często jest podawana z ryżem albo tacos. Ja pokombinowałam ze składnikami, dodając pokrojonego (nie mielonego) indyka, kukurydzę i marchewkę. Wyszło pyszne danie, które podobnie jak pierwowzór można podać z ryżem, ale nam wystarczyła bagietka:) Składniki (na 6 porcji): 400g filetu z indyka (dałam polędwiczki) 1 duża cebula 1 marchew 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka(...)czosnek i marchew, podsmażać przez kilka minut mieszając. Mięso i warzywa wymieszać, wlać ok pół szklanki wody, dodać pomidory z puszki, wymieszać, zagotować, dusić na małym ogniu ok 15 minut. Dodać kukurydzę i fasolę, doprawić do smaku kuminem, papryką, chili, tymiankiem. Dusić jeszcze 10 minut. Podawać np. z ryżem, tortillą, posypaną natką pietruszki lub kolendry. Smacznego
Obiad gotowyKurczak po seczuańsku...Soczyste, marynowane w sosie sojowymi płatkach chili kawałki kurczaka.Słupki chrupiącej cukinii i marchewki, paseczki czerwonej papryki, talarki pora.A wszystko zanurzone w aromatycznym sosie.Podane z ryżem smażonym po chińsku.Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni.Polecam!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);2 białe części porów;1 duża, czerwona papryka(...)ępnie dodać słupki cukinii i marchewki i smażyć kolejne 10 minut.Do podsmażonych warzyw dodać usmażonego kurczaka i wlać wcześniej przygotowany sos. Całość, od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Podsmażać, aż sos się zagęści.Gotowe danie przyprawić solą i pieprzem syczuańskim do smaku.Podawać z ryżem (u mnie z ryżem smażonym po chińsku).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Pieprz syczuański
Gospodyni Miejskawarzyw 40 g parmezanu + 80 g parmezanu 1 łyżka masła sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Risotto Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Następnie wrzuć do garnka z rozgrzanym masłem wraz z rozmarynem. Smaż kilka minut. Podgrzybki dokładnie oczyść nożykiem i pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka i smaż, do momentu, gdy znacznie zmniejszą objętość, a woda wyparuje. Wsyp ryż, wymieszaj
Food Squaretortilla lub ryż, kwaśna śmietana Zaczynamy jak zawsze od cebuli. Należy pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Paprykę czerwoną pokroić w kostkę (nie musi być drobna) i po chwili dodać do smażących się warzyw. Gdy papryka(...)pora na dodanie reszty składników: fasolki, przecieru pomidorowego oraz oregano. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z tortillą (zwykłą lub tzw. tortilla chips) lub ryżem oraz kwaśną śmietaną dla złagodzenia ostrego smaku
Zgrabne Gotowaniedyni pomidory w puszcze czerwona pasta curry 1 czerwona papryka 8 pieczarek 3 cebule szalotki 400 ml mleka kokosowego w puszce 2 ząbki czosnku 200 g ryżu basmati 2 łyżki masła 2 łyżki sosu sojowego kawałek imbiru sól pieprz Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę i doprawić solą, pieprzem(...)plasterki czosnek obsmażamy. Teraz do garnka idą pozostałe warzywa. Wszystko smażymy 3 minuty po czym wlewamy mleko kokosowe i połowę pomidorków z puszki razem z zalewą i 2 łyżeczki pasty curry. Gotujemy przez około 15 minut, aż dynia będzie miękka. Papryka powinna być lekko chrupiąca. Curry podajemy z ryżem
KuchcikoweLoveZapiekanka z ryżem, młodą kapustą, pysznymi gruntowymi pomidorami z mozzarellą i tymiankiem. Wegetariański obiad, ale smakuje również mięsożercom 🙂 Świetnie się sprawdzi jako danie dla całej rodziny
Moja DelicjaLubicie risotto? To jedno z moich ulubionych dań – po ryż arborio sięgam bardzo często i w każdym sezonie, wymieniając tylko składniki. Latem padło na mój
FlymetothespoonDomowe Sushi z łososiem i warzywami – pieczonym burakiem i dynią marynowaną – domowa, spolszczona wersja japońskiego fast foodu. Przepis na małe, japońskie specjały, które podbiły świat
Dorota SmakujeLato w pełni, dobrodziejstwo warzyw i owoców - trzeba korzystać. W lipcu zwykle mam nadmiar cukinii z domowego ogródka, więc szukam ciągle nowych pomysłów na jej wykorzystanie. Najczęściej robię nadziewaną cukinię ( tu różne wersje- z ryżem i rodzynkami , z twarogiem i suszonymi pomidorami , nadziewana jak pizza ) lub zapiekanki ( np z tuńczykiem pod chlebową kruszonką ). Dziś
