Potrawka z fasolki konserwowej 213Warzywa mają moc.....także zimą. Nie może ich zabraknąć w naszej diecie, szczególnie zimą. Już kiedyś jedna potrawka z fasolki skradła moje serce. Ta wersja potrawki jest równie smaczna. Można ją podawać jako samodzielne danie, lub z ryżem. Gęsta, sycąca i bardzo aromatyczna. Polecam. Składniki: 2 puszki białej fasolki konserwowej 3 marchewki 2 czerwone cebule 2 czerwone papryki(...)łyżki masła Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Obraną marchew i kiełbasę kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w cienkie paski. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa dokładamy do cebuli i smażymy przez ok. 10 minut. Dosypujemy przyprawy: chilli, imbir, cynamon, kurkumę i kmin. Wlewamy mleko kokosowe. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut
Pobite gary Barbary
Gołąbki inaczej – zawijane w kapustę włoską z sosem koperkowym. PRZEPIS 168Wyróżnia je nie tylko sos koperkowy, ale też farsz z kaszą i marchewką oraz zawijanie w liście kapusty włoskiej. Ostatnio znaleźliśmy przepis na gołąbki zupełnie inne
Kulinarna Polska
Cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami 163wersji z białym serem i sosem pomidorowym to w czasie sezonu każdy przepis na to warzywo się przyda. Szczególnie tym co uprawiają cukinię we własnym ogródku bo zapewne przeżywają teraz przekleństwo urodzaju i mają nadmiar cukinii do wykorzystania. Dziś cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami, z dodatkiem orzechów piniowym i cynamonu. Lekko orientalnie ale pysznie, szczególnie dodatkiem sosy jogurtowego(...)polecam też inne przepisy z bloga, np sałatka z kaszą quinoa i cukinią albo pulpety z cukinią i ziemniakami w sosie pomidorowym . Cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami 200 g ryżu 3 średnie cukinie łyżka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki rodzynek 2 łyżki orzeszków piniowych pół pęczka natki pietruszki po ¼ łyżeczce mielonego cynamonu i ziela
Smaczny zeszyt
Schab... 152mięsa pieczemy 90 minut. Potem po wyjęciu dwoma widelcami wyjmujemy mięso na półmisek... Pozostałe w naczyniu warzywa odcedzamy przez sitko i dokładamy do półmiska. Pozostały po pieczeniu sos wykorzystujemy lub nie. (jest przepyszny) -- Serwujemy na gorąco z czym kto lubi: ziemniaki, pieczywo, ryż... -- Jeżeli coś zostanie, to wkładamy z powrotem do naczynia i chowamy na drugi raz do odgrzania
chleba naszego
Udka z kurczaka z pieczarkami w sosie musztardowym 184przełożyć na patelnię. Przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać podsmażone warzywa, wlać śmietanę i dodać musztardę. Całość gotować na średnim ogniu, aż do lekkiej redukcji sosu. Ewentualnie sos posmakować i mocniej doprawić. Gotowe danie podawać z ryżem lub ziemniakami. Etapy przygotowywania dania: podsmażanie pieczarek i cebuli; smażenie mięsa i łączenie ze sobą wszystkich składników
Ugotować
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami 199rozmaitymi rodzajami sałat, młodą kapustą , burakami tartymi, mizerią, koniecznie ziemniakami, tymi pieczonymi chrupiącymi , smażonymi, gotowanymi, ryżem ugotowanym na żółto – z kurkumą lub przyprawą curry i wymieszanym z przesmażoną na maśle posiekaną papryką czerwoną lub zielonym groszkiem (piękne kolory na talerzu!;) lub warzywami pieczonymi – POLECAM też takie pieczone warzywa słupki ROLADKI Z KURCZAKA – idealne w smaku
Zasmakuj Kuchni
Sos z cukinii i pomidorów 196zabieram się za surówki i marynowaną paprykę. Oprócz znanego już Wam ajwaru i sosu z pieczonych warzyw , przygotowałam także sos z cukinii. Sos nie jest bardzo gęsty (nie redukowałam go zbyt długo), idealnie zatem sprawdzi się jako sos do makaronu, klusek, czy ryżu. Sos z cukinii i pomidorów Składniki: 1 kg cukinii 2-3 ząbki czosnku 2 średnie pomidory
PatiGotuje
