ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:216/442)

Risotto jagodowe / Blueberry risotto 159

mrożonki. Przyrządzam z nich szybkie w przygotowaniu dania, bowiem warzywa i owoce są już oczyszczone i pokrojone, co znacznie skraca czas obróbki. Najważniejsze jest to, że poddane procesowi zamrażania zachowują mnóstwo witamin i składników mineralnych bardzo potrzebnych naszemu organizmowi w okresie wczesnowiosennym. Na dużą  rozgrzaną patelnię wsyp ryż i praż około 2 minut mieszając. Wlej oliwę i dodaj

Delicious Place
10 top przepisów w szkolnym roku 159

mają długich zębów na warzywa, przepadają wręcz za brokułami i kalafiorem. Dlatego kiedy robię makaron Alfredo to często dodaję do niego świeżo zblanszowane brokuły. Jeśli już mowa o warzywach to od razu przechodzę to zup, których są one głównym składnikiem. Moje dzieci od małego uwielbiają zupy. Podgrzać zupę to nic trudnego. Dzieci powinny uczyć się samodzielności od najmłodszych lat. Można(...)dzień wystarczy je tylko podgrzać. Często gotuję obiady na dwa dni, które można jeść z ryżem, kaszą bądź ziemniakami. Są to smaczne curry , śmietankowe sosy z mięsem i smaczne gulasze . Moje dzieci lubią mięsne sosy, więc takie najczęściej gotuję. Są aromatyczne, niektóre pełne warzyw ale jedno mają wspólne – można je przyrządzać w dużych porcjach. Co jeszcze lubią dzieci

codojedzenia
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 105

oczkami. Czosnek obrać. Krok 2. W garnku rozpuścić masło, dodać pora, ziemniaki, marchew, czosnek oraz ryż - smażyć przez chwilę, cały czas mieszając. Krok 3. Do garnka z jarzynami wlać gorący bulion, dodać listek laurowy, ziele i pieprz, zamieszać i zagotować - gotować do miękkości warzyw przez około 15-20 minut. Krok 3. Do zupy dodać starte ogórki kiszone, koperek

Moja Książka Kucharska
Rozgrzewające curry z kurczakiem i dynią 162

fasolkę szparagową ( u mnie mrożona). Całość zalać bulionem oraz mlekiem kokosowym. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw około 20 minut, do zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Na sam koniec obficie posypać poszatkowaną natką pietruszki. Potrawę podaję z ryżem

W garach u Gosi
Tajska zupa pomidorowo-dyniowa z mlekiem kokosowym i szpinakiem podana z pulpecikami z indyka 111

koniec tuż przed podaniem wrzucam do zupy umyty szpinak. Zupę możemy podać z ugotowanym ryżem i skropić całość limonką już na talerzu. Pulpeciki z indyka Na łyżce oliwy z oliwek smażę drobno posiekaną szalotkę, czosnek oraz szpinak przez 3-4 minuty. Przesmażone warzywa mieszam z mięsem mielonym, przyprawami, jajkiem i mąką. Dokładnie wyrabiam masę i formuję z niej pulpety, które

Mango Papaja
Krem z pieczonych pomidorów i papryki 138

lata i wczesnej jesieni kiedy skrzynki na bazarze wypełnione są jędrną papryką i soczystymi pomidorami. To zdecydowanie moja ulubiona zupa. Cudowny pomysł na obiad. Uwielbiam ją z dodatkiem czarnego ryżu. Przepis wymaga minimalnych umiejętności kulinarnych, więc nie ma wymówek – do dzieła! Ilość porcji: 6 porcji Czas przygotowania: 45-60 minut Składniki: pomidory malinowe – 2 kg papryka czerwona(...)pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem. Pomidory i paprykę umyj. Pomidory przekrój na pół, cebulę podziel na 4 części. Razem z papryką i czosnkiem przełóż wszystkie warzywa do żaroodpornego naczynia. Pomidory skrop odrobiną oleju i wstaw wszystko do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie warzywa powinny być ładnie przypieczone, w naczyniu zbierze się dużo płynu

wiecejwarzyw.pl
Białe kiełbaski zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami 131

