ryba na parze - 1502 przepisów (strona:24/101)

Piknik wielkopolskich blogerów - 1.09.2012 163

Integracja blogerów kulinarnych z Wielkopolski pełną parą!W sobotę, tj. 1. września, reprezentacyjna ekipa spotkała się w KontenerArtnad Wartą w Poznaniu.Pomimo wątpliwości, co do pogody, mieliśmy

W kuchni Karmel-itki
Skwierczący sos – do mięs i do warzyw 191

komponentów i… lekko odwrócone myślenie o gotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos do kurczaka, indyka, kaczki, wołowiny i do wieprzowiny, do warzyw gotowanych, tych na parze i pieczonych, do zielonych sałatek, grzanek, smażonych i pieczonych ryb i do gotowanych jaj. Gotowanie. Infuzja. Dwa proste kulinarne pojęcia, oba – jeśli jesteście stałymi czytelnikami bloga – na pewno już znacie. Ten sos to naprawdę

Karo in the Kitchen
Pstrąg łososiowy gotowany na parze z porem i czosnkiem 143

Hej :-) Jak tam pogoda u Was ?? Też tak słonecznie i ciepło ??? Fajnie, że jeszcze jest tak ładnie. Co do jedzonka, to tak lekko dziś, pstrąg łososiowy

kruche babeczki
Gulasz rybny z boczniakiem i bliny gryczane 159

szkl mąki gryczanej 1 szkl tłustego mleka 1 szkl wody 3 jajka 15 g drożdży pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru gulasz ; Rybę umyć, oskrobać łuskę, Ułożyć w naczyniu i ugotować na parze. Do garnka wkroić cebulę, dodać tłuszcz i przyrumienić, następnie dodać posiekane boczniaki, poddusić na tłuszczu, dodać marchewkę i pietruszkę pokrojone w słupki, przyprawić do smaku

Gotowanie jest łatwe
Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami 139

minut. Zahartować w zimnej wodzie.Łososia podobnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. gotować na parze również około 10-15 minut, w zależności od grubości ryby. Najprostszy sosik serowy: serek topiony rozpuścić wraz z śmietaną, gotować na wolnym ogniu aż się roztopi. Ja połączyłam szparagi w tratwę za pomocą korbaczy przywiezionym

MarciochaKucharzy
Miruna na parze 334

Miruna na parze   Moja wersja brytyjskiego dania fish and chips. Zamiast smażenia ryby na głębokim tłuszczu, wypróbujcie przygotować ją w inny sposób - ryba pieczona w folii aluminiowej będzie delikatna, miękka a zarazem wilgotna w środku.   Składniki na 2 porcje: 2 płaty miruny sól, pieprz ziołowy sok z cytryny przyprawa do ryb* folia

Ugotować
Roladki schabowe o zdrowym wnętrzu 177

naczynia skonstruowano z wykorzystaniem szklanych ryfli, za pomocą których potrawa jest chroniona przed przywieraniem. Tak zaprojektowane naczynie do pieczenia gwarantuje termo-obieg aromatu i pary wodnej, czyniąc potrawy soczystymi, miękkimi i aromatycznymi. Indyk, kaczka, ryby, zapiekanka, mięsa – można by tak wymieniać bez końca! Pojemne, żaroodporne naczynie jest bowiem doskonałe do wielu potraw. Użyteczność brytfann jest nieoceniona, dania przygotowane

Z Kuchni Do Kuchni
Pulpety rybne. Przepis krok po kroku. 136

zmielonej ryby. Dodaj pozostałe składniki podsmażoną cebulę, skórkę otartą z połowy cytryny, bułkę tartą, jajko, posiekany koperek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy.     Wilgotnymi dłońmi uformuj pulpeciki o średnicy około 3,5 cm. Układaj desce posypanej bułką tartą.     Pulpeciki ugotuj na parze(...)danie idealne   Do przygotowania tego dania użyłem filetów z dorsza i łososia ale możecie użyć dowolnej ryby. Warto zwrócić uwagę, aby jeden z gatunku był nieco tłustszy. Przy daniach przygotowywanych na parze lub gotowanych sprawia to, że potrawa nie będzie wysuszona. Jako dodatek idealnie pasuje ekspresowy sos cytrynowy. Żeby

kuron.com.pl
ŚLEDZIE Z CEBULĄ W OLEJU LNIANYM 84

Śledzie to jedna z obowiązkowych ryb w wielu domach na wigilijnym stole. Można je przygotować na mnóstwo sposobów. Dziś proponuję Wam przepis na śledzie z cebulą w oleju lnianym. Powinny leżakować w lodówce około 4 dni ale zaręczam, że warto na nie zaczekać. Smakują rewelacyjnie, szybkie w przygotowaniu. Polecam :) A Wy w jaki sposób przygotowujecie śledzie na Wigilię? Składniki: * około(...)około 20 minut. Cebulę pokroić w piórka, wymieszać ją z łyżką octu.  Na dnie słoika ułożyć kilka kawałków cebuli, na wierzch parę kawałków śledzia, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Warstwy z cebuli i ryby układać do wyczerpania zapasów. Na samym wierzchu powinna być położona cebula. Pomiędzy warstwami położyć po listku laurowym i kuleczkę ziela angielskiego.  Całość zalać

Zrób to smacznie
Pstrąg pieczony, czyli pomysł na obiad dla zabieganych 189

czasu, natomiast w tygodniu mój grafik jest dosyć napięty, więc często stawiam na proste i SZYBKIE w przygotowaniu potrawy. Uwielbiane przeze mnie ryby właśnie do takich się zaliczają. Przyrządzenie ich w piekarniku czy na parze to kwestia 20 minut, a efekt jest przepyszny!  Dzisiaj traf padł na pstrąga, który w połączeniu z lekką, kolorową i nieco improwizowaną(...)nadzieję, że sam smak w tym przypadku wystarczy;) SKŁADNIKI: 150g filetu z pstrąga koperek suszony lub świeży sól czosnkowa pieprz plaster cytryny odrobina soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Rybę kładziemy na dużym kawałku folii aluminiowej  Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawami Na wierzch kładziemy plaster cytryny i zawijamy rybę w zgrabną paczuszkę Pieczemy przez 15-20 minut

peanutbuttermonster
Świąteczny łosoś pieczony w cieście francuskim z duszonym porem z curry 239

zlepione ryby posmarowac roztrzepanym zoltkiem wymieszanym z 1 lyzka mleka. Na koniec przy pomocy nozyc kuchennych lekko uchylonych,delikatnie naciskajac zrobic rybie luski. Te malenkie powstale dziurki sa konieczne nie tylko do ozdoby.Pozwola one na ujscie nadmiaru pary i wilgoci powstalej podczas pieczenia.Dzieki temu ciasto nie zmieknie,a bedzie pysznie chrupiace. Piec przy 200°C 20-25 minut(...)rybki ladnie sie zarumienia. W czasie gdy ryby sie pieka przygotowac pora.Jest to nie tylko smaczna jarzynka,ale tez dobry pomysl na wykorzystanie zielonych czesci pora,z ktorymi najczesciej nie wiadomo co zrobic,jesli nie wyladuje w rosole. Pora-tylko zielonego,dokladnie wyplukac pod biezaca woda i pokroic w okolo 0,5 cm paski. Wrzucic na patenie z rozgrzanym maslem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szparagi na parze i szybki sos holenderski – z blendera 214

pomarańczy oraz ubitym białkiem) czy sosu Choron (z dodatkiem pomidorów). Lekko cytrynowy, delikatny w kolorze i konsystencji, idealnie podkreśla smak młodych warzyw, ryb i jaj.   W oryginalnej recepturze sos powinno się ubijać na parze lub w kąpieli wodnej, ale wtedy, gdy nie dopilnujemy odpowiedniej temperatury, jajka lubią się ściąć a masło oddzielić od całości. Blender ręczny

Karo in the Kitchen
Grillowane sataye z kurczaka z sosem orzechowym 65

Już za parę dni dojdzie do nas fala ciepłych temperatur, czas więc przygotować grilla! Wiadomo, obecna sytuacja zmusza nas do pozostania w domu, a nie wszyscy

Be Fit Be Strong
Łosoś na parze z dyniowym puree 219

Sezon na dynię w pełni, więc nie mogło jej zabraknąć także w moich przepisach – na naszym stole zagości zdrowy łosoś na parze z dyniowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rybka na stół! Zupa rybna dla bobasa. 151

lubi… Czasem Dziubas ma dobry dzień i wtedy staram mu się tej rybki zaproponować jak najwięcej. Nie zawsze musi to być ryba smażona. Dużo więcej wartości posiada ta gotowana, czy też robiona na parze. Zupa rybna to przepis BLW na piątek. Przepis BLW w sam raz do nauki posługiwania się sztućcami. No tak. Tyle, że przepraszam bardzo(...)niej dosypać trochę cayenne. Niektóre maluchy też lubią ostre przyprawy. Musicie próbować, proponować i szukać. Zupa rybna BLW z warzywami. W BLW nie boimy się przypraw. Jeśli jednak ryba po raz setny nie przechodzi przez małe gardziołka (Mimo to warto proponować co jakiś czas. W naszym przypadku tak się udało pokazać, że jajo na twardo jest super), zawsze możecie proponować

Krupeczki