rozmaryn - 1042 przepisów (strona:11/70)

Kurczak z ziemniaczkami na niedzielę - pollo con le patate 342

kurczaka1/2 kg marchwicebulapieprzszałwiarozmarynsól czosnkowapapryka w proszkupół szklanki białego wwytrawnego wina1 1/2 kg ziemniakówoliwa z oliwekząbek czosnkusólSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować mieszankę przypraw w których skład wchodzą : sól czosnkowa,pieprz (kulki ), papryka , rozmaryn, szałwia, listek laurowy.  Do dużej miski dodać umyte porcje kurczaka,pół szklanki białego wytrawnego wina naszą mieszanke przypraw i wszystko dokladnie wymieszać. Przykryć przezroczystą folią kuchenną  i odstawić(...)piec pod przykryciem około 1 godziny.  W międzyczasie usmażyć ziemniaczki na patelni z dodatkiem 3 łyżek  oliwy z oliwek, 1 ząbka czosnku i kilku igieł rozmarynu. Przełożyć ziemniaczki do piekarnika i dokończyć pieczenie razem z kurczakiem.SMACZNEGO

zielonacukinka
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym i serem feta 250

bardzo smaczne potrawy.Składniki:1 średni bakłażan,około 20-25 dkg. mielonego mięsa,1 średnia cebula,2 średnie pomidory,1/2 sera feta,4 ząbki czosnku,ostra papryka mielona, rozmaryn,sól,2-3 łyżki oliwy lub oleju.Bakłażana umyć, przekroić na pół. wydrążyć lekko środek. Natrzeć mocno solą i odstawić na 10-15 minut, żeby bakłażan puścił sok. Wraz(...)dołu.Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oliwie (lub oleju), dodać posiekany czosnek, a po chwili mielone mięso i przesmażyć krótko. Doprawić solą, papryką i rozmarynem. Do zapieczonych połówek bakłażana nałożyć połowę pokruszonej fety. Na fetę położyć mięso, a na nie resztę fety. Na fecie ułożyć plastry pomidora posypanego odrobiną soli i rozmarynu.Wstawi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza bianca z mascarpone, szparagami i prosciutto 189

Minimalistyczna pizza na jasnym i bardzo cienkim, chrupiącym cieście. A do niej pyszne dodatki - białe i zielone szparagi, włoska szynka prosciutto, szalotki i rozmaryn. Nie jest to klasyczna rzymska pizza bianca, jednak jest równie pyszna. Jej podstawą jest ciasto, zawierające dużą ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu ma jasny kolor. No i oczywiście jak na biancę przystało próżno w niej(...)się, więc nie powinno to stanowić problemu. Każdy placek posmarować 1 łyżką sosu z mascarpone, zostawiając czyste brzegi dookoła. Następnie porozrzucać po pizzy kolejno szalotkę, prosciutto, szparagi i posypać rozmarynem. Składników nie powinno być za dużo, by pizza pod ich ciężarem nie łamała się. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 280°C na gorącą blachę lub kamień do pizzy. Piec

Food Square
Drożdżowe paluchy z serem 264

miękkim miąższu.Oprószone żółtym serem.Pychota! Składniki:2,5 szklanki mąki pszennej;25 g świeżych drożdży;225 ml letniej wody;2 łyżki oleju;1 łyżeczka soli;1/2 łyżeczki rozmarynu;1/2 łyżeczki tymianku;100 g startego, żółtego sera (u mnie gouda);1 jajo - do posmarowania po wierzchu.Sposób przygotowania:Drożdże pokruszyć do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać letnią wodę(...)oraz 3 łyżki mąki. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.Po tym czasie dodać pozostałą część mąki, sól, rozmaryn, tymianek oraz olej i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego).Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Paluchy

Gospodyni Miejska
Grahamowa skakiewka w towarzystwie avokado, łososia wędzonego z mascarpone obsypanymi orzechami z nutą sosu pomarańczowego z 173

mąka pszenna 3/4 szklanki- mleko 1 szklane '- woda 1/2 szklanki- jajko 2szt- sól 1/4 łyżeczki-  cukier brązowy 2 łyżki- pieprz świeżo zmielony- oliwa 1 łyżkę- masło 1/4 kostki- rozmaryn gałązka   SPOSÓB WYKONANIA: - mleko, wodę , jajko, łyżkę oliwy wlewam do miski miksera zaczynając mieszać po czym wsypuję mąkę ze szczyptą soli i mieszam do uzyskania gładkiej masy(...)mascarpone- masę wkładam do lodówki aby przeszła smakiem- rozgrzewam patelnię z cukrem brązowym po karmelizacji cukru dodaję masło i mieszam po czym wciskam sok z wyciśniętej pomarańczy dodaję świeży rozmaryn i odparowuję do zgęstnienia sosu, jeżeli mamy za mało soku z pomarańczy dolewam odrobinę soku pomarańczowego  z butelki - na suchej teflonowej patelni smażę cieniutkie naleśniki - na naleśnik nakładam