Kasza jaglana na sposób włoski (danie jednogarnkowe) 231Choć kasza jaglana nie jest produktem typowym dla kuchni śródziemnomorskiej, to w połączeniu z klasycznymi składnikami potrafi przemienić się w prawdziwie włoskie danie. Bo też tam
Even Better Food
Zupa jarzynowa z ryżem 190Bardzo lubię tego rodzaju zupy, gdyż zawierają większość wiosennych warzyw i na długo sycą. Polecam na letnie i jesienne dni. Składniki: 1/2 opakowania mrożonej mieszanki wiosennej 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki suchego ryżu białego 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli, suszone pomidory woda Sposób(...)wody wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż zagotuję się woda. Między czasie obieramy cebulę i opalamy ją od palnika kuchenki gazowej. Do gotującej się wody wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną, cebulę i ryż. Gotujemy około 15-20 minut. Następnie dodajmy wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy jeszcze około 5 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiesta
Niedziela w kuchni 189oleju kokosowego Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko warzywa. Zmniejszamy ogień i dusimy dodając sałatę. Mieszamy często, aż sałata zwiędnie. Podajemy na ciepło lub zimno, jako przekąskę lub dodatek do mięsa, na kolację, do ryżu lub kaszy. Dobrze smakuje też posypana słonecznikiem i kawałkami sera feta
Kucharzyca
SAŁATKA WARSTWOWA Z KURCZAKIEM 207pożywna sałatka z dużą ilością warzyw, doskonała na sycącą kolację, lub 2 śniadanie do pracy, można przygotować w słoiczku, zakręcić i delektować się smakiem podczas przerwy w pracy SKŁADNIKI 1 woreczek ryżu, 1 podwójna pierś z kurczaka, 4 duże ogórki kiszone, 1 papryka czerwona, 1 duża cebula czerwona, ½ puszki kukurydzy, 200 g sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego, 1 nieduży brokuł(...)łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kebaba, ½ łyżeczki curry WYKONANIE Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie oraz z dodatkiem przyprawy curry, ugotowany ryż odcedzamy i studzimy. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kebaba, smażymy na złoto, zostawiamy do wystudzenia. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
słodki bratek
Zupa koperkowo-pietruszkowa 155laurowe. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy wszystko z rosołu. Warzywa, natki pietruszki i koperku oraz odrobinę rosołu miksujemy na gładko w blenderze, dodajemy śmietankę. Wlewamy wszystko do rosołu, krótko zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem lub ziemniakami, posypujemy posiekanym koperkiem
Gotowanie moimi oczami
Witamy na talerzu. Witaminy i ich właściwości. 236występowania: nasiona słonecznika,orzechy pistacjowe, migdały, fasola, groch, kasza jaglana i gryczana, szynka, chleb żytni, ryba, ryż brązowy. Witamina B2 Właściwości:bierze udział w przemianie w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię. Dzienne zapotrzebowanie: 1.3- 1.6 mg Źródło występowania: wątroba, ciemnozielone warzywa, mleko, sery, grzyby, makrela, łosoś, soja, groch, jogurty i kefiry. Witamina B6 Właściwości:bierze udział
Fit & Healthy Life
Wegańskie curry z bakłażana i papryki 191wymieszać. Dodać pomidory z puszki oraz pozostałe przyprawy: garam masala, paprykę, kolendrę kardamon. Gotować aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby, jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolać wody. Natychmiast podawać. Danie jest tak sycące, że nie potrzeba do niego żadnego pieczywa, ryżu czy innych dodatków. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Zupo-potrawka kuchenna szafka 170marchewka była niemalże miękka. 5.Dopraw. Dorzuć pomidory z puszki i paprykę 6. Gotuj do preferowanej miękkości warzyw W zależności od gęstości potrawy można ją wcinać w zimne wieczory na kolację z kromką razowca czy też w wersji obiadowej z makaronem czy też ryżem i sałatką. Polecam
Fiolka w kuchni