z wykorzystaniem łaty wołowej /bavette znajdziecie TUTAJ SKŁADNIKI na 2 porcje MIĘSO I MARYNATA 1 stek

Karo in the Kitchen
Warzywa z kaszą jaglaną i jajkiem 142

nietolerancją glutenu), małych dzieci oraz osób będących na diecie lekkostrawnej. Jako kasza bezglutenowa, może stać się podstawową, tańszą alternatywą dla osób z celiakią.   Znacznie bardziej pożywną od białego ryżu czy kukurydzy, lżej strawną niż gryka oraz tańszą i bardziej dostępną niż quinoa czy amarantus. Kasza ta należy do tzw. kasz zasadotwórczych, uczestniczy w przywróceniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej(...)gotowanie wiąże się z pewną inwestycją naszego czasu w przygotowanie wartościowych i odżywczych potraw. Nie warto oszczędzać na tym ani minuty!  Tym razem błyskawiczna w przygotowaniu potrawka z warzywami, kaszą jaglaną i jajkami inspirowana przepisem z bloga  gdy w brzuchu burczy . Warzywa z kaszą jaglaną i jajkiem Składniki: 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 /3 łyżeczki kurkumy

Moja Mama Gotuje
Kuskus z kalafiora – gotowy w 15 minut i fit! 167

dużo zamawianego online jedzenia zrobiły swoje. Kalafior to cudowny dodatek, który pozwala na sprytne podmiany na talerzu – ten przepis na kalafiora wykorzystuję zamiast zwykłego pszennego kuskusu czy brązowego ryżu. Tajemnicą delikatności i charakteru tego podrobionego do granic kuskusu jest sposób obróbki cieplnej i kompozycja przypraw dodanych do kalafiora. A najlepsze jest to, że taki kuskus z kalafiora świetnie smakuje(...)Mogłoby się wydawać, że skoro kuskus z kalafiora jest tak prosty, łatwy i przyjemny w obsłudze to tak samo będzie z brokułem – nic bardziej mylnego. Mimo, że te dwa warzywa są bardzo do siebie podobne, brokuł ma dużo drobniejsze i wyraźniejsze zalążnie kwiatowe – są one sypkie, bardzo suche i bardzo małe. Nie zachowają odpowiedniej konsystencji i faktury do wykorzystania jako

Karo in the Kitchen
SPIRULINA - ALGA O CENNYCH WŁAŚCIWOŚCIACH 187

najgorzej smakuje, bywa najzdrowsze. Tak właśnie jest w przypadku spiruliny - dietetycy zgodnie zachwalają jej walory zdrowotne. Podobno 1g spiruliny zawiera tyle wartości odżywczych, co 1 kg warzyw. Co takiego posiada ów glon? Koniecznie czytajcie dalej! "ZIELONE MIĘSO"... CZYLI ZNÓW O BIAŁKU     Spirulina jest nazwą handlową biomasy sinic o szmaragdowozielonej barwie, w kształcie spirali. W formie sproszkowanej mają ciemnozielony(...)zastosować w kuchni na kilka sposobów. Można spożywać koktajle owocowe z jej dodatkiem, a także dodawać ją do sosów i dipów na zimno. Podobno bardzo dobrze komponuje się z ryżem, pesto, a nawet z... popcornem! Należy mieć umiar w jej dodawaniu, ponieważ jak napisałam na początku, sama w sobie smakiem nie zachwyca... Przynajmniej w "najczystszej" formie, tzn. jako "napój" zalany

Katsuumi
Warzywny pasztet z selera, pietruszki i marchewki 172

W końcu długo wyczekiwany weekend. Już nie mogłam doczekać się dnia, kiedy w końcu się wyśpię. Przyznam się Wam, że jestem nocnym Markiem, zawsze siedzę do

Be Fit Be Strong
Polędwiczka wieprzowa z canihuą 180

Właśnie dotarło do mnie, że to prawie rok, bez tylko kilku dni, kiedy zamieściłem ostatni przepis. Obiecywałem Wam powrót kilka razy i nie wychodziło niestety. Choć

Parowar Faceta
Francuskie danie w stylu gruzińskim na polskim stole – beef bourguignonne!!! 176

