kminkiem, ale jak ktoś nie lubi, polecam ostrą lub wędzoną paprykę (wtedy wędzonej jeszcze nie miałam, dzisiaj używałbym jej z pewnością). Najmniej smakowały mi te z rozmarynem, były bowiem troszkę mdłe. Za to dzieciom właśnie te wchodziły najlepiej. Ogólnie ciasteczka robi się prosto, ciasto ładnie się wałkuje, nie lepi. Im mniejsze ciasteczka, tym dłużej będzie trwało ich przygotowanie. A smakują(...)proszku do pieczenia 100 g zimnego masła 200 g żółtego sera 2 żółtka 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: kminek ostra papryka w proszku rozmaryn 1 białko Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i imbirem, a następnie posiekać z zimnym masłem. Dodać ser, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Kotlety drobiowe Składniki 4 filety drobiowe, pokrój na nieduże kawałki 3 garście parmezanu, świeżo utartego na małych oczkach 2 - 3 gałązki rozmarynu, oddziel igiełki od gałązek, drobno posiekaj 2 - 3 plastry szynki serrano lub podobnej, np. parmeńskiej parę plasterków zimnego masła, potnij w malutką kostkę (patrz zdjęcia poniżej(...)bułka tarta do obtaczania kotletów, przesiej przez sitko sól, czarny pieprz sok z cytryny oliwa i masło do smażenia ok. 500 ml zimnej wody Przygotowanie filety, szynkę, rozmaryn, sól, pieprz i sok z cytryny umieść w robocie kuchennym wszystkie składniki drobno posiekaj do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę (jeśli nie masz robota kuchennego, użyj maszynki do mielenia lub posiekaj drobniutko
Szybko Szybkowarmięsa, gdyż mięso jest za delikatne i może nam się rozpaść. Rozbite mięso przekładamy do miski. Zalewamy oliwą z oliwek. Dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy posiekanym rozmarynem, solą, majerankiem i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę. I zabieramy się za przygotowanie sosu.-Eskalopki z polędwiczek smażymy na oliwie z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Pamiętajmy(...)zgęstnieje. PRZYGOTOWANIE pieczonych ziemniaków:Ziemniaki myjemy i kroimy na talarki 1 cm. Przekładamy je do miski i dolewamy oliwy z oliwek. Dodajemy sól, pieprz i świeży rozmaryn. Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok. 40 min. Ja na ostatnie 10 min załączam termoobieg, a ziemniaki staja się chrupiące
kulinarnyJaZastanawiałem się jak przygotować danie ze szparagów, aby nie stracić ich smaku i uroku. Zdecydowałem się delikatnie je zblanszować i przesmażyć na maśle z pomidorkami cherry. Do tego świeży rozmaryn i płatki parmezanu. Proste i szybkie danie dla tych, co na świeże szparagi czekają cały rok.Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:500 g świeżych(...)koktajlowych (cherry)1 cytrynaświeży rozmaryn1 łyżka klarowanego masłapłatki parmezanusól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Umyte i obrane szparagi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok 5 min.Ugotowane szparagi smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy rozmaryn i sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zarumienione szparagi przekładamy na talerz.Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i delikatnie podsmażamy na maśle, na którym wcześniej smażyliśmy szparagi.Usmażone
kulinarnyJatego robiłam w ramach obiadu w 30 minut z książki Jamiego Olivera. Trzymałam się ściśle przedstawionego tam zestawu, więc jako dodatki podałam szpinak ze śmietaną i smażone ziemniaki z rozmarynem, a na deser napój z truskawek. Myślę, że jest to ładny dla oka sposób podania bardzo popularnego mięsa, kiedy ktoś wpada na obiad.Składniki:4 piersi z kurczaka1 cytryna300g pomidorków(...)brytfanki, otulając ich wierzch plastrem boczku. W brytfance układamy również pokrojoną cytrynę (ćwiartki/ósemki/plastry - Wasz wybór) i gałązki z pomidorkami. Na patelni podsmażamy przez kilka sekund gałązki rozmarynu, przewracając je często i obtapiając w tłuszczu, i przekładamy do brytfanki. Całość pieczemy pod rozgrzanym grillem około 15 minut aż boczek się zrumieni, a warzywa podpieką.Najprzyjemniejsza część przygotowań to postawienie
W kuchni wieczorem"Ciągnę temat. Mam nadzieję, że pierwsza część się Wam spodobała, w drugiej robimy wielki powrót do najlepszych knajp. I próbujemy coś poza rybką! :) A na
Słodkie Przyjemnościmięsno-warzywny do przykrycia ziemniaków- kwaśna śmietana 1 kubek- dip czosnkowy domowy- słoiczek domowego barszczu kiszonego- przyprawy/zioła: do smaku* domowa warzywna* "Ziołowo mi" (Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek)* pieprz czarny* pieprz ziołowy* pieprz Cayenne * suszone pomidory* chilliWYKONANIE:Gotujemy udziec z indyka z warzywami. Gdy mięso jest miękkie do innego(...)życiu bywa i Burak zawrócić w głowie może o dziwo! :)Element obowiązkowy jako łącznik oliwkowego świata ze światem prostego buraka to:Ziołowo Mi !Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek."Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn przyspiesza trawienie tłuszczów, majeranek działa łagodząco na przewód pokarmowy oraz wątrobę, cząber
Wypisz Wymalujsolipieprz2 łyżki soku z cytryny1 łyżka oliwy z oliwek250 g mrożonego szpinaku (liście)Do naczynia żaroodpornego wlać wino, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (3 ząbki) i 1 łyżeczkę rozmarynu i wymieszać. Miecznika oprószyć solą i pieprzem, włożyć do tak przygotowanej marynaty i kilkakrotnie obrócić, by steki całe się nią pokryły. Przykryć i wstawić do lodówki na min. 1 godz.Sok(...)cytryny połączyć z drugą łyżeczką rozmarynu i oliwą z oliwek. Wymieszać i odstawić.Rozgrzać patelnię grillową i położyć na niej wcześniej osuszoną rybę. Grillować z obu stron po kilka minut. Szpinak rozmrozić na patelni, pozwolić by woda odparowała, dodać przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, wymieszać i doprawić do smaku. Miecznika podawać na szpinaku, z ryżem i sosem cytrynowym
Pasja Smakubardziej w stronę smaku i nasycimy nasze kubki smakowe. Przygotujemy razowy makaron żytni z pysznym sosem śmietanowym gdzie pierwsze skrzypce zagra prażony słonecznik i aromatyczny ser gorgonzola z igiełkami rozmarynu. Jest to bardzo łatwy przepis na coś czym możecie zaskoczyć przyjaciół, rodzinę czy samych siebie :). Słonecznik to całkiem zdrowe ziarenka bogate źródło witamin A, D, E, białka i cynku który(...)słonecznika dodajemy śmietanę a następnie ser gorgonzola. Gdy sos ma odpowiednią konsystencję dodajemy sok z cytryny i pastę chilli.4/ Nakładamy makaron wraz z sosem na talerz i posypujemy świeżym rozmarynem. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaMoja pierwsza kulinarna inspiracja po powrocie z Bułgarii to domowe polskie bułki pszenne z dodatkiem suszonej, bułgarskiej papryki oraz świeżego rozmarynu z mojej doniczki. Składniki:640 g przesianej mąki tortowej300 ml ciepłej wody,2 płaskie łyżeczki soli,25 g świeżych drożdży,pół łyżeczki cukru,2 łyżki oliwy,1 białko jajka 50 ml ciepłego mleka (do zaczynu)kilka gałązek rozmarynu (może(...)około 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżek mąki. Zawiesina musi być gęsta i wymieszana. Odstawiamy zaczyn przykryty ściereczką na około 15 minut. W tym czasie drobno siekamy rozmaryn i suszoną paprykę. Następnie pozostałe wszystkie składniki wkładamy do jednej miski i wyrabiamy z nich ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Mi to zajęło ok. 5 minut. Przykrywamy mokrą ściereczką
Bon Appetit Małgorzatygolonki bez skóry i kościwłoszczyzna1 cebula2 ząbki czosnku0,5 l piwa1,5 łyżki sosu sojowego2 łyżki miodurozmarynmajeranek3 ziela angielskielistek laurowysólpieprzPrzygotowanie:Golonkę myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, a także obsypujemy rozmarynem. Zostawiamy na pół godziny. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Kroimy na 2-3 cm kawałki. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę dodatkowo kroimy na 4 części. Włoszczyznę, czosnek, cebulę i golonkę(...)Łączymy piwo, sos sojowy i miód, a także wsypujemy trochę pieprzu. Odcedzoną golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. To samo robimy z selerem i marchewkami. Zalewamy mieszanką piwną i posypujemy rozmarynem oraz majerankiem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na godzinę i 15 minut. Obracamy co 15 minut by golonka się nie przypaliła z wierzchu i była soczysta.Mięso podajemy
Zakręcony WidelecPyszne, soczyste piersi, otulone chrupiącymi plastrami boczku ... do tego aromat rozmarynu ... Czy może być smaczniejsze zestawienie? Prosto, szybko i smacznie :)Składniki: (na 4 porcje)2 piersi z kurczaka4 cienkie plastry boczkusólpieprzrozmarynsłodka paprykaWykonanie:Pierś z kurczaka kroimy w poprzek na cieńsze plastry. Nacieramy z każdej strony ulubionymi przyprawami. U mnie sól, pieprz, słodka papryka, rozmaryn. Wstawiamy
Walijskie Pichceniepiekarnika obiad właściwie gotowy, no , może trzeba dodać coś zielonegoskładniki dla 4 osób1,5 kg łopatki jagnięcej, najlepiej porąbanej przez rzeźnika1 kg ziemniakówgłówka czosnku + 1/2 główki do pieczeniasólpieprzkilka gałązek rozmarynu (zostawić ze 2-3 całe gałązki do pieczenia)kieliszek czerwonego, wytrawnego winaoliwaprzygotowanieŁopatkę podzielić na mniejsze kawałki - najlepiej jak zrobi to rzeźnik u którego mięso kupujemy. Przygotować smarowidło: czosnek drobno(...)posiekać z oberwanymi igiełkami rozmarynu i solą , dodać oliwę i pieprz i dokładnie wysmarować kawałki mięsa. Włożyć na 2 godziny do lodówki. Można mięso przygotować dzień wcześniej i marynować przez noc.Obrać ziemniaki i pokroić na mniejsze kawałki mniej więcej podobnej wielkości. Włożyć do miski , polać oliwą , posolić i dobrze wymieszać. Na dno naczynia do pieczenia położyć
Stare Garyrazie proponuję makaron w lżejszej wersji, bez ciężkiego sosu… Makaron z szynką i figami to nietypowa propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Nam takie połączenie pachnącego rozmarynem, lekko cytrynowego makaronu ze słodkimi figami i chrupiącą szynką bardzo zasmakowało. Mam nadzieję, że dacie się skusić…:)Makaron z szynką i figamiSkładniki:140g fig (3 sztuki)70g szynki długo dojrzewającej(...)Serrano1-2 łyżek pokrojonego świeżego rozmarynu lub 1 łyżka suszonegoskórka i sok z 2 cytryn3 łyżki oliwyokoło 300-350g makaronu2-3 łyżki mascarpone -opcjonalniepieprz mielony1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją -skracając o 1-2 minuty czas, żeby makaron był al dente.2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pokrojone na cząstki figi, porwaną na mniejsze kawałki szynkę
UgotujmyTo.plpurpurową barwę z wyraźnie wyróżniającą się białą kością i białym tłuszczem.Pamiętajmy, że jagnięcina ma silny aromat. Dlatego starajmy się go wzbogacać czosnkiem, oliwą z oliwek, winem, bazylią, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, itp.W przypadku pieczenia udźca jagnięcego sztuką jest zapewnienie, aby piekł się równomiernie. Jest to dosyć trudne do zrobienia ponieważ udziec jagnięcy z kością ma zarówno szeroki i chudy koniec(...)każdemu odpowiadać. Przyprawa do udźca jagnięcegoGdy już mamy odpowiednio przygotowany udziec jagnięcy następnym krokiem jest jego marynowanie/sezonowanie. Najlepszym i najprostszym sposobem na marynowanie udźca jest wykorzystanie do tego czosnku, rozmarynu, pieprzu, soli i oliwy z oliwek. Po pierwsze czosnek. Najprostszą metodą jest przecięcie ząbków czosnku na pół i natarcie nimi całej powierzchni udźca. Albo możemy pokroić czosnek w plasterki, następnie
naRuszcie