ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:207/442)

Warzywa są SEXY! 159

zacząć jeść zdrowiej J Przede wszystkich chciałybyśmy: Jeść zdecydowanie więcej warzyw Przeprosić się z parowarem (próba numer 2 J ) Ograniczyć w znacznym stopniu sól (która jak powszechnie wiadomo za wiele zdrowia naszemu organizmowi nie przynosi) …i drugi biały puch w postaci cukru J Zastąpić jasne makarony i ryże, pełnoziarnistymi brązowymi. Jeść więcej ryb. Zainwestować w kasze! Jedzenie przyrządzać(...)żółtych i tęczowych koktajli J Plan ambitny, ma nadzieję, że sprostamy J W ramach tych zmian w naszym żywieniu planujemy i zmiany na blogu. Co tydzień będziemy obchodzić Festiwal Warzywa Tygodnia. Najpierw opublikujemy kilka informacji o jego dobroczynnych właściwościach, a później rozmaite przepisy z jego udziałem J Planujemy tez kilka różnych postów związanych mniej lub bardziej ze zdrowym żywieniem

Kolizje Smaków
Coś jak paella, ale nie do końca;) 149

posypać lekko solą, curry i podsmażyć na oliwie - zdjąć kurczaka na osobny talerzyk. Warzywa pokroić w kostkę i zeszkliłć na oliwie z oliwek - najpierw cebula, później papryki i cukinia, na koniec zielony groszek. Dodać usmażonego wcześniej kurczaka. Na patelnię wsypać szklankę ryżu, mieszć, aż ryż się zrobi szklisty. Zalać wszystko połową rosołu, dodać szafran (3 kawałeczki) zaczekać

Kulinarne Inspiracje
Risotto z dzikimi roślinami 109

Risotto z dzikimi roślinami to moja propozycja na tani, pyszny i zdrowy obiad za 5 złotych dla całej rodziny. Ostatni czas ( długi weekend, wiosna, izolacja społeczna

Dorota Smakuje
Leczo z chorizo 96

Następnie dodajemy umyte i pokrojone warzywa. Podsmażamy, aż zmiękną, po czym zalewamy wodą (około 2 cm ponad poziom warzyw), dodajemy koncentrat, pesto i chorizo. Całość dusimy pod przykryciem około godziny, od czasu do czasu mieszając. Podajemy z kaszą, komosą lub ryżem. Smacznego : )   Artykuł Leczo z chorizo pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Tajskie kotleciki rybne – lekkie i zdrowe 163

się lekko zrumieniły. Podajemy wraz ze słodko-pikantnym sosem chili i cząstkami limonki. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie ryżu jaśminowego lub surówki z ogórka i mięty (przepis poniżej). Surówka z ogórka i mięty: Ogórki obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na podłużne wstążki. Chili bez pestek (jeśli używamy) kroimy w bardzo drobną kostkę. Łączymy ze sobą cukier puder

Poezja smaku
Gulasz z indyka z marchewką 151

dodać posiekaną w grubą kostkę cebulę i marchewki pokrojone w półpasterki.  Gotować jeszcze kilka minut do miękkości warzyw. Gulasz posmakować, ewentualnie mocniej doprawić i zagęścić mąką (wcześniej mąkę rozpuścić w zimnej wodzie). Całość jeszcze chwilę gotować. Gulasz podawać z ryżem lub kaszą. Etapy przygotowywania gulaszu

Ugotować
ciecierzyca w pomidorach 143

jest to co polecam zawsze. Może i ona sama smakuje nijako, ale już we współpracy z innymi warzywami smakuje obłędnie. Tym razem coś bardzo prostego i bardzo szybkiego. W zasadzie szykuję ją się tak długo jak długo gotuje się ryż czy kasza. i to jest to co tygryski lubią najbardziej :)  Składniki: 1/2 puszki ciecierzycy 1 puszka pomidorów

Gotowanie z pasją
ciecierzyca w pomidorach 177

jest to co polecam zawsze. Może i ona sama smakuje nijako, ale już we współpracy z innymi warzywami smakuje obłędnie. Tym razem coś bardzo prostego i bardzo szybkiego. W zasadzie szykuję ją się tak długo jak długo gotuje się ryż czy kasza. i to jest to co tygryski lubią najbardziej :)  Składniki: 1/2 puszki ciecierzycy 1 puszka pomidorów