Basia w kuchni
Pierogi z semoliny z kaszą gryczaną i serekiem ricotta 443

Wedle mnie najlepsze ciasto. Tym razem zrobiłam pierogi z kaszą gryczaną w połączeniu serkiem ricotta. Do pogłębienia smaku dodałam do części moją ulubioną czarnuszkę a do drugiej części świeży rozmaryn. Szczerze mówiąc nie mogę się zdecydować, która wersja lepsza:) Decydujcie sami.SKŁADNIKI:- 2 szklanki mąki pszennej (użyłam 405)- 1 szklankę semoliny- 1 szklanka gorącej wody- 0,5 szklanki zimnej wody(...)jajko- 2 łyżki oliwy'- 1/2 łyżeczki soli morskiej- 1 szalotka do posypania na pierogi- masło do polania FARSZ- 1 paczka ugotowanej kaszy gryczanej- 0,5 opakowania serka ricotta- świeży rozmaryn lub ziarna czarnuszki (można pominąć) - 1 szalotka- 2 łyżki masłaSPOSÓB WYKONANIA - mieszamy mąkę z solą i wlewamy w to szklankę gorącej wody mieszamy łyżką drewnianą po czym wlewamy zimną wodę

Basia w kuchni
Makaron chili z królewskimi krewetkami w rozmarynowej oliwie 186

spokojnie dodać jeszcze jedną)- 2 szt papryczki peperoni  Papryczki mielę w młynku do kawy albo można utłuc w moździerzudodatki:- oliwa rozmarynowa z dodatkiem czerwonego pieprzu 3 łyżki- gałązkę rozmarynu świeżego- ząbek czosnku - pomidorki koktajlowe 5szt- oliwki czarne 6 szt- krewetki królewskie 8 szt- sól i świeżo zmielony pieprz do smakuSPOSÓB WYKONANIA makaronu- semolinę mieszamy z solą I zmieloną papryką(...)zwijamy rulon po czym tniemy na ok 1 cm paski po czym postępujemy jak wyżej.- krewetki całkowicie rozmrażamy - rozgrzewamy patelnię z oliwą dodajemy posiekany drobno czosnek, wrzucamy gałązkę rozmarynu, wrzucamy krewetki, pomidorki, oliwki przecięte na pół , solimy i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem- krewetki obsmażamy po ok 2 minuty z każdej strony- do osolonego wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy

Basia w kuchni
Tagliatelle ze szparagami i groszkiem 186

Zrobiłam z rana makaron i wedle mojej fantazji połączyłam go z szparagami i groszkiem dodałam nutę cytryny i wyszło bajecznie. Chrupie warzywa, sycący makaron odrobina kwaśnego posmaku połączonego z rozmarynem i świeżo zmielonym pieprzem. Nic tylko zajadać.SKŁADNIKI : 2 porcje (przepis autorski)200 g makaronu świeżego (klik jak go zrobić) równie dobrze może być suszony makaron szparagi świeże(...)groszek mrożony 2 garście sok z cytryny do smaku plus otarta skórka świeżo zmielony pieprz, sól do smaku parmezan wedle uznania gałązkę rozmarynu oliwa 3 łyżki  SPOSÓB WYKONANIA :- szparagi myję odcinam twarde końcówki, odcinam główki a resztę tnę po ukosie na kawałki ok 1,5 cm- główki szparagów bardzo krótko blanszuję (gotuję

Basia w kuchni
Jesienny gulasz pełen aromatu i koloru. 152

kaszą a w placu ziemniaczanym pyszny. Wykorzystując to co daje nam jesień połączyłam dynię, papryk, cebulkę, czosnek. Całość stworzyła piękne kolory a świeże zioła takie jak rozmaryn, tymianek uwolniły podczas pieczenia cudny aromat, który unosił się po domu. Mięso do tego wykorzystałam wieprzowe ale jeśli ktoś nie lubi też świetnie będzie do tego pierś z kurczaka. SKŁADNIKI : porcja(...)autorski)mięso wieprzowe (wykorzystałam łopatkę bez kości ) ok 800 gram papryka czerwona 1 szt czosnek 3 ząbkicebulka 3 szt małe dynia (połowa z mniejszej po oczyszczeniu)rozmaryn 2 gałązki tymianek 4 gałązki sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą (wedle uznania)oliwę 2-3  łyżki olej 2 łyżki do posmażenia Skład to jest moja propozycja

