przypadnie do gustu miłośnikom owoców morza. Krewetki pieczone z białą kapustą i marchewką, skropione sokiem z limonki i posypane kolendrą. To danie możecie podawać samo lub np. z dodatkiem ryżu lub quinoa. Czas przygotowania : 20 min. Czas pieczenia : 15 min. Porcja dla 4 osób Składniki: ● 16 krewetek tygrysich ● 1 mała biała kapusta (lub ½ kapusty) ● 4 marchewki ● ½ pęczek kolendry(...)brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warzywa z krewetkami i mango, skrop olejem z sokiem z limonki i posyp otartą skórką z limonki. Posól, popieprz. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Zamieszaj całość raz lub dwa podczas pieczenia. Posyp posiekaną natką kolendry przed podaniem. Możesz podawać samo lub np. z ryżem lub z quinoa
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasuper kombi. W ogóle zauważyłam, że warzywa jak kalafior, zielony groszek czy szparagi , które są raczej delikatne w smaku można nieco podkreślić za pomocą ziół. Mięta jest tu idealnym wyborem! Sałatka z kalafiora to kolejny przepis na lato, który polecam Wam zapamiętać. Sałatka jest pyszna i syta. Z powodzeniem zastąpi ziemniaki czy ryż. Można ją również podać jako lekkie(...)limonki sól do smaku Opłukaj kalafior i podziel na różyczki. Pokrój szparagi. Wrzuć do żaroodpornego naczynia. Odcedź ciecierzycę i dodaj do kalafiora razem z czosnkiem, solą i przyprawami. Skrop warzywa oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC. Piecz przez 25 minut. Pokrój awokado na plasterki. Część ułóż na upieczonych warzywach, a resztę zmiksuj z oliwą, jogurtem, 3 listkami mięty
codojedzeniażółtą i czerwoną paprykę pokrojoną w większą kostkę i lekko poddusić. 3. Ryż wymieszać z jajkami, bułką tartą, połową startego sera, oregano i posiekaną papryczką. Doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy uformować kotlety i usmażyć na oleju. 4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa, posypać posiekanym szczypiorkiem i usmażone kotlety. Posypać resztą sera i zapiekać w temperaturze
Danka Pichcicukinią i kiełbasą , a dziś mam dla Was inną propozycję. Leczo pełne warzyw, ale wzbogacone o mięso mielone staje się bardziej sycące. Przepyszne, aromatyczne, jednogarnkowe danie w sam raz na zimne dni i wieczory. Można je podać samodzielnie z pieczywem albo np z ryżem lub kaszą. Zazwyczaj gotuję więcej lecza i jego nadmiar zamykam w słoiki. Składniki
Zrób to smaczniecebulę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do garnka wrzucamy starte warzywa, czosnek, puszkę pomidorów, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy wszystko do miękkości i blendujemy. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodajemy szklankę wody i jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z makaronem bez jajecznym, ryżem lub samą jako zupę krem. Można także posypać koperkiem. Smacznego
Dominacja smakuwody. Przyprawiamy pastą paprykową, papryką słodką mieloną, solą oraz pieprzem. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, a następnie zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta możemy dodać jeszcze wody. Na końcu dodajemy drobny makaron (u mnie: w kształcie ryżu) i gotujemy, aż będzie miękki. Podajemy ze świeżym tymiankiem. P.S. Mata
Kuchnia MagdaLenyPełnia lata, na straganach lub w przydomowych ogródkach królują warzywa, to dobry czas aby przygotować taki właśnie szybki gulasz. Nie dość, że to smaczne danie, które łatwo przygotować to ma jeszcze jedną zaletę, można go podać z wszelkimi kaszami lub ryżem na sypko, jego przygotowanie nie sprawi żadnych problemów nawet osobom rozpoczynającym swoją kulinarną przygodę. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa
Wanilia i KardamonZaletą zielonej sałatki jest to, że można ją skomponować z dowolnie wybranych zielonych warzyw i ziół. Tak więc w mojej znalazł się jarmuż, zielony groszek, awokado, a do sosu użyłam pietruszkę i szczypiorek. Do sałatki można dodać bulgur lub quinoa, ja jednak wybrałam kalafiorowy ryż. Zielona sałatka jest smaczna i zdrowa. Najczęściej dodaję do niej jajko na twardo, czasami
codojedzeniaktóre stały się ostatnio jednym z moich ulubionych bezmięsnych dań. Jako, że młode warzywa są już dostępne w zasadzie wszędzie, pora to wykorzystać. Sekretem krokiecików jest pyszny farsz, który kryje w sobie wszystko co najlepsze-pieczarki lub grzyby, cebulkę, marchewkę, młodą kapustkę oraz ryż. Wszystko doprawione idealnie komponuje się z naleśnikiem. Polecam te krokieciki, są rewelacyjne SKŁADNIKI NALEŚNIKI
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzastosowałam i byłam zachwycona efektem. :) Dodawaj po chochelce rosołu, zawsze dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie już poprzednią porcję. Gotuj tak powolutku, aż stanie się kremowy, miękki, lekko al dente. Na oko trwa to do 30 minut. Dodaj przygotowane wcześniej pieczarki i pokrojone w kostkę warzywa oraz kukurydzę. Posól, jeśli trzeba. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dobrze wymieszaj i duś jeszcze
Anioszek w kuchnimają niezbyt zbitą strukturę. Te wieprzowe klopsiki są idealne. Można również wykorzystując kurczaka i warzywa z rosołu przygotować drobiowe pulpety , a z przepisu poniżej zrobić do nich sos koperkowy, Polecam też nasze przepisy na klopsiki w sosie pomidorowym , klopsiki w pikantnym sosie lutenica , klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką , Przepis na idealne klopsiki w sosie koperkowym : Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięostrej papryki). Wymieszaj. Duś całość jeszcze jakieś 10 minut do miękkości wszystkich warzyw. Na koniec wrzuć przygotowane wcześniej mięso, zamieszaj, dosól jeszcze ewentualnie gulasz. Możesz dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę masła, by gulasz nabrał ostatecznego, pełnego smaku. Gulasz podawaj z kaszą, ryżem, kopytkami lub innymi dodatkami według uznania. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonypomidory, cebula, papryka, marchew, ananasy i kukurydza tworzą smaczne i aromatyczne połączenie, idealne do ryżu czy makaronu - solo lub z kawałkami usmażonego mięska. Wystarczy otworzyć słoiczek i cieszyć się smakiem lata o każdej porze roku :) SKŁADNIKI: (mi wyszło 4 większe słoiki-na zdjęciu obok warzyw i 7 mniejszych-dżemówek) 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 kg papryki
Kto ugości moich gości?Faszerowane warzywa to ciekawy pomysł na zdrowy, lekki i letni obiad. Prezentowałam już cukinie faszerowane , więc teraz przyszła pora na... papryki! W najbardziej znanej, klasycznej (i ulubionej!) wersji - z mięsem mielonym i ryżem. Nie chciałam za bardzo kombinować, bo zależało mi na sprawdzonym smaku. Do nadzienia wykorzystałam mięso mielone z indyka i ryż parboiled. To wszystko
Kuchnia Ellieplastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus lub pieczywem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchen