ryba na parze - 1502 przepisów (strona:50/101)

Rybne pulpety z sałatką z ziemniaków i bobu 74

Dziś przy piątku przychodzę do Was z bardzo fajny przepisem z rybą w roli głównej. A ponieważ w mojej kuchni zawsze rządzi sezonowość, w związku z tym, jako dodatek do ryby przygotowałam sałatkę z młodymi ziemiankami i bobem.   Tym razem w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie naszym kulinarnym bohaterem jest turbot. Postanowiłam zrobić z niego pulpety z koperkiem, wyszły bardzo(...)bobu i serdecznie Wasz zachęcam do przygotowania tego dania. Turbot - naturalnie bałtycki   Turbot ( cophthalmus maximus) , zwany też skarpem jest rybą flądrokształtną i występuje głównie w polskiej części Bałtyku. Pływa na boku, blisko dna. Ciało tej ryby jest silnie ścieśnione bocznie, bardzo wysokie, prawie koliste, pokryte twardymi guzkami kostnymi, które występują po stronie ocznej (tzn. lewej). Strona ta jest szara

Kulinarne przygody Gatity
Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami 57

mogłabym gotować codziennie i każdemu (kogo lubię). Jakiś czas temu zrobiłam kurczaka w podobnym sosie i postanowiłam to samo zrobić z rybą. Wyszło dokładnie tak jak chciałam. My się chyba trochę w d poprzewracało, bo usłyszałam właśnie: „dobre, ale sos taki zwyczajny”. Chociaż w sumie lepiej to, niż: „lepsze byłoby z krową”. Składniki: 250 g polędwicy(...)dorsza 10 czarnych oliwek (ja użyłam kalamata) 1 puszka krojonych pomidorów 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół łyżeczki oregano parę liści bazylii szczypta mielonej słodkiej papryki szczypta mielonej ostrej papryki szczypta cukru pół łyżeczki octu winnego sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 małe porcje)   Dorsza doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną

Kardamonovy
Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami 119

rybą. Wyszło dokładnie tak jak chciałam. My się chyba trochę w d poprzewracało, bo usłyszałam właśnie: "dobre, ale sos taki zwyczajny". Chociaż w sumie lepiej to, niż: "lepsze byłoby z krową". Składniki: 250 g polędwicy z dorsza 10 czarnych oliwek (ja użyłam kalamata) 1 puszka krojonych pomidorów 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół łyżeczki oregano parę liści bazylii szczypta

Kardamonovy
Łosoś z porami w cieście francuskim 268

Niektórzy nie wyobrażają sobie piątku bez obiadu z rybą. W takim razie proszę bardzo… łosoś z porami w cieście francuskim to propozycja dla tych wszystkich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wady i zalety diet oczyszczających 307

parze. Dozwolone jest też dodawanie oleju lnianego, co poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dieta owocowo-warzywna – trwa zazwyczaj 3 tygodnie. Główne składniki to owoce i warzywa w różnej postaci (gotowane, surowe, wywary, soki). Jadłospis stopniowo rozszerza się o kolejne produkty, a mianowicie jogurty i kefiry naturalne o niskiej zawartości tłuszczu, chude mięso drobiowe oraz ryby, kasze, produkty

Słodkie okruszki
Zdrowe gotowanie – od kuchni! 167

mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe) i warzyw . Nie zapominajmy również o dodatku tłuszczu, w postaci masła, oliwy czy oleju, który oprócz wartości energetycznej posiłku, przesądza o możliwości przyswojenia wielu cennych witamin. O ile wybór odpowiednich produktów to jedno, istotna jest również odpowiednia ich obróbka . Zrezygnujmy ze smażenia w głębokim tłuszczu, na korzyść pieczenia, grillowania czy gotowania na parze. Zamiast

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bulgur na parze z jabłkiem i sosem malinowo-czekoladowym | Test parowaru Morphy Richards Intellisteam 86

Bardzo lubię potrawy gotowane na parze, ale przyznaję, że do tej pory używałam jedynie garnka do tych celów. Tradycyjny parowar kojarzył mi się z mało poręcznym, wysokim, piętrowym sprzętem, który ciężko przechowywać. Tym bardziej cieszę się, że ostatnio miałam okazję przetestować zgrabny i poręczny parowar Morphy Richards Intellisteam . Chociaż jest niewielkich rozmiarów i mieści mi się w każdej(...)potrawy. I to jest dla mnie największy plus tego urządzenia. W garnku starczało mi miejsca jedynie na jedną potrawę, więc przykładowo mogłam przygotować w nim tylko warzywa, a już rybę piekłam osobno. Tutaj mieszczę zarówno danie główne, jak i dodatki. Z powodzeniem można w nim przygotować także coś słodkiego. Dziś dzielę się z Wami przepisem na kaszę bulgur z jabłkiem

Mienta blog
Dorsz na warzywach 153

też było z tym przepisem, który zobaczyłam w "Życiu na gorąco". Dorsza bardzo lubię, pomidory też, więc decyzja była tylko jedna. Cieszę się także, że mój tata postanowił spróbować ryby w takiej postaci, ponieważ do tej pory jadał tylko panierowane i smażone filety.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast

Pasja Smaku
Curry na zmęczenie lub przeganianie lenia 150

wersja curry. Danie powstaje bardzo szybko. Można je podać z gotowanym ryżem, taka forma pozwoli podać wszystko w pół godziny. Tutaj trochę bardziej czasochłonna wersja, jakoś wykrzesałam z siebie parę iskier, akurat tyle, by wystarczyło na przygotowanie placuszków ciapatek, robię je według przepisu z książki "Potrawy z czterech stron świata". Nie do uwierzenia, jaka dumna byłam, że zmusiłam się(...)wchłonie całość. Zagniatam ścisłe ciasto. Gotowe przykrywam, chroniąc przed przesuszeniem i odstawiam na pół godziny.  Ten czas w zupełności wystarczy na przygotowanie podstawowego dania. Dzisiaj wersja z rybą, ale może być też pierś kurczaka lub schab. Przygotowuję krojąc na kostkę: - ok. 400g dorsza - 0,5 cukinii - 1 sporą cebulę - pół puszki czerwonej fasoli - ok. 400g pomidorów z kartonika

I tu będę miała takie te
Surówka z marchewki i ananasa 57

niego. Parę tygodni temu zrobiłam surówkę z kiszonej kapusty z ananasem , wyszła wyśmienita. Postanowiłam coś podobnego zrobić z marchewkami. Wyszło smacznie. Aczkolwiek surówki z kiszonej kapusty nic nie jest chyba w stanie przebić, nie będę więc robiła żadnych porównań. Zresztą o gustach się nie dyskutuje. Chociaż jak teraz sobie tak pomyślę, to surówkę z marchewki zjedliśmy z pieczoną rybą

Kardamonovy
Placki z pieczarkami i suszonymi pomidorami 236

parę suszonych pomidorów.... Wyczarowałam z nich placki, zrobiło się wytrawnie i ...smacznie! Brzuchy pełne. Takie placki świetnie komponują się z maślanką, kefirem, szklanką kakao. Wyczarowane placki podaję same lub z domowymi dipami, np. czosnkowym, pomidorowym ostrym bądź pesto. Wersja mięsna, inna? - dodajcie do nich dowolną kiełbasę, parówki lub wędlinę, groszek, kukurydzę, soczewicę, fasolę. Nawet kawałki kurczaka lub ryby

