ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:183/442)

"Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem 251

powiecie na metamorfozę kalafiora? Ktoś mądry wykombinował, że po rozdrobnieniu do złudzenia przypomina  sypki ryż lub kuskus . Sprytne, prawda? Ja węglowodanów nie unikam, ale ta koncepcja udawanego "kuskusu" po prostu mnie zachwyciła. Czyż nie jest to świetny pomysł na przemycenie większej ilości warzyw do naszych posiłków? Szczególnie, że do przygotowania drobnej kaszki z kalafiora nie potrzebujemy żadnego wyszukanego

Chilli Czosnek i Oliwa
Wieprzowina po chińsku 214

cukru olej z orzechów ziemnych sól, pieprz 400 g ryżu (lub kasza kuskus) 1/2 pęczka grubego szczypioru Sposób wykonania:  Ścinamy białą błonkę z wierzchu polędwiczki. Przecinamy ją wzdłuż na pół, a następnie każdą z połówek kroimy na cienkie paski. Mięso oprószamy solą, pieprzem i mąką ziemniaczaną, mieszamy. Kroimy warzywa: paprykę w kostkę, cebulę w średnią kostkę, pora w paski(...)ryżowym i cukrem. Tak przygotowanym sosem podlewamy smażące się mięso. Wrzucamy przesmażone wcześniej warzywa oraz sezam i orzechy. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze przez 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku sola i chilli w proszku do smaku. Wieprzowinę podajemy z ryżem ugotowanym na sypko, przed podaniem posypujemy danie poszatkowanym szczypiorem

Qchnia po prostu
Rosół wołowy inaczej 195

bulionu warzywnego lub wołowego Sól, czarny pieprz Ziele angielskie Liść laurowy Szczypta cynamonu Do podania: Natka pietruszki ryż Sposób przygotowania: Do dużego garnka wlewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej posiekane w plasterki ząbki czosnku i cebulę pokrojona w kostkę. Gdy warzywa się przesmaża dodajemy posiekane w sporą kostkę mięso, marchew oraz pietruszkę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym(...)przykryciem do miękkości mięsa (przynajmniej 60 minut). Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut. Doprawiamy do smaku cynamonem, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z dodatkiem ryżu, obficie posypane natka pietruszki

Pyry na Gaz
Kolorowy talerz, Kokomemedada 220

oleju. Następnie dodaj pokrojone w paski papryki oraz cukinię. Duś kilkanaście minut na małym ogniu, aż większość wody wyparuje a warzywa nieco zmiękną. Po chwili dodaj przecier pomidorowy i lubczyk. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj np. z brązowym ryżem. Taką ilością nakarmisz 2 bardzo głodnych ludzi:). Tego słucham ( Kokomemedada ): Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Qlinarnie i Qlinarnie
"Fałszywy ryż" z kalafiora 267

wyglądu. W smaku są od ryżu stokroć smaczniejsze. Zapraszam na niskowęglowodanowy, całkowicie wegański, wegeteriański "ryż" paleo. Dzięki krótkiemu gotowaniu kalafior jest jędrny, bardzo chrupiący i pełen dobroci. Ze względu na zawartość składników mineralnych i witamin to bardzo cenne dla naszego zdrowia warzywo. Chroni przed rakiem i odmładza. Jako świetne źródło błonnika powoduje uczucie sytości, przy tym  niskokaloryczne - zatem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak w sosie sojowym i miodzie 181

sosu sojowego 2 łyżki miodu płynnego 1 łyżka ziaren sezamu 100 g brązowego ryżu Filet z piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do gyrosa i ostrą czerwoną papryką. Czerwoną paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy na patelni na oliwie z oliwek. Gdy warzywa zmiękną dodajemy kurczaka. Wlewamy sos sojowy oraz miód. Smażymy do momentu miękkości mięsa

VioletoweKucharzenie
PORTOBELLO FASZEROWANE CIELĘCINĄ 192

gustu pieczarki portobello i nawet Loczek, który z zasady nie lubi grzybów zjada je ze smakiem. Zwykle po prostu dodaję je jako jeden ze składników ciepłej sałatki albo warzyw z patelni z sosem sojowym. Tym razem występują w roli głównej obok cielęciny, Składniki: 6 dużych pieczarek portobello 400g mielonej cielęciny por czerwona cebula 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła sól(...)parmezan (bezglutenowcy i IO - bez bułki) opcjonalnie: można zmniejszyć o połowę ilość mięsa i dodać 200g brązowego ryżu lub dowolnej kaszy Pieczarki myjemy, odcinamy nóżki, które możemy usmażyć wraz z pozostałymi na oliwie - z porem, cebulką i ziołami. Mieszamy mięso z warzywami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i faszerujemy pieczarki. Na wierzchu robimy dziurkę, w którą wkładamy pół łyżki

