ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:194/442)

Brukselka z pieczarkami w śmietanie (277 kcal) 176

Pyszna, wegetariańska potrawa na lekki obiad albo ciepłą kolację. Podajemy z ryżem, ziemniakami, makaronem lub pieczywem. Poza tym chciałabym polecić wszystkim czosnek niedźwiedzi. Jest pyszny, lecz raczej mało popularny. Świerzy ciężko dostać, ja zaopatrzyłam się w paczuszkę suszonego. Poza tym, że służy jako bardzo aromatyczna przyprawa, podobno obniża cholesterol i ciśnienie krwi, poprawia krążenie, działa bakteriobójczo, oczyszcza organizm i pobudza(...)gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w spore plastry, podsmażamy na oleju, aż odparuje z nich sok. W połowie smażenia dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy brukselkę, śmietanę, pomidory i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu aż sos uzyska kremową konsystencję

e-PrzepisyKulinarne
Pomysł na kalafiora 122

Kotlety z kalafiora Kotlety z kalafiora to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Przygotowanie ich jest bardzo łatwe a efekt końcowy ucieszy i dzieci i dorosłych. Danie lekkie a za razem sycące, doskonale współgrające smakiem z  ryżem z ziołami (przepis tutaj) . Polecam :) Składniki potrzebne do przygotowania kotletów z kalafiora: 1 kalafior(...)minut używając torebek do gotowania w mikrofalówce lub w tradycyjny sposób w osolonej wodzie tak aby się nie rozgotował. Kalafior gotowy do przygotowania kotlecików. Wykładam warzywo do miski i rozgniatam za pomocą widelca. Siekam cebulę oraz ewentualnie natkę pietruszki lub koperek i dodaję do miski. Uformowane i obtoczone w tartej bułce kotlety z kalafiora Wbijam jajko

Gotuj Się Kto Może
Leczo z cukinią i wołowiną 142

zmodyfikowałam, ponieważ wolę lżejszą wersję tego dania. Kiełbasę zastąpiłam wołowiną, smalec oliwą. Dodałam cukinię i mój ukochany groszek cukrowy, któremu nie potrafię się oprzeć. Powstało fantastyczne danie, pełne warzyw i aromatu. Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 50 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 50 min Składniki 500 g mielonej(...)Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem, solą i bazylią. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy ze świeżym pieczywem bądź ryżem * użyłam wołowiny 20% tłuszczu Notes - pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej konsystencji dania. Leczo nie jest zupą, a sosem z dużą ilością warzyw - jestem miłośniczką chrupiących warzyw, dlatego moje leczo wygląda nie co inaczej niż większość przepisów w sieci, gdzie leczo przypomina

Wędrówki po kuchni
Kasza jaglana z mieszanką sałat, oliwkami i pieczonymi pomidorkami 105

Sałatki potrafią być znakomitymi daniami, o ile przygotowywane są z dodatkiem świeżych składników, wysokiej jakości oleju tłoczonego na zimno, wartościowych węglowodanów lub produktów białkowych. Choć wariacjom

Even Better Food
Schab po meksykańsku 398

Schab po meksykańsku Przedstawiam Wam dziś schab w pysznej, lekko pikantnej wersji meksykańskiej. Potrawa ta idealnie pasuje do ryżu lub makaronu. Mięso jest kruche i soczyste. Polecam :))     Składniki: 0,5 kg schabu 1 cebula 1 szklanka wody 2 ząbki czosnku pół szklanki pokrojonej zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) pół szklanki pokrojonej w kostkę marchewki (użyłam mrożonej) pół szklanki(...)przykryciem, do czasu aż warzywa zmiękną. Wówczas dodajemy kukurydzę, groszek i fasolkę z puszki *** *** Do potrawy dodajemy jeszcze koncentrat pomidorowy (w razie potrzeby dolewamy więcej wody), mieszamy i przyprawiamy cukrem oraz resztą przypraw do smaku *** *** Potrawę gotujemy jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając. Schab po meksykańsku podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: POMYSŁY

