ryba na parze - 1502 przepisów (strona:45/101)

Zupa rybna z harissą i kluseczkami kładzionymi 165

się nie popisała...    Tak, podkusiło mnie i kupiłam gotową mieszankę z rekinem i łososiem "Smaki Portugalii". Pomyślałam sobie - czemu nie? Wystarczy wrzucić do gara z bulionem, dodać parę składników i zupa gotowa... Nie róbcie tego samego błędu! Strzeżcie się szczególnie, jeśli chcecie uraczyć swoje pociechy taką zupką.  Pomyślicie pewnie: ugotowała zupę, smakowało, to czego tak narzeka? Otóż(...)ostrzegam  - nigdy przenigdy NIE podawajcie tego swoim maluszkom! Chyba, że lubicie jeździć po szpitalach...  Wracając do zupy i pomijając aspekt techniczny (ości i łuski czyhające w kawałkach ryby), muszę powiedzieć, że bardzo mi posmakowała. Dodatek harissy zaostrzył smak, a kluseczki kładzione to był strzał w dziesiątkę - pasowały bowiem dużo bardziej od ziemniaków. Potrzebne nam: - 400g mieszanki ryb morskich

W poszukiwaniu inspiracji
Dziki łosoś z kiszonymi burakami 210

#ciecierzyca  ugotowana, podana z odrobiną masła i czosnku przecisnietego przez praske  #kiszone  buraki  #dziki  łosoś ugotowany na parze  #kasza

Szkrab Je Sam
PAPRYKA NADZIEWANA KASZĄ JAGLANĄ. 185

Wspólne posiłki uwieńczone toastem "za naszą przyjaźń". To w takich okolicznościach umacnia się więź, której nikt z nas by się nie spodziewał. Oby więcej takich wspólnych

W kuchni Karmel-itki
Makaron z łososiem i brokułami 161

Nie jest to najpiękniejszy makaron, który przygotowałam. Ale był smaczny i chyba to się liczy najbardziej. Łosoś z puszki i ugotowane na parze brokuły

Pasja Smaku
Łosoś w sosie śmietanowym 114

trzeba pomyśleć o daniu bezmięsnym na obiad. Na pierwszy plan zazwyczaj wędruje ryba i tym razem tak będzie. Łosoś, bo o nim będzie mowa nie dość, że jest to ryba zdrowa, która posiada tak potrzebne dla naszego organizmu kwasy omega 3 to zarazem pyszna i niezwykle sycąca. Zapraszam... Stopień trudności prosty, robi się naprawdę szybko, nie trzeba dodawać żadnych innych(...)para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Łosoś w sosie śmietanowym Składniki: ryba: ok. 600 g filetu z łososia

Kubki smaku
Pstrąg pieczony z natką pietruszki 76

natką pietruszki to nasz nowy pomysł na przygotowanie tej popularnej i smacznej ryby. Danie to jest proste i szybkie do wykonania, dlatego może sprawdzić się w zabiegany dzień lub gdy nie chcemy spędzić dużo czasu w kuchni, a mamy ochotę zjeść coś dobrego i zdrowego. Mięso ryby po upieczeniu jest soczyste, doskonale przejmuje aromaty czosnku oraz pietruszki i nawet(...)wraz z kilkoma wiórkami masła włożyć do środka każdej ryby. Następnie przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pstrągi z natką pietruszki piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C ( z termoobiegiem ) przez 20-25 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pstrąg pieczony z natką pietruszki pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Sałatka z wędzoną sielawą i ziemniakami 204

sielawę możecie zamienić na inną ulubioną wędzoną rybę.  Składniki /dla 2-3 osób/: 6-7 małych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 2 średnie wędzone sielawy sól, pieprz 1 dymka ze szczypiorkiem 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i ugotować na parze lub we wrzątku. Ostawić do ostygnięcia. Z wędzonej

Pasja Smaku
Piątek: Gołąbki z dorszem 117

soczysta, pachnąca bazylią i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Jeśli ktoś lubi ryby z pesto, zakocha się w tych rybnych gołąbkach. Druga wersja, opisana w tym przepisie, zawiera połączenie ryby, wcześniej zamacerownej w oliwie z kolendrą z podsmażonym chorizo. Gołąbki z takim nadzieniem mają charakter, są lekko pikantne i aromatyczne. Jeszcze słowo o kapuście. Sałata rzymska intuicyjnie wydaje się słabym(...)naczynia do gotowania na parze. Gotujemy 10 minut. Krok 4 Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem . Krok 5 Chorizo kroimy na plastry i kładziemy na suchą patelnię. Podgrzewamy, aż kiełbasa lekko się przypiecze. Krok 6 Wyciągamy dorsza z zalewy. Na blacie kuchennym lub desce rozkładamy liść sałaty. Kładziemy na nim kawałek ryby, a na nim kilka plasterków chorizo