Beef bourguignonne - danie absolutnie doskonałe. Nie ma lepszego gulaszu nad beef!!! Szczerze powiedziawszy nie spodziewałam się, że danie to będzie tak dobre - pyszne było zaraz po

sierotka maRysia w kuchni
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 179

się jako głównego dania, ale jako przekąskę czy przystawkę. Zarówno na ciepło (smażoną, grillowaną), jak i na zimno (marynowaną w occie, oliwie i ziołach). Portugalia słynie ze swojego ryżu w pomidorach z ośmiornicą – arroz de polvo, hiszpańska Galicja ma pyszną pulpo á feira. Grecy najbardziej lubią ohtapodaki ksidato – ośmiornice marynowane w occie winnym. Włosi chętnie jedzą ją w sosie pomidorowym(...)popcorn, uwaga na oczy.   Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Pomidora parzymy i ściągamy skórkę, kroimy w ósemki. Bakłażana myjemy, odcinamy mu oba końce i kroimy warzywo wzdłuż, w półcentymetrowe plasterki, jak do moussaki . Smarujemy z jednej strony chimichurri, odstawiamy. Ziemniaki po ugotowaniu (najlepiej jeszcze ciepłe) kroimy w grubą kostkę, wkładamy do miski, dodajemy do nich kapary

Karo in the Kitchen
Ekologiczne produkty Symbio. 137

dwóch lat i z każdego produktu - mówiąc jak najbardziej szczerze (!) - jestem w 100% zadowolona. Naprawdę, rzadko spotykam się z tak wysokiej jakości, miękkimi owocami, nieprzesłodzonymi konfiturami, rzadko spotykanymi odmianami ryżu czy mąk (przez które nie ucierpi portfel :)) czy chrupiącymi orzechami.  Niedawno do mojej szybko pomniejszającej się kolekcji dołączyły: * sok z jagód goji * sok z żurawiny * sok z noni(...)Ponadto ma dużo więcej minerałów i przeciwutleniaczy niż jej jaśniejsze wersje... i wcale nie jest droga! Ketchup to z kolei wielkie zaskoczenie - ma bardzo gęstą, przecierową konsystencję za sprawą warzyw. Jakby tego było mało, nie zawiera dodatku cukru ani skrobi modyfikowanej. Innymi słowy - ketchup idealny. W smaku kwaskowaty, świetny również jako baza do sosów czy zupy pomidorowej. Jeśli chodzi

Poranek na słodko
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 296

sycylijskie sałatki jest tyle przepisów, ile dobrych kuchareczek w każdym sycyliskim domu. Są to przetwory warzywne, które wykorzystuje się samodzielnie, lub jako dodatek do tzw.panini lub do sałatek z ryżu . Z makrelą atlantycką, z oliwkami... Istnieją dwa sposoby marynowania i konserwowania tych specjałów- albo w zalewie octowej albo w oleju nigdy w oliwie z oliwek, ale pół na pół- oliwa(...)drugiej ,jest w zasadzie takie samo. Szatkujemy składniki pierwszej sałatki, w paseczki i dyski ,poza marchewką, gdyż ta ma być krojona w słupki typu julienne. Julienne – to technika krojenia warzyw ,polegająca na pokrojeniu produktu na długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm. Jeśli mamy malakser bądz robota, to robimy to na tarczy

Z Kuchni Do Kuchni
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 168

ziemniak szybko straci wodę. Grube, porządne fryty to gwarancja chrupiącej skórki i kremowego środka o intensywnym, ziemniaczanym smaku. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do miski z zimną wodą i płuczemy jak ryż na sushi – ziemniaki uwolnią skrobię, zobaczycie jak woda mętnieje. Zmieniamy wodę – znowu na lodowato zimną, prosto z kranu – i płuczemy tak ziemniaki kolejno 3-4 razy , aż woda będzie(...)Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować, co kupujemy. Dawno nie spotkałam w warzywniaku podpisanych kartofli – trzeba dopytać sprzedawcy jakiego typu warzywo ma w swojej ofercie i do czego je poleca. Jeśli sam nie wie – poproście o przekrojenie ziemniaka i potrzyjcie o siebie obie połowy. Jeśli szybko wytworzy się biała, lśniąca i lepka

Karo in the Kitchen