Agatki, i z radością zabrałam się do dzieła. Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Lekko kwaśne pomidory złagodzone ciecierzycą, którą uwielbiam. Czosnek rozgrzewa, subtelna nuta rozmarynu nadaje zupie charakteru. Nam bardzo smakowała, z pewnością powtórzę ją jeszcze nie raz - na szybki obiad w tygodniu jest po prostu idealna!Włoska zupa krem z ciecierzycySkładniki:(na 4 porcje(...)puszki ciecierzycy (2x400 g)1 puszka pomidorów (400 g)2 ząbki czosnku1 gałązka rozmarynu500 ml bulionu1 łyżka masła50 ml śmietany kremówki (38%)sólpieprzCzosnek przeciśnąc przez praskę. Razem z rozmarynem podsmażyć na maśle. Kiedy całość zacznie intensywnie pachnieć, dodać pomidory razem z płynem. Całość zalać bulionem, gotować przez 15 minut. Po tym czasie dodać odcedzoną ciecierzycę, gotować jeszcze 5-10 minut.Od
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj zapraszam na danie z dziczyzny, a konkretnie z jelenia. Sam w sobie prosty w przygotowaniu, pachnący rozmarynem i jałowcem, smaczny i sycący. Idealny na zimne jesienne dni.Do przygotowania dania użyłem:600 gram mięsa z udźca jelenia,2 średnich cebul,3 ząbków czosnku,330 ml ciemnego piwa,1 czerwonej papryki,1 żółtej papryki, 200 gram kaszy jęczmiennej perłowej(...)gram masła, 2 łyżek oliwy,3 łyżek octu winnego białego,1 łyżki smalcu,1 łyżeczki ziaren kolendry,3 listków laurowych,2 gałązek świeżego rozmarynu,5 jagód jałowca, szczypty pieprzu kajeńskiego,soli,świeżo mielonego czarnego pieprzu.Najważniejsze w dobrym przygotowaniu wszelkiej dziczyzny jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Dziczyzna nie jest prosta w przygotowaniu, ale odpowiednio potraktowana zapewnia znakomite doznania smakowe
Wyprawy kulinarneprzepis w książce pod tytułem " Księga smaków Toskanii" Lori de Mori. Schiacciata to płaski chlebek toskański, zazwyczaj podawany na ciepło. Od siebie dodałam odrobinę rozmarynu, który troszkę wcześniej wymieszałam z oliwą przeznaczoną do smarowania chlebka. Najlepszy jeszcze lekko ciepły ! Schiacciata, toskański chlebek Składniki: 30 g świeżych drożdży lub 2,5 łyżeczki suszonych(...)łyżeczki cukru 400 g mąki pszennej chlebowej 1/2 łyżeczki soli 75 ml oliwy z oliwek EV, plus do skropienia po upieczeniu 125 ml zimnej wody gruboziarnista sól posiekany rozmaryn Wykonanie: Drożdże mieszamy w miseczce z ciepłą wodą i cukrem, odstawiamy na 5 minut. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, sól i 2 łyżki oliwy. Ciasto wyrabiamy kolistymi ruchami
Kulinarne przygody Gatitybiałego wina, doskonale smakuje solo lub z zieloną salatą i koktajlowymi pomidorkami, świetnie sprawdza się na pikniku za miastem. Jest aromatyczna, wilgotna i łatwa w przygotowaniu. Dodałam sporo świeżego rozmarynu, który nadał babce przyjemnego balsamiczno-leśnego zapachu i lekko orzechowego smaku. Wytrawna babka rozmarynowa Składniki : 300 g mąki pszennej 4 jajka 150 ml mleka 100 oleju rzepakowego 1 ½ łyżeczki proszku(...)basy( lub innej w ę dliny) 60g suszonych pomidork ó w w zalewie 50g żół tego sera 1 ł y ż ka posiekanego ś wie ż ego rozmarynu ¾ ł y ż eczki soli, pieprz Suszone pomidorki odcedzamy z zalewy, kroimy w paski, a następnie na drobne k a wałki . Nast ę pnie na ma ł e k wadraciki kroimy
Mia Cucina Sofietamiędzy słodkimi figami a prawie pikantnym nadzieniem, to proponuję szynkę parmeńską, jeśli natomiast preferujecie łagodniejsze smaki, to użyjcie zwykłej szynki. Aha, bardzo ciekawego smaku nadzieniu nadaje również odrobina czosnku, rozmarynu i miód. Polecam bardzo tą pyszną mieszankę smaków) Inspiracja z tej strony) Tartinki z figami , ricottą i szynką Składniki na kruchy spód: 100 g mąki pszennej 100 g mąki(...)krupczatki 6 łyżek oleju 5 łyżek lodowatej wody sól Składniki na farsz: 250 g serka ricotta 100 g szynki ( zwykłej lub parmeńskiej) 40 g startego parmezanu 1 mała wiązka rozmarynu 2 łyżeczki miodu( u mnie z owoców leśnych) sól, pieprz, czosnek. 4/5 fig Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno być elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk
Mia Cucina SofietaNiestety, ale taka forma mnie nie przekonała i postanowiłem przytrzymać ją w piecu. Ogólne wrażenie oceniam na plus. Mięso nie było suche, a co najważniejsze? Przeszło wspaniałym aromatem rozmarynu, oregano i świeżych warzyw. Było pysznie.Czas przygotowania: 50 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI:2 piersi z kaczki3 marchewki1 seler3 pietruszki1 por3 średnie buraki1 łyżka świeżego rozmaryny1 łyżka(...)świeżego oreganosólpieprzPRZYGOTOWANIE:Piersi kaczki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacinamy skórę w kratkę uważając, aby nie uszkodzić mięsa.Piersi przekładamy do miski i przyprawiamy drobno posiekanym rozmarynem i oregano. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Następnie układamy na dnie i bokach naczynia żaroodpornego. Możemy również dodać gałązki rozmarynu
kulinarnyJażytni makaron fusilli z goździkowym amarantusem, soczystym mango i obłędnie chrupiącym cukrowym groszkiem z marchwią. Wszystko to doprawione szczyptą anyżu, imbiru czy cynamonu z miodowymi orzechami włoskimi okraszonymi świeżym rozmarynem. Będzie chrupiąco, będzie słodko, będzie bardzo bardzo zdrowo!. Użyjemy oleju który idealnie sprawdza się do przesmażania w wysokich temperaturach szczególnie na patelni typu Wok. Wysoka temperatura przyspiesza cały proces(...)dużych oczkach do miski. Marchew lekko solimy dodajemy cukier trzcinowy i cynamon - mieszamy i odstawiamy na 10 minut.3/ Na małej patelni rozgrzewamy łyżeczkę miodu z orzechami włoskimi i świeżymy rozmarynem. Podgrzewamy do czasu połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do ostudzenia4/ Gotujemy w osolonej wodzie makaron tak żeby był al dente. Na drugim palniku rozgrzewamy olej ryżowy na patelni
Kuchnia PROzdrowotnarozmaryn dobra oliwa lub nierafinowany olej rzepakowy(...)sólZimą używam rozmarynu mrożonego,z własnych zapasów.Wiosna jak tylko pojawi się rozmaryn w sklepach ogrodniczych,zakupuję wielką donicę rozmarynu.Pielegnuję go i czekam do koniec maja (po zimnych ogrodnikach),by móc go wysadzić do ogrodu . Cale lato,do późnej jesieni obrywam pachnące listki i zużywam go w kuchni.Po pierwszym przymrozku wycinam wszystkie pozostale gałązki, obrywam igielki,drobno siekam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dając produkty, które akurat miałam. Składniki: - 6 kotletów ze schabu- 1 puszka ananasów w plastrach- 6 łyżek białego,słodkiego wermutu- 2 łyżeczki białego octu winnego- natka pietruszki- świeży rozmaryn- sól- świeżo mielony pieprz- olej kokosowy- masło- mąka Przygotowane kotlety dokładnie rozbijamy (jak na bitki). Solimy, oprószamy pieprzem. Obtaczamy w mące, usuwając jej nadmiar. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy(...)Kładziemy nasze bitki i smażymy na rumiano, po 4 minuty z każdej strony. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy całe plastry ananasa, posypujemy posiekaną natką pietruszki i rozmarynem. Na każdy plaster ananasa wykładamy po porcji zrumienionego mięsa. Na wierzch kładziemy po kawałeczku masła, plaster ananasa oraz posypujemy pietruszką i rozmarynem (ponieważ jedna puszka ananasa nie wystarcza, 2 plastry przekroiłam na połowę
mojewypiekiinietylkocałym domu, dziczyzna to jest TO!składnikimarynata1 szklanka wytrawnego wina czerwonego 1 szklanka wody1 ząbek czosnku roztarty w odrobinie soli1 łyżeczka cukru7 rozgniecionych ziaren jałowcaigiełki z jednej gałązki rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego1/2 płaskiej łyżeczki tymianku2 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiego1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzumięsook 600 g dziczyzny ( u mnie mi mięso z dzika , ale jaka częśc(...)wiem)3 łodygi selera naciowego,2 marchewki,2 cebule,1/2 butelki czerwonego wina + kieliszek do deglasacji patelni ,3 gałązki rozmarynu,1 pęczek natki pietruszki,3 ząbki czosnku,2 łyżki masła.smalec do obsmażenia mięsaprzygotowaniemarynata:wszystkie składniki marynaty zagotować, ostudzić i zalać pokrojone w dużą kostkę mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na około 24 godziny.duszenieWarzywa obrać i pokroić na duże
Stare Garymieszkając w Anglii – mam do niej dostęp i dlatego gorąco polecam to mięso. Ma specyficzny zapach, ale dobrze zrobione – jak ten udziec z dodatkiem czosnku i rozmarynu – po prostu rozpływa się w ustach… Potrzebne będą:udziec barani (ten mój ważył ok. 2 kg)główka czosnkurozmaryn, sól, pieprz, oliwa, szklanka wody Mięso myję i osuszam. Czosnek(...)obieram i kroję w słupki.Szpikuję mięso czosnkiem tak gęsto jak mogę.Posypuję solą, pieprzem, rozmarynem, przykrywam folią i ostawiam na 24 godziny do lodówki.Po tym czasie rozgrzewam patelnię teflonową i obsmażam na suchej patelni żeby zamknąć pory.Obsmażone mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, polewam oliwą, przykrywam folią aluminową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.Pieczemy 25 minut
UgotujmyTo.plminut na każde ½ kg mięsa. W trakcie pieczenie na rożnie nacieramy udziec przygotowanym sosem.Pieczony udziec jagnięcy To jest przepis na klasyczny pieczony udziec jagnięcy doprawiony czosnkiem i rozmarynem. Udziec jagnięcy powinno się piec najpierw krótko w wysokiej temperaturze aby ładnie go przypalić na zewnątrz a następnie zakończyć pieczenie w niższej temperaturze, tak żeby pozostał soczysty. Czas przygotowania: 15 minut; Czas(...)grillowania: 100 minut; Składniki: 1 udziec jagnięcy bez kości 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki soli koszernej2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzuPrzygotowanie: Na około 40 minut przed grillowaniem odstawić jagnięcinę do pomieszczenia w temperaturze pokojowej. W międzyczasie w małej misce wymieszać oliwę, rozmaryn, sól i pieprz do wytworzenia pasty
naRuszciePowitanie jesieni: dynia, leśne grzyby, chrupiąca cukinia z nutą rozmarynu i pikantnym pieprzem. Smacznie, zdrowo, kolorowo. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1 kg),2 okrągłe cukinie,200 g leśnych grzybów,100 g startego parmezanu,150 g śmietankowego serka Almette,1 szalotka,1 ząbek(...)czosnku,3 jaja,2 łyżki mąki,5 łyżek masła,Gałka muszkatołowa,Sól,Pieprz Cayenne,Oliwa,Kolorowy pieprz i rozmaryn do dekoracji.Przygotowanie:Cukinie przeciąć na pół, wydrążyć środki, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Dynię wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą, posypać pieprzem, solą i listkami rozmarynu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut
SzczyptaSmaQzrobić domowe pesto z dyni. Świetnie się łączy z makaronem jak i pyszne jest na kanapce. Robi się je szybko a zapach unoszący się podczas pieczenia dyni z rozmarynem - bezcenny.SKŁADNIKI :na pesto350 g dyni ( tyle miała przed pieczeniem )80 ml pestek słonecznika (można użyć pestek dyni, orzechów włoskich )ok 125 ml startego sera parmezan 70 ml oliwy(...)sól , pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku rozmaryn 3 małe gałązki sól różowa (do posypania dyni przed pieczeniem można użyć morskiej) makaron do dania ok 100 gram SPOSÓB WYKONANIA :- dynie przekrawamy na kawałki, wyciągamy cały miąższ z dyni wraz z pestkami (nie obieramy ze skórki)- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
Basia w kuchniRoladki schabowe z ricottą to bardzo prosty przepis z kilku składników (za to bardzo dobrych!). Ricotta z rozmarynem tworzą ciekawy farsz, który sprawia, że schab nie jest suchy, natomiast dodatek dojrzewającej szynki sprawia, że danie nie jest mdłe. Roladki najlepiej przygotować i ugotować wcześniej, a usmażyć przed samym podaniem. Świetne danie dla osób, którym znudziły się tradycyjne schabowe. Roladki najlepiej(...)jaki lubicie. Ja polecam przesmażyć na patelni posiekaną szalotkę na łyżce masła, wlać szklankę czerwonego, wytrawnego wina, zredukować, aż połowa płynu wyparuje i doprawić do smaku musztardą miodową, rozmarynem oraz solą. Składniki: 4 plastry dobrej jakości schabu 4 czubate łyżki ricotty 4 plastry szynki parmeńskiej lub serrano kilka gałązek świeżego rozmarynu lub około 2 łyżeczki suszonego 1 jajko 1/2 szklanki
Poezja smakuŁopatka marynowała się trzy dni. Jedną upiekłam w żeliwnym garnku z ziemniakami, cebulą i czosnkiem z dodatkiem świeżego tymianku i rozmarynu, drugi kawałek zostawiłam do parzenia. Po upieczeniu można łopatkę pokroić w cienkie plastry i wykorzystać jako obkład na kanapki lub pokroić w grubsze plastry i podać jako danie obiadowe z upieczonymi ziemniakami. z cebulą. Inne przepisy na pieczone mięso(...)łopatka pieczona z oregano Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem łopatka marynowała się w marynacie z cydru, z dodatkiem sosu sojowego, oraz pikantnego sosu sweet chilli i z dużą ilością przypraw (majeranek, liść laurowy, papryka, ziele angielskie itd). Pyszna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPołączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki rozmarynu 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek syropu kolonowego 2 świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i świeży rozmaryn. Przez co najmniej 2 godziny(...)wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso – przez ok. 3 minuty z każdej strony. Na innej patelni lub w rondelku podgrzewamy sos z marynaty (wraz z rozmarynem), podgrzewamy go na małym ogniu aż zgęstnieje. Na talerzach układamy ziemniaki pokrojone w grube plastry, obok układamy fasolkę szparagową. Na ziemniakach układamy steki z wołowiny. Na mięsie układamy figi pokrojone
OstryKęsosoby) 2 piersi z kaczki 5 średnich ziemniaków 8 śliwek węgierek 2 łyżeczki cukru kieliszek 125 ml czerwonego wytrawnego wina 125 ml bulionu warzywnego lub drobiowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego estragonu kilka gałązek świeżego oregano kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 duże ząbki czosnku 2 jajka 60 gram mąki sól pieprz świeżo mielony masło olej rzepakowy WYKONANIE Piersi(...)osuszamy. Czyścimy piersi – odcinając wystające po bokach kawałki skóry i ścięgna. Na skórze kaczki robimy nacięcia „na krzyż”. Piersi nacieramy olejem, ziarnami pieprzu, plastrami czosnku, igłami rozmarynu. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Przed smażeniem wyjmujemy odpowiednio wcześnie z lodówki ponieważ kaczka musi mieć temperaturę pokojową zanim wyląduje na patelni. Przygotowujemy sos. Śliwki kroimy
OstryKęslekki deser, albo kiedy najdzie nas niepohamowana ochota na coś słodkiego, bo przygotowuje się go dosłownie w parę minut. Równie doskonały na podwieczorek dla dzieci, pamiętajcie o zdjęciu gałązek rozmarynu, bo inaczej nie ruszą... Grillowane karmelowe nektarynki z lodami Składniki na 2 osoby: 2 dojrzałe nektarynki/brzoskwinie kilka łyżek domowego cukru z wanilą( miałki cukier wymieszany z ziarenkami z kilku lasek(...)wanilii) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki owoców leśnych gałązkę rozmarynu 4 gałki lodów ( u mnie śmietankowo-czekoladowe) Przygotowanie: Na suchej patelni prażymy na złoto płatki migdałow. Myjemy i kroimy nektarynki , wyjmujemy pestkę. Połówki nektarynek obficie posypujemy cukrem wymiesznym z ziarenkami wanilii. Rozgrzewamy grill lub patelnię do grillowania. Użyłam patelnię grillową Positano, która świetnie się spisała. O teście możecie poczytać
Mia Cucina Sofietaczemu by nie dorzucić kilku szparagów obok porcji mięska czy rybki? Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie grillowane szparagi. Przed grillowaniem polewa się je smaczną oliwą z rozmarynem , od której przejmują delikatny aromat. Następnie gotowe szparagi obficie posypujemy parmezanem, którego słony smak bardzo dobrze komponuje się z tymi warzywami. Do tego lampka białego wina i bagietka, którą będziemy(...)Tasha Deserio na 2 porcje czas przygotowania: 20 min. + czas na aromatyzowanie oliwy 1 godz. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy extra virgin 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu* sól świeżo starty parmezan Przygotowanie: W miseczce lub słoiczku wymieszaj oliwę i posiekany rozmaryn. Przykryj i odstaw na co najmniej godzinę. Odłam końcówki ze szparagów. Zagotuj wodę w szeroki
