ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:181/442)

Ryż curry z groszkiem cukrowym 187

Tak, to ten mały, słodki i chrupiący jegomość, którego w sezonie podaję dzieciom, gdy proszą mnie o „coś słodkiego”. No co, jest słodki? Jest

Wiszniówka
Schab zapiekany z warzywami w sosie pomidorowym 229

dokładnie wymieszać. Chwilę pogotować po czym zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą oraz cukrem. Gotowym sosem zalać mięso z warzywami. Schab włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 30 minut. Podawać z ryżem lub kaszą. Przepis dodaję do konkursu

My simple kitchen
Zupa tajska z czerwonym curry 169

oraz trawą cytrynową.  Do mleczka kokosowego dodaję ok. 1 łyżki stołowej pasty curry. Mieszam. Dodaję do zupy. Na koniec wrzucam warzywa. Gotuję ok. 10 min. Zupka jest już gotowa :) Możemy jeść ja sama lub podawać z ryżem. Zdradzę Wam, że następnego dnia jest jeszcze lepsza :) Zupa tajska z czerwonym curry Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com

Przepis na Dzień Dobry
Nasi goreng 213

rozcieramy dokładnie w moździerzu. W patelni, w której smażyliśmy kurczaka rozgrzewamy na dość silnym ogniu 6-7 łyżek oleju rzepakowego. Wrzucamy ryż, szalotki, czosnek i pora. Smażymy dosyć intensywnie przez 5 minut często i dokładnie mieszając składniki. Warzywa powinny zmięknąć, ale raczej się nie zarumieniać. Dodajemy sos sojowy, brązowy cukier oraz przyprawy – cynamon, goździki i kolendrę. Zmniejszamy nieco ogień

Kulinarna Pokusa
Bitki Schabowe Zapiekane Z Warzywami I Pieczarkami 366

mieszamy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, warzywka, sól, paprykę, przecier pomidorowy i całość zagotowujemy, następnie takim gorącym sosem zalewamy mięso z warzywami w naczyniu żaroodpornym. Całość pieczemy w 190-200 stop przez 1 godzinę. Gotowa podajemy z ryżem, kaszą, kluskami lub ziemniaczkami. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Nasi goreng 230

rozcieramy dokładnie w moździerzu. W patelni, w której smażyliśmy kurczaka rozgrzewamy na dość silnym ogniu 6-7 łyżek oleju rzepakowego. Wrzucamy ryż, szalotki, czosnek i pora. Smażymy dosyć intensywnie przez 5 minut często i dokładnie mieszając składniki. Warzywa powinny zmięknąć, ale raczej się nie zarumieniać. Dodajemy sos sojowy, brązowy cukier oraz przyprawy – cynamon, goździki i kolendrę. Zmniejszamy nieco ogień

Kulinarna Pokusa
Zdrowe odżywianie i gotowanie 123

przygotowuję na parze, wtedy zachowują najwięcej witamin i są po prostu smaczniejsze. Tutaj moim sprzymierzeńcem jest na pewno parowar. Przy okazji warzyw wspomnę o ziemniakach, które kiedyś były na moim stole bardzo często. Obecnie zamieniłam je na ryż, kasze gruboziarniste i makaron pełnoziarnisty. Ogólnie uważam, że ziemniaki nie są złe, gdyż zawierają potas i dobrze wpływają na układ pokarmowy

Kuchcik gotuje
Bażant po węgiersku 125

smalcu drobno pokrojoną cebulę, dodałem pokrojoną w krążki paprykę, pomidory, paprykę w proszku, sól, pieprz, trochę wody, dusiłem pod przykryciem. Gotowe warzywa wymieszałem z mięsem z bażanta, kilka minut razem dusiłem. Podałem na gorąco z wcześniej ugotowanym ryżem

R'n'G Kitchen
Dorsz po japońsku 117

drobną kostkę papryczką i wymieszać wszystko z sosem sojowym. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa. Włożyć do rondla rybę, położyć na niej warzywa oblane sosem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Podawać z ryżem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Komosa ze szparagami, szpinakiem i pieczonymi pomidorkami 209

Każdy składnik tego prostego dania niesie w sobie spory ładunek zdrowia, tak, że razem tworzą istną bombę przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów. Komosa ryżowa jest źródłem cennych

