ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:234/442)

Kotlety ryżowe 68

żółtą i czerwoną paprykę pokrojoną w większą kostkę i lekko poddusić.  3. Ryż wymieszać z jajkami, bułką tartą, połową startego sera, oregano i posiekaną papryczką. Doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy uformować kotlety i usmażyć na oleju.  4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa, posypać posiekanym szczypiorkiem i usmażone kotlety. Posypać resztą sera i zapiekać w temperaturze

Danka Pichci
LECZO Z MIĘSEM MIELONYM 143

cukinią i kiełbasą , a dziś mam dla Was inną propozycję. Leczo pełne warzyw, ale wzbogacone o mięso mielone staje się bardziej sycące. Przepyszne, aromatyczne, jednogarnkowe danie w sam raz na zimne dni i wieczory. Można je podać samodzielnie z pieczywem albo np z ryżem lub kaszą. Zazwyczaj gotuję więcej lecza i jego nadmiar zamykam w słoiki.  Składniki

Zrób to smacznie
Wegańska pomidorowa 118

cebulę ścieramy na tarce na grubych oczkach.  Do garnka wrzucamy starte warzywa, czosnek, puszkę pomidorów, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy wszystko do miękkości i blendujemy. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodajemy szklankę wody i jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z makaronem bez jajecznym, ryżem lub samą jako zupę krem. Można także posypać koperkiem. Smacznego

Dominacja smaku
ZUPA PAPRYKOWO-POMIDOROWA 125

wody. Przyprawiamy pastą paprykową, papryką słodką mieloną, solą oraz pieprzem. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, a następnie zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta możemy dodać jeszcze wody. Na końcu dodajemy drobny makaron (u mnie: w kształcie ryżu) i gotujemy, aż będzie miękki. Podajemy ze świeżym tymiankiem.    P.S. Mata

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz drobiowo-warzywny 184

Pełnia lata, na straganach lub w przydomowych ogródkach królują warzywa, to dobry czas aby przygotować taki właśnie szybki gulasz. Nie dość, że to smaczne danie, które łatwo przygotować to ma jeszcze jedną zaletę, można go podać z wszelkimi kaszami lub ryżem na sypko, jego przygotowanie nie sprawi żadnych problemów nawet osobom rozpoczynającym swoją kulinarną przygodę. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa

Wanilia i Kardamon
Zielona sałatka z ziołowym sosem 141

Zaletą zielonej sałatki jest to, że można ją skomponować z dowolnie wybranych zielonych warzyw i ziół. Tak więc w mojej znalazł się jarmuż, zielony groszek, awokado, a do sosu użyłam pietruszkę i szczypiorek. Do sałatki można dodać bulgur lub quinoa, ja jednak wybrałam kalafiorowy ryż. Zielona sałatka jest smaczna i zdrowa. Najczęściej dodaję do niej jajko na twardo, czasami

codojedzenia
Krokiety z farszem na bazie młodej białej kapusty, z marchewką, pieczarkami i ryżem. Pyszne 173

które stały się ostatnio jednym z moich ulubionych bezmięsnych dań. Jako, że młode warzywa są już dostępne w zasadzie wszędzie, pora to wykorzystać.  Sekretem krokiecików jest pyszny farsz, który kryje w sobie wszystko co najlepsze-pieczarki lub grzyby, cebulkę, marchewkę, młodą kapustkę oraz ryż. Wszystko doprawione idealnie komponuje się z naleśnikiem. Polecam te krokieciki, są rewelacyjne SKŁADNIKI NALEŚNIKI

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pomidorowa bez ryżu i makaronu 162

już czwarta wersja zupy pomidorowej bez ryżu i makaronu, czyli coś dla fanów kuchni bezglutenowej, przynajmniej częściowo. ale akurat nie to było najistotniejszym warunkiem tym razem. nie ma tych najpopularniejszych dodatków, gdyż u mnie pomidorowa jest pełna warzyw i czasem bardziej przypomina eintopf, niż klasyczną zupę. poprzednie pomidorówki ze względu na swoje składniki były bardziej jesienne, także jak się pojawią

Eksperyment sobotni
Risotto pieczarkowe z warzywami 182

zastosowałam i byłam zachwycona efektem. :) Dodawaj po chochelce rosołu, zawsze dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie już poprzednią porcję. Gotuj tak powolutku, aż stanie się kremowy, miękki, lekko al dente. Na oko trwa to do 30 minut. Dodaj przygotowane wcześniej pieczarki i pokrojone w kostkę warzywa oraz kukurydzę. Posól, jeśli trzeba. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dobrze wymieszaj i duś jeszcze

