warzyw. Gęsta i sycąca, może być podawana również z pokrojonymi w kostkę ziemniakami zamiast ryżu. Składniki: 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego 4 ogórki kiszone pół małego selera pietruszka marchewka 50 g ryżu koperek sól, pieprz 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego Seler, pietruszkę i marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu. Dodać ryż i gotować około
wyzwania kuchenneLubicie cukinię?Najczęściej przyrządzamy z niej RACUSZKI , kotleciki albo właśnie faszerujemy.Dziś mam dla Was jeden ze swoich pomysłów na jej przygotowanie – z farszem meksykańskim
Ostra na Słodkoplasterki. Chwilę podsmażać, wlać wino i dusić przez 5 minut. Łososia ułożyć w naczyniu do zapiekania, na nim położyć podsmażone warzywa. Można podlać niewielką ilością wina. Piec pod przykryciem przez 20 minut. Podawać z ryżem lub kuskusem i ulubionymi dodatkami, np. marchewką z groszkiem
Pasja Smakugotujacej sie wody. Po ugotowaniu ryz odcedzamy.Przygotowujemy w tym samym czasie sos z 3 lyzek majonezu i 3 lyzek smietany, dodajemy zgnieciony czosnek i sol do smaku.Kurczaka smazymy na oleju, nastepnie na tym samym oleju podsmazamy ugotowany wczesniej ryz.Potrawe podajemy np z kapusta pekinska lub salata. Do kurczaka mozemy dodac tez warzywa, ktore smazymy na oliwie np cebule, papryke
Przysmaki KarolkiBardzo lubię faszerowane warzywa, wiec faszeruję co tylko się da :))). Dziś zapraszam na patisony faszerowane tradycyjnym farszem gołąbkowym czyli mięsem i ryżem. Niestety moje patisony tak szybko zniknęły z talerzy, że nie zdążyłam zrobić końcowego zdjęcia... gotowej potrawy... za co z góry przepraszam :) Polecam :) Składniki - 4 duże patisony - 0.60 dkg mięsa mielonego - 100 gram ryżu - 2 jajka(...)czosnek mielony, cebulka prażona w kostce, kminek mielony, majeranek Wykonanie Ryż gotuję, odcedzam i studzę. Z patisonów odkrawam czapeczki, wydrążam miąższ wraz z pestkami. Przygotowuje farsz: ugotowany, ostudzony ryż mieszam z surowym mięsem mielonym, dodaję dwa całe jajka plus wszystkie przyprawy mieszam i wyrabiam ręka do połączenia składników. Gotowym farszem napełniam przy pomocy łyżeczki patisony. W dużym naczyniu
Kuchnia z widokiem na ogródpietruszka, cynamon, kminek . Dodatki - kasze (manna, jaglana, jęczmienna, kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu). Warzywa i owoce należy jeść przetworzone np. gotowane lub parowane(...)wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana
Codzienne Gotowaniesmakuje wybornie. Sos powstały z majonezu, mięsa i warzyw jest dobrze doprawiony czosnkiem, co nadaje daniu charakteru a warzywa nie są breją, tylko komponują się z całością idealnie. My pałaszujemy takie danie samo, ale sprawdzi się idealnie jako dodatek do ryżu czy kaszy. Możecie podać do niego również sałatkę z pomidorów i cebulki. Ja uwielbiam natkę, więc góra oczywiście musiała
Mieszam w Garnkupokrojonego w kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i gotujemy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Podajemy z ryżem lub pitą, gotowe! Smacznego, Klaudia
Mango Papajamarchewkę pokrojoną w kostkę i mrożony groszek (lub gotową mrożonkę marchewka z groszkiem) i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy zioła i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładamy udka, zdejmujemy patelnię ryżem z palnika i przykrywamy na 5 minut, aby wszystko "przegryzło się" przed podaniem. Smacznego