Even Better Food
Falafel z piekarnika | ugotowana ciecierzyca 148

falafel box, czyli sam falafel z sosem. Innymi opcjami są wrapy z falafelem. Weź tortillę , naleśnika lub pitę , trochę warzyw i ciesz się pysznym zawiniątkiem. Oczywiście falafel może być podawany jak normalny kotlecik. Ugotuj kaszę, ryż lub ziemniaki. Zrób delikatną w smaku sałatkę, która nie będzie konkurowała z falafelem o Twoją uwagę i to wszystko. Falafel z piekarnika Artykuł

Blendman
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 140

trakcie gotowania. Powinien stać się gęsty i błyszczący, a kurczak powinien w tym czasie ugotować się w środku. Gotowe! :) Sos podaję z ryżem basmati, ale możecie spróbować także z kus-kusem czy innymi dodatkami. Jest bardzo aromatyczny, warzywa są idealnie ugotowane, a kurczak soczysty. Szybko i smacznie

Cooking Monster
Smażony żółty ryż 359

Sposobów na smażony ryż jest wiele. Jednym z nich jest czerwony ryż meksykański (arroz rojo) , o którym już pisaliśmy, a który najwyraźniej wzbudził spore zainteresowanie czytelników

Kulinarna Pokusa
Zapiekany bakłażan 124

względu na skórkę, bakłażan nie jest idealnym warzywem do zapiekania. Ze względu na smak… cóż, czasem warto :) Do zapiekanego bakłażana potrzebujemy bakłażana i ryż. Mi został z wczorajszego obiadu . Pół szklanki ryżu gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając do wody kurkumę i lubczyk. Możemy dodać pokrojonego w talarki pora i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę

Kucharzyca
Mini pulpeciki w sosie orientalnym 216

Po raz kolejny zaniedbałam bloga... przepraszam... ale się poprawię... zacznę od dziś... a następnie pewnie znów zasnę na kilka dobrych dni aby się obudzić zapewne już

sierotka maRysia w kuchni
Dyniowe curry z kurczaka 213

curry, cukier i dusić około 10-15 minut. Dodać pokrojone w kostkę warzywa: dynię i cukinię. Dusić jeszcze około 10 minut. Warzywa powinny pozostac al dente przed podaniem posypać posiekaną natką zielonej pietruszki lub kolendrą. Podawać z ryżem, bagietką lub ziemnakami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Węgierskie jesienne leczo 210

przez ok.5-7 min. Warzywa muszą pozostać na wpół kruche czyli nie można ich zbyt długo gotować. Sos pomidorowy połączyć z podsmażonymi warzywami, zamieszać,pogotować razem jeszcze kilka minut i zdjąć z ognia. Leczo podałam z białym pachnącym ryżem Pandan

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kurczak z warzywami w sosie słodko- kwaśnym 400

minut. Mięso oraz warzywa podlewam wodą i duszę około 5 minut.  2. Sos słodko - kwaśny dodaję do kurczaka i warzyw. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Potrawę podaję z ryżem. Do przygotowania potrawy wykorzystałam sos słodko- kwaśny, który otrzymałam do testowania od firmy JAMAR . Sos nadał mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po niego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Włochy: Risotto alla milanese 166

margin-bottom: 0.21cm; } W kwietniu proponowałam Wam swoją wersję risotta z dodatkiem warzyw i kurczaka, zapiekanego pod grubą warstwą sera. Bardzo lubię tę wersję, jest właściwie samowystarczalna i ryż podany w ten sposób jest moim faworytem. Zaczęłam jednak miesiąc włoski i wypadałoby podać też tradycyjny przepis na risotto, z dodatkiem białego wina i szafranu. A zatem jest

Przepysznik - BLW i nie tylko
meksykańska potrawka nie koniecznie z kurczakiem 194

koniec dodajemy mrożonkę i dusimy całość na małym ogniu przez około 15 minut mieszając co kilka minut należy próbować czy warzywa nie rozgotowują się za bardzo - powinny stawiać opór przy przegryzaniu Potrawę można podawać z gorącym ryżem, jak również samą. Kiedy ostygnie i postoi kilka godzin, to całość przejdzie wszystkimi aromatami i wtedy warto spróbować jej na zimno z bagietką

zobacz ich smak
Makaron Soba z tofu, kurkami i szalotkami 192

ponieważ perspektywa długotrwałego stania przy gorącej kuchence i mieszania nie jest zbyt pocieszająca. Ja lubię takie oto rozwiązania: posiekać ulubione warzywa, podsmażyć je szybko – przez 2-3 minuty na chrupko, dorzucić zarumienione tofu, dogotować makaron lub ryż i obiad gotowy. Makaron Soba to makaron gryczany wywodzący się z kuchni japońskiej, gdzie serwowany jest jako dodatek do zup, sałatek

