ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:224/442)

Szybki schab po bałkańsku FIT 311

pół, dodajemy do mięsa, wszystko mieszamy i podsmażamy. Całość zalewamy wodą, by przykryła mięso z warzywami. Ogórki kroimy w kostkę lub plasterki i dodajemy do całości wraz z koncentratem, oregano i cukrem. Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 15-20 minut. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego! Artykuł Szybki schab po bałkańsku FIT pochodzi z serwisu Just

Be Fit Be Strong
Pieczony kurczak z papryką i pieczarkami 126

piekarnika. Na mięsie układamy pokrojoną na średniej wielkości kawałki paprykę, pieczarki oraz poszatkowaną w piórka cebulę (warzywa powinny przykrywać kawałki kurczaka). Wierzch oprószamy solą ziołową. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 20 minut, tym razem już bez przykrycia. Podajemy z ryżem lub pieczywem

Qchnia po prostu
Bhajan Cafe w Krakowie - wegańsko, wegetariańsko i pysznie 117

makhani (ser indyjski w kremowym sosie pomidorowym),  pakora (panierowane w mące z ciecierzycy smażone warzywa) i alu parahta (placek indyjski nadziewany ziemniakami) (49 zł) pożywny zestaw dla 1 osoby, w którego skład wchodzi kofta (pulpeciki warzywne w sosie) i cawal (prosty ryż basmati) (29 zł)) harabhara kabab (kotleciki warzywne) i cawal (prosty ryż basmati) (23 zł) Wszystkie

Kulinarne przygody Gatity
Faszerowane jesienne papryki 175

Nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad ? Może skusicie się na jesienne papryki ? Faszerowane dynią, mięsem, ryżem, kurkami i jeszcze innymi dodatkami. Idealne na jesienny obiad lub

Ewa w kuchni
Wołowina na ostrrro 191

godz. 4. Na patelni rozmrażamy warzywa i dusimy do miękkości. Gdy mięso zmięknie dodajemy warzywa, przyprawy, kostkę, kukurydzę, fasolkę i całość jeszcze chwilkę dusimy. 5. Jeśli potrzeba zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Gotowe! Podawać zawinięte w tortilli lub z ryżem. Smacznego

Mama z miasta
POTRAWKA Z INDYKA 220

kostkę, przyprawiamy przyprawą do drobiu, papryką, solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor, podlewamy wodą, dodajemy warzywa, dusimy ok. 10-15 minut, dodajemy pomidory z puszki i ketchup . Następ nie przypra w iamy do smaku, dusi my jeszcze ok. 5 minut. Podajemy z ryżem

słodki bratek
Wieprzowina w sosie teryiaki 241

patelnię dajemy mięso i przesmażamy. Po kilku minutach, gdy mięso już lekko zmieni kolor dodajemy warzywa z miski i całość podsmażamy dodając pozostałe przyprawy i całość podsmażamy.  Gdy już całość się poddusi dodajemy ziarna sezamu i posypujemy zieloną cebulką.  Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem soba.    Smacznego !      Wieprzowina w sosie teryiaki

Kuchnia na wzgórzu
Sałatkowy tort z tuńczykiem 554

Sałatka z tuńczyka, makaronu i warzyw. Pięknie wygląda na stole. Można nawet powiedzieć, że to sałatkowy "tort". Może j ą zrobić na zbliżające się święta wielkanocne?  Składniki: 100 g makaronu w kształcie ryżu 1 puszka tuńczyka kawałki w sosie własnym 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 puszki groszku konserwowego 5 ogórków konserwowych 2 jajka ugotowane na twardo majonez

Ala piecze i gotuje
Schab po bałkańsku 204

Wspaniałe, soczyste mięsko w towarzystwie duszonych warzyw: papryki, pieczarek, pomidorów, cebuli i... ogórków kiszonych :) Całość jest na prawdę pyszna i warta wypróbowania! Do tego jest bardzo uniwersalnym daniem - można go podawać z kaszą, ryżem, makaronem, kluseczkami, ziemniakami, a nawet ze zwykłym pieczywem. SKŁADNIKI: 60-70 dag schabu  2 czerwone papryki 250 g pieczarek 3 pomidory pokrojone w kostkę

Kto ugości moich gości?
KEBAB Z SALSĄ Z BAKŁAŻANÓW I CZERWONEJ FASOLI 132

garnka,dodałam fasolę i sos pomidorowy. Doprawiłam solą,czosnkiem i pieprzem. Dusiłam aż warzywa zmiękną. Piersi z indyka pokroiłam na cienkie paseczki. Doprawiłam przyprawami,polałam oliwą i odstawiłam na około godzinę do lodówki. Podsmażyłam je na oliwie na patelni. Ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy. Gdy ryż się gotował, przygotowałam sos. Do miseczki wlałam jogurt. Dodałam pokrojone,obrane kiszone

potrawyregionalne
Roladki z bakłażana z serem feta, zapiekane w sosie pomidorowym 325

Bakłażan to takie warzywo, z którego zawsze można coś wyczarować. Można go zamarynować i upiec z dodatkiem  ulubionego sera, albo połączyć z czosnkiem, ziołami i podać z ugotowanym na sypko ryżem. Albo można zrobić z niego pyszne roladki, nadziewane czosnkowo-orzechową fetą, a następnie zapiec je w balsamiczno- pomidorowym sosie pachnącym rozmarynem. Pycha! SKŁADNIKI (8-10 małych roladek

DefinicjaSmaku
Potrawka z kurczaka 112

Bardzo lubię połączenia mięsa z piersi kurczaka z różnymi warzywami. W tej kategorii potrawka z kurczaka jest moim faworytem. Pierś z kurczaka w połączeniu z kolorowymi paprykami i cebulą z dodatkiem boczku podaję z naturalnym, brązowym ryżem i koperkowym sosem

Milion Smaków
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 109

Ależ kolorowo się zrobiło w kuchni ... wszystko za sprawą promiennych papryczek nadzianych mielonym z ryżem... danie mało pracochłonne, za to efekt przyjemny nie tylko dla oczu

Kuchenne aromaty
Ostry gulasz paprykowy z wołowiną 159

Paprykę kroję w kostkę. Papryczkę chilli drobno siekam. Cebulę kroję w kostkę. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Gotuję do momentu, aż mięso będzie miękkie.  4. Gulasz doprawiam do smaku majerankiem, czubricą, pieprzem cayenne, solą i pieprzem czarnym. Podaję z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania gulaszu użyłam przyprawy Czubrica czerwona, którą otrzymałam do testowania ze sklepu SKWORCU . Przyprawa

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placki z węgierskim sosem warzywnym Reypol -Test 135

kwasowości - kwas cytrynowy, mieszanka przypraw. zawartość netto: 300g Uniwersalny sos pomidorowy z dodatkiem dużych kawałków kruchych warzyw papryki , marchwi , pieczarek , cebuli i przypraw to gotowy produkt dla osób ceniących sobie wygodę . Sos ten idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaj u dań z makaronem , ryżem , dań mięsnych. Ja wykorzystałam go do placków ziemniaczanych . Muszę przyznać że zaskoczył mnie jego fantastyczny smak

Smakowite Dania
Potrawka z kurczaka z porem i marchewką. Kurczak w porach i marchewce. 246

Doprawiam czosnkiem i domową wegetą. Mieszam, podlewam gorącą, przegotowaną wodą tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa. Naczynie przykrywam pokrywką i duszę na wolnym ogniu aż do miękkości marchewki. Całość zaprawiam mlekiem wymieszanym z mąką i na koniec doprawiam roztartym majerankiem. Podaję z ryżem... tak mi najbardziej pasuje... ale myślę, że makaron, czy kasza tez będzie pasować :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
I... Indyk z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym. 344

Każdy ma czasem dłuższą bądź krótszą fazę na jakieś warzywo, mięso czy... deser. U mnie ostatnio nie może zabraknąć suszonych pomidorów i sera pleśniowego. Dziś proponuję

Kitchens Alphabet
Zimowa zupa z wołowiną 184

mięso i przyprawy. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gorącym bulionem zalać mięso z warzywami,dodać pietruszkę,  ustawić program wolnowaru na low (80 - 90 st C) i zostawić w spokoju na 8 - 10 godzin.Do zupy dodajemy osobno ugotowany makaron lub ryż . Smacznego

Stare Gary
Smażony ryż z krewetkami 139

Smażony ryż z warzywami już jedliśmy , to dziś pora na coś dla wielbicieli owoców morza.Krewetki niezwykle delikatne , aromatyczne , z dużą ilością świeżego czosnku i koperku.Smażone

Ostra na Słodko
715. Cukinia, kokos, mascarpone.. & i znów jedzeniem was dręczę. 171

cukiniowo-kokosowa* muffina nadziana mascarpone i malinami; maliny*mąka kokosowa, mleczko kokosowe** upieczone w kilku papilotkach, złożoną w jedną, bo jakoś trzeba sobie radzić kiedy

More food, love and dreams
KURCZAKOWA Z KASZĄ JAGLANĄ 214

Zupa kurczakowa to kopalnia witamin i samo zdrowie.  Chude mięsko + pyszne warzywa ( o tej porze roku najlepsze) do tego bardzo zdrowa kasza jaglana i mamy

Walijskie Pichcenie
Faszerowane bakłażany FIT 198

głowy rozwiązaniem jest zapiekanka. Ja proponuję odstępstwo od tradycyjnej formy i zapieczenie warzyw w łódeczkach z bakłażana. Jeśli nie macie go akurat na stanie, możecie z powodzeniem zrobić to samo z papryką czy cukinią. Takie danie świetnie nadaje się na kolację. Możecie je też podać z ryżem, wtedy powstanie pełnowartościowy, sycący obiad.   Pamiętajcie, że dobry bakłażan ma błyszcząca(...)bakłażan się piecze, zrobić farsz. Miąższ bakłażana, paprykę, pomidorki oraz pora bardzo drobno pokroić. Podsmażyć   2-3 minuty na niewielkiej ilości oleju, następnie chwilę poddusić pod przykrywką, aż warzywa będą miękkie.  5. Zdjąć z ognia, wymieszać z pokrojoną mozzarellą (bierzemy tylko połowę, resztę sera zostawiamy do zapieczenia). Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę i   pieprz.  6. Nadziać

Powiedz dietom nie
Domowe Sushi krok po kroku 264

dużym stopniu na smak ryżu. Składniki zaprawy zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie wykładamy cały ryż do miski, wlewamy zaprawę i mieszamy delikatnie drewnianą łopatką. Ryż okrywamy wilgotną ściereczką-aby się nie zsechł i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie letni można przystąpić do robienia sushi.   Etap III – przygotowanie składników   Przygotowujemy wszystkie składniki do wypełnienia(...)Przygotowujemy sobie stanowisko pracy, aby móc przystąpić do zwijania rolek. Rozkładamy wszystkie pokrojone warzywa, ryby i dodatki.   P rzygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców, mokrą szmatkę do przecierania noża. Matę owijamy przezroczystą folią spożywczą. N ori kładziemy na matę i rozkładamy na nim równomiernie ryż, zostawiając   na bokach trochę przestrzeni. Warstwa powinna mieć nie więcej niż

Mania Gotowania
Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem 65

selera (około 200 g) kawałek pora (około 10-12 cm) 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka curry sól, pieprz, słodka papryka w proszku olej do smażenia ulubiony makaron lub ryż (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Odstawić na 15-20 minut. 2. Marchew i seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce(...)dwie łyżki oleju i dodać potarte warzywa i dusić około 15 minut. Ewentualnie podlać niewielką ilością wody. Następnie dodać por i podsmażone mięso. Wymieszać i poddusić 2-3 minuty. Następnie całość zalać mleczkiem kokosowym, dodać curry, doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 5 minut, aż sos zgęstnieje. 5. Podawać z ulubionym makaronem lub ryżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Zapiekanka warzywna z parowaru 225

bardzo proste, kilka warzyw wrzucone do parowaru, posypane serem :) Ale bardzo ładnie się prezentuję i bardzo dobre wyszło :) Składniki :  2 ziemniaki  1 cebula czerwona  1/2 marchewki  3 pieczarki  1/2 białej rzodkwi  3 łyżki startego sera  rukola  Przyprawy :  pieprz ziołowy  zioła dalmatyńskie    Spód pojemnika do ryżu wykładamy folią(...)pieczenia, tak żeby po bokach wystawała, żebyśmy mieli za co później chwycić. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plastry. Po czym połowę układamy na spód pojemnika do ryżu. Posypujemy je pieprzem ziołowy. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i parzymy wrzątkiem na sitku. Kiedy woda z niej obcieknie, układamy ją na ziemniaki. Pieczarki myjemy, obieramy daszki i kroimy w plastry

Parowar Faceta
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 192

minut, aż warzywa ładnie się zeszklą i widocznie zmiękną. Do warzyw dodajemy podsmażoną wcześniej kiełbasę, kurczaka, wlewamy całą zawartość puszki pomidorów (jeśli są w całości – rozdrobnijcie je w dłoni), dodajemy pozostałą kreolską mieszankę przypraw, wlewamy bulion.   Całość dokładnie razem mieszamy i wsypujemy surowy ryż. Mieszamy dokładnie i stawiamy rondel na małym ogniu. Potrawa ma tylko powoli pyrkać

Karo in the Kitchen
Bakłażany faszerowane kurkami 198

Teraz jest taki czas, kiedy faszerujemy różne warzywa. Paprykę, cukinię, patisony. Tym razem wybrałam bakłażany. Jedliście? Lubicie? A z jakim farszem? Ja zrobiłam z kurkami. Wyszły bardzo smaczne. Przekonajcie się...     Składniki: 2 bakłażany 250 g świeżych kurek 1 średnia cebula pół pęczka natki pietruszki ½ szklanki ugotowanego ryżu oliwa z oliwek 1,5   łyżki bułki tartej(...)rozgrzałam 3 łyżki oliwy. Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Dodałam pokrojone kurki. Podsmażyłam do odparowania płynu. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Dodałam natkę pietruszki, bułkę tartą a następnie ryż. Wymieszałam.     Bakłażany wydrążyłam z miąższu zostawiając brzegi. Miąższ pokroiłam i podsmażyłam na patelni na łyżce oliwy. Dodałam go do przygotowanego farszu. Wymieszałam i wyłożyłam na wydrążone łódeczki

Kuchnia u Krysi
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 318

skrobi ziemniaczanej (ja dałam skrobię kukurydzianą) 100g ryżu brązowego firmy Kupiec 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa curry sól, imbir, słodka i ostra papryka, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu z dodatkiem curry i soli pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę, ząbek czosnku rozduszamy kurczaka obtaczamy w curry(...)małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą w tym czasie w misce mieszamy: sok z ananasa, ocet balsamiczny, miód i skrobię ziemniaczaną tę mieszankę wlewamy na patelnię i dodajemy przecier pomidorowy, kawałki ananasa mieszamy wszystko, aż sos zgęstnieje próbujemy i doprawiamy wg. smaku podajemy z brązowym ryżem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sos z soczewicy z kurkami (bez glutenu, mleka i jajek) 199

Planowałam dziś ugotować dal bhat, czyli sos z soczewicy i ryż - klasyczne danie kuchni nepalskiej. Jednak gdy podsmażałam cebulę i czosnek z nasionami czarnej gorczycy, postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i dodać grzyby. Kurki tak świetnie wkomponowały się w smak, że nie dodawałam już innych warzyw aby nie przytłoczyć grzybowego aromatu. Składniki: soczewica (czerwona lub żółta) 200 g cebula(...)przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać do sosu i zagotować do zgęstnienia. Podawać z białym lub brązowym ryżem. Posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Świetnie smakuje z chrupiącą lodową sałatą i dojrzałymi pomidorami

głodny alergik
Meksykańska zapiekanka 156

natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ogórki konserwowe kroimy na półplsterki. Rozkładamy na warstwie ryżu. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Obraną marchew trzemy na tarce jarzynowej. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła klarowanego lub oleju. Wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy tartą marchewkę. Smażymy aż do zeszklenia się warzyw. Na patelnię dodajemy mięso mielone. Gdy straci różowy kolor dodajemy czosnek(...)naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy większą częścią tartego sera. Rozkładamy chipsy tortilla/nachos. Posypujemy pozostałym serem. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Na warstwie ryżu rozkładamy farsz mięsno-warzywny Posypujemy tartym serem Rozkładamy chipsy Tortilla/Nachos Posypujemy resztą sera Wstawiamy do piekarnika na 20 minut durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Smaki Na Talerzu
Gołąbki z rybą i sos krewetkowy 222