Cytryna&Co.
LECZO WEGETARIAŃSKIE 204

świeże, kolorowe jak wszystkie kolory lata. Już za nim tęsknię...  Korzystajmy więc z jego darów. Kompozycja warzyw zależy od indywidualnych gustów. Polecam dodać bakłażana, cukinię, paprykę i świeże pachnące pomidory. Jest to lekkie danie wegetariańskie. Można je podawać samodzielnie, z ryżem jak i  dodatek do potraw mięsnych. Dla lubiących ser, polecam posypać przed podaniem startym parmezanem. Składniki(...)ząbki czosnki 200g przecieru pomidorowego  1 łyżeczka ziół prowansalskich lub samego oregano papryka ostra  1/2 łyżeczki cukru sól pieprz 2 łyżki oliwy do smażenia  Przygotowałam składniki. Warzywa umyłam i pokroiłam w kostkę. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki. Pozbyłam się szypułek i pestek. Na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i posiekany drobno czosnek. Dodałam paprykę. Zwiększyłam ogień i smażyłam

potrawyregionalne
Prosta i szybka sałatka z awokado i pomidora 341

znaczy zdrowo Polecam dodawanie tego typu sałatek do dań głównych zamiast standardowych ziemniaków, ryżu czy kasz, ponieważ antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne, które możemy dostarczyć w ten sposób w podstawowym posiłku są niezwykle istotne dla naszego zdrowia. Na pewno będzie nam łatwiej zjeść zalecaną ilość warzyw i owoców w ciągu dnia, jeśli w naszych posiłkach zastąpimy “wypełniacze” zieleniną

Book of spells
Czerwony ryż + surówka z kopru włoskiego i awokado + czerwona fasola 170

oliwą - Koper umyć, wyciąć twardą część (jest to jakby trójkąt z podstawą na dole warzywa;) - Koper, marchewkę i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach - Awokado posiekać, dodać do surówki - Dodać ocet i sól, wymieszać, spróbować i doprawić w razie potrzeby - Na talerzu wyłożyć odsączony ryż, obok surówkę z kopry i fasolkę

Wegańska kuchnia orientalna
Różne rodzaje ryżu - który do sushi? 185

Ryż to niezbędny składnik do przygotowywania sushi. Sprawdź jaki rodzaj tego produktu najlepiej się sprawdzi. O czym warto pamiętać? Na co zwrócić uwagę podczas wyboru ryżu do sushi? Sushi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Danie to znane jest już niemal na całym świecie i wciąż zyskuje coraz więcej fanów. Z tego powodu pojawia się również wiele miejsc(...)sushi się zdecydujemy, powinniśmy zadbać o właściwy dobór składników. Możemy zdecydować się na surową rybę, owoce morza czy warzywa - wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań. Wszystkie produkty powinny być świeże oraz odpowiednio pokrojone i przyrządzone. Niezbędnym składnikiem będzie także ryż. Produkt ten również powinien być właściwie dopasowany do tego rodzaju dania. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek jak dopasować ryż

Kuchcik gotuje
Menu na tydzień: Dania najlepsze na drugi dzień 168

Mielone wołowo-wieprzowe 500 g 7,5 Krewetki koktajlowe mrożone 10 Konserwowe Puszka pomidorów 400 ml 4 Przecier pomidorowy 2,9 Kukurydza 2x 250 ml 6 Fasola czerwona 2 Warzywa, owoce Papryka czerwona 3 Papryczka chili 2 szt 0,8 Cebula dymka 2,5 Buraczki 500 g 5 Marchew 500 g 2 Pietruszka 300 g 1,5 Ziemniaki(...)Pietruszka 1,5 Limonka 1 szt 1,3 Cytryna 1 szt 1,5 Nabiał Cheddar 9 Pecorino 12 Parmezan 12 Mleko 1 szklanka 1 Mąka 500 g 2 Ryż 100 g 1,5 Spaghetti 250 g 3 Dodatki Masło Oliwa Proszek do pieczenia Szklanka wina wytrawnego lub piwa Przyprawy Tymianek Rozmaryn Kmin rzymski Nasiona kolendry Papryka słodka Kakao Pieprz

Niedzielny kucharz
Risotto z grzybami leśnymi 191

ryż powinien być krótki i owalny, idealny do risotto. DLA 4 osób   - 400 g ryżu - 1 lub 1,5 kg grzybów leśnych - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - garść natki pietruszki - sól, pieprz - 4 liście laurowe - 1 litr wywaru z warzyw lub mięsa ( z braku laku przegotowana i osolona woda) - i parmezan w ilości takiej jakiej lubisz - tłuszcz

Pasje Jolki
Roladki z boczku i wątróbki podawane z ryżem. 163

nawet w większej ilości, bez zbędnego zachodu. 0,5 kg wątróbki drobiowej 0,5 kg chudego wędzonego boczku ryż Risotto łyżka majeranku sól i pieprz do smaku sok z jednej pomarańczy 0,5 szklanki piwa łyżeczka oleju Oraz: jakieś warzywa jako dodatki wykałaczki Boczek kroimy w cienkie plastry. Czyste wątróbki dzielimy na takie kawałki, aby można je owinąć boczkiem(...)każdej strony na rumiano. Obsmażone mięso podlewamy marynatą i dusimy pod pokrywką. Gotowe mięsko zdejmujemy niech sobie odpocznie,  a my na to co powstało w trakcie smażenia wsypujemy ryż. Celowo nie podałam ilości, bo to zależy dla ilu osób, lub na jakie apetyty potrawa jest szykowana. A więc ryż podsmażamy na patelni, następnie podlewamy wodą ( lub rosołem

Dieta moja pasja
Risotto z grzybami i tymiankiem 96

Kolejny plus wyjazdów My – zwozi mi różne owoce i warzywa. Czasami przywozi robactwo (w sekundę zjadane przez koty) i liście, chyba nieświadomie. Teraz przywiózł grzyby

Kardamonovy