Roślinna - blog wegański
RISOTTO BURACZANE Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, PODANE NA Z BLANSZOWANYM SZPINAKU Z SOSEM SZAFRANOWYM 176

jeść i jeść. Do risotto wykorzystałam zamrożony  krem z buraka , oczywiście można użyć koncentratu lub po prostu ugotować warzywo i zetrzeć na tarce. Naprawdę warto posiedzieć w kuchni trochę dłużej. Spróbujcie :-)  Składniki:   risotto szklanka ryżu najlepiej takiego do risotto  ok. 2 łyżek oleju rzepakowego + 2 łyżki masła  ok. 2 szklanek rosołu ewentualnie wody(...)wody  1 łyżka mąki  1 łyżka szafranu  1 łyżka sosu sojowego jasnego opcjonalnie 1 łyżka śmietany  Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać olej z masłem, wsypać ryż, dokładnie wymieszać i lekko podsmażyć aż ryż się zeszkli, ok. minuty nie dłużej, bo się przypali.  Wlać wino, wymieszać. Kiedy ryż wchłonie cały płyn dodać chochlę

pieprzny smaczek
Wege bigos w innej odsłonie. 198

pomidorowy i wszystkie wyżej wymienione przyprawy. Przykrywamy i dusimy, aż warzywa będą już dobrze miękkie. Polecamy jednak nie przesadzać z miękkością warzyw, lepiej będą smakować nieco kruche. Na dodatek my zrobiliśmy kaszę bulgur, ale jeśli podacie ziemniaki, ryż czy jeszcze coś innego też będzie dobrze. Bo w końcu bigos smakuje zawsze i ze wszystkim. Polecamy, wypróbujcie ten przepis ! Pozdrawiamy

vegetanie
Kąski Kurczaka w delikatnym sosie PaPRYKOWO- śmietanowym 421

oliwie z oliwek razem z czosnkiem pokrojonym w plasterki, doprawiamy papryką słodką oraz ostrą, dodajemy miód oraz szczyptę cynamonu do warzyw dodajemy kurczaka, podsmażamy jeszcze około 20 minut po czym dodajemy śmietanę i podgrzewamy. Podajemy z ryżem lub makaronem typu tagliatelle posypane startym parmezanem oraz oregano SMACZNEGO! P.S Makaron możecie zastąpić ryżem basmati lub jaśminowym- PYCHA

Luźna Kuchnia
PIERŚ KURCZAKA Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU 347

pokrywał całego kurczaka,odstawiamy na min.2 godz do lodówki.Po tym czasie smazymy an rogrzanym oleju ok 3 minut,wrzucamy zamrożone warzywa,dusimy ok 15 minut mieszającNa pateknię dokładamy sos chiński,duimy jeszcze ok 10 minut. Ryz gotujemy w osolonej wodzie,podajemy z ryżem

Z Majeczką w kuchni
Bakłażany w adżice 297

Elki . Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. Doskonale smakują z makaronem, ryżem, albo w daniach mięsnych z kurczakiem czy wieprzowiną.    Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem

Kulinarne przygody Gatity
Dorsz po japońsku 177

sosem sojowym. Doprawić imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa. 4. Włożyć do garnka rybę, położyć na niej warzywa oblane sosem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Podawać z ryżem

