ryba na parze - 1502 przepisów (strona:46/101)

Food & wine pairing no co dzień – zasady dobierania wina do dań 123

już dobra okazja, żeby się tak pobawić. Kiedyś zasady łączenia wina z jedzeniem były bardziej sztywne. Był nawet wierszyk mnemotechniczny, który miał pomóc zapamiętać, co się z czym podawało: Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina. Zaś pod sarny, woły, wieprze jest czerwone wino lepsze. Deser, frukta i łakotki lubią tylko wina słodkie. A szampana, wie i kiep, Można(...)pyszne z pieczonymi warzywami, pieczonym drobiem czy rybami i daniami, gdzie mięso połączono z owocami. Wine pairing to przecież wizja łączenia jedzenia z winem, żeby wydobyć “coś” jeszcze. Ma być nam przyjemnie. W łączeniu potraw jest też trochę chemii a nawet alchemii. To dlatego nie zawsze udaje nam się trafić w parę do szparagów (chyba że postawmy na silvanera

Ugotowane pozamiatane
Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, fasolką i groszkiem 137

pozostając gdzieś w tle, bez wyczuwalnego smaku ryby, dodając słoności, aromatu wędzonki i czegoś jeszcze, co jest trudne do zdefiniowania, jak wspomnienie morza z wakacji. Jeśli nie macie anchois, a nie są dostępne w każdym sklepie, możecie je pomiąć. Ale zachęcamy do ich kupienia. Nie są tanie, trzeba za nie dać parę złotych, ale naprawdę warto (a do tego mała

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami 188

pozostając gdzieś w tle, bez wyczuwalnego smaku ryby, dodając słoności, aromatu wędzonki i czegoś jeszcze, co jest trudne do zdefiniowania, jak wspomnienie morza z wakacji. Jeśli nie macie anchois, a nie są dostępne w każdym sklepie, możecie je pomiąć. Ale zachęcamy do ich kupienia. Nie są tanie, trzeba za nie dać parę złotych, ale naprawdę warto (a do tego mała

Niedzielny kucharz
Kalafiorowa zupa odchudzająca na rumianku z ryżem i kurczakiem 184

Zapomniany kalafior wraz z rumiankiem: doskonała para No i seler naciowy: samo zdrowie, idealne warzywo dla odchudzających się. Ma działanie moczopędne, co oczyszcza organizm z toksyn i odwadnia z nadmiaru wody opuchnięte kostki i stopy. Inną propozycją gdzie wykorzystany jest napar z rumianku to: Rosół rumiankowy na przeziębienie z wędzoną rybą SKŁADNIKI na 2 duże poecje lub 4 małe

Sztuka gotowania w/g Samiry
Szczupak w zalewie octowej 174

padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin(...)fareast-language:EN-US;} Jakiś czas temu syn przyniósł mi 5 ładnych szczupaków oraz kilka leszczy. Część zjedliśmy usmażone z cebulką a część poszła w zalewę w słoiczki. Ryby wyszły bardzo dobre, nie za kwaśne lekko słodkawe, idealne :) Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 6% lub 10% 5-6 łyżeczek cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo: 3-4 cebule pokrojone

W garach u Gosi
Sum pieczony pod grzybową pierzynką z żurawiną 116

bardziej, że "wróciłam" do powiedzmy etatowej pracy to czasu jak na lekarstwo będzie.  Nie mniej jednak bloga zaniedbywać nie chcę, będę pisała dla wasz zawsze. Już nawet parę propozycji świątecznych mam w zanadrzu. Przydadzą się też na inne okazje, nie tylko święta. Dziś zapraszam po przepis na suma, piękna, biała rybka zapieczona pod kołderką z żurawiny i pierzynką(...)łyżka masła Składniki na konfiturę z żurawiny: 100 gram mrożonej żurawiny 30 gram cukru 50 ml wody 1 łyżka   miodu Przygotowanie: Filety suma dokładnie myjemy i osuszamy. Rybę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 h. Po tym czasie opłukujemy z mleka, posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na 1-2h, żeby przyprawy połączyły się z rybą

Życie zaczyna się w kuchni
TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI I BIAŁĄ RYBĄ 183

Aromatyczna, szybka i prosta w przygotowaniu zupa z krewetkami i białą rybą. Z dużą ilością mleczka kokosowego i domowego bulionu. Doprawiłam ją pastą curry, cukrem trzcinowym, sokiem z limonki oraz imbirem i odrobiną sosu rybnego. Podałam z makaronem ryżowym i natką pietruszki, którą z powodzeniem możecie zastąpić listkami świeżej kolendry. Zarówno sos rybny jak i pastę curry czy mleczko kokosowe(...)problemu dostaniecie na działach orientalnych w większych sklepach spożywczych i supermarketach. Aby zupka była bardziej sycąca możecie dodać do niej podsmażone na oliwie plastry pieczarek lub/i ugotowane na parze różyczki brokuła. Pasują tu także owoce morza, podsmażone tofu lub pierś kurczaka. Możecie dodać wszystkie składniki na raz lub tylko niektóre z wymienionych. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 300 ml gorącego

cool and minty
Orientalna zupa rybna z pulpecikami 71

sumie wyszło takie jednogarnkowe danie, bo po zjedzeniu takiej sporej miski pełnej makaronu, grzybów i ryby mamy już drugie danie z  głowy.     Gładzica Obok storni i turbota należy do pospolitych bałtyckich płastug, czyli ryb flądrowatych. Występuje głównie w zachodniej i środkowej część morza, gdzie zasolenie jest względnie wysokie. Młode osobniki najchętniej przebywają na piaszczystym lub gliniastym dnie(...)Mięso gładzicy jest chude, delikatne, zwięzłe. Filety białe lub mlecznobiałe. Mięso bardzo smaczne, cenione wyżej niż mięso storni. Można ją smażyć, piec, dusić w winie, w jarzynach, przyrządzać na parze. Popularne są smażone filety (w cieście, w panierce) z frytkami i sosem remoulade (na bazie majonezu). Orientalna zupa rybna  z pulpecikami Czas przygotowania: 90 minut Składniki: Bulion

Kulinarne przygody Gatity
Pinaatti lettuja - fińskie naleśniki ze szpinakiem i łososiem. 161

Połączenie szpinaku i łososia to jedno z moich ulubionych. Dlatego, kiedy trafiłam na przepis na to fińskie danie, od razu wiedziałam, że je przyrządzę. Potrzebujemy tylko

zadanie-gotowanie
Łosoś w sosie sojowym z makaronem z cukinii i marchewki 154

Dziś przedstawiam pyszną i zdrową alternatywę dla tradycyjnego makaronu. Do zrobienia mojego tagliatelle użyłam cukinii i marchewki pokrojonych obieraczką w cienkie pasy i ugotowanych na parze

Kulinarne Inspiracje
Brokuly i dorsz pieczony z rozmarynem i czerwonym pieprzem 245

rowniez upiec ja w piekarniku.Nalezy piec 15 minut w temperaturze 200 ° C.Gdy filet jest pozbawiony skory lepiej upiec go w piekarniku,poniewaz trudno wowczas  obrocic rybe na patelni.Moja ryba rozsypywala sie niestety przy odwracaniu. Dodatkiem do dzisiejszego dania jest brokul.To jest niesamowite warzywo ze wzgledu na ilosc witamin,mineralow,a przede wszystkim cennych przeciwutleniaczy.Brokul to prawdziwy champion w kategorii(...)problemy z sercem,anemia,niedoborami wapnia i z artretyzmem. Brokul gotujemy bardzo krotko,najwyzej 5 minut,ze wzgledu na duza utrate witami lub jemy na surowo.Najlepiej ugotowac go na parze lub w malej ilosci wody,tak by w wodzie podczas gotowania pozostawal jedynie glab,a zielone rozyczki wystawaly ponad poziom wody.Glab rowniez nadaje sie do jedzenia.Nie wierze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa rybna 104

głębię smaku najpierw trzeba ugotować wywar na kręgosłupach i głowach ryb. Najlepiej o nie pytać w sklepach rybnych, gdzie rozbierają ryby. Coraz ich mnie co prawda, ale czasem uda się też je nabyć na stoiskach rybnych w dużych supermarketach lub bazarkach. Po ugotowaniu wywaru dodaje się warzywa i kawałki ryb i ulubione owoce morza - w moim przypadku krewetki. Do tego(...)tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin

Smaczny zeszyt
Dorsz w cieście bazyliowym z topinamburem pleśniowym 173

łyżkę śmietany. Całość ubijamy na puree. Podajemy do ryby razem z ulubioną surówką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow

R'n'G Kitchen
ŁOSOŚ SMAŻONY W SOSIE POROWO - WINNYM. 139

dowierzają. Łosoś w owym towarzystwie, niczym ryba w wodzie pływa jak najdostojniej, najpewniej. Komponuje się, o dziwo, idealnie. Harmonizuje wspaniale, a owa harmonia pobudza każdą komórkę, nerw, zmysł tego, który akurat decyduje się na degustację. A porowo-winny sos wcale nie jest tak niewinny! To właśnie on doprowadza do obłędu. Zgrana para, nie ma co! ŁOSOŚ SMAŻONY W SOSIE

W kuchni Karmel-itki
DYNIOWE RISOTTO WEGANONA vs. RISOTTO Z KALAFIORA I SANDACZ PANA TASAKA 167

lubię ryby wiecie nie od dzisiaj, więc sami rozumiecie moją radość, gdy się dowiedziałam, że będziemy robić sandacza? W dodatku na risotto z kalafiora z chorizo i koperkiem. Nie trzeba było mnie specjalnie zachęcać. Pierwszy warsztat rozpoczął się od prezentacji Wita, który najpierw sam przygotował całe danie, a wszyscy z uwagą na niego patrzyli, by później w parach przystąpić(...)drugiej patelni rozgrzać odrobinkę oliwy i usmażyć drzewka z kalafiora na złoty kolor po obu stronach. Przełożyć na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a na patelnię wrzucić rybę. Posolonego delikatnie sandacza smażyć najpierw 2-3 minuty od strony skóry, przytrzymując od góry ręką (lub łopatką), żeby sandacz leżał płasko na patelni (niedociśnięty się wygnie, bo skóra się skurczy

Dietolog
Makaron z krewetkami 82

Lubię! U nas w domu, tylko ja. I kot Franek. Zajadaliśmy się dzisiaj obiadowo. Ile miłości było później w tym kocie! Sporo. Parę tygodni temu, udało

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania