ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:193/442)

"Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami 181

Dzień dobry, Dziś mam dla Was kolejny po sałatce z pieczonymi warzywami i fetą przepis, do którego wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pszenicę farro . Z uwagi na jej orzechowy posmak i podobieństwo do kaszy pęczak uznałam, że idealnie nada się do przygotowania aromatycznego grzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie " farrotto " :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków(...)doprawiłam białym winem, tymiankiem, czosnkiem i parmezanem. Wykorzystałam również własnoręcznie ugotowany bulion warzywny, mamy więc wszystko, czego prawdziwemu risotto potrzeba. Pszenicę farro możecie oczywiście zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto. Jeżeli robicie risotto po raz pierwszy, zajrzyjcie do przepisu na risotto z grzybami i pieczona dynią , gdzie dość szczegółowo opisałam technikę jego przygotowywania.  " Farrotto " - risotto z pszenicy farro

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomidorowa z ryżem 116

listek lubczyka, 700 ml koncentratu pomidorowego- domowego , 2 łyżki sosu Lutenica Premium Rosa, ryż Paraboiled naturalny Sonko. Przygotowanie:      Bazą każdej zupki pomidorowej jest rosół. Kurczaka zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut. Łyżką ściągamy powstałe szumowiny. Dodajemy obrane warzywa. Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy ogniem, aż do uzyskania czarnego koloru. Można także położyć połówki(...)pieprz i sól. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Na koniec dolewamy domowy koncentrat pomidorowy i dodajemy sos Lutenica. Gotujemy jeszcze ok. 15-20 minut. Podajemy z ryżem

Aga w kuchni
Młode warzywa z woka 116

innych składników odżywczych. Szybkie smażenie w małej ilości oleju powoduje minimalne straty składników odżywczych, zachowuje znakomity smak, a warzywa są chrupkie i kolorowe. Dziś przygotowałam groszek cukrowy w strączkach, zielone szparagi i młodą marchewkę. Pyszne, sycące wegańskie danie, do podania z ryżem, albo makaronem lub po prostu jako dodatek do każdego dania z mięsem lub rybą. Skladniki: 200 g groszku(...)imbiru i czosnek, posiekać. Marchewkę przekroić na ćwiartki lub ósemki, następnie przepołowić, szparagi pociąć na kilkucentymetrowe kawałki na patelni rozgrzać olej, podsmażyć imbir z czosnkiem. Podsmażanie zacząć od najtwardszego warzywa - marchewki. Po kilku minutach dodać zielony groszek, na końcu szparagi. Cały czas zawartość patelni mieszać łopatką lub podrzucać patelnią dodać sos sojowy i podsmażać jeszcze kilka minut, aż warzywa zmiękną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chili Sin Carne 215

kostkę. Selera i cebule również kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i przyprawy. Mieszamy i dusimy ok 10 minut. Dodajemy fasolę,przecier, ocet, cukier, sól i pieprz. Mieszamy i dusimy ok godzinę. Doprawiamy do smaku. W czasie gdy chili pyrkocze gotujemy ryż. Ja gotuję go 10 minut ( z cynamonem i szczypta soli) a następnie wyłączam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Risotto z dynią piżmową 170

wlewać od razu całego bulionu na patelnię. Po ugotowaniu ryż powinien być w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa miękka i kremowa. Na patelnię z ugotowanym ryżem przełożyć podsmażoną dynię, posiekaną natkę pietruszki oraz kurkumę i delikatnie wymieszać. Następnie wlać śmietankę i wsypać parmezan. Mieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ewentualnie przyprawić solą i pieprzem do smaku(...)danie. Dynię piżmową najlepiej obrać odcinając oba jej końce i ścinając skórę przy pomocy obieraka do warzyw. Przygotowanie risotto wymaga czasu. Nie wolno się spieszyć. Risotto należy gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Dzięki temu ryż powoli będzie uwalniał skrobię, która połączy się z bulionem i stworzy kremowy sos. Ryż jest ugotowany

Gospodyni Miejska
Jednogarnkowe danie z mięsem i warzywami 114

Danie jednogarnkowe mają kilka fantastycznych zalet: smaki składników świetnie się przenikają, danie jest łatwe w przygotowaniu a po obiedzie nie mamy góry naczyń do zmywania. Składniki: 300g ryżu 500g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów pelatti lub 6 dużych pomidorów bez skórki 2 marchewki 1 pietruszka 1 por pół selera papryka czerwona sól, pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania: R yż gotujemy(...)świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Kiedy mięso się zetnie dodajemy pokrojone na drobną kartkę warzywa: marchew, pietruszkę seler i czerwoną paprykę. Całość podlewamy pomidorkami pelatti i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy z ryżem, posypane świeżymi ziołami

