jakoś tak. Głównie bambus, marchew, grzyby mun, jeszcze jakieś inne ichniejsze grzyby i mój faworyt, czyli pochwiak wielkopochwowy :D Jeśli nie znajdziecie takiej puchy, posiłkować można się chińskimi warzywami mrożonymi, których pełno w naszych sklepach i suszonymi grzybami mun. Makaron miałam dedykowany do potraw z woka, co oznacza, że nie wymaga on wstępnego gotowania, surowy wrzucamy do reszty składników, dajemy(...)miękkości, tak by zmiękł już w naszym woku (tudzież patelni). Można również zrezygnować z makaronu i podawać nasze danie z ryżem. Z podanych proporcji wychodzą cztery porcje z dokładkami :) Składniki: - 500 g piersi z kurczaka - 500 g mieszanki chińskich warzyw i grzybów - 250 g makaronu (jak wyżej) - 500 ml bulionu - 2 łyżki oleju (u mnie kokosowy) - sos sojowy - słodka
Kulinarne zapędy Kokosaczerwona papryka sól, pieprz, chili liść laurowy łyżka suszonej bazylii lub garść świeżej Dodatkowo: 3 woreczki ryżu parabolicznego natka pietruszki i łyżka jogurtu do przybrania Wykonanie : Włoszczyznę obrać, pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, liścia laurowego, bazylii i pieprzu(...)dodać warzywa i gotować około 20 minut (do miękkości) na średniej mocy palnika. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na krem i znów wstawić na palnik, by składniki się przez chwilę przegryzły. Doprawić do smaku, uzupełniając przyprawy, jeżeli jest jeszcze taka konieczność. Podawać z gotowanym ryżem oraz natką pietruszki, a także odrobiną jogurtu. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyCzarny ryż z kurczakiem i jarmużem to moja propozycja na obiad w czasach kryzysu. Ryż to produkt, który latami możemy przechowywać w naszej spiżarni (szczególnie ryż
Dorota Smakujeziemniaczaną, kurkami i liściem laurowym. Odrobinę orientu zapewnił Bartosz Peter dzięki jego Bao Bun z wołowiną z imbirem, sezamem, kolendrą i warzywami. Podobnym tropem poszedł Michał Kuduk i przygotował zupę curry z mlekiem kokosowym, kurczakiem, krewetkami i ryżem. Spore wrażenie zrobiła na mnie także kaszanka połączona z kaczką confit w formie eleganckiej kulki. Gajce zasmakował kozi ser w malutkim rożku
kuron.com.plTak, to ten mały, słodki i chrupiący jegomość, którego w sezonie podaję dzieciom, gdy proszą mnie o „coś słodkiego”. No co, jest słodki? Jest
Wiszniówkadokładnie wymieszać. Chwilę pogotować po czym zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą oraz cukrem. Gotowym sosem zalać mięso z warzywami. Schab włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 30 minut. Podawać z ryżem lub kaszą. Przepis dodaję do konkursu
My simple kitchenoraz trawą cytrynową. Do mleczka kokosowego dodaję ok. 1 łyżki stołowej pasty curry. Mieszam. Dodaję do zupy. Na koniec wrzucam warzywa. Gotuję ok. 10 min. Zupka jest już gotowa :) Możemy jeść ja sama lub podawać z ryżem. Zdradzę Wam, że następnego dnia jest jeszcze lepsza :) Zupa tajska z czerwonym curry Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com
Przepis na Dzień Dobryrozcieramy dokładnie w moździerzu. W patelni, w której smażyliśmy kurczaka rozgrzewamy na dość silnym ogniu 6-7 łyżek oleju rzepakowego. Wrzucamy ryż, szalotki, czosnek i pora. Smażymy dosyć intensywnie przez 5 minut często i dokładnie mieszając składniki. Warzywa powinny zmięknąć, ale raczej się nie zarumieniać. Dodajemy sos sojowy, brązowy cukier oraz przyprawy – cynamon, goździki i kolendrę. Zmniejszamy nieco ogień
Kulinarna Pokusamieszamy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, warzywka, sól, paprykę, przecier pomidorowy i całość zagotowujemy, następnie takim gorącym sosem zalewamy mięso z warzywami w naczyniu żaroodpornym. Całość pieczemy w 190-200 stop przez 1 godzinę. Gotowa podajemy z ryżem, kaszą, kluskami lub ziemniaczkami. Smacznego
Gotowanie...to proste !rozcieramy dokładnie w moździerzu. W patelni, w której smażyliśmy kurczaka rozgrzewamy na dość silnym ogniu 6-7 łyżek oleju rzepakowego. Wrzucamy ryż, szalotki, czosnek i pora. Smażymy dosyć intensywnie przez 5 minut często i dokładnie mieszając składniki. Warzywa powinny zmięknąć, ale raczej się nie zarumieniać. Dodajemy sos sojowy, brązowy cukier oraz przyprawy – cynamon, goździki i kolendrę. Zmniejszamy nieco ogień
Kulinarna Pokusaprzygotowuję na parze, wtedy zachowują najwięcej witamin i są po prostu smaczniejsze. Tutaj moim sprzymierzeńcem jest na pewno parowar. Przy okazji warzyw wspomnę o ziemniakach, które kiedyś były na moim stole bardzo często. Obecnie zamieniłam je na ryż, kasze gruboziarniste i makaron pełnoziarnisty. Ogólnie uważam, że ziemniaki nie są złe, gdyż zawierają potas i dobrze wpływają na układ pokarmowy
Kuchcik gotujesmalcu drobno pokrojoną cebulę, dodałem pokrojoną w krążki paprykę, pomidory, paprykę w proszku, sól, pieprz, trochę wody, dusiłem pod przykryciem. Gotowe warzywa wymieszałem z mięsem z bażanta, kilka minut razem dusiłem. Podałem na gorąco z wcześniej ugotowanym ryżem
R'n'G Kitchendrobną kostkę papryczką i wymieszać wszystko z sosem sojowym. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa. Włożyć do rondla rybę, położyć na niej warzywa oblane sosem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Podawać z ryżem. Smacznego
Zielona KuchniaKażdy składnik tego prostego dania niesie w sobie spory ładunek zdrowia, tak, że razem tworzą istną bombę przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów. Komosa ryżowa jest źródłem cennych
Even Better Foodfalafel box, czyli sam falafel z sosem. Innymi opcjami są wrapy z falafelem. Weź tortillę , naleśnika lub pitę , trochę warzyw i ciesz się pysznym zawiniątkiem. Oczywiście falafel może być podawany jak normalny kotlecik. Ugotuj kaszę, ryż lub ziemniaki. Zrób delikatną w smaku sałatkę, która nie będzie konkurowała z falafelem o Twoją uwagę i to wszystko. Falafel z piekarnika Artykuł
Blendman