ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:199/442)

Indyk z ryżem i brokułami 144

jadam zwykle indyka, ale potrafię się w ogóle bez niego obejść i czasem wystarczy mi zwykła kasza z mnóstwem warzyw. Dziś danie bardzo proste i nie ma w nim nic wyszukanego, choć przyznam że po raz pierwszy dodałam do ryżu świeżą natkę pietruszki i okazało się to naprawdę doskonałym połączeniem, a przy okazji bardzo ładnym :) Indyka natomiast zamarynowałam najpierw(...)ryżu natka pietruszki kilka różyczek brokuła 1 łyżka oliwy przyprawy: szczypta curry, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki przyprawy do drobiu Wykonanie: Indyka pokroić w paski, przełożyć do pudełeczka, przyprawić i polać łyżką oliwy. Wsadzić na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie usmażyć na patelni bez tłuszczu (można delikatnie podać go wodą). Ryż ugotować zgodnie z instrukcją

Healthy food explorer
Cięlęcina z warzywami w koperkowym sosie i recenzja garnka Zwilling 141

czarujmy się, dość droga. Szkoda, bo jest wartościowa i doskonale nadaje się też dla dzieci. Delikatna potrawka z dodatkiem warzyw i brukselki, w jasnym sosie koperkowym to propozycja na smaczny duszony obiad, doskonale komponuje się z gotowanym na sypko ryżem czy kaszą. Jest pyszna! Przy okazji chciałabym Wam pokazać  kolejną perełkę w mojej kuchni, którą nabyłam niedawno -garnek niemieckiej

Wanilia i Kardamon
Gulasz doenjang jjigae z tofu i cukinią, czyli koreańska zupa miso 193

naszym gulaszu nie powinny budzić w Was niepokoju Gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut albo aż warzywa będą miękkie. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone tofu i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Gulasz podajemy z ryżem. Polecam hojnie posypać prażonymi ziarnami sezamu i chrupiącym szczypiorkiem lub pokrojoną cebulką dymką. Dla smakoszy ostrzejszych koreańskich klimatów posypujemy płatkami chilli

Lamarida.pl
Chili con carne 106

Potrawa z mięsa wołowego, czerwonej papryki, fasoli i pomidorów z dodatkiem aromatycznych przypraw. Danie jest intensywne w smaku i niesamowicie smaczne, a odgrzane na drugi dzień

Oryginalny smak
Ryż smażony z kurczakiem 105

Ryż smażony z kurczakiem robiłem już kilkukrotnie i w różnych wariantach. Tym razem użyłem klasycznej przyprawy do kurczaka, chociaż zazwyczaj robiłem go z curry. Jeżeli lubicie kuchnie chińską to gorąco polecam sprawdzić ten przepis, ponieważ przygotowanie takiego dania zajmuje zaledwie pół godziny. Z podanych składników otrzymałem(...)jedną solidną porcję, którą ledwo dałem radę zjeść. Oczywiście możecie zamienić podane w przepisie warzywa na inne tworząc w ten sposób swój wymarzony posiłek. Z własnego doświadczenia mogę polecić jeszcze czerwoną fasolę, kukurydzę oraz posiekanego pora. Wszystko zależy od waszych upodobań. Składniki 100 g ryżu (1 woreczek) 200 g piersi z kurczaka (jedna, pojedyncza pierś) 100 g czerwonej papryki (pół

Programista w kuchni
Sałatka brokułowa 108

jeszcze grzać się przy kuchni ;/ Też tak macie? Mój letni jadłospis składa się głównie z dań złożonych z makaronu, ryżu albo po prostu sałatek. Dodatkowym plusem jest też fakt, że akurat w lecie rozpoczyna się sezon na większość świeżych warzyw i owoców. Dzisiejsza propozycja to sałatka – banalna w wykonaniu i bardzo sycąca. Znacie już moją dewizę – najlepsze sałatki

PatiGotuje
Buddha bowl czyli miseczka rozmaitości 155

Od jakiegoś czasu wszyscy się zachwycają buddha bowl, nazwaną po polsku miseczką rozmaitości. Wiadomo, czasem mody jedzeniowe są bardzo dziwne, ale ta akurat całkiem fajnie nam

slodkokwasnapl
Warsztaty sushi w warszawskiej Ten Sushi 122

rolki z ryżem na zewnątrz obtoczone w sezamie  z kilkoma składnikami w środku Nigiri sushi:  niewielka porcja ryżu uformowana w dłoniach z kawałkiem ryby na wierzchu, u nas był to łosoś Tamago nigiri:  rodzaj nigiri, tylko zamiast warzyw czy ryby kładzie się na wierzchu  japoński omlet tamago, a wszystko oplata się paseczkiem nori. Muszę przyznać

Kulinarne przygody Gatity
Pstrąg łososiowy duszony w selerze 141

duś ją w warzywach bardzo krótko przewracając na drugą stronę. Rybę po przewróceniu na drugą stronę nakryj warzywami. Dopraw danie ostatecznie solą i pieprzem. Posyp rybę uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.  Podaj  danie z dodatkiem pieczywa, ryżu lub ziemniaków

Gotuj Sam!
Makaron z wędzonym pstrągiem łososiowym i szpinakiem (fit) 189

śledzi nasz funpage na Facebooku lub Instagramie, wie że od pewnego czasu staramy się jeść bardziej zdrowo. Zwiększyłyśmy ilość warzyw i kasz w naszej diecie, zdecydowanie wyeliminowałyśmy cukry. Przeszłyśmy na „brązowe” wersje żywności, czyli ciemny chleb, pełnoziarnisty makaron i ryż. Mimo, że wiele zdrowszych odpowiedników jest już bez problemu dostępna w większości sklepów to nadal mamy problemy by dostać

Kolizje Smaków
Fasola z papryką 121

pokroić również w kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać paprykę i przyprawy i smażyć przez ok. 10 minut. Warzywa przełożyć do fasoli, dodać pomidory a następnie gotować do momentu aż papryka będzie miękka. Fasolę można podawać z chlebem, ryżem lub samą

Mama Gotuje
Risotto mocno szparagowe 120

Risotto  z zielonych warzyw przygotowałam czyli cukinię, szparagi, szczypiorek, sałatę do dania dodałam. Szparagi w całości wykorzystałam, z stwardniałych końcówek wywar ugotowałam, którym ryż podlewałam, dzięki temu mocno szparagowy smak uzyskałam.  Danie wyszło bardzo zdrowe, delikatne i kremowe. Składniki: 200 g ryżu arborio do risotto , 0,5 kg zielonych szparagów, 200 g cukinii, 2 ząbki czosnku

Moniki Smakołyki
Kurczak w jasnym sosie z warzywami 109

kostkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami, obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wlać szklankę wody, wrzucić warzywa i gotować do miękkości. Wlać śmietankę, dodać sok i skórkę z cytryny, zioła. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem

Czerwień i błękit
Ratatouille - czyli pomysł na francuskie leczo 229

garnka w następującej kolejności. Bakłażan - cukinia - papryka w odstępach kilkuminutowych. Na koniec wlewamy bulion.Smażymy około 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodajmy pomidory i całość dusimy kolejne 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do leczo.  Podajemy z ryżem lub z grzankami.  A Ty z czym lubisz najbardziej

Mój Smak na Życie
Kurczak z bakłażanem, brokułami i dynią 108

kurczaka pokroiłam w kostkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam mięso, cebulę i czosnek. Następnie dodałam pozostałe warzywa, ocet jabłkowy, przyprawy i zioła. Dodałam ok 150 ml wody i dusiłam pod przykryciem ok 40 min. Polecam z ryżem

nietadieta