ryba na parze - 1502 przepisów (strona:49/101)

Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami 148

rybą. Wyszło dokładnie tak jak chciałam. My się chyba trochę w d poprzewracało, bo usłyszałam właśnie: "dobre, ale sos taki zwyczajny". Chociaż w sumie lepiej to, niż: "lepsze byłoby z krową". Składniki: 250 g polędwicy z dorsza 10 czarnych oliwek (ja użyłam kalamata) 1 puszka krojonych pomidorów 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół łyżeczki oregano parę liści bazylii szczypta

Kardamonovy
Łosoś z porami w cieście francuskim 297

Niektórzy nie wyobrażają sobie piątku bez obiadu z rybą. W takim razie proszę bardzo… łosoś z porami w cieście francuskim to propozycja dla tych wszystkich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wady i zalety diet oczyszczających 344

parze. Dozwolone jest też dodawanie oleju lnianego, co poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dieta owocowo-warzywna – trwa zazwyczaj 3 tygodnie. Główne składniki to owoce i warzywa w różnej postaci (gotowane, surowe, wywary, soki). Jadłospis stopniowo rozszerza się o kolejne produkty, a mianowicie jogurty i kefiry naturalne o niskiej zawartości tłuszczu, chude mięso drobiowe oraz ryby, kasze, produkty

Słodkie okruszki
Zdrowe gotowanie – od kuchni! 197

mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe) i warzyw . Nie zapominajmy również o dodatku tłuszczu, w postaci masła, oliwy czy oleju, który oprócz wartości energetycznej posiłku, przesądza o możliwości przyswojenia wielu cennych witamin. O ile wybór odpowiednich produktów to jedno, istotna jest również odpowiednia ich obróbka . Zrezygnujmy ze smażenia w głębokim tłuszczu, na korzyść pieczenia, grillowania czy gotowania na parze. Zamiast

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bulgur na parze z jabłkiem i sosem malinowo-czekoladowym | Test parowaru Morphy Richards Intellisteam 116

Bardzo lubię potrawy gotowane na parze, ale przyznaję, że do tej pory używałam jedynie garnka do tych celów. Tradycyjny parowar kojarzył mi się z mało poręcznym, wysokim, piętrowym sprzętem, który ciężko przechowywać. Tym bardziej cieszę się, że ostatnio miałam okazję przetestować zgrabny i poręczny parowar Morphy Richards Intellisteam . Chociaż jest niewielkich rozmiarów i mieści mi się w każdej(...)potrawy. I to jest dla mnie największy plus tego urządzenia. W garnku starczało mi miejsca jedynie na jedną potrawę, więc przykładowo mogłam przygotować w nim tylko warzywa, a już rybę piekłam osobno. Tutaj mieszczę zarówno danie główne, jak i dodatki. Z powodzeniem można w nim przygotować także coś słodkiego. Dziś dzielę się z Wami przepisem na kaszę bulgur z jabłkiem

Mienta blog
Dorsz na warzywach 181

też było z tym przepisem, który zobaczyłam w "Życiu na gorąco". Dorsza bardzo lubię, pomidory też, więc decyzja była tylko jedna. Cieszę się także, że mój tata postanowił spróbować ryby w takiej postaci, ponieważ do tej pory jadał tylko panierowane i smażone filety.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast

Pasja Smaku
Curry na zmęczenie lub przeganianie lenia 176

wersja curry. Danie powstaje bardzo szybko. Można je podać z gotowanym ryżem, taka forma pozwoli podać wszystko w pół godziny. Tutaj trochę bardziej czasochłonna wersja, jakoś wykrzesałam z siebie parę iskier, akurat tyle, by wystarczyło na przygotowanie placuszków ciapatek, robię je według przepisu z książki "Potrawy z czterech stron świata". Nie do uwierzenia, jaka dumna byłam, że zmusiłam się(...)wchłonie całość. Zagniatam ścisłe ciasto. Gotowe przykrywam, chroniąc przed przesuszeniem i odstawiam na pół godziny.  Ten czas w zupełności wystarczy na przygotowanie podstawowego dania. Dzisiaj wersja z rybą, ale może być też pierś kurczaka lub schab. Przygotowuję krojąc na kostkę: - ok. 400g dorsza - 0,5 cukinii - 1 sporą cebulę - pół puszki czerwonej fasoli - ok. 400g pomidorów z kartonika

I tu będę miała takie te
Surówka z marchewki i ananasa 89

niego. Parę tygodni temu zrobiłam surówkę z kiszonej kapusty z ananasem , wyszła wyśmienita. Postanowiłam coś podobnego zrobić z marchewkami. Wyszło smacznie. Aczkolwiek surówki z kiszonej kapusty nic nie jest chyba w stanie przebić, nie będę więc robiła żadnych porównań. Zresztą o gustach się nie dyskutuje. Chociaż jak teraz sobie tak pomyślę, to surówkę z marchewki zjedliśmy z pieczoną rybą

