ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:188/442)

Chilli z mięsem mielonym i cukinią 126

Chilli z mięsem mielonym i cukinią Pikantny i aromatyczny sos chilli z mięsem mielonym i warzywami. Świetnie sprawdzi się na przykład jako nadzienie do tortilli albo naleśników. Sos możemy także podać z ryżem lub makaronem jako danie obiadowe.     Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryka (użyłam pół żółtej

Blog z Apetytem
Szarpane kotleciki drobiowe z camembertem 156

Szarpane kotleciki drobiowe z camembertem Proste i szybkie w wykonaniu kotleciki z kurczaka, warzyw i sera, które smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Możemy je podać z ziemniaczkami, frytkami lub ryżem albo w bułce – w formie burgerów. Świetny pomysł na pyszny, rodzinny obiad!     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 łyżka majonezu 2 jajka 2 łyżki mąki

Blog z Apetytem
Risotto z jarmużem i krewetkami, obiad w 15 minut 119

innych warzyw. Może być wegetariańskie lub nie. U mnie dzisiaj risotto z jarmużem i krewetkami. SKŁADNIKI: - 2 szklanki ryżu do risotto - 1/4 kostki masła - 1 szklanka mleka plus woda - oliwa z oliwek, chili, czosnek, rozmaryn - mrożony jarmuż bio - krewetki koktajlowe Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj czosnek i gałązkę rozmarynu, przesmaż 2 minuty. Dodaj ryż, przesmaż dodaj mleko

SMYKWKUCHNI
Kotlety ze schabu 247

Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. – Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. – Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem – Schab faszerowany podgrzybkami – Schab pieczony w niskiej temperaturze – Schab faszerowany cukinią – Schab pieczony faszerowany warzywami – sałatka z panierowanym schabem – Przepis na schab w galarecie – Schab w sosie śmietanowym – Gulasz ze schabu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z selera 118

Kiedy robię mięso na obiad to zazwyczaj podaję je z ziemniakami, ryżem lub kaszą i oczywiście z sałatką lub surówką. Surówka z selera Surówki przygotować można z takich warzyw jak marchew, buraczki, seler, kapusta, por czy kalarepa. To tylko niektóre warzywa po jakie sięgnąć można robiąc surówki. Ja najczęściej przygotowywuję surówkę na bazie marchewki. Ostatnio jednak kupiłam selera i postanowiłam

mecooks
Zupa kapuściana 284

zupa bez tłuszczu i nabiału, która może być też jednym z posiłków wspomagających odchudzanie.  Zupę ze świeżej kapusty i warzyw można podawać bez żadnych dodatków lub podzielić ją na kilka porcji i wzbogacić jej smak o: - ryż, kaszę pęczak lub ziemniaki - kiełbasę lub wędzonki - sos tabasco lub słodką wędzoną paprykę

AniaGotuje.pl
Orkisz ze szparagami (Farro con asparagi) 132

kroimy w kostk ę. Szalotki, łodygi selera naciowego, marchew i ząbki czosnku kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy ok. 5 minut na   roztopionym maśle z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Na patelnię wrzucamy ryż orkiszowy i łodygi szparagów; doprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy  1 chochlą gorącego

La grande e la piccola cuoca
Makaron primavera z wiosennymi warzywami i pesto 142

każdym ulubionym daniu np. w risotto. Dzięki zastąpieniu ryżu danie jest gotowe dużo szybciej, nie przywiera do garnka jak ryż w risotto i osiągamy bardzo ciekawy nowoczesny efekt. Spróbujcie makaronowej wersji klasycznego risotto primavera z wiosennymi warzywami i pesto. Możemy wykorzystać dowolne sezonowe warzywa, które kupimy albo które wyrosną nam w ogródku. Składniki na 4 porcje: 150 g drobnego

Ugotowane pozamiatane
Szaszłyki z jogurtowego kurczaka z brokułowym tabbouleh 165

łyżki oliwy garść natki pietruszki 4 gałązki młodej bazylii sól i czarny pieprz do smaku Rozdrobnij brokuł na „ryż” przy pomocy malaksera. Drobno pokrój natkę pietruszki, bazylię i cebulę. Pokrój w kostkę ogórka. Wymieszaj wszystkie warzywa i zioła z kaszą, pestkami granatu, sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Odstaw na godzinę aby tabbouleh przeszło. Ugrillowane szaszłyki podaj

codojedzenia
Klopsiki w sosie curry 426

świeżego szpinaku, a gdy zmniejszy objętość, wkładamy do sosu podsmażone klopsiki. Gotujemy na małym ogniu ok. 5-7 minut. Podajemy z ryżem basmati lub jaśminowym. Przed podaniem danie warto posypać kawałkami orzechów nerkowca. Zobacz także: Spring rollsy z warzywami Gdy na zewnątrz temperatura przekracza 30 stopni często nie ... Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli Hamburgery z karmelizowaną cebulą

Poezja smaku
Nadziewane kabaczki. Kosua mahshi. 131

oznacza nadziewane i określa rodzaj potraw wywodzących się z kuchni bliskowschodniej. Występuje w wielu odmianach w zależności od tego, jakie warzywo zechcemy napełnić farszem. Nadziewane kabaczki w moim wykonaniu są daniem bezmięsnym. Na ich wnętrze składa się ryż z dodatkami. W smaku dominuje kolendra, natomiast dodatek chili dodaje potrawie charakteru. Zamiast kabaczków można użyć papryki, bakłażanów, pomidorów czy też

zadanie-gotowanie
Tajskie czerwone curry z wieprzowiną i bazylią – Gaeng ped moo 217

razem jeszcze przez 4-5 minut. Tuż przed podaniem dorzucamy do gorącego sosu bazylię i całość jeszcze raz mieszamy. Podajemy z ryżem lub z makaronem ryżowym. Jako dodatek sprawdzi się surówka z kapusty, ogórka, zielona fasolka szparagowa, grillowane warzywa. Z podanej ilości składników otrzymacie 3-4 średniej wielkości porcje do zjedzenia z dodatkami. SKŁADNIKI 500g schabu wieprzowego bez kości albo

Karo in the Kitchen
Sos pieczarkowy z cukinią i papryką (do makaronów, ryżu i dań z mięsa) 149

ziemniakami lub innego mięsa. Jeśli chcecie możecie do takiego sosu dodać paski / kostkę piersi z kurczaka i podać z kaszą lub ryżem. Polać burgery? :) A gdy wystygnie można dodać go do .... śledzi. Eksperyment? Ale smaczny:) Taki śledzik z warzywami w smacznym i aromatycznym sosie. Po prostu ekspresowe danie i ciekawy warzywny sos - polecam :) Składniki: 2 cukinie przekrojone wzdłuż

Zasmakuj Kuchni
Eintopf z kapustą 151

przesmażyć razem przez kilka minut. Dodajemy sos pomidorowy i kilka liści laurowych. Dusimy na małym ogniu przez około 15 minut (aż warzywa zmiękną), od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i papryką. Serwować z ryżem

Pyry na Gaz
Leczo z pieczarkami 160

pomidorami i dolać nieco wody (1/3 szklanki). Zagotować i gotować około 15-20 minut na niedużym ogniu pod koniec dodając przyprawy. Warzywa nie mogą się rozpadać, mają być półtwarde, a na małym ogniu łatwo tego dopilnować. Podawać z ryżem, grzankami lub solo

Cakes By Kejt
KOTLET PANIEROWANY Z PIERSI KURCZAKA Z RYŻEM - OBIAD DIETA 1500 KCAL. 166

Wreszcie konkretny obiad zjadłam.Pierś mocno soczysta podana z warzywami zaspokoiła moja chęć na " mięso ".Danie proste do przyrządzenia. Danie 564 kcal. 1 niepełna szklanka ugotowanego ryżu 120 g. 1 łyżka posiekanego koperku 3 g. pierś z KURCZAKA 100 g. ćwierć jajka 12 g. 2 łyżki bułki tartej 20 g. sól pieprz liście sałaty 30 g. 2 łyżki jogurtu greckiego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kalafiorowo-brokułowy tabbouleh 139

trochę ciężkawe głównie przez większy udział węglowodanów (ziemniaki, bataty, ryże i makarony). Zastanawialiśmy się trochę nad zdrową sałatką – taką witaminową bombą. 100 % udział świeżych i surowych warzyw, zero glutenu i zioła. Brzmi zbyt pięknie? W cale nie – to szybka propozycja, którą przygotujecie w kilkanaście minut! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: ok 200 g świeżego kalafiora (same różyczki

Szybko Tanio Smacznie
Udka z kurczaka zapiekane z papryką i pieczarkami 346

kroję w piórka. Na odrobinie oliwy podsmażam papryki razem z pieczarkami i cebulą. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 3. Podsmażone warzywa dodaję do udek. Razem zapiekam jeszcze 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z ziemniakami lub ryżem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zestaw Obiadowy 520 kcal - Na czym to polega? 149

kcal 3. Dodatek do mięsa, którego porcję nakładamy do 130 kcal: ugotowane ziemniaki, 2 sztuki 170g = 130 kcal ugotowany ryż brązowy, 1 szklanka 100g = 130 kcal ugotowana kasza gryczana, 1 szkalanka 130g = 130 kcal 4. Surówki, warzywa z wody, lub sałatki nakładamy porcję do 90 kcal.   Zapraszam po przepisy i przykłady: Surówki Sałatki Warzywa z wody Zestaw obiadowy

IzaGotuje
Grillowana karkówka z musem paprykowym 195

aromatem ziół). Karkówkę grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej. Paprykę oraz czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę. Do rondelka wlewamy olej i dusimy warzywa pod przykryciem do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu blendujemy na mus. Karkówkę podałam z ryżem

VioletoweKucharzenie
Sos do potraw chińskich 246

torebek. Sos wychodzi przepyszny, lekko ostry i zawiesisty. Doskonale nadaje się do połączenia z gotowymi mieszankami chińskimi serwowanymi najczęściej z ryżem.Wykonanie tego sosu jest banalnie proste. Wystarczy w dużym kubku wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu, zalać warzywa i mieszać aż sos zgęstnieje.Źródło: wielkiezarcie

Świat Domowej Kuchni
Indycze żołądki w sosie śmietanowo - musztardowym 154

sosu przełożyć żołądki i gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawić odrobiną cukru i ewentualnie solą.Warzywa można wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, na przykład taką >KLIK!<Tak przygotowane żołądki można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Żołądki są miękkie, a lekko musztardowy sos nadaje im wspaniałego smaku.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym 152

czosnek. Dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę, mrożoną fasolkę. Smażymy mieszając około 5 min. Dodajemy ananasa. Mieszamy wszystkie składniki sosu. Do gotowych warzyw wrzucamy mięso, smażymy chwilę aby się podgrzało. Wlewamy s os. M ieszamy aż zgęstnieje. Podajemy z ryżem. Posypujemy sezamem

Mania Gotowania
Prosta chińszczyzna 361

przygotować mieszankę chińską według przepisu na opakowaniu. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać sos sojowy, ocet ryżowy i chilli. 3. Do warzyw dodać podsmażonego kurczaka, wymieszać i doprawić pieprzem do smaku. 4. Dusić jeszcze chwilę pod przykryciem. Podawać ryżem lub makaronem. U mnie makaron chiński Tao-Tao . Wersja mojej mamy była z makaronem ryżowym