Smaczny zeszytbyć z szafranem, owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate i kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś mam dla Was risotto z grzybami leśnymi. Wcześniejsze podprażenie ryżu nadało temu daniu głębi i wielowymiarowości smaku. Składniki: 250 g ryżu Arborio 1 cebula (drobniutko posiekana) 30 g masła(...)razem niebeczowanego chardonnay) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 g parmezanu Świeżo mielony sól/pieprz do smaku – używam gotowej mieszanki w młynku Szczypta startej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ryż prażymy na suchej patelni tak, by stał się lekko szklisty i zaczął wydzielać delikatnie orzechowy aromat. Dodajemy masło i cebulę i na niedużym ogniu smażymy przez kilka minut
Kate's Kitchenbyć z szafranem, owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate i kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś mam dla Was risotto z grzybami leśnymi. Wcześniejsze podprażenie ryżu nadało temu daniu głębi i wielowymiarowości smaku. Składniki: 250 g ryżu Arborio 1 cebula (drobniutko posiekana) 30 g masła(...)razem niebeczowanego chardonnay) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 g parmezanu Świeżo mielony sól/pieprz do smaku – używam gotowej mieszanki w młynku Szczypta startej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ryż prażymy na suchej patelni tak, by stał się lekko szklisty i zaczął wydzielać delikatnie orzechowy aromat. Dodajemy masło i cebulę i na niedużym ogniu smażymy przez kilka minut
Kate's KitchenPrzepis na pożywną sałatkę, która z powodzeniem sprawdzi się w roli lekkiego, wartościowego obiadu. Poza pysznymi, chrupiącymi warzywami wykorzystałam w niej bogatą w składniki odżywcze komosę
HealthyCreationsbędzie al dente. Po ugotowaniu wylać na sitko i przelać zimną wodą by ryż się nie sklejał. Kukurydzę odsączyć z nadmiaru płynu ogórki pokroić w kostkę. Jajka pokroić w większą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Majonez, jogurt i vegetę wymieszać wlać do warzyw i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić około 2 godziny
Ala piecze i gotujeRozgrzewające curry z wykorzystaniem sezonowych warzyw - dynii i kalafiora, do tego filet z kurczaka i pyszne jesienne danie gotowe. Soczysty filet zamarynowany w imbirze, czosnku, kurkumie i papryce zatopione w kokosowym sosie podany z jaśminowym ryżem to świetny obiad dla całej rodziny. Błyskawiczne do przygotowania danie rodem z indyjskiej kuchni, zapraszam! Składniki: 1 filet z kurczaka 1/2 dynii Hokkaido
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Maniok czyli jedna z pierwszych w kolejności, roślina uprawna na świecie, zaraz po ryżu i kukurydzy. Pochodzi z Brazylii i jest bardzo smaczny. Jest najczęściej wybieranym
Moje Małe CzarowanieBiriani jest daniem kuchni indyjskiej. Danie przygotowywuje się zapiekając na przemian ryż z mięsem i przyprawami. Kalafior w stylu biriani Z biriani możemy spotkać się
mecooksSałatka warstwowa z kurczakiem to bardzo ciekawa propozycja sałatki na każdą okazję. Przygotowanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu, a łączy w sobie smak kurczaka, świeżych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!plastry, doprawiamy papryką oraz pieprzem. Paprykę kroimy w słupki, cukinię w cienkie plasterki. Warzywa smażymy na odrobinie oleju - wrzucamy już na rozgrzaną patelnię, doprawiamy papryką, solą. Na osobnej patelni smażymy mięso do zrumienienia -solimy dopiero po odwróceniu polędwiczek na drugą stronę. Podajemy z ryżem. Smacznego
Moje-pitraszeniesoczewicy 2 marchewki 1/2 puszki pomidorów 1/2 cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju roślinnego odrobina soku z cytryny sól, pieprz, ostra i łagodna papryka, szczypta kurkumy ryż basmati natka pietruszki Obie marchewki umyć i obrać. Jedną z nich pokroić w drobną kostkę, a drugą zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulkę(...)podlać niewielką ilością wody. Wrzucić pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kawałeczki marchewki i przepłukaną soczewicę. Całość zagotować i przemieszać, dolewając w międzyczasie odpowiednią ilość wody (powinna delikatnie przykrywać warzywa). Odpowiednio doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, a także kurkumą - nada ładnego koloru i aromatu. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika i trzymać potrawkę pod przykryciem na wolnym ogniu przez
