ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:198/442)

Wegetariańskie flaczki 157

tarce.W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, a następnie boczniaki i zrumienić,zalać wodą i gotować, po 10min. dodać warzywa i dalej gotować do miękkości. Na końcu dodać koncentrat i przyprawić. Przed podaniem posypać natką pietruszki i podawać z ryżem

Anioły w kuchni
Ziemniaki, kartofle, pyry, bulwy ,pulki... 200

różne nazwy nosi to popularne warzywo w naszym kraju, ale jedno się nie zmienia. Jak dotąd ziemniak nie został zdetronizowany przez żadne kasze, makarony czy ryż. Dania z ziemniaków nie są nudne i monotonne. Przypominam moje propozycje przedstawione na blogu. PS. Kliknięcie na przycisk znajdujący się po lewej stronie na początku bloga - "Follow me on Pinspire" - przenosi do galerii

Kulinarny karnet Christophera
Faszerowana papryka mięsem, kaszą i fetą 285

pokażę Wam kilka ciekawych przepisów, nie tylko na danie główne...:) Dziś nadziałam paprykę. Chyba najbardziej popularną ze wszystkich nadziewanych warzyw! Pyszna jest pieczona papryka, a z dodatkiem mięsa i kaszy smakuje jeszcze lepiej. Dziś zrobiłam trochę inne połączenie...zamiast ryżu dodałam kaszę jęczmienną a do farszu dodałam jeszcze fetę. Spróbujcie i oceńcie sami.  Składniki: 6 papryk 500 g mięsa

Olikowa kuchnia
Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli 172

składnikami tego indyjskiego sosu, nadającymi mu swoisty smak są: goździki, cukier i ocet. Do tej bazy dodaje się sezonowe warzywa lub owoce. To właśnie te ostatnie decudują o jego   słodko-kwaśnym smaku, dzięki któremu, idealnie komponuje się z ryżem, mięsiwem czy serami. Dziś proponuję wersję słodką ze śliwkami i czerwoną cebulą Tropea. Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli Składniki

Mia Cucina Sofieta
Krem dyniowy z pieczonym jabłkiem 143

Dzisiaj pomysł na danie przygotowane z pieczonej dyni hokkaido i jabłek podane z ryżem. Zupa-krem, która jest bardzo gęsta i sycąca. Obiad na słodko, który powinien posmakować dzieciom. Ponadto jest to świetny sposób na przemycenie warzyw i owoców w zupie mlecznej. Polecam przygotować. Składniki na 2-3 porcje: 1/2 dyni hokkaido (waga po usunięciu miąższu około(...)zmiksować. Ewentualnie dolać więcej mleka, jeśli masa jest zbyt gęsta. Na sam koniec zupę -krem zagotować i wsypać do niej zwykły cukier, szczyptę soli i cynamonu. Podawać z ugotowanym ryżem. Przed i po upieczeniu. Uwaga: dyni i jabłek nie trzeba obierać ze skórki. Pomysł STĄD

Ugotować
Zupa pomidorowa z passatą / przecierem pomidorowym 171

jest za zupa:). Ta z koncentratu ma coś w sobie, ale z passatą jest jeszcze lepsza. Można podać ją z makaronem lub ryżem. Jeśli okaże się za kwaśna trzeba ją dosłodzić, wszystko zależy od passaty jaką użyjemy - ja lubię kwaśne zupy i nigdy nie dosładzam. 300g żeberek 1 l passaty pomidorowej 2 łodygi selera naciowego 2 duże marchewki 1 pietruszka(...)cebulę i por drobno siekamy. Marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do zupy wszystkie warzywa. Gotujemy kolejne 40 minut. 3. Wlewamy passatę Gotujemy jeszcze 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Podajemy z makaronem lub ryżem oraz kleksem śmietany

Szefowa kuchni
Szybka zupa pomidorowa z ryżem i kurczakiem 193

warzyw wywar. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę a selera naciowego w plasterki. W dużym garnku rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę z selerem. Następnie dodajemy do garnka pokrojone w kostkę (3-4cm kawałki) mięso kurczak i zalewamy całość warzywnym wywarem (bez włoszczyzny). Gotujemy przez 15 minut a po tym czasie dolewamy przecier pomidorowy oraz wsypujemy ryż. Gotujemy

Qchnia po prostu
Cukiniowe leczo z klopsikami 182

oregano 450 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 łyżki kaszy mammy ryż Cukinie dokładnie umyć, odkroić końce, usunąć pestki i razem ze skórką pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić, od czasu do czasu przemieszać. W międzyczasie(...)warzywa będą już prawie miękkie na wierzchu ułożyć klopsiki i przykryć pokrywką, dusić ok 5 minut aby klopsiki się uparowały. Gdy klopsiki zmienią kolor można delikatnie przemieszać i dusić jeszcze kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdyby leczo było zbyt wodniste można zagęścić mąką. Moje było idealne i tego nie robiłam. Gotowe leczo podałam z ryżem

Monia miesza i gotuje
Zabielona zupa ogórkowa 98

płaska łyżka przyprawy uniwersalnej po potraw 3 ząbki czosnku szklanka ryżu szklanka śmietany 12 % Przygotowanie. Włoszczyznę myjemy i jeśli jest potrzeba obieramy. Mięso również myjemy pod wodą. Do garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy udka i włoszczyznę ( marchew obrana i pokrojona w kostkę, natka pietruszki posiekana, reszta warzyw obrana wrzucona), koperek posiekany, liście laurowe, ziarenka jałowca i ziela angielskiego, Vegeta

ClauditteMissCooking
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i zielonym groszkiem 218

pokrojone na mniejsze części warzywa. Całość zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem przyprawy uniwersalnej i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Groszek gotujemy krótko w osobnym naczyniu, odcedzamy. Ugotowanego kurczaka wyławiamy (wywar zachowujemy). Gdy ostygnie oddzielamy mięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju. Wsypujemy suchy ryż (surowy). Smażymy przez kilka

Smaki Na Talerzu
Krewetki z sosem pomarańczowo imbirowym 135

imbir i przesmażam całość.Z jednej pomarańczy wyciskam sok, drugą filetuję. Do warzywa dodaję sok z pomarańczy i redukuję chwilę, na końcu dodaję cząstki pomarańczy. Mąkę ziemniaczana rozpuszczam w 1/3 szklance wody i wlewam do sosu. Na końcu wrzucam krewetki, doprawiam według uznania. Krewetki podaję z ryżem z quinoa

wesoła kuchnia
Zupa curry z dynią i papryką 134

pożywna zupa, którą można gotować przez cały rok. Wystarczy świeżą dynię zamienić na mrożoną – bo dynia jest tutaj kluczowa Danie to można serwować zarówno solo, jak i z ryżem. Świetnie sprawdza się jako lunch do pracy. Polecam! Składniki: 1 duża cebula 3 cm korzenia imbiru lub 1 kopiata łyżka domowej pasty imbirowej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy(...)minut mieszając. Wrzucamy paprykę, ciecierzycę i dynię, zalewamy mlekiem kokosowym i szklanką wody. Gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Dolewamy wody w zależności od preferowanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ulubionym pieczywem np. chlebkiem roti lub ryżem. Smacznego! Artykuł Zupa curry z dynią i papryką pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Fileciki drobiowe w sosie serowym z warzywami 116

Fileciki z kurczaka w sosie serowym z warzywami Kruche i soczyste mięso drobiowe zanurzone w kremowym sosie serowym z dodatkiem marchewki, cukinii i aromatycznego czosnku. Danie możemy podać z ryżem, makaronem albo ziemniaczkami. Pyszny i szybki obiad dla całej rodziny!       Składniki: 2 filety z kurczaka 1 niewielka marchewka 1/2 niedużej cukinii 2 ząbki czosnku 250ml bulionu(...)POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Fileciki drobiowe w sosie serowym z warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Curry z kurczaka 127

Pyszne i mocno aromatyczne curry z kurczakiem, marchewką, selerem i pietruszką podane z ryżem. Nie na ostro, dziś delikatnie. Na mleczku kokosowym z żółtą pastą curry i przyprawą orientalną curry. W kuchni unosi się zapach cynamonu, kminu rzymskiego, goździków, imbiru, kardamonu, oregano. Podobne curry, lecz z pomidorami i tartym imbirem lub papryką i fasolką zieloną podaję często. Każda wersja(...)dodaję cebulę i czosnek. Chwilę podsmażam, następnie dodaję pozostałe warzywa. Duszę kilkanaście minut do gotowości mięsa i warzyw, do połączenia smaków. Dodaję mleczko kokosowe i pastę. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Chwilę jeszcze smażę bez przykrycia, mieszam. Danie podaję z ryżem

Zasmakuj Kuchni
Pulpety w sosie warzywnym 151

przesmażamy na 1 łyżce oleju lub masła. Po czym dodajemy przecier pomidorowy i warzywa dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Całość miksujemy na gładki krem. Do sosu dodajemy 2 łyżki śmietany (nie jest to konieczne) i mieszamy - sos mamy gotowy. PULPETY: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do mięsa dodajemy lekko przestudzony ugotowany ryż

IMPRESJA SMAKU

Proponowane wyszukiwania