problem rozwiązanie, białe kiełbaski zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami. Robi się je ekspresowo (no może poza czasem pieczenia, ale do tego nie jesteśmy już piekarnikowi potrzebni :p), a są naprawdę smaczne. Ja podałam je z kuskusem, ale może to być również ryż, makaron, czy nawet świeże pieczywo. Polecam :) Składniki na 2-3 porcje: ok. 500-600g białych(...)dodać por i paprykę, chwilę podsmażyć, na koniec dodać cukinię, doprawić delikatnie solą, pieprzem i papryką i smażyć jeszcze kilka minut.    Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć podsmażone warzywa, zalać passatą, doprawić solą, pieprzem, ziołami i ok. 0,5 łyżeczki cukru, wymieszać. Na wierzch poukładać kiełbaski i delikatnie wcisnąć w sos. Piec ok. 50-60 minut w temperaturze

Simply Food
Made in Blond, czyli pakt chińsko - włoski :) 180

Wymyśliłam to danie jakieś 13 lat temu. Podawałam na różne sposoby, z ryżem, makaronem ryżowym, makaronem jajecznym, z pieczywem. Zawsze smakuje świetnie. Tym razem z Młodym wybraliśmy makaron Tricolore  a `la Italia Fettucionne Czanieckie Makarony - taki nasz kaprys. Jak mam czas się bawić samodzielnie komponuję składniki warzyw: paprykę, marchew, grzybki mun, kiełki bambusa i inne. Jednak kiedy czasu brak(...)ilość masła, do której wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony. Kiedy mięso jest już usmażone układamy na nim mrożone warzywa, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Próbując warzywa, czy już są gotowe, szczególną uwagę musimy zwrócić na pędy bambusa, które potrzebują troszkę więcej czasu niż pozostałe. Podczas duszenia stopniowo doprawiamy danie papryką, solą, pieprzem i suszonym oregano

Blondynka Gotuje
Zapiekana pierś kurczaka z cukinią 293

całość. Generalnie danie bardzo w moim guście. Mogłabym powiedzieć, że to zapiekana, lekko chrupiąca cukinia podana z ryżem i marchewką, a niewielkim dodatkiem do niej jest mięso. Właśnie w tej kolejności, czyli troszkę odwrotnie niż w nazwie dania;) Większość bowiem stanowią tutaj warzywa. 500-600 g piersi kurczaka 1 duża cebula 2 cukinie 2 jajka 1 szkl. śmietanki

Smaki Na Talerzu
Smażone plastry selera w panierce z bułki i sezamu 126

sałatek, do smażenia, gotowania, pieczenia. Na blogu znaleźć możecie kilka przepisów na dania z wykorzystaniem tegoż warzywa. Kolejny przepis jaki dla Was mam to przepis na selera smażonego w panierce z jajka, bułki oraz sezamu. Tak przygotowany seler zastąpić może ziemniaki, ryż, kaszę czy inny dodatek, który zazwyczaj podajecie do dań obiadowych. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal

mecooks
Potrawka / sos z czerwonej soczewicy (wegański obiad) 216

tarce. Warzywa podsmaż na oliwie z małym dodatkiem soli i curry. Do ugotowanej soczewicy dodaj podsmażone warzywa, otręby, pokrojonego w kostkę pomidora oraz przyprawę do mięs. Całość wymieszaj, w razie potrzeby dopraw i gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z ziemniakami, ryżem, makaronem lub jako osobne danie. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji

Via Gusto
Cieciorka w sosie słodko-kwaśnym 185

czasu do czasu mieszając, przez 8 - 10 minut, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec na patelnię z warzywami w sosie słodko - kwaśnym wsypać ziarna sezamu (1 łyżka) i wymieszać. Zestawić z ognia. Cieciorkę w sosie słodko - kwaśnym podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z ryżem, oprószoną drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja

Gospodyni Miejska
Roladki z piersi kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 163

słupki. Roladki zwinąć i wstawić na 30 min do piekarnika nagrzanego do 180st. Sos. Pomidory sparzyć, obrać. Warzywa pokroić w kostkę i dusić do miękkości. Odparować i zmiksować. Doprawić do smaku. Roladki przełożyć do sosu i dusić 15-20 minut. Podać z ryżem

Kulinarne blogowanie