Jest to bardzo łatwe, nieskomplikowane danie. Jego podstawę stanową warzywa dzięki czemu jest lekkie i nie tuczące. Doskonale smakuje serwowane z ugotowanym na sypko ryżem. Zamiast suszonych papryczek chilli można użyć marynowanych papryczek ze słoika lub ostrej papryki. SKŁADNIKI: 3-4 duże kalarepy garść suszonych grzybów (opcjonalnie) 1l bulionu słoik koncentratu pomidorowego 4-5 pomidory bez skórki(...)cebule oliwa do smażenia 6 kiełbas śląskich warzywko pół pęczka posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Kalarepę pokroić w dużą kostkę, zalać bulionem. Dodać grzyby i gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą półtwarde. Następnie dodać pomidory, koncentrat i dwie pokrojone papryczki chili. Cukinię umyć, wydrążyć środek i pokroić w dużą kostkę. Dodać do kalarepy i gotować przez 5 minut na wolnym
Pyry na Gazwarzywa gotowane w mleczku kokosowym nie wymagają długiego gotowania. Połączenie curry, imbiru i czosnku zawsze smakuje. Składniki: pierś z kurczaka bakłażan cukinia curry w proszku kawałek świeżego korzenia imbiru 1/2 łyżeczki pasty curry cebula 2-3 łyżki sosu sojowego szklanka bulionu puszka mleczka kokosowego sól,pieprz czarny słodka czerwona papryka 3-4 ząbki czosnku oliwa ryż Pierś(...)również pokroiłam i podsmażyłam z bakłażanem i cebulą. Warzywa przełożyłam na talerz. Na patelni podsmażyłam pokrojonego wcześniej kurczaka. Po około 8-10 minutach dodałam do niego warzywa. Podlałam wszystko bulionem drobiowym. Chwilę poddusiłam i wlałam mleczko kokosowe. Wymieszałam i gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut. Podawałam z ryżem. Można (ja niestety nie miałam pod reką) posypać
potrawyregionalneopakowaniu. Włoszczyznę zalewamy 5-6 szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat, cukier. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy razem około kwadrans. Gotową zupę miksujemy razem z jogurtem/śmietaną. Dodajemy ryż. Podajemy posypaną posiekaną natką. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeGulasz z karkówki z warzywami to pyszny sposób na domowy obiad, który nasyci nawet największych głodomorów. Podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną. Składniki: 300 g karkówki papryka czerwona marchew 2 cebule pól puszki fasolki czerwonej 1/2 szklanki bulionu 1/3 szklanki passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu (u mnie ostry) łyżka cukru brązowego 2 łyżki octu winnego łyżka mąki kukurydzianej łyżka sosu(...)minutach paprykę również pokrojoną w paski. Całość dusimy jeszcze 5 minut. Następnie passatę pomidorową mieszamy z ketchupem, sosem sojowym, octem, cukrem i mąką kukurydzianą. Sos wlewamy do mięsa i warzyw. Dodajemy fasolkę i przyprawy. Całość dusimy do miękkości wszystkich warzyw i mięsa. [caption id="attachment_7146" align="aligncenter" width="1024"] Gulasz z karkówki z warzywami[/caption] Artykuł Gulasz z karkówki
e-PrzepisyKulinarneJako, że na straganach królują teraz warzywa do przetworów, nie mogłam się powstrzymać przed przygotowaniem ajwaru. Przygotowałam go w wersji pikantnej Ale jeśli nie lubicie pikantnych sosów to zmniejszcie ilość ostrych papryczek. Ajwar to warzywna pasta/sos bardzo popularny na Bałkanach. Oczywiście w każdym kraju przepisy różnią się między sobą dodatkami lub kolorem sosu, ale jedno pozostaje bez zmian – BAKŁAŻAN(...)Zastanawiacie się do czego można wykorzystać to sos. Otóż generalnie ogranicza Was tylko wyobraźnia! Ja używam go przede wszystkim do makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami dodaję go do lecza lub smaruje nim roladki z kurczaka lub schaby Jak widzicie macie szeroki wachlarz możliwości. Nie pozostaje
PatiGotujeposypania Rosół i pomidory zmiksować. Możecie zrobić to niedokładnie i zostawić cząstki pomidorów albo zmiksować rosół z wszystkimi warzywami na krem. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu zawrzenia. W razie potrzeby przyprawić do smaku. Ryż zagotować w osobnym garnku wg przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z ryżem i ewentualnie kleksem śmietany jeśli lubicie
Smakołyki Asijedna duża marchewka starta na grubych oczkach - pół selera startego na grubych oczkach - pęczek świeżej kolendry - owoce świeżego granatu - łyżka sezamu białego - sos sojowy - 200g ryżu jaśminowego - olej rzepakowy lub rydzowy do smażenia Marynata do mięsa: - 100 ml sosu sojowego - 2 ząbki czosnku - 1cm korzeń świeżego imbiru lub łyżeczka mielonego - świeża kolendra(...)wyjmujemy z lodówki i smażymy na łyżce oleju do momentu odparowania całej wody. 5. Mięso podajemy z ryżem jaśminowym lub na samo, do tego w kokilce przygotowujemy dodatkowo sos sojowy do indywidualnego polania. Na talerz układamy mięso, na to warzywa i świeża kolendra posiekana. Dodatkowo obsypujemy nasze danie świeżymi owocami granatu - pysznie i kolorowo, czyż nie? ;) Smacznego kochani
