ryba na parze - 1502 przepisów (strona:46/101)

Ryba mielona w galarecie 136

padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 800 g mrożonej ryby np. mintaj w kostkach 2 małe jajka  3 łyżki posiekanego koperku  1 łyżeczka soli  1/2 łyżeczki pieprzu białego mielonego  1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej

kulinarnyswiatdomi
Kuźnia - opinia 209

colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Kuźnia ul. Północna 30A Lublin Jakiś czas temu postanowiłam, że spróbuję burgerów(...)Bistro. Jakiś czas temu usłyszałam o Kuźni – lokalu, który stawia na dobre jedzenie, dostosowane do podniebienia różnych smakoszy. W menu przedstawionym na stronie widniały dania obiadowe, potrawy ze świeżych ryb , wegetariańskie czy sałatki. Jednak mi zaświeciły się oczy na widok burgerów i dań z grilla. Na testowanie Kuźni wybrałam sobie dzień, w którym dostałam pracę. Idealny czas na świętowanie

Pasja Smaku
Suflet czekoladowy i warsztaty Śniadanie Mistrzów 157

posmak. Razem ze słodkim puree i klasyczną rybą z cierpkim sosem danie było kompletne. Wszystko ze sobą grało. Zupa krem z zielonego groszku - do tego ptysie, mascarpone i... miętowy puder Przemek z którym gotowałam mimo młodego wieku ma bardzo dużą wiedzę - mogłam się od niego uczyć Deseru nie przygotowaliśmy w parach – zrobiliśmy to wspólnie. Suflet czekoladowy okazał się

Poezja smaku
Kotleciki z tuńczyka w oleju z ostrym sosem 216

możemy zrobić większe i podać na ciepło jako część obiadu. Polecam.  składniki 11 - 12 sztuk Kotleciki puszka tuńczyka w oliwie 175 g - mała puszka białej fasoli Cannellini na parze łyżka szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki 1/2 cebuli , drobno posiekanej 1/3 szklanki tartej bułki + dodatkowo do obtoczenia 1 jajko płatki papryki do smaku Sól i świeżo zmielony czarny pieprz(...)łyżki kefiru 1 ząbek czosnku starty 1 łyżeczka wasabi łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego sól, pieprz przygotowanie Fasolę rozdrobnić w blenderze, umieścić  w dużej misce. Dodać rozdrobnioną, lekko odsączoną rybę, cebulę, bułkę tartą, pietruszkę i szczypiorek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić  solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać. Uformować niewielkie

Stare Gary
Dorsz na parze z kostkami z batata i surówką z pomidorów 108

Składniki: -filet z dorsza -pomidor -koperek -olej konopny -bataty -marchew -korzeń pietruszki -zielona pietruszka -oliwa z oliwek extra virgine -łuskany słonecznik Przygotowanie: Filet z dorsza gotujemy

Szkrab Je Sam
Sałatka z tuńczykiem i białą fasolą 376

Bardzo lubię tuńczyka. Tym razem połączyłam go z białą fasolką i czerwoną cebulą. To połączenie wyszło przepysznie:) składniki: 1 puszka białej fasoli, użyłam Bonduelle gotowanej na

Monia miesza i gotuje
Food & wine pairing no co dzień – zasady dobierania wina do dań 113

już dobra okazja, żeby się tak pobawić. Kiedyś zasady łączenia wina z jedzeniem były bardziej sztywne. Był nawet wierszyk mnemotechniczny, który miał pomóc zapamiętać, co się z czym podawało: Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina. Zaś pod sarny, woły, wieprze jest czerwone wino lepsze. Deser, frukta i łakotki lubią tylko wina słodkie. A szampana, wie i kiep, Można(...)pyszne z pieczonymi warzywami, pieczonym drobiem czy rybami i daniami, gdzie mięso połączono z owocami. Wine pairing to przecież wizja łączenia jedzenia z winem, żeby wydobyć “coś” jeszcze. Ma być nam przyjemnie. W łączeniu potraw jest też trochę chemii a nawet alchemii. To dlatego nie zawsze udaje nam się trafić w parę do szparagów (chyba że postawmy na silvanera

Ugotowane pozamiatane
Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, fasolką i groszkiem 121

pozostając gdzieś w tle, bez wyczuwalnego smaku ryby, dodając słoności, aromatu wędzonki i czegoś jeszcze, co jest trudne do zdefiniowania, jak wspomnienie morza z wakacji. Jeśli nie macie anchois, a nie są dostępne w każdym sklepie, możecie je pomiąć. Ale zachęcamy do ich kupienia. Nie są tanie, trzeba za nie dać parę złotych, ale naprawdę warto (a do tego mała