Pasja Smaku
LECZO Z KLOPSIKAMI I CUKINIĄ 159

łyżki koncentratu pomidorowego sól,pieprz do smaku oregano jajko 2 łyżki kaszy manny ryż WYKONANIE   Cukinie dokładnie umyć, odkroić końce i razem ze skórką pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić, od czasu do czasu przemieszać. W międzyczasie(...)solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformujemy mięsne kuleczki. Gdy warzywa będą już prawie miękkie na wierzchu ułożyć kuleczki z mięsa i przykryć pokrywką, dusić ok 10 minut . Gdy klopsiki zmienią kolor można delikatnie przemieszać i dusić jeszcze kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe leczo jedliśmy z ryżem i kiszonymi ogórkami. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Kurczak masło-czosnek 745

miejsce, to dla mnie raj. Już teraz wiem, gdzie szukać orientalnych składników za normalne ceny! A co do samego dania, chrupiący kotlet świetnie się komponuje z delikatnym sosem i ryżem, dlatego koniecznie musicie go spróbować. To danie było na pierwszym miejscu do zrobienia, gdy dorwałam niezbędny składnik w postaci Panko. Nawet jeżeli podchodzicie teraz do tego sceptycznie, to zapewniam(...)złoty kolor. Sos: masło roztopić w woku lub rondlu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić go na maśle. Dodać warzywa. Podlać bulionem. Posolić i popieprzyć do smaku. Dusić kilka minut do miękkości. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Podawać z ugotowanym ryżem. Obok niego nałożyć sos, a na wierzch ułożyć pokrojonego w paski kotleta. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Duszona łopatka wieprzowa z ryżowymi kotletami 183

płynu w garnku. KOTLETY: Ryż ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przykryć pokrywką i zostawić w garnku aż wystygnie. Po tym czasie rozciąć torebkę, dodać bryndzę, widelcem połączyć na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i papryką słodką wędzoną mieloną, wymieszać. Formować niewielkie kotlety i obsmażać na gorącym tłuszczu. Podawać od razu z mięsem i warzywami

Cakes By Kejt
Kurczak curry z dynią, coleslaw i ryżem 127

Coleslaw 200 g białej kapusty 10 cm pokrojonego pora 1 marchewka, u mnie dwukolorowa 2 łyżki pokrojonej kolendry 2 łyżki ryżowego octu 1 łyżka oliwy sól do smaku Dodatkowo ryż na sypko z czarnuszką 4 łyżki orzechów, cashew, migdały, laskowe, włoskie Kokosowe mleko wlej do garnka. Dodaj curry, rybny sos, soję i kajeński pieprz. Wymieszaj i zagotuj. Do gotującego(...)wymieszaj Przygotuj coleslaw. Kapustę poszatkuj w piórka. Potnij marchewkę w cienkie słupki. Pokrój por w cienkie paski. Skrop warzywa ryżowym octem i oliwą, dopraw solą, następnie dodaj kolendrę i delikatnie wymieszaj tuż przed podaniem. Surówka powinna być chrupiąca.Ugotuj ryż na sypko i posyp czarnuszką. Podaj kurczak curry posypany orzechami z ryżem i coleslaw.   The post Kurczak curry

codojedzenia
Zupa z karkówki wieprzowej 197

piórka ,karkówkę (obtaczamy w łyżce sosu sojowego) i cebulę w kostkę. Warzywa i mięso podsmażamy na łyżce masła czosnkowego ,oprószamy przyprawą. Smażymy jeszcze chwilę ,po czym zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy do miękkości mięsa. Do smaku doprawiamy sola i pieprzem. Zupę podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Sushi dla diabetyka – Niskowęglowodanowe!!! 264

smaczne, wyjątkowe i niskowęglowodanowe rolki z… kalafiora i warzywnych dodatków z wędzonym łososiem. Idealne na kolację lub popołudniowe spotkanie z przyjaciółką z cukrzycą ciążową . Kalafior to bardzo wdzięczne warzywo, można nim doskonale zastąpić wysokowęglowodanowe składniki dań i tak na przykład powstał przepis na pizzę dla diabetyka , który cieszy się dość dużą popularnością. W międzyczasie ktoś mnie zapytał o sushi(...)arkusza. Na przeciwległym brzegu ułożyć pokrojone w paski warzywa i łososia. Zawinąć farsz do środka i zwinąć rolkę, a pozostawiony bez farszu brzeg arkusza zwilżyć wodą przed zwinięciem do końca. Rolkę pokroić na 8 kawałków. W ten sam sposób przygotować drugi arkusz nori – ułożyć na nim pozostały ryż z kalafiora, na jednym brzegu dodatki i ciasno zwinąć rolkę

Dietolog
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 186

tłuszcz. Warzywa pokroić, cebulkę zeszklić z dodatkiem soli (na patelni po kurczaku), dodać por, następnie paprykę i marchew. Ananasa obrać, pokroić w kostkę i dodać do warzyw wraz z kukurydzą i fasolą. Na koniec dodać kurczaka, wlać przecier pomidorowy oraz sok z cytryny, dodać zioła prowansalskie, oregano, cukier, doprawić do smaku. gotować około 5 min. Podawać z brązowym ryżem

Zgrabne Gotowanie
Jarzynowa potrawka z indykiem 157

lodówki na ok. godzinę - dwie. Przygotować warzywa: cebulę pokroić w piórka, marchew za pomocą skrobaczki do warzyw w cieniutkie paseczki jak makaron tagliatelle, paprykę w cienkie paski, fasolkę szparagową pokroić w połówki lub mniejsze kawałki. Płuczemy wybraną kaszę lub ryż w kilku wodach. Dolewamy 2 razy większą objętość wody (u mnie to kasza gryczana, do której dorzucam 3 kulki(...)szparagową (może być nierozmrożona), suszone chili (wyjmujemy je w trakcie gotowania potrawki), liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Ustawiamy na włączonym palniku.  Włączamy palnik pod kaszą lub ryżem. Kasza zagotuje nam się szybciej niż potrawka, więc po wyparowaniu wody wyłączamy palnik i przykrywamy kaszę pokrywką . Na rozgrzaną patelnię przekładamy marynowane kawałki indyka. Nie wlewamy na patelnię tłuszczu

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 101

rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję sok pomarańczowy i koncentrat pomidorowy, gotuję przez około 3 minuty. Wrzucam warzywa oraz owoce, dodaję ocet winny i cukier i duszę na małym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie gotuję ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodaję mięso do sosu, doprawiam papryką, potartym na tarce o małych

Gotuj Się Kto Może
Domowy paprykarz 150

dodać listek laurowy i ziele angielskie i dusić do miękkości warzyw.Jeżeli warzywa już będą miękkie, dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego i zalać 6 łyżkami wody, dodać przyprawy, wymieszać i chwilkę podgotować.Zostawić do ostygnięcia.W tym czasie przygotować makrelę i dołożyć do warzywnej pasty wraz z ryżem, wymieszać.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Wiejska potrawka z kiełbasą 170

Jest to prosta ale i bardzo smaczna potrawa z wieprzową szynką i kiełbasą, wyśmienicie smakuje z gotowanym na sypko ryżem lub kaszą, potrawą ze względu na dostępność składników można delektować się cały rok. Polecam! Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 30 dag   kiełbasy ze wsi Buczkowice Hańderek 1 marchewka 1 pietruszka ½ papryki 1 duża cebula 2 łyżeczki musztardy Dijon(...)olej 2 ziela angielskie Jarzynka lub sól do smaku Biały pieprz do smaku 2 łyżeczki mąki do zawiesiny Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Mięso myję kroję w kostkę , warzywa obieram, myję, paprykę i cebulę  siekam w kostkę , marchewkę i pietruszkę w krążki, kiełbasę w plasterki. W szerokim garnku rozgrzewam ramę lub olej, wrzucam mięso, podsmażam pod przykryciem

Wanilia i Kardamon