Blog z Apetytem
WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU 180

torebki ryżu, pęczek posiekanego szczypiorku; sos: sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki brązowego cukru (jeśli nie macie, można zastąpić zwykłym), 3 łyżki wody, 5 łyżek ciemnego sosu sojowego. Przygotowanie: Ryż gotuję w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję wzdłuż na ćwiartki, następnie w cieniutkie plasterki. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem. Paprykę kroję(...)podanych składników. Na woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam warzywa, smażę na średnim ogniu (od czasu do czasu mieszając) około 4 minuty. Zdejmuję warzywa z patelni, dodaję kolejną łyżkę oleju, wrzucam mięso. Smażę na dużym ogniu około 3 minuty cały czas mieszając. Wkładam z powrotem podsmażone wcześniej warzywa, mieszam. Wlewam sos w trzech partiach (za każdym razem odczekuję kilkanaście sekund). Mieszam

JejKuchnia
Szybka kolacja – 10 przepisów 266

Zapiekanki z serem i szynką   Ryż na mleku z kaki   Hreczniaki – kotlety z kaszy gryczanej   Quesadillas z kurczakiem, serem i guacamole   Koktajl na kolację   Warzywa na patelnię z resztkami wędlin   Parówki mumie   Sałatka z kuskusem i omletem   Placki z mąki kokosowej   Jajka zapiekane         Artykuł Szybka kolacja

Dorota Smakuje
Robię sałatki w weekend 115

piekę w weekend tak staram się by na kolację w sobotę była sałatka. Jest to sposób na wykorzystanie warzyw, zjedzenie czegoś innego niż kanapki i zapełnienie brzucha mojego smakosza :)  Ulubiona sałatka z tuńczykiem . Często jemy sałatkę z ryżu i tuńczyka. Tym razem wykorzystałam makaron conchigliette, czyli malutkie muszelki.Mmm pycha! Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym puszka kukurydzy 1 cebula

Na moim talerzu
Boczniaki smażone z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem 113

mógłbym przygotowywać je solo. Lubię posypywać je hojnie sezamem, natką pietruszki lub kolendrą i pałaszować same lub z chrupiącymi warzywami: ogórkiem czy rzodkiewka, udając, że to sałatka. Oczywiście możecie bardziej pokombinować, np. z kaszą gryczaną czy z dzikim ryżem będą smakować wyśmienicie i mogą być podane jako pełnowartościowy obiad! ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje 500 g boczniaków 1 ząbek czosnku

Food Square
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem 185

cukinii możemy przygotować mnóstwo przepysznych rozmaitości m.in.faszerowane, grillowane, sałatki, pikle, dżemy, keczupy,  s osy a nawet ciasta. To warzywo to jeden z cenniejszych darów lata ;)  Dzisiaj zapraszam Was lekki obiad, będę serwowała cukinie faszerowaną mięsem mielonym  i ryżem. Przepis na cukinię również znajdziecie w kulinarnym magazynie Aromat . Mam też dla Was niespodziankę klikając w ten link znajdziecie(...)wykorzystaniem tego daru lata;) Składniki na 4 porcje: 2 średnie lub 4 małe cukinie 100-150 gram żółtego sera farsz: 500 gram mięsa mielonego wieprzowego  100 g ryżu białego 1 cebula majeranek suszony sól, pieprz ziołowy odrobina oleju 2 ząbki czosnku po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej Przygotowanie: Na dużej patelni na oleju szklimy cebulę i czosnek pokrojone

Życie zaczyna się w kuchni
10 minutowe curry. W pół godziny.... Z ciecierzycy, słodkich ziemniaków i szpinaku. 153

posmak. Dodaj słodkie ziemniaki, dobrze wymieszaj, dopraw do smaku i gotuj kolejnych 5-7 minut, lub do czasu, aż warzywa będa miękkie. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania dorzuć szpinak.  Podawaj od razu, z ugotowanym na sypko ryżem basmati i/lub chlebkami naan. Znakomicie nadaje się też do mrożenia - ja do porcji przeznaczonych do zamrażarki nie dodaję szpinaku, można

Lejdi of the house
Sałatka z ryżem i kurczakiem 110

ogórków w musztardzie lub w occie ½ korzenia pora 500 ml majonezu Pieprz czarny mielony Wykonanie sałatki: Do miski wsypać ryż. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz ogórki (ja zaprawiam już pokrojone w kostkę, wtedy mam bez problemu ;)). Pozostałe warzywa: pietruszkę, seler, marchewkę (ja miałam marchewkę w talarki) również pokroić w kostkę. Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Groszek

Przepisy Babci
Kurczak w 3 pysznych odsłonach 291

szklanką wody – przykrywamy i dusimy około 20 minut, aż woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem czy Maggi. Podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy natką pietruszki. Zobacz też: Wrapy z kurczakiem Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Kurczak duszony z warzywami Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem *wpis powstał we współpracy z marką Maggi Artykuł Kurczak w 3 pysznych odsłonach pochodzi

Kuchnia Bazylii
Cud na Ziemi - wyspa Zakynthos 136

idzie się kładką nad wodą. Argassi - główna ulica. Restauracja Piccadilly - danie makaronowe. Typowe greckie danie - jagnięcina z sałatką grecką, ryżem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Ogród i fontanna restauracji Piccadilly.    Kilka słów o greckiej, wyspiarskiej kuchni - oczywiście przeważały dania z warzyw, dania mięsne i owoce, jednakże i pyszne słodkie ciasta - niestety nie pamiętam jak nazywało się przedstawione na poniższym zdjęciu

MintTaste
Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler 130

kawałki i podgotować z winem i kolendrą, pomidory z puszki rozgnieść i zagotować z winem i kolendrą. sos dodać do warzyw, doprawić ewentualnie do smaku i zalać rybę. Zapiekać przez 20 min w piekarniku. Można podać na gorąco z ryżem albo w tradycyjny sposób na zimno. Smacznego. Artykuł Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler pochodzi z serwisu Każdy

Pieguskowa Kuchnia
SUSHI W TEN SUSHI 139

nori jest wewnątrz walca, a ryż znajduje się na zewnątrz. Nigiri sushi (ściskane) – jest to niewielka porcja ryżu uformowana w dłoniach w prostokąt z kawałkiem ryby na wierzchu Tamago nigiri – jest to rodzaj nigiri tylko zamiast warzyw czy ryby kładzie się japoński omlet. Ponoć traktowane jako deser dla dzieci. Pod koniec naszych zmagań z sushi zostaliśmy poczęstowani

Pieguskowa Kuchnia
The Plate - weekendowy brunch tex-mex 152

wyjątkowe pod każdym względem: smaku, aromatów, połączenia składników i cudnych kolorów na talerzu. Pojawiła się na nim grillowana tortilla z ryżem i kurczakiem, boskie guacamole, puszysty sos majonezowy, domowe kukurydziane tortille, salsa pomidorowa, aksamitny krem z pieczonego batata, pieczone warzywa i zupełnie odlotowy mus z mango. Należy jeszcze dodać, że lokal jest urządzony ze smakiem, nie jest przeładowany, a jego

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z botwinką 107

Większość z nas zna botwinkę z zupy lub chłodnika. A to przecież bogate w wiele cennych wartości odżywczych warzywo, które można wykorzystać na wiele innych sposobów: do tart, sałatek, makaronów oraz przyrządzić wspaniałe risotto. Składniki: - 250 g ryżu do risotto Uncle Ben's - pęczek botwinki, ok 6 buraczków z liśćmi - 1 cebula - 600 ml wody lub wywaru - 2 łyżki masła(...)sól, pieprz - parmezan Przygotowanie: Botwinkę myjemy, listki szatkujemy a buraczki ścieramy na tarce. Cebule również siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy ryż i smażymy aż ziarenka zaczną zmieniać kolor na przeźroczysty. Następnie dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy chwilę razem. Wywar doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy buraczki. Wlewamy jedną łyżkę wazową wywaru do ryżu. Mieszamy od czasu do czasu

Życie zaczyna się w kuchni
Chili con carne 91

komuś przeszkadza gorzkawy posmak spowodowany przecierem i papryką można opcjonalnie dodać odrobinę cukru. Ja doprawiłam danie dość mocno. Mięso i warzywa naprawdę bardzo przyprawy, a ja lubię od czasu do czasu zjeść coś ostrego:) Danie idealnie komponuje się z ryżem (użyłam ryżu basmati