bistro mamapomidorowego śmietana 18% 2 listki laurowe koperek sól pieprz Do garnka z obranymi warzywami wlewamy 1,5 litra wody. Wrzucamy listki laurowe i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Pod koniec gotowania dodajemy kostkę rosołową i zabielamy śmietaną. Mięso mielimy, dodajemy ugotowany ryż i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy niewielkie pulpeciki, które wrzucamy na gotujący
Salonik smakówChińszczyzna - dość szerokie określenie potraw, które swoje korzenie wywodzą z dalekiego wschodu. Nie ma chyba takiego, który nie próbowałby kurczaka czy wieprzowiny z ryżem przyprawionych orientalnymi przyprawami, a przede wszystkim sosem sojowym. Pewnie te potrawy mają niewiele wspólnego z ich oryginalnymi odpowiednikami, no ale .... ;)Dziś chcę Was zaprosić na taką polską chińszczyznę czyli wieprzowinę zamarynowaną w przyprawie Maggi(...)czas na sporym ogniu. Dodać warzywa, wymieszać i nie zmniejszając ognia smażyć kilka minut. Warzywa powinny być al dente. Potrawy nie ma konieczności długo dusić, gdyż tak przygotowana wieprzowina jest szybko krucha i soczysta.Żeby było do końca "po polsku" ugotowałam kaszę jaglaną zamiast ryżu :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawięcej niż godzinę. Ryż można ugotować wcześniej i podawać z gorącym sosem. Wybierzcie swój ulubiony: biały, jaśminowy, brązowy lub dziki. Moim zdaniem wszystkie pasują, ale najlepszy jest ryż jaśminowy :) Nie pomijajmy żadnego ze składników, tylko wyważone połączenie ich wszystkich zaowocuje pysznym sosem :) Składniki : 300 g filetu z piersi kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 1 marchewka(...)minut. Dodać ananasa i podlać warzywa odrobiną wody. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Przygotować sos. W misce wymieszać sos sojowy, ocet, sok z pomarańczy i ananasa oraz koncentrat. Dodać cukier i mąkę, rozmieszać. Sos wlać do warzyw i dusić ok. 5 minut. Dodać mięso i gotować jeszcze chwilę. Gotować, aż sos zgęstnieje. Ryż ugotować zgodnie z opisem
Chocolate Muffin Blogmniejszą popularnością, niż u nas rosół. Każda gospodyni ma swój sposób przygotowywania tej wspaniałej potrawy. Można spotkać wersje z makaronem, ryżem, gotowaną na baraninie (tradycyjnie) lub wołowinie, czy nawet drobiu. Są także wersje bezmięsne z dodatkową ilością warzyw i strączków. Wszystkie pełne soczewicy i ciecierzycy, obowiązkowo podawane z daktylami :) Nazwa zupy wywodzi się od arabskiego słowa harr , czyli gorący(...)wspaniale sprawdzi się podczas naszych zimowych miesięcy, aby wypełnić brzuchy cudownym, aromatycznym ciepłem :) Dziś zapraszam na moją wersję Hariry! Na wołowinie, z dodatkowymi daktylami w zupie, bez makaronu, czy ryżu, choć Wy możecie ugotować je sobie osobno lub podać z pieczywem, jeśli uznacie, że nie jest dość sycąca :) Siadajcie do stołu, właśnie nalewam! :D Harira na wołowinie Potrzebujesz: 450g wołowiny
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzypomnimy, że pochodzi z bliskiego wschodu i jest spożywana głównie w Turcji. To swoiste zastępstwo kuskus i ryżu. Teraz chcemy zaproponować Wam szybkie danie z bulgur do przygotowania w ok. 30 min. Zobaczcie jakie to proste, mimo sporej ilości składników. Bulgur z warzywami w 30 min. (4 osoby) Składniki: 1 czubata szklanka kaszy Bulgur 2 średnie papryki, czerwona i pomarańczowa
vegetanie