gotujemy na parze (możemy nałożyć nakła dkę na garnek z gotującymi się ziemniakami i przykryć pokrywką, jeżeli nie mamy garnka do gotowania na parze). Łososia dzielimy na porcje, solimy i pieprzymy. Ukła damy rybę na folii, kła dziemy na nią o drobinę masła i po 2 plastry cytryny. Zawijamy folię szczelnie i wkła damy do rozgrzanego piekarnika
ChilliJemyużyłam dorsza. Spróbujcie. Rybkę po grecku robi się szybko i jest pyszne. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 6 Ryba po grecku na dorszu 1 kg dorsza 50 dag cebuli mały słoiczek koncentratu 10 łyżek ketchupu parę pasków papryki sól pieprz nać pietruszki olej do smażenia mąka, jajko i bułka tarta do panierki ryb Dorsza pokroić w kawałki
Gotuję TestujęLubicie ryby? My bardzo, pod każdą postacią, marynowane, smażone, wędzone, na parze, pieczone.... Tym razem podzielę się z Wami przepisem, na pysznego pstrąga pieczonego w piekarniku, z masłem i koperkiem. Użyjcie prawdziwego masła, pstrąg i masło to duet idealny:) 2 pstrągi tęczowe świeże polecam z KLIK sok z cytryny pieprz cytrynowy sól masło KLIK koperek Pstrągi(...)moje były wypatroszone, mąż tylko usunął oczka) oczyszczam z łusek, myję dokładnie i osuszam. Ryby układam na folii aluminiowej ( matową stroną na zewnątrz) Nacinam skórę, skrapiam sokiem z cytryny. Następnie nacieram solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiam na 10 minut,(ryba szybko ”łapie” smaki) po czym do każdej rybki wkładam plastry masła i po dwie, trzy gałązki
Takie tam pichcenieDwie ryby na świecie (póki co) mogłabym jeść nieustannie - łososia i pstrąga. Lubię je zwłaszcza w wersji "na parze" bądź, jak w przypadku pstrąga, "gotowanej". Przygotowuje się go bardzo szybko, jest sycący, przepyszny i, co w rybach szczególnie ważne, ma więcej mięsa niż ości :) Ja gotuję pstrąga w osolonej tylko wodzie z warzywami, ale wiem, że istnieją również
Życie zamknięte w smakuPrzepisy Thermomix. Sernik z Varomy. Przepis na sernik z Varomy do wykonania w Thermomix TM31 i Thermomix TM5 Składniki: spód sernika: 40 g czekoladowych kruchych ciasteczek
Themo przepisyzawsze i wszystkim smakuje :-) Możecie ją podać z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi, ryżem bądź komosą ryżową. Najważniejsze żeby było delikatnie i tak jak lubicie :-) No i obowiązkowo surówka - przy rybie w takiej wersji raczej odpuśćcie tradycyjną kiszoną kapustę, wybierzcie raczej kapustę pekińską, sałatę rzymską, albo inna wiosenną kompozycję :-) SKŁADNIKI ok. 700 g filetów ze świeżego pstrąga łososiowego ze skórą(...)kroimy na mniejsze kawałki, a następnie każdy skrapiamy olejem i posypujemy solą i koperkiem; odstawiamy na 15 - 20 minut. w garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę i układamy na wkładce z dziurkami kawałki ryby. Przykrywamy i gotujemy 6 - 8 minut (w zależności od grubości kawałków). Gotowe
Czary - gary w kuchnibiałej ryby (dorsz, mintaj) 1 ugotowany batat 1/2 marchewki 1/2 pora koperek mieszanka ziół sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Rybę doprawiamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny - gotujemy na parze , lub pieczemy w foli . Batata kroimy w ćwiartki i pieczemy w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek Pora kroimy na małe kawałki , a marchewkę(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach . Podduszamy na odrobinie oliwy (można doprawić przyprawą curry dla wzmocnienia koloru i podkręcenia smaku ) Rybę , bataty , podduszone warzywa , miksujemy . Doprawiamy i formujemy burgery ( ja użyłam foremek , aby nadać im ciekawy kształt ) . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w temp. 180 st. C ok 10-15 min . Bardzo dobrze będą smakowały
Marcepanowa kuchniaporcje dziennie (źródło wapnia niezbędnego do budowy kości i prawidłowego działania układu krążenia) Spożywać chude mięso, zwłaszcza drób, ryby i owoce morza – 2-3 porcje dziennie (źródło białka, witamin z grupy B, żelaza i cynku. Ryby i owoce morza dostarczają też kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu) Spożywać tłuszcze (głównie roślinne(...)wędliną. 1 średni pomidor. Do picia szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Przekąska Małe jabłko. Obiad Pomidorowa zupa krem z 2 łyżkami makaronu razowego. Pieczona ryba doprawiona ziołami (bez soli!). Kawałek brokuła ugotowanego na parze. Do picia sok z warzyw (szklanka). Podwieczorek: Koktajl przygotowany na bazie kefiru (1 szklanka), kilku truskawek (6-7 sztuk) i łyżki siemienia lnianego
Słodkie okruszkizdrowym, smacznym i szybkim do przygotowania daniem. Proste i lekkie danie, którym można zachwycić swoich bliskich i przyjaciół. Czas przygotowania to nie więcej niż 30 minut, łącznie z pieczeniem ryby i gotowaniem ryżu. W czasie, gdy piecze się łosoś, wystarczy pokroić składniki na salsę i posiłek jest już przygotowany. Do pieczonego łososia świetnie pasuje białe wytrawne wino Home Run Chardonnay(...)posmaku. Wino podane do łososia delikatnie odświeża kubki smakowe i chętniej sięgamy po następną porcję dania. Do tej pory trudno mi było dobrać do tej ryby odpowiednie wino, a tym razem czułam, że są parą i na pewno nią pozostaną na dłużej. Kalifornijskie wino zostało odznaczone złotym medalem na Międzynarodowym Konkursie Winiarskim Enoexpo 2018, a jego dystrybutorem jest Globus Wine
Kuchcik gotujeplasterki cytryny tymianek, sól, pieprz, czosnek granulowany Fileta rozmrażamy - posypujemy solą i pieprzem. Garnek wypełniamy wodą i wsypujemy obficie tymianek i czosnek - zagotowujemy. Rybę wykładamy do części z sitkiem do gotowania na parze razem z cytryną i gotujemy 15 - 20 minut na wywarze z przypraw. Podajemy z sałatką z pomidorów i ogórka zielonego z jogurtem naturalnym doprawioną papryką
Moje-pitraszenieciasto francuskie posypane migdałami, a wewnątrz – delikatny i bardzo soczysty łosoś, przełamany nutą mascarpone z bazylią. Ostrości potrawie nadaje sałatka, na której została podana ryba. Łosoś i ciasto francuskie stanowią idelanie zgraną, kulinarnie parę. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Łosoś w cieście francuskim appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkodań, które uwielbiam, ale nie gotuję go zbyt często z obawy, żeby się nam nie przejadło. Osoby dbające o linię mogą pominąć panierkę w rybie i zamiast smażenia upiec ją lub ugotować na parze. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy Aleksandryznów antar. Polubiłam tą rybę i jakoś tak mi wychodzi , że jak wybiorę się po ryby zawsze połowa kupionych to antary. Smażę, gotuję na parze. Dziś postanowiłam poeksperymentować z takim pół tajskim smakiem. Do marynaty dodałam imbir i sok z cytrusów , a sos zrobiłam na bazie mleka kokosowego. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDelikatne zupy które zaczęłam robić zupełnie przez przypadek. Najpierw wykorzystywałam po prostu wywar z dolnego garnka przy gotowaniu na parze robiąc sos . Potem zrobiłam zupę. A teraz gotuję zupę mimo tego, że rybę smażę. Okazuje się, że na prawdę wystarczą okrawki jakie zostają przy filetowaniu ryby , trochę ziół , warzyw , przyprawy i pomysł by ugotować pyszną zupę do popijania
Buniabaje w kuchniOrkisz. Sos pomidorowy. Dorsza posoliłam, oprószyłam pieprzem i ugotowałam na parze. Sos przygotowałam z krojonych i zmiskowanych pomidorów, czosnku i łyżki oliwy z oliwek. Sos zagrzałam, doprawiłam majerankiem i tymiankiem. Orkisz to nic innego, jak mój ulubiony Trendy Lunch: orkisz, vermicelli, suszone pomidory. Porcja to ok. 150 g ryby, 70 g orkiszu i 3 łyżki sosu. Całość
Kucharzyca