Karola gotuje
Krem pomidorowy 121

warzywa. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki i  również dodajemy do pomidorów, resztę warzyw i przypraw odrzucamy. Wszystkie warzywa miksujemy blenderem. Wlewamy do wywaru. Doprawiamy solą, cukrem lub keczupem.  Możemy do zupy osobno ugotować drobny makaron lub ryż ewentualnie podawać z czosnkowymi grzankami

Kulinarne przemyslenia
Wieprzowina słodko-kwaśna 92

sojowy, przecier pomidorowy, cukier i sok pomarańczowy. Dodałem mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zalewy ananasa, wymieszałem. Tak przygotowany sos dodałem do warzyw, zagotowałem, mieszając aż lekko zgęstniał. Do gotującego się sosu dodałem kawałki mięsa, podgrzałem. Wieprzowina najlepiej smakuje podana z ryżem

R'n'G Kitchen
RYBA SMAŻONA Z WARZYWAMI PO INDYJSKU 134

kminku i dodałam marchewkę. Dodałam do niej paprykę. Do wszystkich warzyw dodałam sos rybny. Podsmażyłam rybę i paluszki.   Wymieszałam warzywa z rybą. Dodałam odrobinę wody i dusiłam około 10-15 minut. Dodałam przecier pomidorowy. Posypałam dymką. Podawałam z ryżem,który ugotowałam z dodatkiem kurkumy. Smacznego

potrawyregionalne
Chińszczyzna z kurczakiem 510

kurczaka dodałam mrożone warzywa. Dusiłam pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Do warzyw dodałam koncentrat pomidorowy i ok. 6 łyżek wody. Całość wymieszałam i dusiłam jeszcze przez 2 minuty. Podawałam z ryżem brązowym

Kulinarny Pamiętnik
Minestrone 199

Cukinię pokroić w ćwierćplasterki, dorzucić do bulionu, doprawić, zagotować, zestawić z ognia, pozostawić pod przykryciem ok. 5 minut. Warzywa powinny pozostać lekko chrupkie.  Na talerzach posypać siekaną natką pietruszki i bazylią.  Można podawać z przecierkami, makaronem lub ryżem. Ale sama też smakuje świetnie

Kuchnia Prezydentowej
998. Ryżowe eksperymenty & Kilka pomysłów na ... 190

pieczonego i wędzonego łososia  żytnie naleśniki z pastą z czerwonej soczewicy (czerwona soczewica, pomidory z puszki, cebula, koncentrat) ryż z mleczkiem kokosowym; z groszkiem i fasolką  lody banan-ricotta, z truskawkami  dom. tortilla z pieczonym kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym  marchewkowe batoniki owsiane z daktylami i masłem orzechowym

More food, love and dreams
Owsiane racuszki z jabłkiem 128

możesz przełknąć? nie przypominam sobie takiej potrawy jak coś mi nie pasuję nawet tego nie dotykam;p 7) Warzywa czy owoce? owoce bo słodkie;) 8) Twoje popisowe danie w kuchni? naleśniki, placuszki itp. ;) 9) Smak dzieciństwa to... ryż na mleku z truskawkami! 10) Dlaczego akurat blog kulinarny? zawsze lubiłam eksperymentować w kuchni ;) 11) Jakie miejsc chciałbyś/chciałabyś odwiedzić

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Klasyczny Sos Tzatziki 1081

jogurtem. Całość mieszamy. Sos tzatziki wstawiamy do lodówki, gdyż najlepszy jest mocno schłodzony. Podajemy do grillowanego mięsa lub z warzywami pokrojonymi w słupki, np. z marchewką i papryką. Ja podałam sos tzatziki do Shawarmy zwanej też shorma z ryżem i kurkumą. Smacznego!   The post Klasyczny Sos Tzatziki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zanim ugotujesz zupę. Kilka prostych wskazówek aby zawsze była idealna. Przepis na bulion warzywny, wywar z włoszczyzny podstawą 651

wody. Dodać pieprz, ziele i liść laurowy. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Na koniec  posolić. Odcedzić wywar od warzyw i używać jako podstawy do sporządzania zup i sosów. Gotowe! Jak prosto i szybko zmniejszyć ilość kalorii miski ryżu nawet o 60% ? Jak szybko i tanio zyskać zdrowy i biały uśmiech? Naturalne Kosmetyki bez wychodzenia z kuchni! Darmowa Dieta

IzaGotuje