ryba na parze - 1502 przepisów (strona:39/101)

Kulebiak z rybą i kapustą 54

Kulebiak jest potrawą pochodzenia rosyjskiego lub niemieckiego, ale występuje w roli głównej na wielu wigilijnych stołach w parze z barszczem czerwonym. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 3 niewielkie sztuki (6 porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej ½ szklanki mleka 10 g drożdży 25 g margaryny ½ łyżeczki cukru szczypta soli Farsz: 3 filety rybne (około(...)miski przesypać mąkę. Dodać rozpuszczone drożdże, tłuszcz oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto (wyrabiać do czasu, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk). Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić cytryną i doprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na kilka minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować, na ciasto wyłożyć farsz, a następnie kawałek

KuchniaWeDwoje.pl
Kulebiak z rybą i kapustą 132

Kulebiak jest potrawą pochodzenia rosyjskiego lub niemieckiego, ale występuje w roli głównej na wielu wigilijnych stołach w parze z barszczem czerwonym. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 3 niewielkie sztuki (6 porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej ½ szklanki mleka 10 g drożdży 25 g margaryny ½ łyżeczki cukru szczypta soli Farsz: 3 filety rybne(...)tłuszcz oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto (wyrabiać do czasu, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk). Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić cytryną i doprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na kilka minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować, na ciasto

KuchniaWeDwoje.pl
Zupa rybna 155

padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin(...)theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: głowy ryb pozostałe po filetowaniu (u mnie dorsz, flądra)   marchewka kawałek selera kostka rosołowa łyżka przyprawy do ryb ziele angielskie pieprz puszka pomidorów bez skórki cebula 3-4 ziemniaki ząbek czosnku łyżeczka masła łyżka koncentratu pomidorowego Rybie głowy dokładnie myjemy, osuwamy gałki oczne. Głowy umieszczamy w garnku zalewamy wodą

kulinarnyswiatdomi
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem 1256

tego widelca, którym zgniatamy brzegi sakiewek. Na wierzchu nakłuwamy widelcem, by para mogła znaleźć ujście. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy siekanym tymiankiem. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. Smacznego!     RADA: Farsz możesz oczywiście dowolnie modyfikować. Równie dobrze będzie smakować wegetariański z grillowanymi warzywami lub rybą i serkiem mascarpone

MarcinChef
Roladki rybne na parze 170

dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny. Z każdej strony posypujemy solą i pieprzem.Na ,każdy kawałek ryby układamy ser żółty ,następnie słupek ogórka ,sera pleśniowego i papryki. Zwijamy w rulon. Spinam wykałaczką,lub wiążemy sznureczkiem, żeby roladka się nie rozpadła . W naczyniu do gotowania na parze układamy gotowe roladki.Gotujemy na parze około 25-30 minut. Smacznego

w mojej kuchni
Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem i sosem tatarskim 100

Kolejny nieplanowany przepis, jestem ostatnio niezwykle szalona. Tak naprawdę chciałam zrobić po prostu jajka w sosie tatarskim. Zrobiłam sos, parę dni temu opublikowałam przepis. Miałam ugotować tylko jajka… W lodówce znalazłam jednak wędzonego pstrąga, który został mi z koreczków z jajkami przepiórczymi . Nie miałam na niego pomysłu, postanowiłam więc, że zrobię z niego pastę. Ijeee, wyszła w dechę(...)niego kapary. Albo ogórki konserwowe. Zioła. Albo na co będziecie mieli tylko ochotę. U mnie trochę klasyczniej, ale z dodatkiem chrzanu. Ta odrobina chrzanu dobrze smakowała z wędzoną rybą, wierzcie mi. A jak tytułowej pasty nie rozdziabiecie na śmierć, jak ja, wyjdzie z tego w sumie sałatka (zwiększcie tylko ilość jajek i ryby). To jak? Może jednak wyląduje

Kardamonovy
PIETRUSZKOWO CYTRYNOWY ŁOSOŚ PIECZONY 126

Łosoś rybka iście królewska, bardzo lubiana w moim domu.. TY razem w towarzystwie cytryn i natki pietruszki. Idealna para ;)   Składniki: 30 dag filetu