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami 176

pozostając gdzieś w tle, bez wyczuwalnego smaku ryby, dodając słoności, aromatu wędzonki i czegoś jeszcze, co jest trudne do zdefiniowania, jak wspomnienie morza z wakacji. Jeśli nie macie anchois, a nie są dostępne w każdym sklepie, możecie je pomiąć. Ale zachęcamy do ich kupienia. Nie są tanie, trzeba za nie dać parę złotych, ale naprawdę warto (a do tego mała

Niedzielny kucharz
Kalafiorowa zupa odchudzająca na rumianku z ryżem i kurczakiem 158

Zapomniany kalafior wraz z rumiankiem: doskonała para No i seler naciowy: samo zdrowie, idealne warzywo dla odchudzających się. Ma działanie moczopędne, co oczyszcza organizm z toksyn i odwadnia z nadmiaru wody opuchnięte kostki i stopy. Inną propozycją gdzie wykorzystany jest napar z rumianku to: Rosół rumiankowy na przeziębienie z wędzoną rybą SKŁADNIKI na 2 duże poecje lub 4 małe

Sztuka gotowania w/g Samiry
Szczupak w zalewie octowej 162

padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin(...)fareast-language:EN-US;} Jakiś czas temu syn przyniósł mi 5 ładnych szczupaków oraz kilka leszczy. Część zjedliśmy usmażone z cebulką a część poszła w zalewę w słoiczki. Ryby wyszły bardzo dobre, nie za kwaśne lekko słodkawe, idealne :) Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 6% lub 10% 5-6 łyżeczek cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo: 3-4 cebule pokrojone

W garach u Gosi
Sum pieczony pod grzybową pierzynką z żurawiną 106

bardziej, że "wróciłam" do powiedzmy etatowej pracy to czasu jak na lekarstwo będzie.  Nie mniej jednak bloga zaniedbywać nie chcę, będę pisała dla wasz zawsze. Już nawet parę propozycji świątecznych mam w zanadrzu. Przydadzą się też na inne okazje, nie tylko święta. Dziś zapraszam po przepis na suma, piękna, biała rybka zapieczona pod kołderką z żurawiny i pierzynką(...)łyżka masła Składniki na konfiturę z żurawiny: 100 gram mrożonej żurawiny 30 gram cukru 50 ml wody 1 łyżka   miodu Przygotowanie: Filety suma dokładnie myjemy i osuszamy. Rybę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 h. Po tym czasie opłukujemy z mleka, posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na 1-2h, żeby przyprawy połączyły się z rybą

Życie zaczyna się w kuchni
TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI I BIAŁĄ RYBĄ 171

Aromatyczna, szybka i prosta w przygotowaniu zupa z krewetkami i białą rybą. Z dużą ilością mleczka kokosowego i domowego bulionu. Doprawiłam ją pastą curry, cukrem trzcinowym, sokiem z limonki oraz imbirem i odrobiną sosu rybnego. Podałam z makaronem ryżowym i natką pietruszki, którą z powodzeniem możecie zastąpić listkami świeżej kolendry. Zarówno sos rybny jak i pastę curry czy mleczko kokosowe(...)problemu dostaniecie na działach orientalnych w większych sklepach spożywczych i supermarketach. Aby zupka była bardziej sycąca możecie dodać do niej podsmażone na oliwie plastry pieczarek lub/i ugotowane na parze różyczki brokuła. Pasują tu także owoce morza, podsmażone tofu lub pierś kurczaka. Możecie dodać wszystkie składniki na raz lub tylko niektóre z wymienionych. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 300 ml gorącego

cool and minty
Orientalna zupa rybna z pulpecikami 60

sumie wyszło takie jednogarnkowe danie, bo po zjedzeniu takiej sporej miski pełnej makaronu, grzybów i ryby mamy już drugie danie z  głowy.     Gładzica Obok storni i turbota należy do pospolitych bałtyckich płastug, czyli ryb flądrowatych. Występuje głównie w zachodniej i środkowej część morza, gdzie zasolenie jest względnie wysokie. Młode osobniki najchętniej przebywają na piaszczystym lub gliniastym dnie(...)Mięso gładzicy jest chude, delikatne, zwięzłe. Filety białe lub mlecznobiałe. Mięso bardzo smaczne, cenione wyżej niż mięso storni. Można ją smażyć, piec, dusić w winie, w jarzynach, przyrządzać na parze. Popularne są smażone filety (w cieście, w panierce) z frytkami i sosem remoulade (na bazie majonezu). Orientalna zupa rybna  z pulpecikami Czas przygotowania: 90 minut Składniki: Bulion

Kulinarne przygody Gatity
Pinaatti lettuja - fińskie naleśniki ze szpinakiem i łososiem. 151

Połączenie szpinaku i łososia to jedno z moich ulubionych. Dlatego, kiedy trafiłam na przepis na to fińskie danie, od razu wiedziałam, że je przyrządzę. Potrzebujemy tylko

zadanie-gotowanie