Biriani jest daniem kuchni indyjskiej. Danie przygotowywuje się zapiekając na przemian ryż z mięsem i przyprawami. Kalafior w stylu biriani Z biriani możemy spotkać się
mecooksSałatka warstwowa z kurczakiem to bardzo ciekawa propozycja sałatki na każdą okazję. Przygotowanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu, a łączy w sobie smak kurczaka, świeżych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!plastry, doprawiamy papryką oraz pieprzem. Paprykę kroimy w słupki, cukinię w cienkie plasterki. Warzywa smażymy na odrobinie oleju - wrzucamy już na rozgrzaną patelnię, doprawiamy papryką, solą. Na osobnej patelni smażymy mięso do zrumienienia -solimy dopiero po odwróceniu polędwiczek na drugą stronę. Podajemy z ryżem. Smacznego
Moje-pitraszeniesoczewicy 2 marchewki 1/2 puszki pomidorów 1/2 cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju roślinnego odrobina soku z cytryny sól, pieprz, ostra i łagodna papryka, szczypta kurkumy ryż basmati natka pietruszki Obie marchewki umyć i obrać. Jedną z nich pokroić w drobną kostkę, a drugą zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulkę(...)podlać niewielką ilością wody. Wrzucić pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kawałeczki marchewki i przepłukaną soczewicę. Całość zagotować i przemieszać, dolewając w międzyczasie odpowiednią ilość wody (powinna delikatnie przykrywać warzywa). Odpowiednio doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, a także kurkumą - nada ładnego koloru i aromatu. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika i trzymać potrawkę pod przykryciem na wolnym ogniu przez
Kuchnia EllieZUPA OGÓRKOWA Z KURCZAKIEM Sprawdzony przepis na domową zupę ogórkową z kurczakiem, ryżem i ziemniakami przygotowany krok po kroku. Niby tylko zupa ogórkowa, a
Moja Książka Kucharskawykonanie a smakuje pysznie i egzotycznie. Usmażone na chrupko mięso mielone, dodatek świeżych, chrupiących warzyw, odpowiednie sosy i dodatek skórki z limonki sprawiają, że danie jest naprawdę ciekawe. Można je podawać jako przekąskę (np w liściach cykorii) lub jako danie obiadowe - jak tutaj - z ryżem
Milion Smakówgrubą kostkę pierś z kurczaka, jak się lekko zarumieni dodajemy mrożone warzywa. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy wszystkie przyprawy i zalewamy mleczkiem kokosowym. Dusimy do miękkości. Dodajemy jogurt grecki do zagęszczenia. Ja dodatkowo dałam łyżeczkę maki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Podałam z ryżem ale można też z chlebkiem nan. Zapach po tym gotowaniu unosił się w domu jeszcze jakiś
Mama z miastaosobnej patelni podsmażyć zamarynowaną pierś z kurczaka, a następnie dodać ją do duszących się warzyw razem z passatą pomidorową. Wszystkie składniki dusić na małym ogniu przez minimum godzinę, a następnie doprawić do smaku solą i przyprawami – chaat masala i chicken masala. Kurczaka podawać z ryżem np. firmy Britta lub plackami hinduskimi
Kuchnia Bon AppetitNie każdy zapewne wie, że pasternak to „bliźniaczy brat” pietruszki. Dla niewprawionego oka, łatwo pomylić oba warzywa. Jest jednak wiele różnic – chociażby sam smak. Pasternak
Magiczny Garnekpotrawki. Doprawiamy cząbrem, kozieradką, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy ok. 30 minut aż warzywa zmiękną ( uważać, aby się nie rozgotowały). Na koniec doprawiamy całość do smaku odrobiną soku z cytryny i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. PROPOZYCJA PODANIA Danie podawać z młodymi ziemniaczkami, bądź ryżem. Dla urozmaicenia można dodać do tego ulubioną surówkę
Calzonella.comkolendrą. Posolić i popieprzyć do smaku. Podlać mlekiem kokosowym. Dusić do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dodać cieciorkę odsączoną z wody. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie (opcjonalnie). Ja czasami pomijam ten krok, wtedy sos jest trochę rzadszy. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówSkładniki: 1 duża kapusta włoska 1 kilograma mięsa mielonego szklanka ryżu 2 cebule olej do smażenia sól pieprz 3 jajka Wykonanie: Mięso mielone przyprawić solą
Pychotkaaazupa paprykowo pomidorowa Pełna witamin, aromatu i smaku zupa z dojrzałych warzyw, znajdzie z pewnością wielu kulinarnych amatorów. składniki dla czterech osób 2-3 papryki 5-6 pomidorów 1 cebula 1,5 bulionu 2 ząbki czosnku 1 korzeń pietruszki 50 g ryżu sól, pieprz maggi domowe 2 łyżki oliwy świeża bazylia 1 łyżeczka słodkiej papryki ewentualnie szczypta ostrej(...)kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy do garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu. Do zeszklonej cebuli dodajemy pietruszkę i posiekany czosnek. Całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie wrzucamy ryż, smażymy do momentu aż ryż stanie się szklisty a następnie zalewamy całość bulionem. Dodajemy posiekane w kostkę pomidory i gotujemy całość przez dwadzieścia minut. W tym czasie
Miód i pieprzkabaczka pokrojonego w plastry (razem ze skórką). Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy. Gdy warzywa będą rozgotowane miksujemy. Ja miksuję te zupę tylko trochę, ale wszystko zależy od preferencji. Doprawiamy pieprzem i solą, jeżeli jest taka potrzeba. Podajemy z makaronem, kluseczkami i kukurydzianymi lub ryżem
Humanistka w kuchnipomidorowy rozprowadzamy w ok. 0,5 l wody i wlewamy do warzyw. Doprawiamy do smaku.Gotujemy ok. 10 minut. Dokładamy nasze usmażone kotleciki i mieszamy. Całość przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Kotleciki możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.Dobrze też smakują z pieczywem.Smacznego
Maminek kulinarny