Kardamonovy
Łosoś pod pietruszkową pierzynką 199

Łosoś jest rybą którą uwielbiam ponad wszystko, z racji tego że nie ma ości, zazwyczaj kupuje go w Lidlu. Chociaż szczerze polecam sklep rybny w Łodzi RYBEX na Piotrkowskiej 196 - mi tam jest bliżej - lub na Zachodniej 25. Łososia można przyrządzić na wiele sposobów: ze skórą, bez skóry, w sosie, w panierce, na patelni grillowej. Ja postanowiłam przygotować(...)kostkę - mi w przypadku sera Favita Mlekovity, pewnie każdemu znany, nigdy się to nie udaje ale przynajmniej te bezkształtne kawałki fajnie się roztapiają :) . Standardowo już brokuła gotujemy na parze, przez około 5-6 min od momentu aż woda zacznie wrzeć. W między czasie rozgrzewamy patelnie grillową, kładziemy na nią łososia skóra do dołu, jeśli łosoś oczywiście posiada skórę

Piekielna Kuchnia Pati
Praktyczna kuchnia. Co powinno się znaleźć w każdej kuchni? 121

ryb, naleśników, do grillowania. Korzystną opcją jest też patelnia z kominem albo wok. Obowiązkowym elementem wyposażenia są również garnki. Najlepiej zdecydować się na solidne wersje ze stali nierdzewnej, o grubym dnie i ściankach. Polecanym rozwiązaniem jest komplet garnków o różnych pojemnościach, zazwyczaj tych najbardziej niezbędnych. Poza podstawowymi modelami dobrym wyborem są też garnki specjalistyczne, np. do gotowania na parze

Moja smaczna kuchnia
Bób inaczej czyli korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią + co to jest pilaw 183

ryb, a nawet suszonych owoców. Słowo pilaw pochodzi z języka tureckiego, zaś różne wariacje dania przygotowywane są na Bliskim Wschodzie, w Grecji i w Azji (w Afganistanie, Uzbekistanie i Tadżykistanie). Znane są różne metody przygotowywania ryżu: ryż może być wcześniej namaczany (jak w moim daniu), może być najpierw obsmażany na tłuszczu a potem gotowany, może być gotowany na parze

Chilli Czosnek i Oliwa
Pstrąg po żydowsku 252

smażoną cebulę z pomidorami, a rodzynki i tak by przez sitko nie przeszły;) Pstrąga przyprawiłem wg przepisu, który znalazłem jakiś czas temu w koperkowej kuchni . Ugotowałem go wtedy na parze, zamiast grillować, a masło zastąpiłem oliwą. Tym razem zrobiłem jednak masełko pietruszkowe. Jest tak dobre, że właściwie zasługuje na odrębny post:) Składniki: świeży pstrąg patroszony – 1 szt. natka(...)masła, garść posiekanej pietruszki (resztę zostawiamy nieposiekaną), trochę posiekanej cebuli i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko widelcem. Staramy się nie zjeść wszystkiego z pieczywem chrupkim, żeby zostało trochę do ryby:) Pstrąga myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy posiekaną cebulą, drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka ryby wkładamy masełko razem z natką pietruszki

Gotuj z Misiem
Ziemniaczana sałatka z bobem i fetą 101

ziemniaczana sałatka z bobem i fetą. Możemy ją podać i na zimno i na ciepło, wszystko zależy od temperatury za oknem. Sałatka będzie idealnym dodatkiem do grillowanych mięs i ryb. Ziemniaczana sałatka z fetą   Ziemniaczana sałatka z zielonym ogórkiem Czas przygotowania:  30 minut Składniki:  500 g ziemniaków 250 g bobu 1/2 czerwonej cebuli kawałek fety(...)rosyjskiej Dijon 1/2 łyżeczki musztardy ziarnistej oliwa z oliwek sok z cytryny sól kolorowy zmielony pieprz  natka pietruszki do posypania Wykonanie Bób i ziemniaki w mundurkach ugotuj na parze.  Gdy przestygną warzywa obierz ze skórki, ziemniaki  pokrój w plasterki.  Cebulę pokrój w piórka. W szklance wymieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę i przyprawy

Kulinarne przygody Gatity
Orkiszowo-pszenny chleb dekoracyjny w listopadowej piekarni 190

ryby. Chleb ponacinać ostrym nożem po obu bokach jak na zdjęciu. Uformowane bochenki posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin. Bochenki przykryłam wilgotną ściereczką . Pieczemy w naparowanym piekarniku 15 minut w 240 stopni C., następnie dopiekamy około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. już bez pary

Weekendy w domu i ogrodzie
Sous Vide Cooker w Lidl. Test urządzenia oraz przepis. 209

dostępny w sklepach Lidl pod nazwą SOUS VIDE COOKER od 5 stycznia 2017 .  Teraz będziemy mogli tą metodą przygotowywać posiłki jak w restauracji. Metoda to wolne gotowanie na parze zapakowanych próżniowo produktów.  Sous-vide próżniowa metoda długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Sous - vide po francusku oznacza:  w próżni. Temperatura(...)można  przygotować potrawy jest różna dla poszczególnych produktów. • cielęcina: 65 ÷ 68 °C • wołowina: 58 ÷ 60 ºC • wieprzowina:65 ÷ 66 ºC • drób: 65 ÷ 71 ºC • warzywa: 80 ÷ 85 ºC • ryby: 58 ÷ 60 ºC Tak przegotowane produkty zachowują naturalny smak, soczystość i witaminy. Urządzenie składa się z pokrywki, kratki dennej, kratki separujące,j pojemnika na wodę, modułu podstawowego, przewodu  zasilającego

AZgotuj!