tego robiłam w ramach obiadu w 30 minut z książki Jamiego Olivera. Trzymałam się ściśle przedstawionego tam zestawu, więc jako dodatki podałam szpinak ze śmietaną i smażone ziemniaki z rozmarynem, a na deser napój z truskawek. Myślę, że jest to ładny dla oka sposób podania bardzo popularnego mięsa, kiedy ktoś wpada na obiad.Składniki:4 piersi z kurczaka1 cytryna300g pomidorków(...)brytfanki, otulając ich wierzch plastrem boczku. W brytfance układamy również pokrojoną cytrynę (ćwiartki/ósemki/plastry - Wasz wybór) i gałązki z pomidorkami. Na patelni podsmażamy przez kilka sekund gałązki rozmarynu, przewracając je często i obtapiając w tłuszczu, i przekładamy do brytfanki. Całość pieczemy pod rozgrzanym grillem około 15 minut aż boczek się zrumieni, a warzywa podpieką.Najprzyjemniejsza część przygotowań to postawienie
W kuchni wieczorem"Ciągnę temat. Mam nadzieję, że pierwsza część się Wam spodobała, w drugiej robimy wielki powrót do najlepszych knajp. I próbujemy coś poza rybką! :) A na
Słodkie Przyjemnościmięsno-warzywny do przykrycia ziemniaków- kwaśna śmietana 1 kubek- dip czosnkowy domowy- słoiczek domowego barszczu kiszonego- przyprawy/zioła: do smaku* domowa warzywna* "Ziołowo mi" (Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek)* pieprz czarny* pieprz ziołowy* pieprz Cayenne * suszone pomidory* chilliWYKONANIE:Gotujemy udziec z indyka z warzywami. Gdy mięso jest miękkie do innego(...)życiu bywa i Burak zawrócić w głowie może o dziwo! :)Element obowiązkowy jako łącznik oliwkowego świata ze światem prostego buraka to:Ziołowo Mi !Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek."Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn przyspiesza trawienie tłuszczów, majeranek działa łagodząco na przewód pokarmowy oraz wątrobę, cząber
Wypisz Wymalujsolipieprz2 łyżki soku z cytryny1 łyżka oliwy z oliwek250 g mrożonego szpinaku (liście)Do naczynia żaroodpornego wlać wino, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (3 ząbki) i 1 łyżeczkę rozmarynu i wymieszać. Miecznika oprószyć solą i pieprzem, włożyć do tak przygotowanej marynaty i kilkakrotnie obrócić, by steki całe się nią pokryły. Przykryć i wstawić do lodówki na min. 1 godz.Sok(...)cytryny połączyć z drugą łyżeczką rozmarynu i oliwą z oliwek. Wymieszać i odstawić.Rozgrzać patelnię grillową i położyć na niej wcześniej osuszoną rybę. Grillować z obu stron po kilka minut. Szpinak rozmrozić na patelni, pozwolić by woda odparowała, dodać przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, wymieszać i doprawić do smaku. Miecznika podawać na szpinaku, z ryżem i sosem cytrynowym
Pasja SmakuMoja pierwsza kulinarna inspiracja po powrocie z Bułgarii to domowe polskie bułki pszenne z dodatkiem suszonej, bułgarskiej papryki oraz świeżego rozmarynu z mojej doniczki. Składniki:640 g przesianej mąki tortowej300 ml ciepłej wody,2 płaskie łyżeczki soli,25 g świeżych drożdży,pół łyżeczki cukru,2 łyżki oliwy,1 białko jajka 50 ml ciepłego mleka (do zaczynu)kilka gałązek rozmarynu (może(...)około 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżek mąki. Zawiesina musi być gęsta i wymieszana. Odstawiamy zaczyn przykryty ściereczką na około 15 minut. W tym czasie drobno siekamy rozmaryn i suszoną paprykę. Następnie pozostałe wszystkie składniki wkładamy do jednej miski i wyrabiamy z nich ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Mi to zajęło ok. 5 minut. Przykrywamy mokrą ściereczką
