ryba na parze - 1502 przepisów (strona:52/101)

Dorsz zapiekany w pomidorach 76

szybkie do przygotowania zdrowe, apetyczne i kolorowe dania. I dziś mam dla Was właśnie przepis na takie danko. Ryba i piekarnik to bardzo fajny duet, szczególnie gdy zależy nam na tym, aby zredukować w naszym menu zbyt dużą ilość tłuszczu. Pieczona ryba jest bardzo soczysta i smaczna. W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie zapraszam Was na dorsza zapiekanego w pomidorach(...)wydłużone, pokryte drobnymi i okrągłymi łuskami. W Bałtyku osiągają długość do 70 cm. Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, o łagodnym, słodkawym smaku, mało ościste. Przyrządza się je na parze, piecze, grilluje, smaży z dodatkiem cytryny i ziół, w panierce lub sauté. #naturalniebałtyckie Dorsz zapiekany w pomidorach Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g filetów z dorsza

Kulinarne przygody Gatity
Łosoś pod szpinakiem z ryżowymi babeczkami 188

Filety z łososia pozbawić ewentualnych ości. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i sporą ilością pieprzu cytrynowego. Tylko od strony mięsa, skóry nie nacieramy. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, a najlepiej pozostawić na całą noc. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Nie musi być na sypko. Do przestudzonego dodać jajko, ser i przyprawy. Wymieszać i nałożyć ryż do silikonowych(...)zapiekania posmarować oliwą, ułożyć zamarynowane filety łososia skórą do dołu. Nałożyć porcje szpinaku i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok20min w zależności jak gruba jest ryba. Obok formy wstawić do piekarnika babeczki z ryżem. Po upieczeniu można podać z suszonymi pomidorami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z rybą , Kuchnie świata , Obiad , Obiad Świąteczny

https:KKuchniaMniam
Bataty. Ziemniaki zwane wilcem ziemniaczanym 66

nieobrane do gorącej wody i gotować zanurzone całkowicie w wodzie około 15 minut. Natomiast, gdy bataty będą gotowane na parze, to wówczas należy je umyć i pokroić na kawałki, a następnie umieścić na sitku i gotować na parze. Zastosowanie batatów w kuchni Bataty w kuchni można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Można je gotować, piec(...)oraz ciast, można je również dodawać do zapiekanek. Z batatów powstają także smaczne i zdrowe zupy oraz zupy krem. Bataty są podawane jako przekąski, jako dodatek do mięs i ryb oraz sałatek. Wiele osób uważa, że bataty, to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie, lecz często są niedoceniane przez ludzi. Najbardziej wartościowe są te koloru pomarańczowego. Artykuł Bataty. Ziemniaki zwane

ProstePesto.pl
Bakłażany alla parmigiana wg Jamiego Olivera 172

przy smażeniu tradycyjnym.  To klasyczny przepis na bakłażany  z  północnych Włoch. Możemy tak upieczone warzywa zjadać jako samodzielne danie, stanowią też znakomity dodatek do mięs i ryb. Smaczne na ciepło i na zimno. wg przepisu z  tej  strony Składniki 500 g  - 2 bakłażany oliwa z oliwek 1 cebula, obrana i drobno posiekana 3 ząbki(...)czubata łyżeczka suszonego oregano 600 g  świeżych dojrzałych pomidorów (lub puszka) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz trochę octu winnego - do smaku 1 duża garść świeżej bazylii parę łyżek parmezanu, świeżo startego 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oliwy trochę świeżego oregano, liście posiekane ( lub suszonego) 125 g mozzarelli  - opcjonalnie przygotowanie Bakłażany opłukać, osuszyć, odciąć końcówki. Pokroić

Stare Gary
Śledzie z harissą, migdałami i daktylami 57

Ale się dziś nastałam w kuchni, pfff. Jutro wielka impreza. Wymyśliłam sobie między innymi śledzie w trzech odsłonach: tytułową, z curry (które są na blogu) i

Kardamonovy
Śledzie z harissą, migdałami i daktylami 116

Ale się dziś nastałam w kuchni, pfff. Jutro wielka impreza. Wymyśliłam sobie między innymi śledzie w trzech odsłonach: tytułową, z  curry (które są na blogu