Sajkofanka smakunależy mieszać bardzo delikatnie, żeby się nie rozwaliły, powinny za to puścić sok, który wydobywa ich aromat. Następnie do warzyw dodać ugotowane wcześniej małże. Podsmażać aż wszystkie składniki się połączą a następnie na patelnię wsypać ryż. Po około 2 minutach zalać go białym winem i czekać aż wsiąknie delikatnie mieszając. Gdy wino się zredukuje, zaczynamy wlewać wywar
Zgrabne Gotowanienawiasach podałam orientacyjną wagę produktów . Link do filmu z przygotowania : Zupa ogórkowa z ryżem https://www.youtube.com/watch?v=z-U1_K0ssvY Przygotowanie : Najpierw przygotuję wywar : Do garnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję umyte i osuszone udka z kurczaka i wlewam 2,5 litra wody . Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut . Następnie(...)dodaję podsmażone ogórki z cebulą , dodaję kwas z ogórków ( kwasu można użyć więcej jeżeli chcemy zupę bardziej kwaśną ). Garnek stawiam na gazie i gotuję około 10 minut . Następnie dodaję ryż i gotuję do miękkości ryżu około 15 minut. Pod konie doprawiam solą i pieprzem . Następnie zakręcam gaz i zabielam zupę śmietaną . Do śmietany dodaję chochelkę gorącej zupy i dokładnie
Uwaga Babcia Gotujecukinię, pokrojoną w paski paprykę i pomidory z puszki, Do mięsa i warzyw wkruszamy kostkę rosołową, podlewamy niewielką ilością wody (warzywa puszczą też swoje soki) i dusimy aż warzywa zmiękną, Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, papryką słodką i ostrą, Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną bądź masłem, wykładamy ryż, a następnie warstwę mięsno-warzywną. Całość posypujemy startym żółtym serem, Zapiekamy
Studencka MichaPapryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem to idealny pomysł na obiad. Danie proste w wykonaniu, syte i pięknie się prezentuje. Listę potrzebnych składników oraz przepis przedstawiam
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolorowe danie inspirowane kuchnią azjatycką. Pierś z kurczaka, brokuły, orzeszki ziemne, papryka i ryż. Bardzo łatwe do wykonania i trochę pikantne. Smacznego! Składniki: 1 pierś kurczaka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka lub 2 małe garść orzeszków ziemnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1/2 łyżki sosu sojowego 1 mała biała cebula chili kolendra mielona 1/2 szklanki bulionu Wykonanie(...)pokrojoną w paski paprykę. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze. Do warzyw dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać brokuły i wymieszać. Orzeszki uprażyć na patelni i dodać do warzyw. Następnie wlać bulion i chwilę gotować, aż do czasu wytworzenia się sosu. Podawać z ryżem lub makaronem
Pasja SmakuWitajcie :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego mięsa z warzywami gotowanego w szybkowarze. Mięso jest kruche, soczyste i najważniejsze nie smażone. Mięso można podawać z kaszą lub ryżem. Na kanapkach też wyśmienicie smakuje. Do mięsa użyłam przyprawy Swojskiej Piwniczki . Zapraszam :) Składniki : Około 1 kg karkówki 3 cebule 3 marchewki 3 malutkie zielone papryki 3/4 słoiczka pomidorów suszonych(...)sól, pieprz do oprószenia 2 liski laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie : Mięso myjemy, osuszamy i robimy nacięcia ale nie do końca, mięs ma trzymać się razem w kawałku. Warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę kroimy na grubsze kawałki, papryczki na pół, cebulę w grubsze plastry. Wszystkie przyprawy mieszamy razem w miseczce i nacieramy dobrze mięso, ww rowki wkładamy plastry cebuli
Sama słodycz i szczypta chiliwarzywami: Składniki: 3 połówki fileta z kurczaka 2 papryki czerwone (ja dałam jedną czerwoną, jedną żółtą, żeby było bardziej kolorowo :) ) 3-4 marchewki 1 cukinia 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego ( jeśli nie macie możecie opcjonalnie rozpuścić 1 kostkę rosołową/warzywną w 500 ml gorącej wody) 1 łyżeczka oleju ryż 3 ząbki(...)kroimy w słupki. Paprykę kroimy w paseczki, a cukinię w półplasterki lub kostkę. Gdy kurczak się podsmaży, dodajemy warzywa i smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy i zalewamy wszystko bulionem. Dusimy około 15 minut. Danie podajemy z ryżem, ale można też podawać z kaszą, w zależności co kto lubi :) Smacznego
Gotuj z Mąką