Basia w kuchni
Grillowane żeberka z sarny z sosem z czerwonego wina i pieczonego czosnku 268

tymianku4-5 gałązek rozmarynu4 zmiażdżone ząbki czosnkukilkanaście rozkruszonych jagód jałowcaświeżo zmielony czarny pieprzW dużej misce wymieszać oliwę z oliwek z octem balsamicznym i konfiturą z czerwonych porzeczek. Dodać tymianek, rozmaryn, czosnek i jałowiec. Mieszaninę dokładnie wymieszać i dodać pieprz do smaku. Żeberka marynować w lodówce w przygotowanej mieszaninie przez około 2 godziny, szczelnie zamknięte. Pieczony czosnek:1 duża główka czosnku

naRuszcie
Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 286

karmelizowanej marchewki.Na samo wspomnienie zrobiłam się głodna ! :D Składniki:Mięso: 1kg schabusól, pieprz ziołowypapryka słodka4 ząbki czosnkuczosnek granulowanyprzyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki oleju Farsz: 300g wątróbki drobiowejcebulatymianek, rozmaryn, pieprz, sól jajko2 łyżki bułki tartejmasło do smażenia Sos:3 łyżki miodu 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej2 czubate łyżki musztardy francuskiej3 łyżki śmietany do zup i sosów2 łyżki olejuSchab kroimy(...)oleju, około 1 minuty na każdą stronę.Przekładamy do naczynia żaroodpornego.Wszystkie składniki na sos umieszczamy w rondelku, podgrzewamy, aż się ładnie połączą.Zalewamy mięso sosem, wierzch posypujemy rozmarynem, zamykamy naczynie i pieczemy 90minut w 180 stopniach.  SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami / Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes 313

drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty. Przełóż kurczaka na talerz.Do tej samej patelni dodaj kolejne 2 łyżki oleju i wrzuć szalotkę, czosnek, bakłażana, kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Smaż przez  5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia szalotki i lekkiego zarumienienia bakłażana. Dopraw solą i pieprzem.Dodaj cukinię, następnie wlej wino i gotuj aż jego połowa(...)odparuje.Wmieszaj pomidory  i przełóż całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Umieść na nich podsmażone piersi z kurczaka, skrop oliwą z oliwek i dodaj kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Piecz przez 5-10 minut, lub aż kurczak przestanie być surowy w środku.Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odstaw go na 5 minut aby „odpoczął”, a następnie podawaj z warzywami i chrupiącym

karmelowy
Łosoś z pieczoną dynią 144

oliwek sól morska świeżo mielony pieprz Pieczona dynia: 1 mała dynia hokkaido 4 cebule szalotki (lub nieduże, czerwone cebule) ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki chili w proszku (lub najlepiej ok. 1 łyżeczki jeśli lubicie ostre) 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej(...)Cebule szalotki obieramy i kroimy na dwie części (jeśli używamy czerwonych cebul to na cztery), dodajemy do dyni. Do oliwy z oliwek dodajemy wyciśnięty czosnek i starty imbir. Wsypujemy rozmaryn, oregano, chili, gałkę oraz sól i pieprz. Mieszamy i polewamy mieszanką oliwy i przypraw dynię. Delikatnie mieszamy całość dłońmi – aby każdy kawałek oblepił się. Wysypujemy warzywa na dużą blachę

Poezja smaku
Pularda w miodzie z pieczonymi ziemniakami i pieczonym jabłkiem. 178

miodu, ziół. Dopełnieniem były pieczone młode ziemniaczki i jabłka z wiśniami. Czysto szlachecki obiad. Składniki: 1 pularda (lub mały kurczak do 1,5 kg) miód (Miód kurpiowski ChOG) gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Kamis odrobina sosu tabasco 100 ml wytrawnego sherry 3 ząbki czosnku sól 2 jabłka (jabłka łąckieChOG) wydrylowane świeże wiśnie (Wiśnia nadwiślanka ChNP(...)młodych ziemniaków olej rzepakowy  Wykonanie: Pulardę umyj, osusz i pokrój na porcje. Igiełki rozmarynu oderwij i drobno pokrój. Czosnek obierz, posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli. Wymieszaj rozmaryn z czosnkiem, mieloną papryką, tabasco, 2 łyżkami miodu, 2 łyżkami oleju. Posmaruj pulardę tą marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na ok godzinę. Przekładaj mięso co jakiś czas.  Mięso ułóż

Malinowe Pocałunki
Rozmarynowy łosoś z cieciorką. 173

Łosoś z rozmarynem. Składniki: 250g łososia świeżego 2 gałązki rozmarynu świeżego 2 pomidory średnie 1 małe chilli czerwone 1 czerwona cebula mała 2 ząbki czosnku 30 ml wina białego 1 puszka ciecierzycy 1 łyżka oregano   1 łyżka natki pietruszki 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy Wykonanie: Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki(...)będzie rozgotowany i gęsty. Następnie dodać opłukaną ciecierzycę, posiekane oregano, pietruszkę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Łososia pokroić na małe prostokąty ,nabić na gałązki rozmarynu i upiec na lekko naoliwionej patelni grillowej. Podawać z ciecierzycą i ósemkami cytryny

Kulinarny karnet Christophera