Pyry na Gaz
Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem 161

Postanowiliśmy zatem przygotować risotto z krewetkami i zielonym groszkiem. Być może nie wszyscy lubią owoce morza, jednak my je uwielbiamy zwłaszcza krewetki :) Danie to jest delikatne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Menu na tydzień: W kolorze groszku 132

pierwszych, łatwo przyswajalnych warzyw (nasz roczny Miłoszek już docenił walory smakowe fasolki). Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego fasolkę powinny jeść kobiety w ciąży . Szparagi to kolejne zielone warzywo, które wystąpiło w kilku daniach z tego menu. Jest szczyt sezonu szparagowego i szczytem wszystkiego byłoby tego nie wykorzystać! Po raz pierwszy w tym roku w naszym jadłospisie pojawiła się(...)żydowsku, ziemniaki na sałatkę nicejską i krewetki do misy obfitości. W międzyczasie ugotowaliśmy ryż, kaszę i makaron do spaghetti. W mrożonym groszku i fasolce piękne jest to, że nie trzeba ich już długo gotować – wystarczy wrzucić na chwilę do wrzątku i gotowe. Warzywa przed głębokim zamrożeniem są wcześniej obgotowywane i po rozmrożeniu wystarczy poddać je bardzo krótkiej obróbce

Niedzielny kucharz
Zupa gołąbkowa 1097

minut. 2. W międzyczasie warzywa obrać, kapustę pokroić w grubą kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach, selera pokroić w kosteczkę. 3. Marchew i seler zalać 2 litrami wody, zagotować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, mięso i kapustę. Gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać suchy ryż, ewentualnie uzupełnić wodę. Gotować ok 15 minut

Kuchnia domowa Ani
Tofu w azjatyckim sosie słodko-kwaśnym 78

imbir, papryka wędzona, kurkuma Dodatki: – natka pietruszki Sposób przygotowania Ryż dokładnie przepłukaj i ugotuj do miękkości. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju. Marchewkę z papryką pokrój w kostkę, dodaj na patelnie, wlej trochę wody, passatę pomidorową i duś pod przykryciem przez kilka minut aż warzywa zmiękną. Tofu odsącz z nadmiaru wody i pokrój na kawałki. Skrop

Mrs. Endorfina
Risotto z dynią 111

byłby wywar po gotowanych warzywach typu marchew, seler) Przygotowanie: Cebulę obierz, posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżą oleju. Podsmaż 3 minuty aż zacznie się szklić po czym dodaj dynię. Smaż kolejnie 3 minut i dodaj wszystkie przyprawy poza solą. Smaż kolejne 3 minuty, w tym czasie przyprawy zaczną uwalniać aromat. Dodaj ryż. Smaż tak około

greenscarf
Pstrąg pieczony z warzywami 93

Podczas sprzątania na komputerze znalazłam również fajny przepis na risotto z czarnego ryżu i ramen, który pamiętam smakował obłędnie. Jak będziecie grzeczni to Wam go wrzucę tu.  Składniki (na 2 porcje): 2 pstrągi  sól, biały pieprz pęczek natki pietruszki i koperku  cytryna  Duszone warzywa: kilka różyczek brokuł kawałek dyni hokkaido  2-3 szalotki  łyżka

Mango Papaja
Kurczak po Tajsku z orzechami nerkowca w sosie teriyaki 1391

wyschnięcia. Etap III- Warzywa Cebulę, paprykę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, marchewkę i seler naciowy pokrój w bardzo cienkie słupki. korzeń imbiru zetrzyj na tartce. Na czystej patelni najlepiej typu wok rozgrzej 2 łyżki oleju i następnie w kolejności dodaj cebulę, czosnek, marchew z selerem, starty imbir i na koniec sok z cytryny. Warzywa przykryj pokrywką i gotuj(...)patelnie z kurczakiem, podsmaż wszystko przez ok 5 minut, następnie dodaj sos z kurczakiem do woka z warzywami, przykryj pokrywką i smaż przez ok 10 minut na małym ogniu. Dodaj orzeszki oraz pokrojony szczypiorek. Wymieszaj. Etap V - zajadaj się Podawaj z ryżem, szczypiorkiem oraz ogórkiem zielonym pokrojonym w słupki fajnie będzie chrupać :) Smacznego

Wylizany Rondel
Kurczak na kokosie 118

idealną propozycją dla fanów kurczaka z warzywami w wersji na słodko. Składniki: 800g piersi z kurczaka 400ml mleka kokosowego 50g wiórek kokosowych 3 średnie pomidory 2 czerwone cebule 1 puszka ananasa w kawałkach 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 4 łyżki świeżej kolendry 75ml wody szczypta kurkumy sól pieprz oliwa z oliwek 200g dzikiego ryżu Wykonanie: 1.  Kurczaka umyć, osuszyć(...)Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 15-20 minut do momentu aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić całość solą, pieprzem oraz dodać posiekaną kolendrę.  6.  Ryż ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka na kokosie podawać na ugotowanym ryżu

Szalona Kuchnia Eweliny