Zasmakuj Kuchni
Pstrąg tęczowy parzony- soczysty jak z patelni 157

zaskakuję sama siebie, gdy eksperymentując odkrywam coś nowego. I tak było z pysznym pstrągiem tęczowym, który jest delikatny i bogaty w nienasycone tłuszcze. Owinięty w folię i sparzony na parze przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Mięso zachowało wszystkie naturalne walory smakowe, było soczyste i delikatne a nawet skórka zachowała zwój naturalny piękny kolor. Winegret nadał mu wyrafinowanej głębi(...)solirodek również opłukane, osuszyć i odstawić. Nie trzeba solić. Dwa kawałki arkusza papieru do pieczenia podziurawić delikatnie nożem lub widelcem, tak by w czasie parzenia temperatura i para mogły swobodnie przechodzić na wskroś. W sklepach toko z orientalną żywnością są do kupienia gotowe tego typu wkładki papierowe do parowników. Zagotować wodę w dużym rondlu ustawiając na nim parownik

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pstrąg tęczowy parzony- soczysty jak z patelni 158

zaskakuję sama siebie, gdy eksperymentując odkrywam coś nowego. I tak było z pysznym pstrągiem tęczowym, który jest delikatny i bogaty w nienasycone tłuszcze. Owinięty w folię i sparzony na parze przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Mięso zachowało wszystkie naturalne walory smakowe, było soczyste i delikatne a nawet skórka zachowała zwój naturalny piękny kolor. Winegret nadał mu wyrafinowanej głębi(...)solirodek również opłukane, osuszyć i odstawić. Nie trzeba solić. Dwa kawałki arkusza papieru do pieczenia podziurawić delikatnie nożem lub widelcem, tak by w czasie parzenia temperatura i para mogły swobodnie przechodzić na wskroś. W sklepach toko z orientalną żywnością są do kupienia gotowe tego typu wkładki papierowe do parowników. Zagotować wodę w dużym rondlu ustawiając na nim parownik

Sztuka gotowania w/g Samiry
Łosoś pod pietruszkową pierzynką 178

Łosoś jest rybą którą uwielbiam ponad wszystko, z racji tego że nie ma ości, zazwyczaj kupuje go w Lidlu. Chociaż szczerze polecam sklep rybny w Łodzi RYBEX na Piotrkowskiej 196 - mi tam jest bliżej - lub na Zachodniej 25. Łososia można przyrządzić na wiele sposobów: ze skórą, bez skóry, w sosie, w panierce, na patelni grillowej. Ja postanowiłam przygotować(...)kostkę - mi w przypadku sera Favita Mlekovity, pewnie każdemu znany, nigdy się to nie udaje ale przynajmniej te bezkształtne kawałki fajnie się roztapiają :) . Standardowo już brokuła gotujemy na parze, przez około 5-6 min od momentu aż woda zacznie wrzeć. W między czasie rozgrzewamy patelnie grillową, kładziemy na nią łososia skóra do dołu, jeśli łosoś oczywiście posiada skórę

Piekielna Kuchnia Pati
Praktyczna kuchnia. Co powinno się znaleźć w każdej kuchni? 90

ryb, naleśników, do grillowania. Korzystną opcją jest też patelnia z kominem albo wok. Obowiązkowym elementem wyposażenia są również garnki. Najlepiej zdecydować się na solidne wersje ze stali nierdzewnej, o grubym dnie i ściankach. Polecanym rozwiązaniem jest komplet garnków o różnych pojemnościach, zazwyczaj tych najbardziej niezbędnych. Poza podstawowymi modelami dobrym wyborem są też garnki specjalistyczne, np. do gotowania na parze

Moja smaczna kuchnia
Bób inaczej czyli korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią + co to jest pilaw 153

ryb, a nawet suszonych owoców. Słowo pilaw pochodzi z języka tureckiego, zaś różne wariacje dania przygotowywane są na Bliskim Wschodzie, w Grecji i w Azji (w Afganistanie, Uzbekistanie i Tadżykistanie). Znane są różne metody przygotowywania ryżu: ryż może być wcześniej namaczany (jak w moim daniu), może być najpierw obsmażany na tłuszczu a potem gotowany, może być gotowany na parze

Chilli Czosnek i Oliwa