Chilli Czosnek i Oliwabiały sos z gęstej śmietany, fety, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu. SKŁADNIKI 1 kg młodych ziemniaków ok. 6 garści kurek 3 średnie białe cebule 4 ząbki czosnku kilka gałązek rozmarynu 200 gram gęstej śmietany 18% 200 gram sera feta świeżo mielony pieprz sól olej rzepakowy WYKONANIE Ziemniaki gotujemy na półmiękko. Studzimy, a następnie kroimy w plastry. Blanszujemy kurki. Cebulę smażymy(...)dalej smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos biały: śmietanę mieszamy z fetą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do pieczenia układamy ziemniaki posypując je świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Układamy warstwę kurek i ponownie warstwę ziemniaków posypanych pieprzem. Po całej warstwie ziemniaków rozsmarowujemy biały sos układając na nim gałązki rozmarynu. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze
OstryKęspozorom mało pracochłonne. No to zaczynamy. Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka) 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 6 ząbków czosnku 3 gałązki rozmarynu świeżego 3 gałązki tymianku świeżego 8 łyżek octu balsamicznego oliwa z oliwek 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziaren jałowca sól pieprz Wykonanie: Zioła, marchew, pietruszkę i łodygi selera naciowego(...)myjemy. Czosnek i cebulę obieramy. 2 gałązki rozmarynu i połowę tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Mięso myjemy, nacinamy i nacieramy solą, pieprzem i połową rozmarynu. Do moździerza wrzucamy 4 ząbki czosnku, ziarna jałowca, resztę posiekanych ziół i rozcieramy wszystko na pastę. Powstałą pastą nacieramy mięso, wkładamy je do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Polewamy octem balsamicznym
Blondynka Gotujegrilla i nie trzeba rozpalać grilla, aby zjeść pyszne grillowane danie, wystarczy wykorzystać grill elektryczny. Często przygotowuje grillowany schab z różnymi dodatkami. Ostatnio był to grillowany schab z rozmarynem. Tym razem zamarynowałam go na ostro z oliwą, sosem sojowym i sosem piri piri, no i posypałam schab siekaną natką pietruszki. Uwielbiam też rozmaryn, który często wykorzystuję jako dodatek do dań(...)daniu posypałam nim plastry pomidorów. Dodaję świeży rozmaryn do pieczonych pomidorów czy też ryb, łosoś z piekarnika. Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami zawiera małą ilość kalorii, do przygotowania nie wymaga dodatkowego tłuszczu. Polecam też grillowany schab z mozzarellą lub schab z grilla lub schab grillowany z pietruszką. Marynujemy plastry schabu mieszanką oliwy, sosu sojowego i sosu piri piri
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyło nudno aromatyzujmy ją tym, na co mamy ochotę. W sezonie letnim obfitującym w swieże owoce i zioła, kombinacji jest bez liku. Proponuję imbirową lemoniadę z miętą i rozmarynem. Imbir dodaje świeżości i pikantności, mięta ostrośći, a rozmaryn korzenno-leśnej nuty. Całość dopełnia cytryna i duużo lodu) Imbirowa lemoniada 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny(...)cukru Królewskiego 1 łyżka pokrojonego w plasterki świeżego korzenia imbiru 5 / 6 szklanek zimnej wody z lodówki lód w kostkach, cytryna lub limonka pokrojona na plasterki, liście mięty i rozmaryn. Do dzbanka z wodą przelać wyciśnięty sok z cytryny , dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać pokrojony na plasterki imbir, liście mięty i rozmaryn. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut
Mia Cucina Sofieta