Bon Appetit Małgorzatygolonki bez skóry i kościwłoszczyzna1 cebula2 ząbki czosnku0,5 l piwa1,5 łyżki sosu sojowego2 łyżki miodurozmarynmajeranek3 ziela angielskielistek laurowysólpieprzPrzygotowanie:Golonkę myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, a także obsypujemy rozmarynem. Zostawiamy na pół godziny. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Kroimy na 2-3 cm kawałki. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę dodatkowo kroimy na 4 części. Włoszczyznę, czosnek, cebulę i golonkę(...)Łączymy piwo, sos sojowy i miód, a także wsypujemy trochę pieprzu. Odcedzoną golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. To samo robimy z selerem i marchewkami. Zalewamy mieszanką piwną i posypujemy rozmarynem oraz majerankiem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na godzinę i 15 minut. Obracamy co 15 minut by golonka się nie przypaliła z wierzchu i była soczysta.Mięso podajemy
Zakręcony WidelecPyszne, soczyste piersi, otulone chrupiącymi plastrami boczku ... do tego aromat rozmarynu ... Czy może być smaczniejsze zestawienie? Prosto, szybko i smacznie :)Składniki: (na 4 porcje)2 piersi z kurczaka4 cienkie plastry boczkusólpieprzrozmarynsłodka paprykaWykonanie:Pierś z kurczaka kroimy w poprzek na cieńsze plastry. Nacieramy z każdej strony ulubionymi przyprawami. U mnie sól, pieprz, słodka papryka, rozmaryn. Wstawiamy
Walijskie Pichceniepiekarnika obiad właściwie gotowy, no , może trzeba dodać coś zielonegoskładniki dla 4 osób1,5 kg łopatki jagnięcej, najlepiej porąbanej przez rzeźnika1 kg ziemniakówgłówka czosnku + 1/2 główki do pieczeniasólpieprzkilka gałązek rozmarynu (zostawić ze 2-3 całe gałązki do pieczenia)kieliszek czerwonego, wytrawnego winaoliwaprzygotowanieŁopatkę podzielić na mniejsze kawałki - najlepiej jak zrobi to rzeźnik u którego mięso kupujemy. Przygotować smarowidło: czosnek drobno(...)posiekać z oberwanymi igiełkami rozmarynu i solą , dodać oliwę i pieprz i dokładnie wysmarować kawałki mięsa. Włożyć na 2 godziny do lodówki. Można mięso przygotować dzień wcześniej i marynować przez noc.Obrać ziemniaki i pokroić na mniejsze kawałki mniej więcej podobnej wielkości. Włożyć do miski , polać oliwą , posolić i dobrze wymieszać. Na dno naczynia do pieczenia położyć
Stare Garyrazie proponuję makaron w lżejszej wersji, bez ciężkiego sosu… Makaron z szynką i figami to nietypowa propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Nam takie połączenie pachnącego rozmarynem, lekko cytrynowego makaronu ze słodkimi figami i chrupiącą szynką bardzo zasmakowało. Mam nadzieję, że dacie się skusić…:)Makaron z szynką i figamiSkładniki:140g fig (3 sztuki)70g szynki długo dojrzewającej(...)Serrano1-2 łyżek pokrojonego świeżego rozmarynu lub 1 łyżka suszonegoskórka i sok z 2 cytryn3 łyżki oliwyokoło 300-350g makaronu2-3 łyżki mascarpone -opcjonalniepieprz mielony1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją -skracając o 1-2 minuty czas, żeby makaron był al dente.2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pokrojone na cząstki figi, porwaną na mniejsze kawałki szynkę
UgotujmyTo.plpurpurową barwę z wyraźnie wyróżniającą się białą kością i białym tłuszczem.Pamiętajmy, że jagnięcina ma silny aromat. Dlatego starajmy się go wzbogacać czosnkiem, oliwą z oliwek, winem, bazylią, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, itp.W przypadku pieczenia udźca jagnięcego sztuką jest zapewnienie, aby piekł się równomiernie. Jest to dosyć trudne do zrobienia ponieważ udziec jagnięcy z kością ma zarówno szeroki i chudy koniec(...)każdemu odpowiadać. Przyprawa do udźca jagnięcegoGdy już mamy odpowiednio przygotowany udziec jagnięcy następnym krokiem jest jego marynowanie/sezonowanie. Najlepszym i najprostszym sposobem na marynowanie udźca jest wykorzystanie do tego czosnku, rozmarynu, pieprzu, soli i oliwy z oliwek. Po pierwsze czosnek. Najprostszą metodą jest przecięcie ząbków czosnku na pół i natarcie nimi całej powierzchni udźca. Albo możemy pokroić czosnek w plasterki, następnie
