ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:171/442)

Patisony faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Patisony a'la gołąbki. 281

Bardzo lubię faszerowane warzywa, wiec faszeruję co tylko się da :))). Dziś zapraszam na patisony faszerowane tradycyjnym farszem gołąbkowym czyli  mięsem i ryżem. Niestety moje patisony tak szybko zniknęły z talerzy, że nie zdążyłam zrobić końcowego zdjęcia... gotowej potrawy... za co z góry przepraszam :) Polecam :) Składniki - 4 duże patisony - 0.60 dkg mięsa mielonego - 100 gram ryżu - 2 jajka(...)czosnek mielony, cebulka prażona w kostce, kminek mielony, majeranek Wykonanie Ryż gotuję, odcedzam i studzę. Z patisonów odkrawam czapeczki, wydrążam miąższ wraz z pestkami. Przygotowuje farsz: ugotowany, ostudzony ryż mieszam z surowym mięsem mielonym, dodaję dwa całe jajka plus wszystkie przyprawy mieszam i wyrabiam ręka do połączenia składników. Gotowym farszem napełniam przy pomocy łyżeczki patisony. W dużym naczyniu

Kuchnia z widokiem na ogród
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 190

pietruszka, cynamon, kminek . Dodatki - kasze (manna, jaglana, jęczmienna, kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu).  Warzywa i owoce należy jeść przetworzone np. gotowane lub parowane(...)wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana

Codzienne Gotowanie
Zapiekany filet z indyka na warzywach (low-carb) 170

smakuje wybornie. Sos powstały z majonezu, mięsa i warzyw jest dobrze doprawiony czosnkiem, co nadaje daniu charakteru a warzywa nie są breją, tylko komponują się z całością idealnie. My pałaszujemy takie danie samo, ale sprawdzi się idealnie jako dodatek do ryżu czy kaszy. Możecie podać do niego również sałatkę z pomidorów i cebulki. Ja uwielbiam natkę, więc góra oczywiście musiała

Mieszam w Garnku
Curry z kurczakiem, dynią i batatem 144

pokrojonego w kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i gotujemy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Podajemy z ryżem lub pitą, gotowe! Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Ryż z kurczakiem (a'la paella) 140

marchewkę pokrojoną w kostkę i mrożony groszek (lub gotową mrożonkę marchewka z groszkiem) i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.   Dodajemy zioła i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Dokładamy udka, zdejmujemy patelnię ryżem z palnika i przykrywamy na 5 minut, aby wszystko "przegryzło się" przed podaniem.  Smacznego

bistro mama
Zupa pomidorowa z mięsno-ryżowymi pulpecikami 188

pomidorowego śmietana 18% 2 listki laurowe koperek sól pieprz Do garnka z obranymi warzywami wlewamy 1,5 litra wody. Wrzucamy listki laurowe i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Pod koniec gotowania dodajemy kostkę rosołową i zabielamy śmietaną. Mięso mielimy, dodajemy ugotowany ryż i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy niewielkie pulpeciki, które wrzucamy na gotujący

Salonik smaków
Chińszczyzna po polsku czyli szynka Maggi z warzywami 203

Chińszczyzna - dość szerokie określenie potraw, które swoje korzenie wywodzą z dalekiego wschodu. Nie ma chyba takiego, który nie próbowałby kurczaka czy wieprzowiny z ryżem przyprawionych orientalnymi przyprawami, a przede wszystkim sosem sojowym. Pewnie te potrawy mają niewiele wspólnego z ich oryginalnymi odpowiednikami, no ale ....  ;)Dziś chcę Was zaprosić na taką polską chińszczyznę czyli wieprzowinę zamarynowaną w przyprawie Maggi(...)czas na sporym ogniu. Dodać warzywa, wymieszać i nie zmniejszając ognia smażyć kilka minut. Warzywa powinny być al dente. Potrawy nie ma konieczności długo dusić, gdyż tak przygotowana wieprzowina jest szybko krucha i soczysta.Żeby było do końca "po polsku" ugotowałam kaszę jaglaną zamiast ryżu :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 406

więcej niż godzinę. Ryż można ugotować wcześniej i podawać z gorącym sosem. Wybierzcie swój ulubiony: biały, jaśminowy, brązowy lub dziki. Moim zdaniem wszystkie pasują, ale najlepszy jest ryż jaśminowy :)  Nie pomijajmy żadnego ze składników, tylko wyważone połączenie ich wszystkich zaowocuje pysznym sosem :) Składniki : 300 g filetu z piersi kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 1 marchewka(...)minut. Dodać ananasa i podlać warzywa odrobiną wody. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Przygotować sos. W misce wymieszać  sos sojowy, ocet, sok z pomarańczy i ananasa oraz koncentrat. Dodać cukier i mąkę, rozmieszać.  Sos wlać do warzyw i dusić ok. 5 minut. Dodać mięso i gotować jeszcze chwilę. Gotować, aż sos zgęstnieje. Ryż ugotować zgodnie z opisem

