kawałek pora kawałek selera 1 duży batat 400 g puszka pomidorów z puszki 3/4 szklanki ryżu ugotowanego + łyżeczka masła 1 l wody PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę obieram, kroję w plasterki lub półplasterki. Słodkiego ziemniaka obieram, kroję w niezbyt dużą kostkę, pora kroję na kilkucentymetrowe kawałki. Wrzucam warzywa do wody i gotuję do miękkości. Można opcjonalnie dodać 2 kulki ziela i liść
Zasmakuj Kuchnijaglankę. Kaszanka na blogu już jest. Pora na jaglankę.Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Dobre urozmaicenie dla ryżu i makaronów. Także dla tych, którzy za kasza jaglaną nie przepadają. Nie czuć jej specyficznego smaku.Przepis zainspirowany blogiem Kaszomania.Jaglanka z warzywami po meksykansku
Dzieje kuchennej WiewióryOto kolejny dowód na to, że kasza jaglana odnajduje się we wszystkich smakach, a odpowiednio doprawiona będzie stanowić ciekawe danie rodem z dalekich kuchni. Aromatyczny imbir
Even Better Foodpokrój: marchewki i paprykę w drobne słupki, pieczarki i pora w plasterki, a cebulę w piórka. Wrzuć warzywa na rozgrzany, lekko naoliwiony wok lub patelnię i usmaż do miękkości (około 15 minut). Następnie na innej patelni podsmaż kurczaka. Ugotuj makaron lub ryż. Na końcu przerzuć wszystko do woka (łącznie z makaronem), dodaj orzeszki ziemne, dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę(...)smaku solą, papryką ostrą i sosem teriyaki (ilość spoza składników). Możesz podawać z poszatkowanym szczypiorkiem. Wskazówki: Jeśli przygotowujesz to danie na dwa dni, to do lodówki schowaj tylko warzywa z kurczakiem. Następnego dnia ugotuj makaron na świeżo i przesmaż go jeszcze chwilę z resztą dania i orzeszkami. A Wy, którą kuchnię świata lubicie najbardziej? Chętnie poczytam o nieznanych
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńDania orientalne, a zwłaszcza te z okolic Chin są niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu. Nasz dzisiejszy obiad, czyli kawałki kurczaka z warzywami w sojowym sosie to absolutnie fantastyczny przepis dla zabieganych oraz tych, którzy po prostu nie chcą stać godzinami w kuchni, a mają ochotę na coś innego i wyjątkowego :) Danie z pewnością zaskoczy niejedno podniebienie. Poza tym warto(...)dość dużym ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy warzywa zmiękną, w miseczce rozrabiamy łyżkę mąki w kilku łyżkach wody i wlewamy do woka. Mieszamy przez chwilę i wyłączamy danie. Dodatek mąki ziemniaczanej ładnie go zagęści. Podajemy z ryżem. Smacznego
Kuchnia od dwojgaKulinarnej nr 14 autorstwa Carlosa Marrodana i Marka Łebkowskiego. Co prawda użyłam innych warzyw i mięs, ale była tak kolorowa, jak na zdjęciu z książki. Paella z indykiem i brukselką 1 niewielkie udo z indyka (ok 500 g) 200 g kiełbasy chorizo 200 g ryżu do paell'i 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego 250 g brukselki(...)mięso ze wszystkich stron. Dodaj cebulkę. Gdy się zeszkli dodaj kiełbasę i brukselkę. Smaż 3 minuty po czym dodawaj kolejno pomidory, ostrą paprykę, słodka paprykę i ryż. Wymieszaj wszystko. Dolej wodę, dodaj szafran, dopraw solą i pieprzem. Doprowadź potrawę do wrzenia. Zestaw na niewielki ogień i gotuj pod przykryciem 18- 20 minut bez mieszania. Odstaw
Gotuj Sam!praskę. Warzywa delikatnie solimy i smażymy ok 2 minuty. Dodajemy mięso, mieszamy z warzywami do momentu ścięcia się mięsa i zmiany jego jasnoróżowego koloru. Zalewamy wodą, bulionem i dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem ryżu. Gotujemy do miękkości kapusty- ok 20 minut. Po tym czasie dodajemy ryż i tym razem gotujemy aż całkowicie zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kuchnia w czekoladzieBardzo się cieszę, że trwa sezon na faszerowane warzywa. Oboje z mężem uwielbiamy paprykę i cukinię napakowaną pysznymi dodatkami. Tradycyjnie robię paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem (przepis tutaj ), a teraz do nadzienia użyłam kaszy kuskus, mięsa z szynki, marchewek, pieczarek, a na wierzch położyłam ser mozzarella. Fajnie wyszło naprawdę, jak chcecie to sami spróbujcie :P Składniki na 4 duże(...)smażyć jeszcze przez chwilę. Kaszę kuskus zalać 1 i 1/3 szklanki wrzątku, posolić, dodać łyżkę oliwy, zamieszać i przykryć na kilka minut aż napęcznieje. Mięso i warzywa wymieszać z gotową kaszą. Łyżką napełnić wcześniej przygotowane papryki, przykryć odciętą "czapeczką". Do naczynia żaroodpornego wlać trochę wody, w nim poustawiać papryki. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