Pasja Smaku
Duszone letnie warzywa 154

Pyszne warzywne danie, można podać jako jarzynkę do ziemniaków, ryżu lub kaszy, świetnie smakuje też z makaronem i daniami z grilla. Przepis znalazłam w Przyślij przepis (nr 69 - 8/2013). Składniki:1 cukinia (u mnie 300g)pół czerwonej paprykipół żółtej papryki1 cebula2 pomidory3 ząbki czosnkuolej2 łyżeczki ziół prowansalskich (w oryginale oregano)sól, pieprzSposób przygotowania:1. Cukinię, papryki i pomidory myjemy(...)pomidory można dodatkowo sparzyć i obrać ze skórki).2. Obrany czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.3. Czosnek i cebulę podsmażamy na patelni na oleju. Dodajemy pozostałe warzywa, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie. Mieszamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie i całość zgęstnieje.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kaszotto z warzywami (300 kcal) 138

Kaszotto z warzywami to bardzo zdrowa, lekka i wyjątkowo smaczna potrawa jarska na obiad. Jest polskim odpowiednikiem włoskiego risotta i zamiast z ryżu, jest przygotowane z kaszy gryczanej. Danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego jest idealne również jako lunch w pracy czy szkole. Kaszotto gryczane z brokułem, papryką i groszkiem świetnie sprawdzi się dla wszystkich(...)tylko 300 kcal. Jest ponadto bogatym źródłem błonnika, witamin A i C, a także magnezu i żelaza. Polecam! [embed]https://youtu.be/c_RBcFARXsk[/embed] Składniki na kaszotto z warzywami (około 3 porcje): 150 g kaszy gryczanej prażonej spora cebula papryka czerwona brokuł około szklanka groszku mrożonego dwie szklanki bulionu warzywnego (lub drobiowego) pęczek natki pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany, suszone pomidory (przyprawa

e-PrzepisyKulinarne
Gołąbki z młodej kapusty 349

Lubicie gołąbki z młodej kapusty? Bardzo często gołąbki gotuję w wywarze z warzyw. Dzięki temu mają bardzo fajny smak. Zachęcam do zrobienia :) Składniki gołąbków: 1 średnia młoda kapusta 300 g ryżu białego 0,5 kg mielonej karkówki 3 średnie cebule 4 ząbki czosnku olej (kilka łyżek) sól pieprz mielony 5 -6 grzybów suszonych Ponadto: 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna(...)oleju, do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze około 2 - 3 minuty. Grzyby płuczemy i drobno siekamy. Mięso łączymy z cebulą i ryżem. Dodajemy sól (1 płaska łyżeczka), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki) i grzyby. Całość dokładnie wyrabiamy. Przygotowanie kapusty i zawinięcie gołąbków: Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wkładamy do dużego garnka

Smak mojego domu
Zupa jarzynowa z pomidorami i ryżem 120

kawałek pora kawałek selera 1 duży batat 400 g puszka pomidorów z puszki 3/4 szklanki ryżu ugotowanego + łyżeczka masła 1 l wody PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę obieram, kroję w plasterki lub półplasterki. Słodkiego ziemniaka obieram, kroję w niezbyt dużą kostkę, pora kroję na kilkucentymetrowe kawałki. Wrzucam warzywa do wody i gotuję do miękkości. Można opcjonalnie dodać 2 kulki ziela i liść

Zasmakuj Kuchni
Jaglanka z warzywami po meksykansku, z indykiem 202

jaglankę. Kaszanka na blogu już jest. Pora na jaglankę.Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Dobre urozmaicenie dla ryżu i makaronów. Także dla tych, którzy za kasza jaglaną nie przepadają. Nie czuć jej specyficznego smaku.Przepis zainspirowany blogiem Kaszomania.Jaglanka z warzywami po meksykansku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Aromatyczna kasza jaglana z pieczonymi marchewkami i kalafiorem 141

Oto kolejny dowód na to, że kasza jaglana odnajduje się we wszystkich smakach, a odpowiednio doprawiona będzie stanowić ciekawe danie rodem z dalekich kuchni. Aromatyczny imbir

Even Better Food
Dania dwudniowe - domowa chińszczyzna 268

pokrój: marchewki i paprykę w drobne słupki, pieczarki i pora w plasterki, a cebulę w piórka. Wrzuć warzywa na rozgrzany, lekko naoliwiony wok lub patelnię i usmaż do miękkości (około 15 minut). Następnie na innej patelni podsmaż kurczaka. Ugotuj makaron lub ryż. Na końcu przerzuć wszystko do woka (łącznie z makaronem), dodaj orzeszki ziemne, dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę(...)smaku solą, papryką ostrą i sosem teriyaki (ilość spoza składników). Możesz podawać z poszatkowanym szczypiorkiem. Wskazówki: Jeśli przygotowujesz to danie na dwa dni, to do lodówki schowaj tylko warzywa z kurczakiem. Następnego dnia ugotuj makaron na świeżo i przesmaż go jeszcze chwilę z resztą dania i orzeszkami. A Wy, którą kuchnię świata lubicie najbardziej? Chętnie poczytam o nieznanych

