ryba na parze - 1502 przepisów (strona:44/101)

Śledzie w oleju z cebulą i ogórkami konserwowymi 68

Nie miałam za bardzo w planu publikować nowego przepisu na śledzie (piszę o ostatkach, które są za parę dni). Wieczorem dziś i tak mnie nie ma

Kardamonovy
Szybka wigilijna zupa rybna z halibuta z quinoą 174

talerz. Do wody w której gotowała się ryba dorzucamy pokrojone w plasterki warzywa, szafran, anyż i lubczyk. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec wrzucamy  pokrojone na kawałki filety z halibuta, nalewamy zupę na talerze, dodajemy po parę łyżek quinoy i posypujemy świeżym koperkiem.  Życzę smacznej ulubionej zupy wigilijnej

Quinoa Raz!
Salsa z mango 139

wieprzowiny, często podaję ją także do krewetek czy do ryb. Ostatnio była dodatkiem do grillowanego steka i uważam, że też było pysznie. Tak naprawdę ta salsa świetnie się komponuje z wieloma daniami, wybór należy do Was. Jedno jest pewne, koniecznie musicie ją zrobić, zachęcam Was, nie będziecie żałować 😋. Parę słów o mango Mango jest owocem tropikalnego drzewa owocowego

Kulinarne przygody Gatity
Karp wigilijny wędzony na parze 124

Tradycyjny karp wigilijny przygotowany w niecodzienny sposób- na parze, z aromatem świątecznego cynamonu i imbiru. Składniki: 1 kg karpia 2 łyżki suchej herbaty 1 łyżka cukru olej do smażenia Składniki na marynatę: 1 łyżeczka imbiru 3 łyżki przyprawy typu MAGGI ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru ¼ szklanki wody Wykonanie: Rybę dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w dzwonka. Wszystkie składniki na marynatę

Tradycyjna Kuchnia
KEKS ŚWIĄTECZNY Z JABŁKIEM I BAKALIAMI. 267

Całą sobą czuję święta.KEKS ŚWIĄTECZNY Z JABŁKAMI I BAKALIAMI./przepis od W krainie smaku;/3 jajka1,5 szklanki cukru0,75 szklanki oleju2,25 szklanki mąki1

W kuchni Karmel-itki
Pieczony karp w cebuli z piwem i rodzynkami 171

zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić. Cebule skroić w piórka i wrzucić na patelnię z rozpuszczonym masłem, posolić. Kiedy się zeszkli dodać parę goździków i odsączone rodzynki. Chwilę poddusić. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wlać piwo. Karpia wyjąć z wody, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. W ciepłą cebulę wcisnąć(...)nagrzanego do 180*C na około 40 min. Podawać na ciepło i uwaga na ości. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Boże Narodzienie , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z rybą , Zapiekanki Tagged: cebula , karp , piwo , rodzynki

https:KKuchniaMniam
Koreczki z jajkami przepiórczymi 72

chodzi o te z rybą, to przepadłam. Zaraz Wam wszystko napiszę. A czemu nie jestem przekonana do publikacji? To zdjęcie… jakieś takie nie moje. Mimo, że moje zdecydowanie. Napstrykałam dużo zdjęć koreczków, ale tylko to było znośne. Wrzucam więc znośne, bo nie wiem czy uda mi się zrobić lepsze. Ale wracając do samych koreczków. Parę tygodni temu usiadłam(...)będziecie się bawili w wycinanie kółek (jak ja), będziecie chcieli sobie po prostu ułatwić życie. Dlatego ilość składników jest orientacyjna. Rodzaje szynek pozostawiam Wam, możecie nawet zmienić rodzaj ryby, serków czy oliwek. Dajcie co lubicie. Polecam Wam jednak z całego serca opcję z wędzonym pstrągiem, ogórkiem i wasabi. Z tej ilości składników wyszło mi 9 koreczków z szynką

Kardamonovy
KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI 189

Zamykam się w swoim kulinarnym laboratorium, gdzie garnuszki, miseczki, talerze, łyżeczki niczym laboratoryjny sprzęt, którym posługuję się podczas codziennych eksperymentów. Kuchnia jest jak laboratorium. Bo zaiste

W kuchni Karmel-itki
Inny sposób na roladki. Niczym kebab! 323

Po cięzkich chwilach... Jakoś dochodzę do siebie.Nie jest mi łatwo. Nikt tego przecież nie obiecywał.Nie poddaję się, chociaż już kilka razy chciałam. Nie ugięłam się

W kuchni Karmel-itki
Łosoś z warzywami, czyli męskie gotowanie ;-) 95

Brokuła i kalafiora posypuję solą i pieprzem, gotuję na parze przez ok. 10 minut. Łososia posypuję przyprawami, zawijam w folię spożywczą i umieszczam na grillu elektrycznym. Przypiekam zgodnie z czasem podanym przez producenta (najczęściej jest to bardzo krótki czas - na moim sprzęcie są to zaledwie 3 minuty, a jeśli ryba jest zamrożona, jest to 5 minut).  Gotowego łososia

Wielopokoleniowo
Trójmiasto po trosze - Sopot 172

tego typu iwentach znajdziemy mnóstwo chlebów, wędlin, serów, ryb. Nie zabrakło także wisiorków, zabawek, bursztynów, różnej maści odzieży.  i kto by pomyślał, że to kotek... Cepeliada kończyła się wręcz przed wejściem na sopockie molo. Naprawdę fajna to rzecz to molo - tym bardziej, że jest zadbane i rozwijane - jeszcze parę lat temu nie było pięknej mariny z równie przykuwającą wzrok

Right Behind The Kitchen
Indycza golona pieczona. 171

ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaki gotowane na parze i surówka z kapusty pekińskiej Golonki zostały przygotowane przez moją Mamę na wzór udźca indyczego . Mięso z nich jest jeszcze delikatniejsze i bardziej soczyste. Ma jednak drobną wadę - skostniałe, igłowate ścięgna, na które trzeba uważać przy jedzeniu niczym w rybie na ości. Mimo tej drobnej niedogodności warto się

Kuchnia po mojemu
Sałatka z sałatą, ogórkiem i fetą 72

też było cudnie. A od jutra ma być znowu dupa blada… nic to, że za 3 dni majówka. Czemu zaczynam od pogody? Bo jasny gwint, miałam grillować pełną parą. A skończy się chyba na skromnym grillu pod dachem. Wiem, zawsze coś, nie o to mi jednak chodziło. Dobrej pogody do zdjęć też nie będzie, nie będę się nawet produkować(...)będziemy jechali przecież na samych kiełbasach. Ale będzie to wszystko dość ascetyczne (przynajmniej z mojej strony). Na blogu mam niewiele konkretnych grillowych przepisów. Brakuje szaszłyków, kaszanek i innych ryb. Chciałam w majówkę to nadrobić i uzupełnić bloga. Jak jednak widzę jaka ma być pogoda, jedyne co uzupełnię to piwa w lodówce (w większości na dodatek bezalkoholowe). Jak już grillujemy

Kardamonovy
Dorsz smażony 111

padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Płat dorsza, sól, sok z cytryny, soliród oliwa, masło Jeżeli mamy całą rybę należy ją oczyścić, wypatroszyć, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować – dokładnie usunąć ości. Zostawić skórę.  Oczyszczony, umyty płat ryby osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć lekko solą, skropić sokiem cytrynowym. Na patelnię

królestwo garów