Kardamonovy
Kotlety z dorsza. 334

delikatne i soczyste dzięki dodatkowi jabłka oraz majonezu. Ze smakiem lekko podkręconym ostrą musztardą. Z koperkiem jako klasycznym dopełnieniem zestawu aromatów. Smaczna i zdrowa alternatywa dla klasycznych mielonych. Oczywiście, rybę można usmażyć tak po prostu, ale w ten sposób jest znacznie ciekawiej! Prawda? ;) Składniki: 500 g filetów z dorsza bez skóry (świeżych lub mrożonych) 3 kromki chleba 1 jabłko(...)łyżki posiekanego koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka soku z cytryny 1 jajko sól i pieprz bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Dorsza ugotować na parze, ostudzić i rozdrobnić widelcem. Miąższ chleba zmiksować w blenderze. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć. Cebulę zetrzeć na tarce. Wymieszać dokładnie w dużej misce wszystkie składniki oprócz bułki

zadanie-gotowanie
Owsianka z musem czekoladowym 187

padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin(...)zdrowe posiłki dla całej rodziny, grill Russell Hobbs Legacy Floral stanie się nieodłącznym elementem Twojej kuchni. Jest to idealne urządzenie do tworzenia smacznych, grillowanych kanapek z serem, hamburgerów, świeżych ryb czy innych pysznych dań. Oprócz przyciągającego oko kwiatowego wzoru grill posiada innowacyjną technologię, która umożliwia odpływ nadmiaru tłuszczu do osobnej taki ociekowej. Skutecznie redukuje zawartość tłuszczu w posiłkach

Tetiisheri
Karp w piwnej panierce 81

przykryć je 1 / 3 cebuli, dorzucić połamany listek oraz jałowiec i ziele angielskie. Ułożyć resztę filetów z ryby, przykryć pozostałą cebulą. Zamknąć naczynie i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia kawałki karpia wyjąć z lodówki, usunąć cebulę i przyprawy, a rybę oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. W tym czasie przygotować piwną(...)czosnkiem, pieprzem cytrynowym, kurkumą i chili. Piwne ciasto powinno mieć gładką i gęstą konsystencję, w razie potrzeby dodać trochę mąki. W dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej. Filety z ryby obtaczać w mące, następnie zanurzać w piwnym cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kawałki karpia w cieście piwnym położyć na papierowym ręczniku

niecodziennikpary
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 144

już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem lub serem i obowiązkowo podaje się z charakterystyczną rwaną posypką (kruszonką), przypominającą rybie łuski. Co odróżnia   kołocz   od zwykłej drożdżówki? Po pierwsze: maślany smak i zapach. To bardzo ważny produkt przy tym wypieku. Podczas warsztatów wykorzystaliśmy regionalne masło z Olesna. Po drugie: wysokość(...)trzecie:   charakterystyczna posypka, z której formą spotkałem się po raz pierwszy. Wyjątkowość   kołocza   śląskiego podkreśla również wiążąca się z nim tradycja weselna. Otóż para młoda przed uroczystością zwykła obdarowywać rodzinę, bliskich i sąsiadów własnoręcznie upieczonym   kołoczem , co nazywa się posyłką lub   rozdawką .   Rozmawiając z rodowitymi Ślązakami, dowiedziałem się,   że tradycja chodzenia

Food Square
ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ 150

dysku zewnętrznym czy na płycie kompaktowej. Zapach kurzu - aromat minionych lat. Pożółknięte kartki, tłuste ślady palców, pozaginane rogi, co wszystko jest dowodem na to, że przeglądały go setki par rąk. Uśmiechy, twarze nieznane, a jednak ukochane i bliskie sercu. Lubię czuć pod opuszkami palców gładką powierzchnię papieru fotograficznego, jego dotyk sprawia mi przyjemność i pozwala jakby zbliżyć się, przypomnieć(...)ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ /własny;/ na 4 porcje 8 tuszek świeżych śledzi (bez głów i wnętrzności)  sok z 1/2 cytryny suszony tymianek sól, pieprz do natarcia ryb ok. 800-900g kapusty kwaszonej 100g cebuli białej 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki suszonego

W kuchni Karmel-itki
REWOLUCJA NA TALERZU, CZYLI O TYM, JAK W JEDNEJ CHWILI DIETA SIĘ ZMIENI 191

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions

W kuchni Karmel-itki
Ryż z cytrynowym łososiem i brokułami 137

przepisu z dodatkiem soli i pokrojonej w plasterki papryki chili. Odcedzamy i pozostawiamy pod przykryciem. Brokuły gotujemy na parze. Rada: jeśli nie macie naczynia do gotowania na parze, wystarczy w rondelku o szerokim dnie wlać niewielką ilość wody z szczyptą soli i dodać brokuł różyczkami do góry. Przykryć pokrywą. Woda będzie parować i w ten sposób brokuł się(...)dodatkiem trawy cytrynowej i pieprzu ziarnistego. Do ciepłego, nie gorącego oleju dodajemy łososia skórą do dołu i powoli podgrzewamy cały czas polewając wierzch olejem w którym się znajduje. Ryba przejdzie smakiem cytrynowym, będzie w środku delikatna i soczysta. Na sam koniec można ją na kilka sek. odwrócić z każdej str. żeby mieć pewność, że nie jest surowa (to nie jest

Moniki Smakołyki