Anioszek w kuchni
Klopsiki w sosie koperkowym 161

mają niezbyt zbitą strukturę. Te wieprzowe klopsiki są idealne. Można również wykorzystując kurczaka i warzywa z rosołu przygotować drobiowe pulpety , a z przepisu poniżej zrobić do nich sos koperkowy, Polecam też nasze przepisy na klopsiki w sosie pomidorowym , klopsiki w pikantnym sosie lutenica , klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką , Przepis na idealne klopsiki w sosie koperkowym : Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
AROMATYCZNY GULASZ Z DYNI I KURCZAKA 283

ostrej papryki). Wymieszaj. Duś całość jeszcze jakieś 10 minut do miękkości wszystkich warzyw.  Na koniec wrzuć przygotowane wcześniej mięso, zamieszaj, dosól jeszcze ewentualnie gulasz. Możesz dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę masła, by gulasz nabrał ostatecznego, pełnego smaku. Gulasz podawaj z kaszą, ryżem, kopytkami lub innymi dodatkami według uznania. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Sos słodko-kwaśny do słoików 168

pomidory, cebula, papryka, marchew, ananasy i kukurydza tworzą smaczne i aromatyczne połączenie, idealne do ryżu czy makaronu - solo lub z kawałkami usmażonego mięska. Wystarczy otworzyć słoiczek i cieszyć się smakiem lata o każdej porze roku :) SKŁADNIKI: (mi wyszło 4 większe słoiki-na zdjęciu obok warzyw i 7 mniejszych-dżemówek)   3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 kg papryki

Kto ugości moich gości?
Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem 203

Faszerowane warzywa to ciekawy pomysł na zdrowy, lekki i letni obiad.  Prezentowałam już  cukinie faszerowane , więc teraz przyszła pora na... papryki!  W najbardziej znanej, klasycznej (i ulubionej!) wersji - z mięsem mielonym i ryżem. Nie chciałam za bardzo kombinować, bo zależało mi na sprawdzonym smaku. Do nadzienia wykorzystałam mięso mielone z indyka i ryż parboiled. To wszystko

Kuchnia Ellie
Curry z bobem 141

cynamonu i dusić 2-3 minuty. Szpinak umyć pod bieżącą wodą i wrzucić do warzyw. Gdy zmięknie dodać mleko kokosowe i wszystkie przyprawy oraz syrop z agawy lub cukier. Całość dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jeśli jest taka konieczność - odparować nadmiar wody. Podawać z ryżem. Smacznego

Pełna Lodówka
Tadżin-marokański gulasz korzenny 143

plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus lub pieczywem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Sushi maki, Ani Mru Mru 171

ryżowym, odrobiną cukru i soli, wymieszaj drewnianą łyżką. Zwijanie sushi maki Składniki: ugotowany ryż prasowane liście alg morskich/nori ogórek (tylko zewnętrzna część) awokado papryka opcjonalnie: serek Philadelphia Poza tym na nadzienie możesz użyć wielu innych składników (np. tofu, paprykę, tykwę, sałatę, rzodkwi daikon, itp.) Warzywa pokrój w cienkie, długie paski. Co dalej? Skorzystałam z tego filmiku: Pozostałe składniki

Qlinarnie i Qlinarnie
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 207

byle jakie. I gdy się tak patrzy do lodówki, na koszyczek z warzywami i do szafki pełnej sypkich rzeczy to można wyczarować cuda! Paleta barw, Mieszanka smaków... Tak, to właśnie sałatka. I to szybka z niej "dama". SKŁADNIKI: - Tuńczyk w oleju, puszka, - Czerwony ryż, 100 g , - Por, 1 spory, - Papryka Czerwona, 1 - Papryka Żółta, 1 - Pomidor, 3-4, - Jajka

Wypisz Wymaluj
Kurczak w sosie orzechowym 372

doprawić sosem sojowym.  Orzechy zblendować na papkę (uproszczone masło orzechowe). Dodać do warzyw i mięsa. Wymieszać. Zalać bulionem. Dusić chwilę do przejścia smaków. Doprawić cayenne.  Mąkę ziemniaczaną rozrobić w wodzie. Dodać do sosu i chwilę dusić mieszając do zagęszczenia sosu. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Chrupiący kurczak słodko kwaśny 6855

kurczaka wylewamy nadmiar oleju. Na reszcie smażymy czosnek, następnie dodajemy pokrojone warzywa. Kiedy warzywa będą gotowe (powinny być chrupiące) dodajemy sos i podgrzewamy, aż zgęstnieje.  Na koniec dodajemy kurczaka i podsmażamy, cały czas mieszając, aż kawałki pokryją się sosem. Posypujemy cebulką dymką. Podajemy z ryżem

Mania Gotowania
Mintaj pod pierzynką z potrawką pomidorowo - paprykową 158

stopni C) W drugim naczyniu mieszamy pokrojoną w kostkę paprykę z ziarnami ryżu (nie ugotowanego) i cebulką, na wierzch układamy pomidorki koktajlowe, tak aby gniazda nasienne były skierowane ku górze. Do szklanki wlewamy wrzątek około 120-150ml, rozpuszczamy pół kostki bulionowej, zalewamy warzywa. Pomidorki skrapiamy oliwą z oliwek, i posypujemy pieprzem cytrynowym. Zapiekamy około 40 minut (tyle co łącznie