Niedzielny kucharz
Jak schudnąć przy problemach jelitowych? Dietę IBS powierz dietetykowi! 69

nawet jabłek. Zostawiacie jednak takie źródła białka jak: ryby, mięso i tofu – bo proteiny generują odchudzającą termogenezę poposiłkową. Krok szósty – układacie idealną odchudzającą dietę jelitową Końcowym etapem jest modyfikacja diety. Twój dietetyk poza tym może zalecić przyjmowanie regularnych i niewielkich posiłków, wykluczenia tłuszczy zwierzęcych i zastąpienia ich produktami gotowanymi na parze. Warto pamiętać też o tym, że ważną

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Fit paluszki rybne 85

przygotowania takich paluszków będziecie potrzebować filet z białej ryby, np. dorsza. Masę na paluszki należy obtoczyć w zblendowanych płatkach kukurydzianych i całość upiec w piekarniku. Gotowe paluszki mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Świetnie będą smakować podane z ulubionym sosem, np. czosnkowym, pomidorowym. Poniższe paluszki podałam z warzywami ugotowanymi na parze (fasolka szparagowa, kalarepa i bataty). Składniki

Ugotować
Sałatka ze szparagami i tuńczykiem 148

wpisie. Sałatka z zielonymi szparagami i tuńczykiem to moja kolejna propozycja na sezon szparagowy. W cieplejszy dzień zastąpi nam obiad, a w chłodniejszy będzie pyszna przekąską lub lekką kolacją. Parę słów o musztardowcu Musztardowiec to ogólna nazwa dla gorczycy sarepskiej, która od wieków jest uprawiana w krajach azjatyckich. Obecnie powstałe odmiany tego warzywa uprawiane są dla jadalnych liści. Występują(...)odłamujemy stwardniałe końcówki i gotujemy je na parze przez 5 minut. Liście szpinaku i musztardowca płuczemy, jajka kroimy w ósemki. Tuńczyka odcedzamy z oleju. W szklance mieszamy składniki sosu - jeśli chcecie możecie wykorzystać do niego olej z tuńczyka. W dużej misce układamy listki szpinaku i musztardowca. Na nim układamy rybę i jajka, wszystko polewamy sosem z oliwy. Przed

Kulinarne przygody Gatity
Dania obiadowe - ryby 195

Łosoś z piekarnika w ziołowej oprawie     Pstrąg z piekarnika   Sola zapiekana ze szpinakiem i serem     Dorsz atlantycki z piekarnika   Pstrąg

Passions hobbies life
Ryba zapiekana ze szpinakiem i beszamelem 163

naprawdę smaczny a stwarza pole do naprawdę wielu możliwości. Można go urozmaicać wieloma dodatkami takimi jak sery czy przyprawy. Polecam szczególnie teraz gdy wiosna napawa nas do kuchennych eksperymentów! Ryba ze szpinakiem pod beszamelem 500 g filetów rybnych - ja użyłam miruny sok z połowy cytryny olej i masło do smażenia Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej(...)Dodatkowo: 3 garście liści młodego szpinaku ( może być już wcześniej ugotowany ale niekoniecznie) 2 ząbki czosnku Filety kroimy na mniejsze części. Solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na parę minut po czym osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na oleju rozgrzanym z masłem. Naczynie do zapiekanek lub żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim filety. Na usmażone filety wykładamy liście

sierotka maRysia w kuchni
Łosoś pieczony 135

przyszedł czas na łososia - czyli obiad bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe. Choć za rybami raczej nie przepadam - oto taki mały wyjątek. Ten sposób na jej przygotowanie naprawdę mi smakuje. Szkoda tylko, że łososia nie powinno się jeść zbyt często ze względu na skłonności do gromadzenia rtęci czy innych metali ciężkich w jego organizmie. Tak czy owak, od czasu do czasu(...)colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 4 kawałki fileta z łososia 1 cytryna 1/3 kostki masła koperek

psgotujemy
Okoń morski pieczony z ziemniakami 164

piękna, srebrzysta ryba o wydłużonym kszałcie, jest uważana za jedną z najlepszych jakościowo i smakowo ryb środziemnomorskich. Ma nadzwyczaj chude i delikatne mięso, oraz duże, łatwe do usunięcia ości.  Klasycznie przyrządza się ją w pierzynce z grubej soli, ale równie pysznie smakuje pieczona w foli, z warzywami, z aromatycznym masełkiem, wyfiletowana, czy pieczona na grilu, lub jako baza(...)dość cienkie plasterki i piec razem z okoniem,  lub pokroic na grubsze plasterki i przez 10 minut piec same ziemniaki  lub ugotować wstępnie w osolonej wodzie (dosłownie parę minut). Do tej pysznej i delikatnej rybki polecam białe półwytrawne wino Celebro Spain o łagodnym i orzeźwiającym smaku. Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Celebro na Facebooku .  ( kilck )  Okoń

Mia Cucina Sofieta