Chocolate Muffin Blog
Harira - aromatyczne rozgrzanie prosto z Maroka 152

mniejszą popularnością, niż u nas rosół. Każda gospodyni ma swój sposób przygotowywania tej wspaniałej potrawy. Można spotkać wersje z makaronem, ryżem, gotowaną na baraninie (tradycyjnie) lub wołowinie, czy nawet drobiu. Są także wersje bezmięsne z dodatkową ilością warzyw i strączków. Wszystkie pełne soczewicy i ciecierzycy, obowiązkowo podawane z daktylami :) Nazwa zupy wywodzi się od arabskiego słowa harr , czyli gorący(...)wspaniale sprawdzi się podczas naszych zimowych miesięcy, aby wypełnić brzuchy cudownym, aromatycznym ciepłem :) Dziś zapraszam na moją wersję Hariry! Na wołowinie, z dodatkowymi daktylami w zupie, bez makaronu, czy ryżu, choć Wy możecie ugotować je sobie osobno lub podać z pieczywem, jeśli uznacie, że nie jest dość sycąca :) Siadajcie do stołu, właśnie nalewam! :D Harira na wołowinie Potrzebujesz: 450g wołowiny

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kasza bulgur - odsłona druga :) Obiad w 30 min. 270

przypomnimy, że pochodzi z bliskiego wschodu i jest spożywana głównie w Turcji. To swoiste zastępstwo kuskus i ryżu. Teraz chcemy zaproponować Wam szybkie danie z bulgur do przygotowania w ok. 30 min. Zobaczcie jakie to proste, mimo sporej ilości składników. Bulgur z warzywami w 30 min. (4 osoby) Składniki: 1 czubata szklanka kaszy Bulgur 2 średnie papryki, czerwona i pomarańczowa

vegetanie
Orientalny kurczak w coca coli / Asian style coca cola chicken 218

posiekane 1 puszka (330 ml) Coca Coli 300 g ulubionych warzyw, ja dałam bimi ale można dodać brokuły, fasolkę itp. duża garść liści kolendry, z grubsza posiekanej garść orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni i posiekanych 1 łyżeczka mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżką wody ugotowany makaron lub ryż do podania Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj kurczaka, sos sojowy(...)Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez około 10 minut, następnie dodaj warzywa i większość kolendry i gotuj przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodaj mąkę wymieszaną z wodą i gotuj aż sos zgęstnieje. Dopraw sosem sojowym jeżeli to konieczne. Podawaj danie z makaronem lub ryżem posypane orzechami i kolendrą. Smacznego! English version Asian style coca cola chicken

karmelowy
Zupa ogórkowa z ryżem 157

wody. Gotować ok. 30 min aż mięso będzie odchodzić od skóry. Wyciągnąć drób, włożyć oczyszczone warzywa do bulionu. Gotować ok. 15 min. Po tym czasie zblendować wszystko dokładnie. Dolać kwas z ogórków. Konsystencja ma być płynna, jak będzie przypominała krem, dolać wody.Wsypać ryż, gotować 10 min. Na patelni rozgrzać masło, zetrzeć na dużych oczkach ogórki i czosnek. Dusić

pieprzny smaczek
SOCZEWICA Z WARZYWAMI 155

grubym dnie. Dodaję pokrojony drobno jarmuż i kilka łyżek wody. Warzywa obieram, ścieram na grubej tarce i dodaję do cebuli. Podsmażam razem przez kilka minut aż zmiękną. Dodaję soczewicę, przyprawy, dolewam około 700-800 ml wody lub bulionu i duszę średnio 15-20 minut. Podaję na ciepło, najlepiej z ryżem i jogurtem naturalnym SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Naleśniki bazyliowe z warzywami i mozzarellą 157

Szpinakowe smoothie. Turkusowe paznokcie. Zielono mi. To moja kolejna propozycja w konkursie. Bardzo często korzystamy z mrożonych warzyw na patelnię. Zawsze się sprawdzają, gdy nie ma zbyt wiele czasu na obiad. Dodajemy do nich makaron, kaszę lub ryż i kawałki mięsa z obiadu z poprzedniego dnia. Mrożonki sprawdzają się tu idealnie ponieważ nie trzeba nic obierać czy kroić - wystarczy(...)wrzucić na patelnię. Świetnie również smakują podane z naleśnikami. Tym razem postanowiłam nieco zaszaleć i przygotować zielone naleśniki z dodatkiem bazylii w formie koszyczków, których wnętrze wypełniają zapieczone warzywa z mozzarellą. Jak się Wam podoba taka wersja? :) Składniki na 12 sztuk: Naleśniki: 2 jajka 400 ml mleka 300 ml wody 1,5-2 szklanki mąki szczypta soli spora garść liści

My simple kitchen