SMYKWKUCHNI
Wiosenna zupa z botwinki i dyni 119

łodyżkami. Dynia jest co prawda warzywem zwiastującym jesień, ale ja miałam zamrożone puree, które przydaje się o każdej porze roku. Kolor tej zupy jest niesamowity, moja babcia mówiła, że to kolor biskupi. Smak natomiast trochę orientalny przez dodatek imbiru, trawy cytrynowej i mleczka kokosowego. Zupę jedliśmy z ryżem i różyczkami brokuła. Składniki(...)pokrojoną marchewkę, pietruszkę, igiełki rozmarynu i pędy trawy cytrynowej. • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. Jeśli zamiast surowej dyni użyjecie gotowego puree, to należy je dodać pod koniec gotowania warzyw. • Z ugotowanej zupy wyjąć trawę cytrynową, a zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem

To co kocham
Harira 98

Tradycyjna marokańska zupa w wersji wegetariańskiej, podawana z drobnym makaronem lub ryżem i koniecznie z daktylami. Mocno rozgrzewająca dzięki charakterystycznym przyprawom.   Składniki: szkl.suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc) puszka krojonych pomidorów cebula marchewka łyżeczka kuminu łyżeczka kurkumy 1 cm imbiru świeżego papryczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu natka pietruszki limonka oliwa Cebulę pokroić(...)warzyw razem z pozostałymi przyprawami i smażyć całość jeszcze przez 3-4 minuty. Dodać pomidory, szklankę wody i liść laurowy.  Wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dodać ciecierzycę i gotować kolejne kilka minut. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze solą. Skropić sokiem z limonki. Zupę podawać posypaną natką pietruszki. Moja wersję podaję najczęściej z ryżem

wyzwania kuchenne
Ogórkowa ze świeżych ogórków 120

grzankami natartymi czosnkiem. W oryginale należy podać z pasztecikami z ryżem i jajami, w cieście kruchym lub francuskim. *wywar z włoszczyzny pęczek włoszczyzny, listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól Włoszczyznę umyć, obrać, włożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać wodą (tyle, aby przykryć warzywa) i ugotować wywar. Przecedzić. zastawa

królestwo garów
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 126

słodkiej papryki 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki octu ryżowego sok z 1 limonki olej sezamowy sól do smaku ugotowany na sypko ryż do podania * PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka umyj, oczyść i pokrój w paski lub kostkę. Następnie dodaj otarte ząbki czosnku i imbir, słodką paprykę, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki(...)następnie paprykę, a gdy warzywa będą już miękkie ananasa. Zawartość patelni zalej pastą pomidorową, wlej pozostały sok z limonki, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę sosu sojowego i dodaj cukier oraz sól do smaku. Wymieszaj i dopraw w razie potrzeby większą ilością przypraw. Sos połącz razem z kurczakiem. Danie podawaj z ugotowanym na sypko ryżem

Food Square
Curry z kalafiorem i cukinią 99

Pyszne, aromatyczne, pełne różnych smaków danie bezmięsne. W mojej opinii pełni smaku nabrało na sam koniec, z warzywami i ryżem (początkowo jak na moje kubki smakowe

Smaki Na Talerzu
Placki Uttapam ze sfermentowanego ryżu i soczewicy 109

Uttapam to placki azjatyckie ze sfermentowanego ryżu i strączków. Placki zawierają dużo białka a dzięki fermentacji są lekko strawne. Mnie urzekły i myślę że i Wam

Moje Małe Czarowanie
Prosty sos wegański „zielone groszki” – gdy nie masz czasu 100

Prosty sos wegański z zielonym groszkiem i curry, który zrobisz w kwadrans! Pasuje zarówno do makaronu, jak i ryżu. Artykuł Prosty sos wegański „zielone groszki

Wiszniówka
Pulpety z manioku ze śmietaną 110

O manioku pisałam już wiele, warto go zajadać bo stanowi jeden z pierwszej trójki po ryżu, i ziemniakach składnik żywienia na całym świecie. Zrobiłam z manioku

Moje Małe Czarowanie
Curry z ciecierzycy | wegański obiad | 158

Pyszna, wegańska propozycja na obiad!  Zdrowe curry z ciecierzycy z ryżem... Dużo przypraw, masa aromatu i pełny żołądek. Uwielbiam takie dania... są sycące i bardzo

Czarnawisienka
Faszerowana zielona papryka 117

Paprykę faszerowałam już na różne sposoby ale ryżem czerwonym jeszcze nie i stąd ten pomysł. Rezultat wyszedł przepysznie, papryki szybko zniknęły z talerzy. Warto więc czasami

Moje Małe Czarowanie
Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym 182

Na poniedziałkowy obiad proponuję pyszną nadziewaną paprykę. Tym razem przygotowałam coś dla osób, które nie jedzą mięsa. Połączenie ryżu z ogórkiem i pieczarkami było strzałem w

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dania z ryżem 335

Chińska potrawa     Risotto prowansalskie z kurczakiem, cukinią i porem      Chilli con carne   Risotto z kurczakiem i warzywami     Piersi

Passions hobbies life
Poniedziałkowy "fit" - papryki faszerowane 172

Póki jeszcze papryka świeża jest w dobrej cenie postanowiłam zrobić papryki faszerowane trochę takim jakby gołąbkowym farszem, bo ryżem i mięsem mielonym. Aby danie było jak

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki