zamrażarce przygotowane pieczarki i do tego dania, jak znalazł, można nawet wrzucić zamrożone :)Podsmażone mięso i warzywa wrzucamy do większego naczynia i dusimy z niewielką ilością, aż wszystko będzie miękkie. Dusimy do miękkości :)Takie mięsko może być podawane z ziemniakami, ryżem, kaszą i z każdą ulubioną surówką :) My najbardziej lubimy z buraczkami ćwikłowymi ;)Smacznego
Lawendowe NieboCurry to sposób przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ryby, mięso i inne składniki dania głównego w sosie. Nazwa pochodzi od tamilskiego kari co
Smakowity Blog KulinarnyKontynent olbrzymich kontrastów, co ma swoje odzwierciedlenie także w kuchni. takiej mnogości smaków, potraw, składników trudno znaleźć w jakimkolwiek innym miejscu. Indie - królestwo intensywnego aromatycznego curry, gdzie podstawą jest ryż, soczewica oraz tradycyjne chlebki naan. Mnogość przypraw używanych w kuchni indyjskiej może przyprawić o zawrót głowy. Efektem są niezwykle intensywne, aromatyczne, kremowe dania. Pierwsze skojarzenia z Japonią? Sushi, tempura(...)smażyć chwilę Po tym czasie dorzucić cukinię, dolać około ćwierć szklanki wody i dusić aż warzywa lekko zmiękną Dodać ugotowaną (lub odsączoną z zalewy) ciecierzycę Zdjąć z ognia, dodać serek naturalny oraz przyprawę tajską, wymieszać całość Podawać z komosą ryżową lub ryżem
HealthyCreationstylko biała część) 4 łyżki oleju z zalewy pomidorów sól, pieprz sposób przygotowania Ryż, dokładnie płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy go na sypko. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy ją solą oraz pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce. Myjemy warzywa, siekamy drobno szczypior, pora kroimy w plastry, z papryki usuwamy gniazdo nasienne(...)minut i dodajemy pokrojoną paprykę, oraz posiekane suszone pomidory. Smażymy jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie przekładamy z patelni do miski. Do misy dodajemy również ugotowany ryż(wcześniej rozdrabniamy go widelcem,aby ziarna nie były sklejone),dokładamy szczypior, c ałość skrapiamy jeszcze dwiema łyżkami oleju z pomidorów, przyprawiamy solą oraz pieprzem, i mieszamy. Misę przykrywamy na trzydzieści
Miód i pieprzWrzucić liść laurowy, ziele angielskie,posiekany czosnek i gotować, aż warzywa i mięsko będą miękkie. Kiedy mięso będzie już miękkie (można wtedy bez problemu wyjąć kości) wyjmujemy je na talerz, a do zupy dodajemy starte na tarce ogórki oraz 200g wypłukanego ryżu. Gotujemy aż ryż stanie się miękki czyli ok 15 minut. Następnie doprawiamy zupę solą
Walijskie PichcenieIlekroć przygotowuję rybę czy inne mięso, zastanawiam się, co tym razem dodać do dania? Makaron? Ryż? A może ziemniaki czy frytki? No tak, ale ile można jeść takie rzeczy? ;) Wtedy z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju kasze, które w łatwy sposób potrafią urozmaicić każdy obiad. Jedną z nich jest kasza kuskus , przez niektórych uznawana za najzdrowszą z kasz(...)dodamy do niej żadnego ciężkiego sosu. Zresztą ta sama zasada dotyczy makaronów i ziemniaków. Wszystko z umiarem jest dobre :) Do dzisiejszej ryby postanowiłam przygotować "sałatkę" kuskus z warzywami, która jako lekki dodatek idealnie wpasowała się w wieczorne klimaty. Składniki: 1 kubek kaszy kuskus 2 szklanki gorącego bulionu 1 mała cebula 1 duża marchewka 1/2 cukini 1 sparzony, duży pomidor
Kitchens Alphabetmrożonki. Przyrządzam z nich szybkie w przygotowaniu dania, bowiem warzywa i owoce są już oczyszczone i pokrojone, co znacznie skraca czas obróbki. Najważniejsze jest to, że poddane procesowi zamrażania zachowują mnóstwo witamin i składników mineralnych bardzo potrzebnych naszemu organizmowi w okresie wczesnowiosennym. Na dużą rozgrzaną patelnię wsyp ryż i praż około 2 minut mieszając. Wlej oliwę i dodaj