Gotowanie z pasją
Kuchnia wegetariańska 143

mniej jednak coraz więcej powstaje restauracji, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Kuchnia wegetariańska bogata jest w warzywa, owoce, zboża, przyprawy i rośliny strączkowe. Stosując ta dietę możesz spróbować miedzy innymi kapustę z grzybami i suszonymi śliwkami, gołąbki z ryżem, placki dyniowo – serowe, kotleciki z soczewicy i surówka z czarnej rzepy i wiele innych dań. Post Kuchnia wegetariańska pojawił

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym 202

śmietanki i świeżego koperku, dzięki temu jest kremowy i aromatyczny. Można również klopsiki przygotować z gotowanego kurczaka i warzyw z rosołu – przepis na pulpety , Polecam też nasze przepisy na klopsiki w sosie pomidorowym , klopsiki w pikantnym sosie lutenica , klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką . Składniki na ok. 12 dużych klopsików drobiowych w sosie koperkowym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem 165

Gołąbki z mięsem i ryżem to prawdopodobnie najpopularniejszy wariant tej potrawy. Istnieje przy tym kilka utartych schematów ich przyrządzania zarówno w sensie składnikowym, jak i techniki

Kulinarna Pokusa
Potrawka z soi (wegetariańska) 150

daje wcześniej gdyż łatwo go przypalić i będzie gorzki.) W międzyczasie zagotowujemy wodę w czajniku i zalewamy nasze warzywa tylko do ich przykrycia. Dodajemy przecier pomidorowy, selera naciowego i soję. Wszystko dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Propozycja podania z ryżem brązowym i domowym ogórkiem kiszonym :) Potrawka z soi (wegetariańska) Potrawka z soi (wegetariańska

Pyza i Surówka
Risotto z polędwiczkami, warzywami i chińskimi grzybkami 144

Risotto w całości na patelni się przygotowuje i zawsze dobrze smakuje. Jest z polędwiczką, grzybkami, warzywami, zmieszane z wyrazistymi przyprawami. Mieni się kolorami i różnymi smakami.    Składniki: 1 marchew ok. 30 g, 50 g cukinii, 150 g ryżu arborio, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 cebule szalotki, szczypta cukru, ½ papryki czerwonej, 100 g polędwicy wieprzowej, 50 ml wytrawnego białego(...)osuszoną polędwiczkę kroimy w bardzo cienkie plasterki, dodatkowo delikatnie rozbijamy je palcami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z szczyptą cukru, smażymy ok 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy. Następnie  (jak ryż wchłonie wino) wlewamy część gorącego

Moniki Smakołyki
Przepisy z wyciskarki - pulpety w sosie i sok z cukinii 217

usmażone falafele i zalewamy je sosem pomidorowym., pieczemy przez ok 15-20 minut. Podajemy na gorąco np. z ryżem.   Sok z cukinii, ogórka i mięty Orzeźwiający sok w sam raz na upały, dodatkowo neutralizuje kwasy żołądkowe. Mieszanka soków z tych warzyw zawiera potas i fosfor – minerały alkalizujące. Cukinia i ogórek chłodzą organizm i działają przeciwskurczowo, a naturalne olejki

Co na wege obiad?
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 192

Końcu Wsi SZYNKA W GLAZURZE Z PIWA autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi Kurczak zapiekany na ryżu autorka: katarzyna_sar | blog: Kuchnia na 5 Polędwica wieprzowa w przyprawach z jabłkami autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Rozmarynowy kurczak z warzywami autorka: Josia | blog: Kuchnia Josi Pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chrzanowym autorka: gosik2.0 | blog: Rodzinka w Kuchni Bitki

Kuchenna Kontrrewolucya
Faszerowany filet z kurczaka z sosem pomidorowym i brukselką 200

pikantnego sosu pomidorowego naprawdę doskonale smakuje. W szczególności należy jednak pamiętać, że w przeciwieństwie do np. ziemniaków czy ryżów określonych rodzajów i marek, brukselki nie gotujemy wg z góry ustalonego czasu, tylko każdorazowo sprawdzamy jej stan smakując wyłowione z wody warzywo. Mrożona brukselka potrafi być gotowa do jedzenia już po ok. 6 minutach, a świeża – po 10-15. W dodatku

Kulinarna Pokusa