ryba na parze - 1502 przepisów (strona:26/101)

Powrót do źródeł w kuchni 226

celu zachowanie dobrej formy. Wśród tych osób przeważają ludzie młodzi, często wykształceni. Dzięki zmieniającej się świadomości społecznej, coraz częściej tłuste, smażone mięsa czy ryby zastępuje się delikatnymi, lekkimi potrawami gotowanymi w opakowaniach próżniowych oraz na parze. Kuchnia XXI wieku W ostatnim czasie wykorzystanie bogactwa i różnorodności naszej rodzimej kuchni oraz dostosowanie jej do nowych trendów jest coraz częściej spotykane

Kuchcik gotuje
Ziołowe steki z tuńczyka- na parze 185

W zasadzie powinnam napisać ,, w papilotach,, na parze. Zawinęłam po prostu doprawione steki z tuńczyka ( każdy osobno) w folię aluminiową i ugotowałam na parze

Buniabaje w kuchni
Łosoś z sosem cytrynowym 152

Soczysty łosoś ugotowany na parze i podany z sosem na bazie śmietanki, masła i cytryny. Zdrowa i bardzo szybka propozycja na smaczny obiad dla

wyzwania kuchenne
Delikatny łosoś z kokosową cukinią i ziemniaczkami 133

przygotowanymi na parze to strzał w dziesiątkę :) Całe danie jest lekkie i niskotłuszczowe, ale zdrowe ze względu na cenne tłuszcze występujące w rybie. Dodatkowo nie zajmuje dużo czasu z uwagi na przygotowanie ryby i cukinii na patelni :) Delikatny łosoś z kokosową cukinią i ziemniaczkami składniki na 2 porcje 1 cebula 1 średnia cukinia płaska łyżeczka oleju kokosowego extra(...)łyżki wiórków kokosowych 300-350 g łososia (u mnie filet) 5-6 średniej wielkości ziemniaków Ziemniaki pokroić w kostkę i umieścić w naczyniu do parowania, gotować na parze przez 35-40 minut. Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z olejem kokosowym i dodać cebulę. Podsmażyć na wolnym ogniu z dodatkiem soli. Cukinię pokroić w kostkę i dodać do podsmażonej

FitKot
Kluski na parze ala BAO z pieczonym łososiem 143

style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif(...)Pieprz           RYBA: Oddzielamy ostrym nożem mięso od skóry. Dzielimy rybę na kawałki około 6x6 cm. Układamy rybę na papierze do pieczenia, smarujemy olejem, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 230 stopni (góra-dół). KLUSKI NA PARZE: Kluski przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę

Bon Appetit Małgorzaty
Ryba na warzywnej pierzynce 140

Dorsz gotowany na parze z niewielką ilością pora, do tego porcja duszonych warzyw. Danie pod każdym względem dietetyczne i bardzo smaczne. Kto zdrowo się odżywia zapraszam do zapoznania się z przepisem. SKŁADNIKI: 2 duże płaty dorsza - filet  1 por 3 marchewki 1/4 główki młodej kapusty 1/2 pietruszki 1 papryka czerwona kilka różyczek brokuła koperek sól, pieprz(...)świeże pomidory  szklanka wody sok z cytryny WYKONANIE Filet kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę układamy w naczyniu do parowania. Na każdy kawałek kładziemy plasterek pora. Rybę parujemy ok 20 min. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Kapustę szatkujemy nożem. Pora kroimy na plastry. Paprykę

W kuchennym oknie Ewy
Łosoś pieczony w cieście francuskim 132

pół. Układamy na rybie, dociskamy brzegi ciasta palcem, a następnie widelcem. Nożem obcinamy brzegi aby były równe i ładnie się prezentowały.   Na wierzchu ciasta robimy wzór z małej łyżeczki, coś jakby łuski ryby. Nie martwmy się jeśli ozdabiając przebijemy ciasto, dobrze jest jak jest w cieście kilka otworów przez które będzie ulatywać para z pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy(...)rozkłóconym jajkiem.   Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Moje filety, w najgrubszym miejscu, miały około 2-2,5 centymetrów grubości. Taka ilość czasu była idealna, aby ryba się wypiekła, ale pozostała wciąż soczysta i różowa.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Moqueca de bacalhau 175

koniecznie należy wymoczyć go przez noc w wodzie, tak aby pozbawić go nadmiaru soli.  Wrzucamy bacalhau do wody i gotujemy przez parę minut. Odcedzamy wodę i odstawiamy do ostudzenia.  I teraz.... rwiemy nasz płat ryby na "strzępki" tak aby odseparować wszystkie ości.  Przygotowanie moqueca: Płaty dorsza  marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminu, sokiem

Smaki Brazylii
Pieczony dorsz z pietruszką 120

Lekki i zdrowy. Smakuje idealnie zarówno z frytkami i warzywami na parze, jak i ziemniaczkami z surówką z kiszonej kapusty ;-) Składniki -ok. 50 dag dorsza -kilka gałązek natki pietruszki -1-2 łyżki oliwy -sok z połowy cytryny -sól, pieprz Przygotowanie Rybę umyć, osuszyć. Skropić obficie sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Natkę pietruszki umyć i posiekać, zmiksować

Zielona Kuchnia
Łosoś z piekarnika w ziołowej oprawie 198

Łosoś smakuje mi w każdej postaci. Najczęściej jadamy robionego na parze. Dzisiaj dla odmiany był z piekarnika z dużą ilością ziół :-) SKŁADNIKI filet z łososia (wielkość wedle uznania) 1 cytryna przyprawy: tymianek, sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb masło do posmarowania naczynia  WYKONANIE Rybę umyć (można pokroić w mniejsze kawałki), przełożyć do miski lub wysokiego

Passions hobbies life
Pstrąg na parze z warzywami 76

Pstrąg na parze z warzywami to mój pomysł na zdrowy, pyszny, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Lekka, idealnie miękka i soczysta ryba, chrupiące (przygotowane idealnie al dente) warzywa i wszystko w towarzystwie aromatycznych przypraw oraz masła rozmarynowo-koperkowego. Danie to przygotujecie w jednym naczyniu, w nieco ponad 30 minut. Powodzeniem przygotowania tych zdrowych pyszności zajmie się [...] Artykuł Pstrąg

Pogotujmy.pl
Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad. 197

graniczy z cudem, no chyba że mieszka się na Mazurach, jeziorem, rzeką bądź nad morzem. Ale realia są takie, że zazwyczaj kupujemy ryby mrożone, i niestety, nie te, z Bałtyku. Nie wiem czy wiecie, ale ja, jak parę lat temu przeczytałam obszerny artykuł o polskim rybołówstwie, to trochę mi ręce opadły, bo jak to jest możliwe, że różne kraje mają(...)stoły Europy zachodniej, a my sprowadzamy dorsze z wątpliwie czystego Atlantyku ;-(. No cóż, na rybołówstwo wpływu nie mamy, wracając do meritum sprawy, ale jeśli macie tylko możliwość kupowania polskich ryb to korzystajcie z tego, są na prawdę świetnej jakości. Rybę przed obróbką oczywiście myjemy, usuwamy łuski, płetwy, płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Dzielimy na porcje, smarujemy delikatnie

SMYKWKUCHNI
Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą 157

przygotowaniu a po za tym ryba nie wiele wymaga, tylko sól, delikatne przyprawy i cytryna.  Radzę Wam włączyć ryby do codziennego menu, mamy przecież teraz taki wybór. Pomysł na grillowaną kapustkę zaczerpnęłam z programu Karola Okrasy, parę moich zmian i wyszła przepyszna. Myślę że do mięs również będzie pasować. Warto wypróbować ! Składniki: 3 sprawione świeże pstrągi Plastry cytryny Masło

Wanilia i Kardamon
Marchewkowy mus w liściach pora 182

folii spożywczej. Pozostałe pory pokroiłem drobniutko w kostkę i rozsypałem na rozłożonych liściach. Posoliłem, popieprzyłem, przykryłem plastrami łososia. Na rybie rozłożyłem mus z marchewki. Za pomocą folii zwinąłem liście porów w roladki i umieściłem je we wkładce do gotowania na parze. Wstawiłem wkładkę z roladami do garnka z wrzącą wodą, garnek szczelnie przykryłem, roladki gotowałem na parze

R'n'G Kitchen