Bulion warzywny jest wykorzystywany w wielu potraw. Warto zatem wiedzieć jak go przygotować, aby był smaczny i aromatyczny. Jak poznacie ten przepis, nigdy więcej nie skorzystacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szczypiorek i natka pietruszki Wykonanie: Owoce morza rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym. Krewetki podsmażyć na oliwię około 2-3 minuty (do zarumienienia) Bulion: Wodę wlać do garnka, dodać warzywa, oliwę, sos sojowy, sos rybny i przyprawy. Zagotować, przykryć i gotować jeszcze rzez 30 minut na małym ogniu. Odstawić. Paprykę pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę(...)minuty. Dodać koncentrat, paprykę wędzoną i słodką, wlać wino, wymieszać i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż sos odparuje i zmniejszy objętość o połowę. Wsypać ryż i wyrównać na całej objętości patelni. Wlać bulion, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 8-10 minut (nie mieszać – składniki mają bulgotać
Healthy food explorerZupa inna niż wszystkie. Lekka, warzywna i sycąca. Lekko pikantna. Zdziwiłam się, bo moje dziecko, które nie przepada za warzywami zjadło cały talerz tej zupki. Składniki na 4-6 osób: 250 g fasoli "czarne oko" Skworcu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub zmiażdżone 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego(...)chudej wędzonej szynki 1/2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1/8 łyżeczki suszonego 1 listek laurowy Skworcu 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego 600 ml wody 100 g brązowego ryżu sól pieprz natka pietruszki lub szczypior drobno posiekanego do dekoracji Wykonanie: Fasolę namaczamy w dużej ilości zimnej wody minimum 6 godzin, ale najlepiej przez całą noc. Namoczoną fasolę wkładamy do garnka
Blondynka GotujeKrewetki w pesto: 200 gram ulubionych, obranych krewetek 1 łyżka pesto 1 łyżka masła 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu Karmelizowane warzywa: 150 gram groszku cukrowego 5-6 szalotek 1 łyżka syropu klonowego garść posiekanej bazylii i oregano szczypta soli i pieprzu 2 łyżki masła Dodatkowo(...)chwil i wlewam wino. Płyn redukuję o połowę i porcjami (po 100 ml) wlewam bulion, Kiedy ryż wchłonie jedną porcję wówczas dolewam kolejną. Postępuję tak do momentu aż ryż wchłonie cały bulion. Na koniec gotowania dodaję pesto oraz kremowy serek Apetina o smaku pesto i rukoli. Całość dokładnie mieszam. Dodaję starty parmezan i resztę masła. Ściągam risotto
Mango Papajapieprz. Piecz przez 45 minut w piekarniku. Po tym czasie warzywa przełóż do garnka, zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj bulion i zagotuj. Filer z kurczaka pokrój w drobną kostkę i obtocz słodką papryką. Wrzuć do gotującej się zupy i podgrzewaj jeszcze około 10 minut. Zupę podawaj z ryżem i świeżą bazylią. SMACZNEGO ! Przepis z książki Anny Starmach ,,Lekkość
Kredowe Menumięsa musi być i już. Szczególnie ten gęsty i bardzo aromatyczny. U mnie zawsze jest podawany czy do ziemniaków czy ryżu, kaszy. Tym razem zrobiłam sos z dodatkiem esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr. To takie szybkie rozwiązanie, gdy mamy mniej czasu na przygotowanie i długie gotowanie domowego sosu. Od czasu do czasu możemy sięgać po takie ułatwienia. Składniki(...)osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w piórka, czosnek w plasterki. Rozgrzać smalec. Zeszklić warzywa. Dodać mięso, przesmażyć, zalać wodą i zagotować. Gotować około 40 minut, dodać esencję do sosu pieczeniowego. Zagotować. Opcjonalnie posypać rozmarynem i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Podawać z ziemniakami, ryżem bądź kaszą. Sos idealnie nadaje się do placków ziemniaczanych
Magiczne Życie Martydosłownie chwilę, dlatego jest świetną opcją na szybki obiad z tego z ma się w lodówce. Jest bardzo rozgrzewające, dlatego szczególnie polecam je robić w zimne dni. Podane z ryżem jest też wyjątkowo sycące. Tak jak wcześniej wspomniałam do curry można dodać wszystko, także owoce, dlatego dzisiejszy przepis na curry zawiera mango, które doda słodowego aromatu i będzie(...)chilli. Następnie zalej całość 150 ml wody i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolej niewielką ilość wody. Na koniec dodaj mleczko kokosowe, pastę curry oraz sok i startą skórkę z połówki limonki. Podawaj z ryżem posypane świeża kolendrą. Smacznego
wegujemynóż" poszły ćwiartki z kurczaka, które ugotowałam w rosole, i podałam w towarzystwie warzyw: marchewki, groszku, pietruszki i szczypiorku. W sezonie letnim dodaję jeszcze pokrojoną na kawałki żółtą fasolkę szaparagową lub kalafiora. Danie jest lekkie i bardzo smaczne. Rewelacyjnie smakuje z ryżem, ale z ziemniakami też jest ok 😉 Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka bulion liść laurowy(...)Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, odrobinę soli .Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, po czym dodajemy seler, pietruszkę (lub naszą mrożonkę: marchewkę z groszkiem). Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Na koniec dorzucamy marchewki i groszek konserwowy. Mięso wyjmujemy na talerz, aby łatwiej było zaciągnąć i doprawić nam sos. Mąkę rozrabiamy w odrobinie wody, wlewamy do sosu, zagotowujemy
