Wyróżnia je nie tylko sos koperkowy, ale też farsz z kaszą i marchewką oraz zawijanie w liście kapusty włoskiej. Ostatnio znaleźliśmy przepis na gołąbki zupełnie inne
Kulinarna Polskawersji z białym serem i sosem pomidorowym to w czasie sezonu każdy przepis na to warzywo się przyda. Szczególnie tym co uprawiają cukinię we własnym ogródku bo zapewne przeżywają teraz przekleństwo urodzaju i mają nadmiar cukinii do wykorzystania. Dziś cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami, z dodatkiem orzechów piniowym i cynamonu. Lekko orientalnie ale pysznie, szczególnie dodatkiem sosy jogurtowego(...)polecam też inne przepisy z bloga, np sałatka z kaszą quinoa i cukinią albo pulpety z cukinią i ziemniakami w sosie pomidorowym . Cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami 200 g ryżu 3 średnie cukinie łyżka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki rodzynek 2 łyżki orzeszków piniowych pół pęczka natki pietruszki po ¼ łyżeczce mielonego cynamonu i ziela
Smaczny zeszytmięsa pieczemy 90 minut. Potem po wyjęciu dwoma widelcami wyjmujemy mięso na półmisek... Pozostałe w naczyniu warzywa odcedzamy przez sitko i dokładamy do półmiska. Pozostały po pieczeniu sos wykorzystujemy lub nie. (jest przepyszny) -- Serwujemy na gorąco z czym kto lubi: ziemniaki, pieczywo, ryż... -- Jeżeli coś zostanie, to wkładamy z powrotem do naczynia i chowamy na drugi raz do odgrzania
chleba naszegoprzełożyć na patelnię. Przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać podsmażone warzywa, wlać śmietanę i dodać musztardę. Całość gotować na średnim ogniu, aż do lekkiej redukcji sosu. Ewentualnie sos posmakować i mocniej doprawić. Gotowe danie podawać z ryżem lub ziemniakami. Etapy przygotowywania dania: podsmażanie pieczarek i cebuli; smażenie mięsa i łączenie ze sobą wszystkich składników
Ugotowaćrozmaitymi rodzajami sałat, młodą kapustą , burakami tartymi, mizerią, koniecznie ziemniakami, tymi pieczonymi chrupiącymi , smażonymi, gotowanymi, ryżem ugotowanym na żółto – z kurkumą lub przyprawą curry i wymieszanym z przesmażoną na maśle posiekaną papryką czerwoną lub zielonym groszkiem (piękne kolory na talerzu!;) lub warzywami pieczonymi – POLECAM też takie pieczone warzywa słupki ROLADKI Z KURCZAKA – idealne w smaku
Zasmakuj Kuchnizabieram się za surówki i marynowaną paprykę. Oprócz znanego już Wam ajwaru i sosu z pieczonych warzyw , przygotowałam także sos z cukinii. Sos nie jest bardzo gęsty (nie redukowałam go zbyt długo), idealnie zatem sprawdzi się jako sos do makaronu, klusek, czy ryżu. Sos z cukinii i pomidorów Składniki: 1 kg cukinii 2-3 ząbki czosnku 2 średnie pomidory
PatiGotujeChoć kasza jaglana nie jest produktem typowym dla kuchni śródziemnomorskiej, to w połączeniu z klasycznymi składnikami potrafi przemienić się w prawdziwie włoskie danie. Bo też tam
Even Better FoodBardzo lubię tego rodzaju zupy, gdyż zawierają większość wiosennych warzyw i na długo sycą. Polecam na letnie i jesienne dni. Składniki: 1/2 opakowania mrożonej mieszanki wiosennej 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki suchego ryżu białego 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli, suszone pomidory woda Sposób(...)wody wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż zagotuję się woda. Między czasie obieramy cebulę i opalamy ją od palnika kuchenki gazowej. Do gotującej się wody wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną, cebulę i ryż. Gotujemy około 15-20 minut. Następnie dodajmy wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy jeszcze około 5 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiestasuszone, ale świeże też często dorzucam. Jeśli gotuję potrawę z mięsem, to wrzucam do niej sporo warzyw. Takie najbardziej nam smakują. Prezentuję Wam przepis na kurczaka na ostro z papryczką chili i pieczarkami. Szybkie, pyszne i aromatyczne danie. Kurczak świetnie smakuje z ryżem. KURCZAK NA OSTRO Z PAPRYCZKĄ CHILI I PIECZARKAMI. Składniki na 4 porcje: 500 g piersi z kurczaka
Zakątek rozkoszy kulinarnycholeju kokosowego Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko warzywa. Zmniejszamy ogień i dusimy dodając sałatę. Mieszamy często, aż sałata zwiędnie. Podajemy na ciepło lub zimno, jako przekąskę lub dodatek do mięsa, na kolację, do ryżu lub kaszy. Dobrze smakuje też posypana słonecznikiem i kawałkami sera feta
Kucharzycapożywna sałatka z dużą ilością warzyw, doskonała na sycącą kolację, lub 2 śniadanie do pracy, można przygotować w słoiczku, zakręcić i delektować się smakiem podczas przerwy w pracy SKŁADNIKI 1 woreczek ryżu, 1 podwójna pierś z kurczaka, 4 duże ogórki kiszone, 1 papryka czerwona, 1 duża cebula czerwona, ½ puszki kukurydzy, 200 g sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego, 1 nieduży brokuł(...)łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kebaba, ½ łyżeczki curry WYKONANIE Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie oraz z dodatkiem przyprawy curry, ugotowany ryż odcedzamy i studzimy. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kebaba, smażymy na złoto, zostawiamy do wystudzenia. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
słodki brateklaurowe. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy wszystko z rosołu. Warzywa, natki pietruszki i koperku oraz odrobinę rosołu miksujemy na gładko w blenderze, dodajemy śmietankę. Wlewamy wszystko do rosołu, krótko zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem lub ziemniakami, posypujemy posiekanym koperkiem
Gotowanie moimi oczamiwystępowania: nasiona słonecznika,orzechy pistacjowe, migdały, fasola, groch, kasza jaglana i gryczana, szynka, chleb żytni, ryba, ryż brązowy. Witamina B2 Właściwości:bierze udział w przemianie w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię. Dzienne zapotrzebowanie: 1.3- 1.6 mg Źródło występowania: wątroba, ciemnozielone warzywa, mleko, sery, grzyby, makrela, łosoś, soja, groch, jogurty i kefiry. Witamina B6 Właściwości:bierze udział
Fit & Healthy Lifewymieszać. Dodać pomidory z puszki oraz pozostałe przyprawy: garam masala, paprykę, kolendrę kardamon. Gotować aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby, jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolać wody. Natychmiast podawać. Danie jest tak sycące, że nie potrzeba do niego żadnego pieczywa, ryżu czy innych dodatków. Smacznego
Codzienne Gotowaniemarchewka była niemalże miękka. 5.Dopraw. Dorzuć pomidory z puszki i paprykę 6. Gotuj do preferowanej miękkości warzyw W zależności od gęstości potrawy można ją wcinać w zimne wieczory na kolację z kromką razowca czy też w wersji obiadowej z makaronem czy też ryżem i sałatką. Polecam
Fiolka w kuchni