Delicious Placemają długich zębów na warzywa, przepadają wręcz za brokułami i kalafiorem. Dlatego kiedy robię makaron Alfredo to często dodaję do niego świeżo zblanszowane brokuły. Jeśli już mowa o warzywach to od razu przechodzę to zup, których są one głównym składnikiem. Moje dzieci od małego uwielbiają zupy. Podgrzać zupę to nic trudnego. Dzieci powinny uczyć się samodzielności od najmłodszych lat. Można(...)dzień wystarczy je tylko podgrzać. Często gotuję obiady na dwa dni, które można jeść z ryżem, kaszą bądź ziemniakami. Są to smaczne curry , śmietankowe sosy z mięsem i smaczne gulasze . Moje dzieci lubią mięsne sosy, więc takie najczęściej gotuję. Są aromatyczne, niektóre pełne warzyw ale jedno mają wspólne – można je przyrządzać w dużych porcjach. Co jeszcze lubią dzieci
codojedzeniaoczkami. Czosnek obrać. Krok 2. W garnku rozpuścić masło, dodać pora, ziemniaki, marchew, czosnek oraz ryż - smażyć przez chwilę, cały czas mieszając. Krok 3. Do garnka z jarzynami wlać gorący bulion, dodać listek laurowy, ziele i pieprz, zamieszać i zagotować - gotować do miękkości warzyw przez około 15-20 minut. Krok 3. Do zupy dodać starte ogórki kiszone, koperek
Moja Książka Kucharskafasolkę szparagową ( u mnie mrożona). Całość zalać bulionem oraz mlekiem kokosowym. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw około 20 minut, do zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Na sam koniec obficie posypać poszatkowaną natką pietruszki. Potrawę podaję z ryżem
W garach u Gosikoniec tuż przed podaniem wrzucam do zupy umyty szpinak. Zupę możemy podać z ugotowanym ryżem i skropić całość limonką już na talerzu. Pulpeciki z indyka Na łyżce oliwy z oliwek smażę drobno posiekaną szalotkę, czosnek oraz szpinak przez 3-4 minuty. Przesmażone warzywa mieszam z mięsem mielonym, przyprawami, jajkiem i mąką. Dokładnie wyrabiam masę i formuję z niej pulpety, które
Mango Papajalata i wczesnej jesieni kiedy skrzynki na bazarze wypełnione są jędrną papryką i soczystymi pomidorami. To zdecydowanie moja ulubiona zupa. Cudowny pomysł na obiad. Uwielbiam ją z dodatkiem czarnego ryżu. Przepis wymaga minimalnych umiejętności kulinarnych, więc nie ma wymówek – do dzieła! Ilość porcji: 6 porcji Czas przygotowania: 45-60 minut Składniki: pomidory malinowe – 2 kg papryka czerwona(...)pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem. Pomidory i paprykę umyj. Pomidory przekrój na pół, cebulę podziel na 4 części. Razem z papryką i czosnkiem przełóż wszystkie warzywa do żaroodpornego naczynia. Pomidory skrop odrobiną oleju i wstaw wszystko do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie warzywa powinny być ładnie przypieczone, w naczyniu zbierze się dużo płynu
wiecejwarzyw.plproblem rozwiązanie, białe kiełbaski zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami. Robi się je ekspresowo (no może poza czasem pieczenia, ale do tego nie jesteśmy już piekarnikowi potrzebni :p), a są naprawdę smaczne. Ja podałam je z kuskusem, ale może to być również ryż, makaron, czy nawet świeże pieczywo. Polecam :) Składniki na 2-3 porcje: ok. 500-600g białych(...)dodać por i paprykę, chwilę podsmażyć, na koniec dodać cukinię, doprawić delikatnie solą, pieprzem i papryką i smażyć jeszcze kilka minut. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć podsmażone warzywa, zalać passatą, doprawić solą, pieprzem, ziołami i ok. 0,5 łyżeczki cukru, wymieszać. Na wierzch poukładać kiełbaski i delikatnie wcisnąć w sos. Piec ok. 50-60 minut w temperaturze
Simply FoodWymyśliłam to danie jakieś 13 lat temu. Podawałam na różne sposoby, z ryżem, makaronem ryżowym, makaronem jajecznym, z pieczywem. Zawsze smakuje świetnie. Tym razem z Młodym wybraliśmy makaron Tricolore a `la Italia Fettucionne Czanieckie Makarony - taki nasz kaprys. Jak mam czas się bawić samodzielnie komponuję składniki warzyw: paprykę, marchew, grzybki mun, kiełki bambusa i inne. Jednak kiedy czasu brak(...)ilość masła, do której wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony. Kiedy mięso jest już usmażone układamy na nim mrożone warzywa, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Próbując warzywa, czy już są gotowe, szczególną uwagę musimy zwrócić na pędy bambusa, które potrzebują troszkę więcej czasu niż pozostałe. Podczas duszenia stopniowo doprawiamy danie papryką, solą, pieprzem i suszonym oregano
Blondynka Gotuje