Z Majeczką w kuchni
Podróże kulinarne - Tunezja 178

Jeśli chodzi o dania główne-narodowym daniem Tunezji jest kasza kuskus przygotowywana na parze, zarówno na słodko z dodatkiem rodzynek i orzechów jak i na ostro. Kuskus w Tunezji podaje się z mięsem-głównie z baraniną,  ale też z kurczakiem lub z rybą oraz z dodatkiem warzyw. Kuskus na slodko-z rodzynkami i orzechami z kurczakiem Kuskus

Zawsze głodna!
Koreczki łososiowo-pieczarkowo-pomidorkowe z parowaru 174

Po nocnym obiedzie , został mi jeszcze kawałek łososia :) Po sprawdzeniu co mam w lodówce postanowiłem zrobić z niego przekąskę. Wyszła naprawdę pyszna, smaki użytych produktów fajnie

Parowar Faceta
Miruna i puree z kalarepki w pomidorach 166

Najprostsza forma ryby- skropiona sokiem z cytryny, posolona, oprószona mąką .Usmażona na złoto na maśle ( z olejem) .Podałam z koperkowym puree z kalarepki. Podałam je w wydrążonych pomidorach i gotowałam chwilę na parze by pomidory zmiękły. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kapusta w sałatce przenikniętej smakami Tajlandii i Wietnamu (nie dla kapuścianych głąbów) 233

było ze mną. Pierwszy raz zrobiłam tę sałatkę parę lat temu. Z przypadkowych produktów, które akurat miałam w domu. Kiedy ją przygotowywałam nie zdawałam sobie sprawy, że sałata przeniknięta jest smakami kuchni tajskiej i wietnamskiej. Co jakiś czas powraca mi na nią smak. Używam jej jako dodatek do ryb, rybnych tacos, a także do wieprzowiny. W tym tygodniu znów

Jem więc Jestem
Surówka z kapusty kiszonej z oliwą z oliwek Sabino Leone od Almy. Tradycja smaku 166

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Oto pyszna domowa surówka obiadowa. Sprawdzi się do pysznego obiadu piątkowego z rybą w roli głównej. Taką surówkę pamiętam z dzieciństwa i taką właśnie ostatnio

Kuchnia po mojemu
Łosoś w papilotach z warzywami 131

papieru składamy razem szczelnie, zostawiając odrobinę luzu od wierzchu łososia, aby para mogła się dobrze rozchodzić wewnątrz paczuszki. Boczne brzegi także ciasno skręcamy. Szczelnie zamkniętą paczuszkę układamy na blachę do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 18-20 minut – długość pieczenia zależy od grubości filetu ryby – ja miałam gruby na 2cm, więc piekłam 20 minut. Gotową, gorącą

Smaczna Strona
Karp po żydowsku 190

minut (nadal na bardzo małym ogniu). Odecedzamy – uwaga – rodzynki i migdały zostawiamy do ostudzenia – nie wyrzucamy! Wywar należy schłodzić. W zależności od tego ile ryby użyliście będzie mniej lub bardziej galaretowaty. I teraz trik na przejrzystą galaretę :) – do ostudzonego wywaru dodać ubitą na sztywno pianę z 1-2 białek, zamieszać (nie przejmujcie się, jeśli sporo piany(...)parę minut – mieszając. Przecedzamy przez gęste sito wyłożone np. lnianą ściereczką lub gazą – wywar będzie przejrzysty. W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę (nie przesadźcie z ilością – u mnie z podanych ilości składników wyszło około 1,7l czystego wywaru i 7 łyżeczek żelatyny zupełnie wystarczyło; nie chcemy żeby galareta była sztywna i niesmaczna, ma być bardzo delikatna). Studzimy. Rybę

Pociąg Do Kuchni
Faszerowana dorada pieczona na cukinii 168

Dorada faszerowana kaszą gryczaną i brokułami pieczona na cukinii Składniki na 2 porcje: 2 dorady sok z 1/2 cytryny sól, pieprz 2 łyżki masła Farsz: 80 g ugotowanych na parze brokułów 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekany 2 łyżki masła natka pietruszki 2 łyżki tartego sera żółtego 1 małe(...)masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ugotowane brokuły. Smażyć przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę gryczaną włożyć do miseczki, wymieszać z brokułami, serem i natką pietruszki. Ryby umyć, osuszyć. Jeżeli mamy rybę w całości należy naciąć ją na wysokości brzucha i wypatroszyć. Na jednym z boków zrobić nacięcia krzyżowe. Polać sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem

Moja Galeria Smaku