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Kurczak w sosie sojowym 167

Dania orientalne, a zwłaszcza te z okolic Chin są niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu. Nasz dzisiejszy obiad, czyli kawałki kurczaka z warzywami w sojowym sosie to absolutnie fantastyczny przepis dla zabieganych oraz tych, którzy po prostu nie chcą stać godzinami w kuchni, a mają ochotę na coś innego i wyjątkowego :) Danie z pewnością zaskoczy niejedno podniebienie. Poza tym warto(...)dość dużym ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.  Kiedy warzywa zmiękną, w miseczce rozrabiamy łyżkę mąki w kilku łyżkach wody i wlewamy do woka.  Mieszamy przez chwilę i wyłączamy danie. Dodatek mąki ziemniaczanej ładnie go zagęści. Podajemy z ryżem. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Paella z indykiem i brukselką 186

Kulinarnej nr 14 autorstwa Carlosa Marrodana i Marka Łebkowskiego. Co prawda  użyłam innych warzyw i mięs, ale była tak kolorowa, jak na zdjęciu z książki. Paella z indykiem i brukselką 1 niewielkie udo z indyka (ok 500 g) 200 g kiełbasy chorizo 200 g ryżu do paell'i 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego 250 g brukselki(...)mięso ze wszystkich stron.  Dodaj cebulkę. Gdy się zeszkli dodaj kiełbasę i  brukselkę.  Smaż 3 minuty po czym dodawaj kolejno pomidory, ostrą paprykę, słodka paprykę i ryż. Wymieszaj wszystko. Dolej wodę, dodaj szafran, dopraw solą i pieprzem.  Doprowadź potrawę do wrzenia. Zestaw na niewielki ogień i gotuj pod przykryciem 18- 20 minut bez mieszania. Odstaw

Gotuj Sam!
Zupa gołąbkowa 268

praskę. Warzywa delikatnie solimy i smażymy ok 2 minuty. Dodajemy mięso, mieszamy z warzywami do momentu ścięcia się mięsa i zmiany jego jasnoróżowego koloru. Zalewamy wodą, bulionem i dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem ryżu. Gotujemy do miękkości kapusty- ok 20 minut. Po tym czasie dodajemy ryż i tym razem gotujemy aż całkowicie zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Kuchnia w czekoladzie
Papryka faszerowana kaszą kuskus i mięsem mielonym 192

Bardzo się cieszę, że trwa sezon na faszerowane warzywa. Oboje z mężem uwielbiamy paprykę i cukinię napakowaną pysznymi dodatkami. Tradycyjnie robię paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem (przepis tutaj ), a teraz do nadzienia użyłam kaszy kuskus, mięsa z szynki, marchewek, pieczarek, a na wierzch położyłam ser mozzarella. Fajnie wyszło naprawdę, jak chcecie to sami spróbujcie :P Składniki na 4 duże(...)smażyć jeszcze przez chwilę.    Kaszę kuskus zalać 1 i 1/3 szklanki wrzątku, posolić, dodać łyżkę oliwy, zamieszać i przykryć na kilka minut aż napęcznieje. Mięso i warzywa wymieszać z gotową kaszą. Łyżką napełnić wcześniej przygotowane papryki, przykryć odciętą "czapeczką". Do naczynia żaroodpornego wlać trochę wody, w nim poustawiać papryki. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

Simply Food
Kolorowa sałatka ryżowa z pieczarkami 176

Sałatki ryżowe są fajnymi potrawami bo ich wariacji może być nieskończona ilość. Do ugotowanego ryżu wystarczy dodawać co nam tylko przyjdzie do głowy by za każdym razem stworzyć niepowtarzalne, pyszne danie. Taka ryżowa sałatka jest pożywna i może być samodzielnym posiłkiem albo dodatkiem do duszonych warzyw, pieczonego mięsa czy innych dań. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza