często jest podawana z ryżem albo tacos. Ja pokombinowałam ze składnikami, dodając pokrojonego (nie mielonego) indyka, kukurydzę i marchewkę. Wyszło pyszne danie, które podobnie jak pierwowzór można podać z ryżem, ale nam wystarczyła bagietka:) Składniki (na 6 porcji): 400g filetu z indyka (dałam polędwiczki) 1 duża cebula 1 marchew 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka(...)czosnek i marchew, podsmażać przez kilka minut mieszając. Mięso i warzywa wymieszać, wlać ok pół szklanki wody, dodać pomidory z puszki, wymieszać, zagotować, dusić na małym ogniu ok 15 minut. Dodać kukurydzę i fasolę, doprawić do smaku kuminem, papryką, chili, tymiankiem. Dusić jeszcze 10 minut. Podawać np. z ryżem, tortillą, posypaną natką pietruszki lub kolendry. Smacznego
Obiad gotowyKurczak po seczuańsku...Soczyste, marynowane w sosie sojowymi płatkach chili kawałki kurczaka.Słupki chrupiącej cukinii i marchewki, paseczki czerwonej papryki, talarki pora.A wszystko zanurzone w aromatycznym sosie.Podane z ryżem smażonym po chińsku.Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni.Polecam!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);2 białe części porów;1 duża, czerwona papryka(...)ępnie dodać słupki cukinii i marchewki i smażyć kolejne 10 minut.Do podsmażonych warzyw dodać usmażonego kurczaka i wlać wcześniej przygotowany sos. Całość, od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Podsmażać, aż sos się zagęści.Gotowe danie przyprawić solą i pieprzem syczuańskim do smaku.Podawać z ryżem (u mnie z ryżem smażonym po chińsku).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Pieprz syczuański
Gospodyni Miejskawarzyw 40 g parmezanu + 80 g parmezanu 1 łyżka masła sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Risotto Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Następnie wrzuć do garnka z rozgrzanym masłem wraz z rozmarynem. Smaż kilka minut. Podgrzybki dokładnie oczyść nożykiem i pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka i smaż, do momentu, gdy znacznie zmniejszą objętość, a woda wyparuje. Wsyp ryż, wymieszaj
Food Squaretortilla lub ryż, kwaśna śmietana Zaczynamy jak zawsze od cebuli. Należy pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Paprykę czerwoną pokroić w kostkę (nie musi być drobna) i po chwili dodać do smażących się warzyw. Gdy papryka(...)pora na dodanie reszty składników: fasolki, przecieru pomidorowego oraz oregano. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z tortillą (zwykłą lub tzw. tortilla chips) lub ryżem oraz kwaśną śmietaną dla złagodzenia ostrego smaku
Zgrabne Gotowaniedyni pomidory w puszcze czerwona pasta curry 1 czerwona papryka 8 pieczarek 3 cebule szalotki 400 ml mleka kokosowego w puszce 2 ząbki czosnku 200 g ryżu basmati 2 łyżki masła 2 łyżki sosu sojowego kawałek imbiru sól pieprz Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę i doprawić solą, pieprzem(...)plasterki czosnek obsmażamy. Teraz do garnka idą pozostałe warzywa. Wszystko smażymy 3 minuty po czym wlewamy mleko kokosowe i połowę pomidorków z puszki razem z zalewą i 2 łyżeczki pasty curry. Gotujemy przez około 15 minut, aż dynia będzie miękka. Papryka powinna być lekko chrupiąca. Curry podajemy z ryżem
KuchcikoweLoveZapiekanka z ryżem, młodą kapustą, pysznymi gruntowymi pomidorami z mozzarellą i tymiankiem. Wegetariański obiad, ale smakuje również mięsożercom 🙂 Świetnie się sprawdzi jako danie dla całej rodziny
Moja DelicjaLubicie risotto? To jedno z moich ulubionych dań – po ryż arborio sięgam bardzo często i w każdym sezonie, wymieniając tylko składniki. Latem padło na mój
FlymetothespoonDomowe Sushi z łososiem i warzywami – pieczonym burakiem i dynią marynowaną – domowa, spolszczona wersja japońskiego fast foodu. Przepis na małe, japońskie specjały, które podbiły świat
Dorota SmakujeLato w pełni, dobrodziejstwo warzyw i owoców - trzeba korzystać. W lipcu zwykle mam nadmiar cukinii z domowego ogródka, więc szukam ciągle nowych pomysłów na jej wykorzystanie. Najczęściej robię nadziewaną cukinię ( tu różne wersje- z ryżem i rodzynkami , z twarogiem i suszonymi pomidorami , nadziewana jak pizza ) lub zapiekanki ( np z tuńczykiem pod chlebową kruszonką ). Dziś
Smaczny zeszytbyć z szafranem, owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate i kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś mam dla Was risotto z grzybami leśnymi. Wcześniejsze podprażenie ryżu nadało temu daniu głębi i wielowymiarowości smaku. Składniki: 250 g ryżu Arborio 1 cebula (drobniutko posiekana) 30 g masła(...)razem niebeczowanego chardonnay) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 g parmezanu Świeżo mielony sól/pieprz do smaku – używam gotowej mieszanki w młynku Szczypta startej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ryż prażymy na suchej patelni tak, by stał się lekko szklisty i zaczął wydzielać delikatnie orzechowy aromat. Dodajemy masło i cebulę i na niedużym ogniu smażymy przez kilka minut
Kate's Kitchenbyć z szafranem, owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate i kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś mam dla Was risotto z grzybami leśnymi. Wcześniejsze podprażenie ryżu nadało temu daniu głębi i wielowymiarowości smaku. Składniki: 250 g ryżu Arborio 1 cebula (drobniutko posiekana) 30 g masła(...)razem niebeczowanego chardonnay) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 g parmezanu Świeżo mielony sól/pieprz do smaku – używam gotowej mieszanki w młynku Szczypta startej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ryż prażymy na suchej patelni tak, by stał się lekko szklisty i zaczął wydzielać delikatnie orzechowy aromat. Dodajemy masło i cebulę i na niedużym ogniu smażymy przez kilka minut
Kate's KitchenPrzepis na pożywną sałatkę, która z powodzeniem sprawdzi się w roli lekkiego, wartościowego obiadu. Poza pysznymi, chrupiącymi warzywami wykorzystałam w niej bogatą w składniki odżywcze komosę
HealthyCreationsbędzie al dente. Po ugotowaniu wylać na sitko i przelać zimną wodą by ryż się nie sklejał. Kukurydzę odsączyć z nadmiaru płynu ogórki pokroić w kostkę. Jajka pokroić w większą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Majonez, jogurt i vegetę wymieszać wlać do warzyw i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić około 2 godziny
Ala piecze i gotujeRozgrzewające curry z wykorzystaniem sezonowych warzyw - dynii i kalafiora, do tego filet z kurczaka i pyszne jesienne danie gotowe. Soczysty filet zamarynowany w imbirze, czosnku, kurkumie i papryce zatopione w kokosowym sosie podany z jaśminowym ryżem to świetny obiad dla całej rodziny. Błyskawiczne do przygotowania danie rodem z indyjskiej kuchni, zapraszam! Składniki: 1 filet z kurczaka 1/2 dynii Hokkaido
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Maniok czyli jedna z pierwszych w kolejności, roślina uprawna na świecie, zaraz po ryżu i kukurydzy. Pochodzi z Brazylii i jest bardzo smaczny. Jest najczęściej wybieranym
Moje Małe Czarowanie