naRuszciekurczaka1/2 kg marchwicebulapieprzszałwiarozmarynsól czosnkowapapryka w proszkupół szklanki białego wwytrawnego wina1 1/2 kg ziemniakówoliwa z oliwekząbek czosnkusólSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować mieszankę przypraw w których skład wchodzą : sól czosnkowa,pieprz (kulki ), papryka , rozmaryn, szałwia, listek laurowy. Do dużej miski dodać umyte porcje kurczaka,pół szklanki białego wytrawnego wina naszą mieszanke przypraw i wszystko dokladnie wymieszać. Przykryć przezroczystą folią kuchenną i odstawić(...)piec pod przykryciem około 1 godziny. W międzyczasie usmażyć ziemniaczki na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy z oliwek, 1 ząbka czosnku i kilku igieł rozmarynu. Przełożyć ziemniaczki do piekarnika i dokończyć pieczenie razem z kurczakiem.SMACZNEGO
zielonacukinkabardzo smaczne potrawy.Składniki:1 średni bakłażan,około 20-25 dkg. mielonego mięsa,1 średnia cebula,2 średnie pomidory,1/2 sera feta,4 ząbki czosnku,ostra papryka mielona, rozmaryn,sól,2-3 łyżki oliwy lub oleju.Bakłażana umyć, przekroić na pół. wydrążyć lekko środek. Natrzeć mocno solą i odstawić na 10-15 minut, żeby bakłażan puścił sok. Wraz(...)dołu.Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oliwie (lub oleju), dodać posiekany czosnek, a po chwili mielone mięso i przesmażyć krótko. Doprawić solą, papryką i rozmarynem. Do zapieczonych połówek bakłażana nałożyć połowę pokruszonej fety. Na fetę położyć mięso, a na nie resztę fety. Na fecie ułożyć plastry pomidora posypanego odrobiną soli i rozmarynu.Wstawi
Codzienna kuchnia niecodziennaMinimalistyczna pizza na jasnym i bardzo cienkim, chrupiącym cieście. A do niej pyszne dodatki - białe i zielone szparagi, włoska szynka prosciutto, szalotki i rozmaryn. Nie jest to klasyczna rzymska pizza bianca, jednak jest równie pyszna. Jej podstawą jest ciasto, zawierające dużą ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu ma jasny kolor. No i oczywiście jak na biancę przystało próżno w niej(...)się, więc nie powinno to stanowić problemu. Każdy placek posmarować 1 łyżką sosu z mascarpone, zostawiając czyste brzegi dookoła. Następnie porozrzucać po pizzy kolejno szalotkę, prosciutto, szparagi i posypać rozmarynem. Składników nie powinno być za dużo, by pizza pod ich ciężarem nie łamała się. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 280°C na gorącą blachę lub kamień do pizzy. Piec
Food Squaremiękkim miąższu.Oprószone żółtym serem.Pychota! Składniki:2,5 szklanki mąki pszennej;25 g świeżych drożdży;225 ml letniej wody;2 łyżki oleju;1 łyżeczka soli;1/2 łyżeczki rozmarynu;1/2 łyżeczki tymianku;100 g startego, żółtego sera (u mnie gouda);1 jajo - do posmarowania po wierzchu.Sposób przygotowania:Drożdże pokruszyć do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać letnią wodę(...)oraz 3 łyżki mąki. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.Po tym czasie dodać pozostałą część mąki, sól, rozmaryn, tymianek oraz olej i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego).Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Paluchy
Gospodyni Miejskamąka pszenna 3/4 szklanki- mleko 1 szklane '- woda 1/2 szklanki- jajko 2szt- sól 1/4 łyżeczki- cukier brązowy 2 łyżki- pieprz świeżo zmielony- oliwa 1 łyżkę- masło 1/4 kostki- rozmaryn gałązka SPOSÓB WYKONANIA: - mleko, wodę , jajko, łyżkę oliwy wlewam do miski miksera zaczynając mieszać po czym wsypuję mąkę ze szczyptą soli i mieszam do uzyskania gładkiej masy(...)mascarpone- masę wkładam do lodówki aby przeszła smakiem- rozgrzewam patelnię z cukrem brązowym po karmelizacji cukru dodaję masło i mieszam po czym wciskam sok z wyciśniętej pomarańczy dodaję świeży rozmaryn i odparowuję do zgęstnienia sosu, jeżeli mamy za mało soku z pomarańczy dolewam odrobinę soku pomarańczowego z butelki - na suchej teflonowej patelni smażę cieniutkie naleśniki - na naleśnik nakładam
Basia w kuchni