Walijskie Pichceniedzikom do lasu i nie musieć użerać się nimi w winnicy? Czytając książkę Bartka Kieżuna może też dowiedzieć się że pomimo, że Portugalczycy kochają ryż, to uprawa ryżu była kiedyś zabroniona, bo zwiększała ryzyko zachorowania na malarię i że Antoni Padewski nie był z Padwy tylko z Lizbony. Zwiedzamy Portugalię z Krakowskim Makaroniarzem Bartek Kieżun przemierzył Portugalię wszerz(...)Bartka Kieżuna? Dobrze wyglądają pestiscos, czyli małe dania typu tapas jak np. kaszanka z ananasem, warzywa w tempurze (fasola mamut i szparagi), dorsz pod beszamelem, sałatka z pomarańczy i kolendry, oraz bifana, czyli kanapka z wieprzowiną. A na deser? Ciasto marchewkowe lub pomarańczowe, ryż z koglem-moglem i zupa nic. Portugalia do zjedzenia Autor: Bartek Kieżun Wydawnictwo Buchmann Data
Ugotowane pozamiataneananasem, fasolką i papryką w orientalnym sosie, który na pewno zadowoli wszystkich amatorów orientalnych smaków. Idealny pomysł na szybki obiad po pracowitym dniu, a można podać go z ryżem lub makaronem ryżowym, polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak orientalny z ananasem i papryką (4 porcje) Składniki: ¼ szklanki sosu sojowego 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżeczka startego(...)chilli, fasolkę i ananasa, dopraw solą, wymieszaj i smaż na dużym ogniu, przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Wlej przygotowany sos, wymieszaj i gotuj aż zgęstnieje. Dodaj kurczaka, wymieszaj i dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj danie z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane zielonymi częściami dymki. Smacznego! English version Stir fried chicken with pineapple and pepper
karmelowyChili z soczewicą, to potrawa bardzo sycąca i rozgrzewjąca. Podaje się ją z ryżem lub pieczywem. Na moim blogu znajdziecie przepis na Chili sin carne i Chili con carne . Składniki: 2 szkl. suchej brązowej soczewicy 2 papryki (żółta i czerwona) 1 duża marchew 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)proszku 1 łyżka oleju sól do smaku Przygotowanie: Cebule, marchew, papryki obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, w garnku, w którym będzie gotowane chili. Smażyć warzywa 2-3 minuty, dodać wypłukaną na sicie soczewicę, pomidory, bulionu warzywny, koncentrat pomidorowy, kumin, liście laurowe, cukier i 1/2 łyżeczki soli. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut
Codziennik KuchennyPaprykę oczyszczamy z nasion , a następnie kroimy drobniutko . Na dość dużej ilości oleju smażymy wszystkie warzywa , do momentu aż będą bardzo miękkie .Następnie dodajemy mieloną paprykę słodką i ostrą , wędzoną , gałkę muszkatołową , liście laurowe , ziele angielskie , smażymy jeszcze minutkę . Dodajemy koncentrat , wsypujemy ryż , gotowaną , rozdrobnioną rybę , smażymy chwilkę ciągle mieszając . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewamy bulionem , doprawiamy solą do smaku
Ogrodnik w podróżyINDYKA W MLECZKU KOKOSOWYM Z ANANASEM I GROSZKIEM CUKROWYM - 4 porcje ryżu W garnku ugotuj ryż wedle instrukcji na opakowaniu. - 600 g fileta z indyka - 1/2 świeżego ananasa - 3 garście groszku cukrowego świeżego (dostaniesz w każdym markecie na dziale z warzywami) - 1 puszka mleczka kokosowego 82% tłuszczu - 3 ząbki czosnku ekologicznego - 1 cm startego na tarce świeżego imbiru - olej(...)całość była w płynie, gotujemy kolejne 7 - 10 minut. Dopraw solą. W między czasie na drugiej patelni na dwóch łyżkach masła podsmaż pozostałą część groszku cukrowego. Ugotowany ryż wyjmij na talerze, dodaj indyka w mleczku kokosowym z ananasem, na całość dodaj po dwie łyżki podsmażonego chrupiącego groszku cukrowego! Danie jest gotowe! Wiem, że będzie Ci smakowało! Pochwal się zdjeciem
SMYKWKUCHNIposmaku stosowaną od czasów starożytnych. Jest składnikiem curry, sambar masala, sosu worchester i wielu rodzajów musztardy. Żółty ryż z kurkumą ( Nasi Kuning ) jest popularny na wschodnich wyspach Indonezji. W marokańskiej kuchni jest stosowana do przyprawiania mięs, szczególnie jagnięciny z warzywami. Jest także używana w mieszankach przypraw na Karaibach i w północnej Afryce oraz jako napar herbaciany na Okinawie
Czarnawisienkagarnka ponownie wywar bez mięsa i warzyw. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę posiekać i razem z mięsem mielonym podsmażyć. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i jeszcze chwilę wszystko smażyć. Tak przygotowane mięso mielone przełożyć do garnka z wywarem, doprawić solą i pieprzem. Wszystko gotować na wolnym ogniu, dodając ryż do garnka. Po około 10 minutach od momentu
Zrób to smacznie