ryba na parze - 1502 przepisów (strona:32/101)

Frytki z piekarnika 98

trakcie pieczenia kilka razy je przemieszać. Frytki z piekarnika indywidualnie posolić do smaku, można podawać z mięsem, jajkiem sadzonym, rybą lub z ketchupem, majonezem czy kwaśną śmietaną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Frytki z piekarnika pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Sos cygański do słoików na zimę 464

cygański. Wielokrotnie zastanawiała nas jego nazwa. Otóż z kuchnią cygańską (czy też może romską) ma on tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją albo fasolka po bretońsku z Bretanią. Czyli nic. Ciekawostką jest, że niemiecka społeczność romska parę lat temu zagroziła bojkotem i zażądała zmiany nazwy tego sosu. Tak żeby już nie był "cygański". Uważają bowiem to słowo

Marder&Marder Manufacture
Sushi po polsku 780

wchłonie całą wodę. W tym czasie możemy przygotować resztę składników. Szparagi myjemy, obcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, obcinamy główki. Paprykę i ogórka myjemy i kroimy w cienkie paseczki.  Rybę obieramy z ości i ze skóry, dzielimy na mniejsze części. Gdy kasza wchłonie całą wodę, jest miękka i kleista

Zawsze głodna!
Łosoś ze szpinakiem i serem Blue 227

Kolejne szybkie danie z udziałem ryby. Łososia zazwyczaj kupuję w Biedronce i do ekspresowych potraw używam Marinero wędzonego z pieprzem. Wystarczy wrzucić go na parę minut do mikrofali bądź piekarnika i gotowe. Dobre rozwiązanie dla ludzi, którzy cierpią na brak czasu. Oczywiście można go                z powodzeniem jeść na zimno. Łosoś, szpinak

Życie na widelcu
Zapiekany sandacz w sosie porowo-śmietanowym 70

parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Za słodkowodnymi rybami nie przepadam. Za dużo ości i ‘tegesów’ by je obrobić. Pewnego(...)przez chwilę i   z łatwością usuwamy po kilku chwilach. Kroimy na kawałki.   Sos mieszamy z serem i posiekaną natką.   W naczyniu żaroodpornym, wcześniej natłuszczonym, układamy kawałki ryby. Zalewamy sosem.   Pieczemy w 180°C przez 25 minut.   Podajemy z ulubionymi dodatkami.       Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style

R'n'G Kitchen
Jak naparzyć Sandacza? Łatwizna! 137

cieniutkie paseczki. Paprykę i awokado w kosteczkę i doprawiamy łyżką sosu sojowego oraz oliwy, a także szczyptą pieprzu i natki pietruszki. Mieszamy i tak oto otrzymaliśmy dressing do ryby. Na głęboką patelnię nalewamy około szklanki wody, włączamy zasilanie grzewcze i po chwili dodajemy przyprawy: imbir,zioła dalmatyńskie (jak ktoś nie lubi tej mieszanki, to proponuję tymianek), pieprz i paprykę słodką(...)minut. Całość należy skropić sosem sojowym, którego używamy zamiast soli. Teraz przygotujemy zestaw do gotowania na parze. Do garnka z wodą ponownie dodajemy przyprawy z tą różnicą, że w tym przypadku wodę solimy. Gdy machina już paruje, to wkładamy do niej rybę pamiętając by położyć nasze filety skórą do dołu. Rybka nie potrzebuje zbyt dużo czasu. Starczą

Karczma Honorietty
Łosoś na parze z pieczonymi batatami 199

Bataty – to inaczej słodkie ziemniaki, na naszych stołach goszczą niezmiernie rzadko. A może nie wszyscy wiedzą, że mają wiele właściwości zdrowotnych. Bataty są bogatym źródłem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rosół rumiankowy na przeziębienie 206

podać chorej osobie, którą się opiekujemy by jej pomóc i sprawić również przyjemność? Rumiankowy rosół oczywiście. Aby podnieść odżywczość zupy rosół podajemy na ryżu z wędzoną zdrową rybą, która bogata jest w zdrowe tłuszcze omega 3 i omega 6. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki suchego ryżu (białego lub brązowego) 1/2 kurczaka na rosół (bez skóry) 3- 3.5 litra wody 6 torebek herbaty(...)warzyw znajduje się teraz w rosole. Jeśli rosół doprowadzimy do wrzenia "zabijemy" witaminy z warzyw. Wygotują się wraz z parą. Na koniec dopiero doprawić rosół sola i pieprzem. Ugotować ryż na sypko w oddzielnym rondlu leciutko tylko soląc wodę Wędzoną rybę pokroić w kawałki (bez skóry). W moim przypadku jest to wędzony węgorz, który jest słodkowodną rybą, więc delikatniejszą oczywiście

Sztuka gotowania w/g Samiry
Co w maju do lunchboxa? - Proste obiady na 7 dni #3 (PDF do pobrania) 287

wersji wegetariańskiej, ale z opcją uzupełnienia o mięso lub rybę.  Proste obiady na 7 dni to cykl, w którym raz w miesiącu publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis z marca - 2 x ryba i 5 x wege oraz z kwietnia - 2 x kurczak, 2 x ryba, 3 x wege . Przepisy w wersji do druku oraz listę(...)pęczka rzodkiewki ( na wzór pesto, które uwielbiam ). Salsa verde jest bardzo aromatyczny i pasuje do dowolnych warzyw, ryby czy mięsa. Zamiast jajka sadzonego proponuję do tego obiadu pieczoną rybę. U mnie jest to łosoś, ale jadłam ten zestaw także z białą rybą. Sosu salsa verde wychodzi sporo, zostawcie więc 3-4 łyżki do sałatki makaronowej na wtorek. Składniki

Chilli Czosnek i Oliwa
Sole Meuniere 146

kulinarne uniesienie Julii Child, kiedy pojawiła się we Francji - Sole Meuniere, czyli sola w maśle. Meuniere, tak naprawdę oznacza żonę piekarza i odnosi się do sposobu przygotowywania, czyli obtoczenia ryby w mące przed smażeniem. Z czym takie cudo podać? Najlepiej z niczym :) Ja jednak lubię mieć jeszcze jakieś warzywo na talerzu, więc proponuję szparagi lub zieloną fasolkę. Składniki 4 filety(...)oderwanymi końcówkami Sposób przygotowania Fasolkę lub szparagi ugotować w gorącej osolonej wodzie lub na parze. Filety soli dokładnie osuszyć ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i 2 łyżki masła. Kiedy masło przestanie się pienić położyć ryby i smażyć 1 minutę z każdej strony. Jeśli ryba się rozpada, to znaczy, że jest

W kuchni wieczorem
Wędzony łosoś i gorgonzola 97

Składniki: 450 g mrożonego szpinaku z ąbek czosnku łyżka masła sól, pieprz, parę kropel cytryny gorgonzola wędzony łosoś serek do smarowania pieczywa ( czosnkowy, śmietankowy, ziołowy - jaki

Gaździnka warzy
Filet z czarniaka w serowej panierce 95

padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jedna z najsmaczniejszych (dla nas) ryb, otulona serową panierką. Składniki: 500 g filetów z czarniaka(...)name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language

R'n'G Kitchen
Pieczony łosoś ze szpinakiem i brokułami 104

ryba, to doskonały pomysł na smakowity obiad. Tym razem podrzucam Wam przepis, który nikomu nie sprawi trudności, a efekt końcowy będzie bardzo smakowity. Pieczony łosoś ze szpinakiem i brokułami, to danie które po prostu robi się samo. W przeciągu dosłownie 40 minut mamy na stole apetyczny i smakowity obiad czy też kolację. A przy okazji zachęcam Was do kupowania ryb(...)mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski, pozostawiając więcej ryb w morzach i oceanach i sprzyjają innym zwierzętom morskim. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smakowe ryby: Dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym Dorsz pieczony w rozmarynem i cytryną Grillowana dorada Labraks pieczony w folii Dorsz z sosem borowikowym Ryba po kaszubsku z warzywami i białym winem Karmazyn

Kulinarne przygody Gatity
Chow mein ze smażonym dorszem 129

przygotować własną. Tutaj dołożyliśmy jeszcze od siebie grzyby mun… są niesamowite w smaku. Zamiast dorsza, można użyć innej, ulubionej ryby. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. Grzyby przygotowujemy zgodnie z recepturą, osączamy i kroimy w paski. Rybę oczyszczamy z ości, kroimy w większą kostkę, marynujemy w sosie sojowym ( 4 łyżki ) wymieszanym w cukrze palmowym, około(...)pieprzem. Podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Podajemy razem ze smażoną rybą. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow

R'n'G Kitchen
Dorsz z groszkiem, oliwkami i koperkiem 82

postanowiłem przygotować dorsza podanego na sosie z groszku, oliwek i koperku. Rybę gotujemy w odrobinie białego, wytrawnego wina, dzięki czemu zyskuje ona niesamowity smak, który świetnie łączy z się groszkiem. Przepis znalazłem na Kuchni Lidla, gdzie właśnie w ten sposób dorsza przygotował Teo Vafidis, znany Grek, którego parę lat temu można było oglądać w popularnym programie Europa da się lubić

Programista w kuchni
Dorsz z groszkiem, oliwkami i koperkiem 107

postanowiłem przygotować dorsza podanego na sosie z groszku, oliwek i koperku. Rybę gotujemy w odrobinie białego, wytrawnego wina, dzięki czemu zyskuje ona niesamowity smak, który świetnie łączy z się groszkiem. Przepis znalazłem na Kuchni Lidla, gdzie właśnie w ten sposób dorsza przygotował Teo Vafidis, znany Grek, którego parę lat temu można było oglądać w popularnym programie Europa da się lubić

Programista w kuchni
Polędwica z dorsza w lubczyku 80

padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jedna ze smaczniejszych ryb z naszym ulubionym składnikiem.  Składniki: 500 g polędwicy z dorsza(...)name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language

R'n'G Kitchen
Śledź w oleju – tradycyjna polska zakąska 85

powierzchnią wody – śledzi. Wystarczyło zarzucić sieć, by napełnić łódź smacznymi rybami. Problem jednak tkwił w transporcie z portu na stoły. Często trwało to całymi tygodniami. Nie było szans, by morska ryba w tym czasie się nie zepsuła. Na szczęście, już od starożytności znano najprostszy sposób na konserwację. Trzeba było rybę wypatroszyć, a potem zasypać ją solą. To pozwalało jej przetrwać(...)wypełnionych solanką. Efekt konserwujący był taki sam, a smak dużo lepszy, bo solankę łatwiej było wypłukać z ryby, nawet po wielu tygodniach moczenia w roztworze soli. Kopalnie w Bochni i Wieliczce , według legendy założone przez węgierską księżniczkę Kunegundę (Kingę), ruszyły pełną parą, a na stołach króla, możnowładców, a w końcu i zwykłych obywateli – w postne dni pojawił się smaczny śledź

smakowitehistorie.com