masła Sos krewetkowy 300 g krewetek, obranych i ugotowanych 150 g serka philadephia 1 mała cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 300 ml śmietanki 200 ml bulionu z ryby lub warzyw 30 g masła 2 łyżki świeżego kopru 2 łyżki sosu rybnego sól i pieprz do smaku Zacznij od przygotowania kapusty. Oberwij kapustę z uszkodzonych liści. Wytnij nóżkę i włóż(...)zbita jest kapusta. Kiedy kapusta jest już miękka odcedź wodę i ostudź. Oderwij wystudzone liście. Jeśli nerwy liści są zbyt grube i twarde lekko je zetnij. Następnie ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie. Ryż może być al dente ale absolutnie nieprzegotowany. Odparuj ryż i umieść w dużej, owalnej misie. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij

codojedzenia
Kremowa zupa brokułowa ze szpinakiem 145

widać warzyw, a szcególnie szpinaku, którego w innej postaci chłopaki nie jadają. A tutaj zmiksowane, zielone i brokułowe, bo cukinia i szpinak jest be… Smakowało, a jakże. Kremową zupę można jeść z różnymi dodatkami. Na głodne brzuchy może to być kasza jaglana czy ryż, a na mniej(...)litra wrzącej wody i dodać sól do smaku, gotować 10 minut. • Dorzucić do zupy różyczki brokuła i pokrojoną cukinię, gotować jeszcze 15 minut. • Gdy warzywa będą miękkie, wrzucić umyty szpinak i tylko zagotować. • Zmiksować zupę na krem, doprawić solą i pieprzem. • Podawać posypane płatkami migdałowymi i sezamem

To co kocham
PAELLA Z KURCZAKIEM ( / owocami morza ) 182

aromatyczna i bardzo sycąca, a przy tym bardzo łatwa do przygotowania! Koniecznie spróbujcie Paellę z kurczakiem i przenieście się na gorące, hiszpańskie plaże! Zapraszam! SKŁADNIKI : ( dla 3-4 osób ) * ryż do paelli – 200 g * bulion warzywny – 1 l * filet z kurczaka – 400 g * papryka – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * pomidor – 1 szt * słodka papryka, chili, szafran – szczypta * białe(...)oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut. Dodajemy przygotowane warzywa, ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy razem ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Doprawiamy szczyptą papryki i chili, wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli, d okładnie mieszamy i smażymy kilka minut

Ostra na Słodko
Curry z batatem, dynią, ananasem i czerwonym ryżem 158

warzywa, ryby, mięso lub inne główne składniki podane w sosie. Curry to także mieszanka przypraw, które stanowią swoistą bombę prozdrowotną. Dzisiejsze curry udowadnia, że zimowe jedzenie może być kolorowe, pełne witamin i zdrowia na talerzu. Proste, szybkie do przygotowania. Bataty, dynia i ananas doprawione pastą curry na bazie sosu z mleka kokosowego świetnie smakują np. z czerwonym ryżem. Danie jest(...)puszka mleka kokoswego 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju sezamowegp sok z 1/2 cytryny/limonki sól, pieprz zielenina: kolendra/pietruszka dodatkowo: 250 g czerwonego ryżu Wykonanie: dynię, bataty, paprykę, ananasa i cebule obrać i pokroić w kostkę rozgrzać olej kokosowy i zeszkllić posiekaną cebulę. Dodać pastę curry, wymieszać. Na patelnię dołożyć pokrojonego w kostkę batata

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wolowina w sosie ostrygowym 157

łyżki wody DODATKOWO:  ryż (najlepiej smakuje nam robiony jak w tym przepisie) olej do głębokiego smażenia - nie dużo Wołowinę kroimy na cienkie plasterki. Składniki marynaty, oprócz oleju mieszamy ze sobą. Olej wlewamy dopiero, kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy mięso i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Kiedy mięso się marynuje, kroimy warzywa. Wszystko w kostkę, jedynie cebulę(...)smażymy w głębokim tłuszczu. Zlewamy olej, zostawiając 1 łyżkę, na której podsmażamy czosnek z imbirem, ale jedynie 10 sekund. Dodajemy z powrotem mięso z cebulą i papryką, Wrzucamy resztę warzyw, pieprzymy, dolewamy sos ostrygowy i sojowy oraz bulion. Mieszamy i dusimy przez minutę na dużym ogniu.  Po tym czasie odkrywamy i ponownie mieszamy. Sos powinien zgęstnieć, jeśli tak się

Kuchnia od dwojga