Kuchnia EllieZUPA OGÓRKOWA Z KURCZAKIEM Sprawdzony przepis na domową zupę ogórkową z kurczakiem, ryżem i ziemniakami przygotowany krok po kroku. Niby tylko zupa ogórkowa, a
Moja Książka Kucharskawykonanie a smakuje pysznie i egzotycznie. Usmażone na chrupko mięso mielone, dodatek świeżych, chrupiących warzyw, odpowiednie sosy i dodatek skórki z limonki sprawiają, że danie jest naprawdę ciekawe. Można je podawać jako przekąskę (np w liściach cykorii) lub jako danie obiadowe - jak tutaj - z ryżem
Milion Smakówgrubą kostkę pierś z kurczaka, jak się lekko zarumieni dodajemy mrożone warzywa. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy wszystkie przyprawy i zalewamy mleczkiem kokosowym. Dusimy do miękkości. Dodajemy jogurt grecki do zagęszczenia. Ja dodatkowo dałam łyżeczkę maki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Podałam z ryżem ale można też z chlebkiem nan. Zapach po tym gotowaniu unosił się w domu jeszcze jakiś
Mama z miastaosobnej patelni podsmażyć zamarynowaną pierś z kurczaka, a następnie dodać ją do duszących się warzyw razem z passatą pomidorową. Wszystkie składniki dusić na małym ogniu przez minimum godzinę, a następnie doprawić do smaku solą i przyprawami – chaat masala i chicken masala. Kurczaka podawać z ryżem np. firmy Britta lub plackami hinduskimi
Kuchnia Bon AppetitNie każdy zapewne wie, że pasternak to „bliźniaczy brat” pietruszki. Dla niewprawionego oka, łatwo pomylić oba warzywa. Jest jednak wiele różnic – chociażby sam smak. Pasternak
Magiczny Garnekpotrawki. Doprawiamy cząbrem, kozieradką, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy ok. 30 minut aż warzywa zmiękną ( uważać, aby się nie rozgotowały). Na koniec doprawiamy całość do smaku odrobiną soku z cytryny i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. PROPOZYCJA PODANIA Danie podawać z młodymi ziemniaczkami, bądź ryżem. Dla urozmaicenia można dodać do tego ulubioną surówkę
Calzonella.comkolendrą. Posolić i popieprzyć do smaku. Podlać mlekiem kokosowym. Dusić do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dodać cieciorkę odsączoną z wody. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie (opcjonalnie). Ja czasami pomijam ten krok, wtedy sos jest trochę rzadszy. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówSkładniki: 1 duża kapusta włoska 1 kilograma mięsa mielonego szklanka ryżu 2 cebule olej do smażenia sól pieprz 3 jajka Wykonanie: Mięso mielone przyprawić solą
Pychotkaaazupa paprykowo pomidorowa Pełna witamin, aromatu i smaku zupa z dojrzałych warzyw, znajdzie z pewnością wielu kulinarnych amatorów. składniki dla czterech osób 2-3 papryki 5-6 pomidorów 1 cebula 1,5 bulionu 2 ząbki czosnku 1 korzeń pietruszki 50 g ryżu sól, pieprz maggi domowe 2 łyżki oliwy świeża bazylia 1 łyżeczka słodkiej papryki ewentualnie szczypta ostrej(...)kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy do garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu. Do zeszklonej cebuli dodajemy pietruszkę i posiekany czosnek. Całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie wrzucamy ryż, smażymy do momentu aż ryż stanie się szklisty a następnie zalewamy całość bulionem. Dodajemy posiekane w kostkę pomidory i gotujemy całość przez dwadzieścia minut. W tym czasie
Miód i pieprzkabaczka pokrojonego w plastry (razem ze skórką). Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy. Gdy warzywa będą rozgotowane miksujemy. Ja miksuję te zupę tylko trochę, ale wszystko zależy od preferencji. Doprawiamy pieprzem i solą, jeżeli jest taka potrzeba. Podajemy z makaronem, kluseczkami i kukurydzianymi lub ryżem
Humanistka w kuchnipomidorowy rozprowadzamy w ok. 0,5 l wody i wlewamy do warzyw. Doprawiamy do smaku.Gotujemy ok. 10 minut. Dokładamy nasze usmażone kotleciki i mieszamy. Całość przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Kotleciki możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.Dobrze też smakują z pieczywem.Smacznego
Maminek kulinarnysosem sojowym. Gdy będzie już miękka, na patelni lądują warzywka. Następnie po zmięknięciu warzyw na patelni ląduje nasz sos. Teraz czas na doprawienie według uznania większą ilością pieprzu i sosu sojowego, choć moim zdaniem nie jest to konieczne ;) Gotowe danie najlepiej podawać z ryżem, u mnie był klasyczny biały, ale jeśli macie ochotę, można przygotować go na sypko z kurkumą
Kulinarne zapędy Kokosa