Simply FoodSałatki ryżowe są fajnymi potrawami bo ich wariacji może być nieskończona ilość. Do ugotowanego ryżu wystarczy dodawać co nam tylko przyjdzie do głowy by za każdym razem stworzyć niepowtarzalne, pyszne danie. Taka ryżowa sałatka jest pożywna i może być samodzielnym posiłkiem albo dodatkiem do duszonych warzyw, pieczonego mięsa czy innych dań. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamarchewka, jabłko i dla przełamania smaku i koloru koperek. O ile surówki z selera czy innych warzyw, często ktoś nie lubi, to zazwyczaj surówkę z kapusty białej lubią wszyscy. Do tego pasuje i do dań mięsnych jak i do kluch, kasz czy ryżu i oczywiście grilla. Ja bym dodała do tej surówki jeszcze kukurydzy, ale nie miałam akruat napoczętej puszki
Mieszam w Garnkudynie piżmowe, co niestety już jest zapowiedzią jesieni, ale mnie to bardzo cieszy, bo jest to warzywo niezwykle wszechstronne. Dynia w połączeniu z ciecierzycą, lekko słodkawą czerwoną cebulą i odpowiednią mieszanką przypraw i mleka kokosowego tworzy fantastyczne lekkie danie, a w towarzystwie ryżu (najlepiej basmati) sycące i lekkostrawne danie. Jak już wielokrotnie wspominałam, moje Miśki nie lubią pikantnych potraw, dlatego
greenscarflaurowe. Wlewamy wraz z sokami wszystkie warzywa z puszki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, podsmażamy drobno posiekane: cebulkę, paprykę i pomidory. Gdy zmiękną i wydobędą z siebie soki to dodajemy je do naszej zupy. Także na maśle klarowanym podsmażamy mięso mielone, dobrze przyprawiamy papryką i vegetą. W osolonej wodzie gotujemy ryż około połowę czasu mniej niż na opakowaniu
Zasmakuj Kuchnipełnych efektów polecam otworzyć butelkę wina już w trakcie gotowania. :D * SKŁADNIKI na 2 porcje 200 g ryżu arborio 1 łyżka klarowanego masła 1 biała cebula 1 łodyga selera naciowego 50 ml białego wina 600-800 ml bulionu z warzyw kilka nitek szafranu (opcjonalnie odrobina kurkumy) 1 żółtko 1 cytryna 50 g parmezanu świeży rozmaryn świeżo mielony biały pieprz * PRZYGOTOWANIE(...)kurkumę i trzymaj garnek cały czas na ogniu. W osobnym garnku rozgrzej masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulkę i seler. Smaż kilka minut, aż cebula się zeszkli, następnie wsyp ryż. Wymieszaj kilka razy, aby się zagrzał i wlej wino. Poczekaj aż odparuje, zmniejsz ogień do minimum i zacznij dolewać powoli bulion. Na początek 1 chochla wystarczy. Mieszaj cały czas, czekając
Food Squareobiad schab, ale inaczej niż tradycyjny kotlet. Dziś przychodzę do Was z pomysłem na schab gotowany z warzywami w sosie własnym. Mięso wychodzi miękkie, kruche a sos bardzo aromatyczny. Do tak przygotowanego schabu wystarczą ziemniaki lub ryż i ulubiona surówka :) Składniki: * 4 plastry schabu bez kości * 1 marchewka * pół korzenia pietruszki * 1 cebula * 2 liście laurowe (użyłam(...)mięso i cebulę przełożyć do garnka, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę, ziele angielski, liście laurowe i wsypać słodką paprykę. Całość zalać wodą, tyle, by mięso wraz z warzywami było nią pokryte. Całość gotować na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką około 45 minut. Mąkę wymieszać z wodą, pod koniec gotowania mięsa wlać mączną zawiesinę, aby zaciągnąć
Zrób to smacznieskładników na koniec otrzymacie dużą miskę kolorowego dania. Równie ładnie wygląda i doskonale smakuje sałatka warstwowa z ryżem i brokułem (klik, klik) Urok takiej sałatki polega na jej kolorowych warstwach. Dopiero podczas nakładania mieszają się ze sobą i dopełniają smakami. Ponieważ warzywa, poza kapustą, nie są doprawione to ważne jest aby sos i kurczak były wyraziste, intensywne w smaku. Proporcje
Smaczna Pyzapietruszki Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy około 30 min. Następnie wlewamy passatę pomidorową i przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką, chili oraz pastą paprykową. Filet z dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze około 10 min. Ryż gotujemy w osobnym
Kuchnia MagdaLeny