Szpinakowe smoothie. Turkusowe paznokcie. Zielono mi. To moja kolejna propozycja w konkursie. Bardzo często korzystamy z mrożonych warzyw na patelnię. Zawsze się sprawdzają, gdy nie ma zbyt wiele czasu na obiad. Dodajemy do nich makaron, kaszę lub ryż i kawałki mięsa z obiadu z poprzedniego dnia. Mrożonki sprawdzają się tu idealnie ponieważ nie trzeba nic obierać czy kroić - wystarczy(...)wrzucić na patelnię. Świetnie również smakują podane z naleśnikami. Tym razem postanowiłam nieco zaszaleć i przygotować zielone naleśniki z dodatkiem bazylii w formie koszyczków, których wnętrze wypełniają zapieczone warzywa z mozzarellą. Jak się Wam podoba taka wersja? :) Składniki na 12 sztuk: Naleśniki: 2 jajka 400 ml mleka 300 ml wody 1,5-2 szklanki mąki szczypta soli spora garść liści
My simple kitchentajska bazylia, pachnotka - zielona część pora W dużym garnku ( około 3-4 litrowym), umieść pokrojone w kostkę warzywa: pietruszkę, marchewkę, seler, imbir, przekrojoną na pół cebulę, por. Całość gotuj na małym ogniu. Wyłóż łyżką cedzakową cebule i pora. Dodaj ryż i gotuj na małym ogniu 12 minut. Dodaj wędzonego łososia i 1-2 plastry z limonki. Gotuj 5 minut
SMYKWKUCHNIpaprykę. Zestaw na chwilę z ognia, ostrożnie podlej wodą i duś na małym ogniu kilkanaście minut (aż warzywa będą miękkie, ale też lekko chrupiące). Wrzuć czosnek z imbirem. Dopraw sosem sojowym i wymieszaj. Posyp szczypiorkiem i sezamem. Podawaj ciepłe z ryżem basmati. Źródło: http://www.emaus-rzeszow.pl/ I jeszcze trochę informacji pra ktycznych: jeśli interesują Cię starocie, antyki, itp. – polecam odwiedzenie
Qlinarnie i Qlinarniekońcu kupiłam jarmuż :))))) Dodałam go do łososia z warzywami, resztę do pesto z rukoli. Fajny jest, bardzo mi posmakował :) Nawet młody nic nie mówił tylko zjadł wszystko ze smakiem :) Jak zwykle tylko suszone pomidory mu nie smakowały. Jakoś nie może się do nich przekonać. Ja je uwielbiam :) Mój łosoś tak jak widać z cukinią, suszonym pomidorem, jarmużem, do tego ząbek(...)robić się miękka, dodałam umyty jarmuż, pokrojone suszone pomidory i pestki z dyni. Warzywa przesunęłam na jedna stronę patelni, a na drugiej podsmażyłam łososia, którego wcześniej oprószyłam solą i pieprzem. Na końcu jak łosoś był gotowy dodałam pokrojoną świeżą kolendrę, doprawiłam solą i wymieszałam. Podałam z ryżem brązowym
kruche babeczkiMięso mielone i ryż to chyba najpopularniejsze składniki na farsz do papryki czy cukinii, ale nam bardzo smakują, więc najczęściej nimi faszerujemy warzywa. Z resztą dużą rolę odgrywa tu doprawienie farszu, najlepiej gdy jest dość pikantny, ponieważ papryka sama w sobie po upieczeniu nie ma zbyt wyrazistego smaku, a gdy dodamy sporo ziół, świeżo mielonego czarnego pieprzu i chilli(...)obrane ze skórki pomidory 150-200 g tartego żółtego sera przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, suszony majeranek, suszona bazylia, sól, pieprz, mielone chilli natka pietruszki do posypania Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Mięso doprawić przyprawą do mięsa mielonego i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę pokroić w kostkę i dorzucić do mięsa, podsmażyć. Pieczarki pokroić na półplasterki
Simply Foodłyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1-2 łyżki zielonej pasty curry 1 łyżka cukru trzcinowego 300 ml mleka kokosowego sok z limonki świeże listki kolendry do podania ryż jaśminowy Przygotowanie: Zaczynamy od pokrojenia składników: mięso kroimy w kostkę, podobnie cukinię. Szalotkę, czosnek, imbir, papryczkę chili drobno siekamy. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka(...)szklanki wody. Następnie dodajemy liście kafiru, sos rybny i sojowy, cukier. Na sam koniec dodajemy groszek, cukinię i szpinak. Warzywa powinny "złapać" temperaturę tak, aby pozostały jędrne i nie rozgotowały się. Skrapiamy sokiem z limonki, podajemy z ryżem jaśminowym, posypujemy listkami kolendry
Smakowity Blog KulinarnyPrzygotuj zaprawę do ryżu (na 100 g ryżu). Kilka łyżek octu ryżowego zmieszaj z 1 łyżeczką cukru oraz szczyptą soli, a następnie podgrzej – do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodaj zaprawę do ostudzonego ryżu i dokładnie wymieszaj. Zajmij się teraz składnikami, krojąc je na cienkie paski. Wcześniej jednak pamiętaj o odpowiedniej „obróbce” – w zależności do wybranych dodatków. Warzywa należy umyć
Codogaraniej kukurydza, ale ja dziś zrobiłam ją w wersji bez tego warzywa. Prosto, łatwo i przyjemnie, a przede wszystkim smacznie :-). A jeśli lubicie klasyki to może i klasyczna sałatka jarzynowa przypadnie Wam do gustu ? Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem Składniki: 50 g suchego ryżu 1 mała pierś z kurczaka 5 plastrów ananasa(...)puszki 100 g żółtego sera 2-3 łyżki majonezu sok z 1/2 cytryny sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ryż płuczemy na sitku zimna wodą a następnie gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Pierś oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni, również odstawiamy do ostygnięcia. Ananasa, żółty
Kulinarne przygody Gatityniewielką kostkę 1 łyżka mąki 1 listek laurowy 2 szklanki bulionu drobiowego 3/4 szklanki gęstej śmietany sól oraz pieprz do smaku Przepis na potrawkę z kurczaka z warzywami. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Pokrojone w kostkę mięso z kurczaka podsmażamy w rondlu z grubym dnem na 2 łyżkach masła i 1 łyżce oliwy, dodajemy posiekaną cebulę - dusimy razem przez około(...)kilka pomysłów na pyszny obiad z potrawką z kurczaka: potrawka z kurczaka z kaszą jęczmienną i buraczkami potrawka z kurczaka z ryżem i sałatką rzymską potrawka z kurczaka z kromką chrupiącego chleba Smacznego :) Potrawka z kurczaka z warzywami fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharskamieszania i otwierania. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimny ryż lekko solimy i spulchniamy widelcem. Marchewkę, pietruszkę i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 25 g masła. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu 2 minuty. Dodajemy starte warzywa i smażymy 10 minut, co jakiś czas mieszając(...)Dolewamy bulion lub wodę, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy płomień i gotujemy 10 minut, do miękkości warzyw. Zdejmujemy pokrywę, dodajmy koncentrat pomidorowy i ketchup oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszamy. Dodajemy podzieloną na kawałki rybę i ugotowany ryż. Posypujemy natką pietruszki. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym lub ketchupem. Podajemy z cząstkami
cool and mintykurczaka, ale tak samo lubię :) Ostatnio zauważyłem, że coraz rzadziej dodaję ziemniaki do swoich obiadów czy nawet kasze czy ryż. Na początku bloga było dużo przepisów właśnie z ziemniakami, ostatnio najczęściej jest samo mięso z parowaru plus warzywa, ewentualnie surówka :) Ale oczywiście każde z moich dań możecie modyfikować pod siebie. Ja po prostu daje Wam jakąś inspiracje
Parowar Facetadekorujemy np. szczypiorem z dymki lub świeżym tymiankiem. Uwagi Z doświadczenia wiem, że dla smaku tej potrawy dość kluczowe znaczenie mają sól i sok z cytryny. Ponieważ w szczególności ryż nie jest nadzwyczajnie wyrazisty w smaku, takich podkreślających smak potrawy dodatków musi być względnie sporo. Prawdę mówiąc, to chyba jedyne danie, które wolę przesolić, aniżeli niedosolić... Standardowo dodaję(...)width: 50%;} #gallery-36 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-36 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone mięso i warzywa Mięso obsmażamy i podgotowujemy w soku Następnie dodajemy czosnek i dymkę Na końcu mieszamy z ugotowanym ryżem Gotowe danie Smażony indyk z ryżem - zbliżenie Post Smażony indyk z ryżem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusaangielskiego majeranek kminek mielony pieprz cayanne sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obrać i umyć. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w półksiężyce a marchewkę w talarki.W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę z marchewką i czosnkiem, podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę, przesmażyć całość. Zalać bulionem, dodać przyprawy, zagotować. Następnie do gotującej zupy wsypać ryż. Gotować do miękkości ryżu. Na sam koniec dodać fasolę, zagotować
magiczna kuchnia KasiRisotto - kremowe, delikatne i pyszne ! Lubię je bardzo i często robię więc sama nie wiem jak to się dzieje, że trafia na bloga tak rzadko. Wytłumaczeniem
Smaczna Pyzawcale, królują świeże warzywa, te sezonowe także. Na talerzu jest zdrowo, kolorowo smacznie, w kuchni unosi się aromat cebuli, czosnku i warzyw, świeżej natki.., jest pysznie, uwierzcie mi! I choć danie można podać z innymi rodzajami kasz, ryżem, makaronem ja wybieram kaszę. Dziś u mnie kasza gryczana niepalona z cukinią w roli głównej, choć reszta składników jest w tym daniu(...)czym dodajemy resztę składników, smażymy na średnim ogniu często mieszając. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu na końcu dodaję łyżeczkę masła. Ten aromat.. Doprawiamy do smaku, podajemy warzywa z ugotowaną kaszą posypane natką i serem. Smacznego
Zasmakuj Kuchni